Houd uw bedrijf in topconditie tijdens de crisis

  • Gepost op vrijdag 3 juli 2009 om 14:55
  • door Fons Leroy

 

Hoewel de crisis heel wat werkgevers doet afzien, is het essentieel dat ze zorg blijven dragen voor de gezondheid van hun onderneming om op langere termijn te kunnen overleven. Die visie vormt ook het uitgangspunt van een wereldwijd onderzoek dat Arthur D. Little onlangs uitvoerde om te achterhalen wat de crisis voor bedrijven betekent en hoe ze zich kunnen voorbereiden op het herstel.

 

Uit dat onderzoek kan afgeleid worden dat er een drietal types van acties zijn die volgens de geënquêteerde bedrijfsleiders van vitaal belang zijn om sterker uit de crisis te komen: zogenaamde ‘hygiëne’-acties, ‘fitness’-acties en ‘krachttraining’-acties. Hygiëne-acties zijn erop gericht om te voorkomen dat een bedrijf besmet raakt door de crisis en verder begint te verzwakken, zoals het invoeren van tijdelijke werkloosheid, crisistijdskrediet, collectieve arbeidsduurvermindering, inleverings-cao’s, jobrotatie, etc. Herstructureringen zijn te mijden, maar als er niet aan te ontkomen valt, moet er eerste hulp bij ontslag geboden worden, in de vorm van competentievisa (een attest van de in het bedrijf verworven competenties), kwalitatief outplacement en ‘tailor made’ bemiddelingsdiensten.

 

Een goede hygiëne op zich zal echter niet volstaan om de impact van de crisis te matigen en daarna opnieuw topprestaties te leveren. Bedrijven moeten namelijk ook het menselijk kapitaal dat ze bewaren, fit houden, bijvoorbeeld door het vormings-, trainings- en opleidingsaanbod sterker te promoten of uit te breiden, de kwaliteit van de arbeid te verbeteren, loopbaanoriëntatie aan te bieden. Dat soort van ‘workouts’ vergroot het uithoudingsvermogen van een onderneming en vormt zo de motor voor een spoedig herstel en toekomstige successen.

 

Niet alleen is het een must om te gaan bedrijfsfitnessen, er moet ook spiermassa gekweekt worden om solide groei en conjunctuurbestendige ontwikkeling mogelijk te maken. Acties die de crisis overstijgen en de basis vormen van een duurzame langetermijnstrategie, bouwen voort op een organisatiebreed competentiebeleid, een inventieve en innovatieve arbeidsorganisatie en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.

 

Kortom, het komt er als werkgever momenteel op aan om de conditie van de bedrijfscompetenties op peil te houden, om concurrentieel scherp te staan, om talent te trainen. Kwestie van meteen te kunnen pieken zodra de conjunctuur weer aantrekt.

 

 

Fons Leroy

Gedelegeerd bestuurder

VDAB


 

Reacties

 incasso zei op 1 juli 2010 om 14:30

Helder verhaal.
In ons metier komen we helaas een hoop mensen tegen die maar afwachten en hopen dat het overwaaid. Stilstand is echter achteruitgang of het nu wel of geen crisis is. Geen middelen dan zal men creatief moeten zijn, er zijn namelijk altijd mogelijkheden en gelet op onze ervaringen in de incasso-wereld is de crisis waar we ons nu in bevinden nog niet voorbij.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.Beursblogs