De kunst van het stappen

  • Gepost op zondag 25 oktober 2009 om 17:02
  • door Lotte Alsteens

Enkele dagen voor mijn vertrek naar New York ben ik nog even mijn zinnen gaan verzetten in de Ardennen, ver van de drukke steden, winkels en bussen waarin de griep dezer dagen wild om zich heen slaat. We zijn er tussen de watervallen van Coo en het mooie Stavelot een 17-tal kilometer gaan wandelen. Stilaan moet ik voldoende rust nemen - lees: zitten en liggen - maar beschouw het voorbije weekend als mijn laatste stuiptrekking in de voorbereiding op de marathon.

Stappen vermoeit nauwelijks. Een mens is door de evolutie heen gekneed tot de meester-wandelaar. Niemand zal al lopende een hert vangen, maar onze voorouders hadden wel het geduld en de fysiek om vele uren de sporen van een vluchtend dier te volgen tot ze hun stilaan uitgeputte prooi inhaalden en tenslotte afmaakten. Als we rechtop staan valt ons lichaam liever van de ene pas in de andere, dan dat het blijft staan, slentert of loopt.

Toch is het mogelijk de biomechanica tegen te werken, merk ik. Wanneer je maanden aan een stuk vier keer per week vele kilometers gaat lopen, dan is het moeilijk om geduldig te wandelen. Ik merkte dit weekend dat ik op de vlakke stukken op springen stond, klaar om de weg voor me in looppas op te vreten.

Die potentiële loopenergie die mijn benen doet gloeien wanneer ik stap, ben ik al een tijd geleden gewaargeworden. Meer bepaald wanneer ik mijn dagelijkse wandeling naar het werk maak. In een gemiddeld tempo ben ik er op 22 minuten, al lopende zou ik al in een dikke 10 minuten op de redactie zijn. Maar ik moet me inhouden: ten eerste is het voor mezelf en mijn collega's niet aangenaam als ik bezweet aan mijn bureau ga zitten, bovendien is lopen met gewone kleding en met bijvoorbeeld bottines aan allesbehalve bevorderend voor spieren en gewrichten.

Ik blijf dus nog een weekje als een springveer door het leven gaan, tot ik op 1 november meer mag lopen dan mijn benen wensen.


 

Comments

 Marianne zei op 26 October 2009 om 13:47

Lotte, we duimen.....
en later op de Harley....
succes in NY!!!

The comments to this entry are closed.

Over deze blogWebredactrice Lotte Alsteens loopt op 1 november - als alles goed gaat - de marathon van New York. Het is de eerste (en laatste?) keer dat ze zich aan 42,195 kilometer zal wagen. Uitlopen is het enige doel.

Na maanden langzaam opbouwen, staat nu de laatste, intensieve trainingsmaand voor de deur. De eindsprint richting Big Apple begon op 4 oktober met de Brussels Half Marathon.


Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs