Erover

  • Gepost op woensdag 1 juli 2009 om 17:08
  • door Geert Dewaele

De resultaten van de Hudson-loonstudie leveren behoorlijk wat stof tot nadenken en zelfkritiek. In het jaar van de zwaarste crisis sinds de jaren dertig zijn onze lonen gemiddeld gestegen met 5,9 procent. Een groot deel, maar liefst 4,4 procent, is te danken aan ons beruchte indexeringsmodel. En alsof dat nog niet genoeg was, bleek er nog ruimte voor anderhalve procent loonsverhoging. Uiteraard wens ik het iedereen toe om meer te verdienen, maar als we op deze manier verder doen, prijzen we ons volledig uit de markt. In een jaar dat iedereen in de wereld de broeksriem moet aanhalen, lijkt onze loonstijging pas echt een anachronisme.

Niemand betwijfelt dat lonen de stijging van de levensduurte moeten kunnen volgen. Maar het rigide systeem dat we nu kennen, dreigt ons volledig de das om te doen. We nemen een korf met producten, we berekenen hoeveel die producten zijn gestegen en dat trekken we dan door naar ons inkomen. Concreet: wie 2.000 euro bruto verdient, houdt aan een indexering van vier procent nauwelijks 80 euro bruto over. Een peulschil. Wie het geluk heeft om 6.000 euro maandelijks te ontvangen, incasseert 240 euro bruto. Het democratisch gehalte van de indexering ontsnapt me volledig. Want kopen mensen met een laag inkomen niet evenveel brood als zij die rijkelijk beloond worden? Een forfaitair systeem - 80 euro meer voor iedereen - lijkt eerlijker, en belangrijker nog, betaalbaarder. Want de indexering heeft vandaag een nefast gevolg: door de stijgende loonkost in moeilijke tijden, verliezen we extra jobs. En die getroffen werknemers zijn pas echt hun koopkracht kwijt.

In een land waar de beslissingscentra van onze grote bedrijven verhuizen naar het buitenland, is het almaar moeilijker om uit te leggen dat wij blijven vasthouden aan de indexering. Opvallend in de studie van Hudson is dan ook dat Belgische werknemers van buitenlandse bedrijven minder opslag hebben gekregen. In een hoofdkwartier in Philadelphia vallen ze gewoon achterover als ze zien hoe onze lonen stijgen. En probeer dan nog maar eens investeerders aan te trekken ...

GRAFIEK2


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.Beursblogs