Waar blijft het politieke debat over werk?

  • Gepost op donderdag 28 mei 2009 om 15:33
  • door Geert Dewaele

‘Eerst uw job dan die van ons’. Ik hoorde het Caroline Gennez graag zeggen op tv. De voorzitster van de sp.a moest haar enfant terrible Louis Tobback gelijk geven. De burgemeester van Leuven en het belegen geweten van de partij haalde ’s ochtends op de radio uit naar partijgenoten die nu al hengelden naar ministerpostjes. ‘Dom en lomp’, dat was wat hij vond van Freya Vandenbossche die zich had laten ontvallen dat ze wel graag minister van Cultuur wilde worden. Niet echt een fraai schouwspel. Dat Gennez het veel liever over ‘onze’ jobs wil hebben, siert haar. Maar waar blijft dan het fundamentele debat?

Het is niet genoeg om ‘jobs, jobs, jobs’ te roepen, de kiezer heeft het recht om ook de mogelijke remedies tegen de werkloosheid op te lijsten. En helaas heb ik nog maar weinig nieuwe recepten gehoord. Denken dat we met een verdubbeling van de jobkorting, de werkgelegenheid zullen aantrekken is een illusie. En toch is het net die jobkorting die een centrale rol speelt in het verkiezingsdebat. Voor Open VLD is de verdubbeling van de jobkorting intussen een breekpunt geworden. Ik denk dat niemand gekant is tegen een extraatje van 500 euro in februari, maar gaan bedrijven daardoor meer werknemers aan boord hijsen?

En toch, als je de verkiezingsprogramma’s leest, is het duidelijk dat de politieke klasse wel degelijk nagedacht heeft over de uitdagingen op de arbeidsmarkt, alleen slaagt ze er niet in om die in de verf te zetten. Maar goed, er rest ons nog een week voor de stembusslag. Misschien heb ik me volledig vergist, en komt het echte debat over jobs en werkgelegenheid toch nog van de grond. De werkgevers, werknemers en werkzoekenden wachten vol spanning.


 

Reacties

 Depuydt Marc zei op 1 augustus 2009 om 19:21

Reeds twee maanden en nog steeds geen politiek debat over werk, ja, er is nog geen aanstalten gemaakt om erover te praten.
Veel geblaat maar weinig wol. Ja, over asielzoekers en voor de rest niets. Ja, hoelang is deze regering al geinstalleerd?
Van onzeHerman verwacht ik niets en er zal niets van komen. Enkel als de nood heel, heel, is dan ... maar dan maar erg halfslachtige beslissingen nemen> Want zeg nu eens eerlijk : wat hebbeb de regeringsbeslissingen nu gedaan aan het asielprobleem? Ja, de boel nog meer verziekt.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.Beursblogs