Extra Time

Extratime Niemand was vragende partij om de voetbalprogramma's van de vrt om te gooien. Ook presentatoren Frank Raes en Filip Joos niet. Toch krijgen voetballiefhebbers dit seizoen met Extra Time een uitzending die ze niet gevraagd hebben.
 
Het begin van het nieuwe programma was veelbelovend. Het intronummer - Peaches van de Stranglers - is niet alleen een knipoog naar het verleden (het was jarenlang de openingstune van Sportweekend) maar ook gewoon een ijzersterk nummer. Wat volgde was iets minder. Het decor is van een klefheid, dat alleen overtroffen werd door het kapsel van Adrie Koster, de coach van Club Brugge die als eerste gast mocht opdraven. Wie dacht dat het niet kleffer kon, kreeg even later een interview met GBA-middnvelder Daniel Cruz vanuit een nepkleedkamer die nepper leek dan de borsten van Pamela Andersen.
 
Raes en Joos zijn beiden uitstekende presentatoren, maar van chemie tussen de twee was tijdens de openingsuitzending niet echt sprake. Waar het programma naartoe wil, is voorlopig ook niet echt duidelijk. Raes ging in zijn gesprek met Cruz de menselijke toer op, met vragen of hij zijn geboorteland Colombia miste. Joos wilde dan weer van Koster weten of hij met zijn huidige spelersploeg 'een echte' 4-3-3 kan spelen. Voor alle zekerheid voegde hij er nog een aan toe: 'een echte'.
 
Vreemd was ook dat de de arbitrage niet aan bod kwam tijdens de uitzending. Dat terwijl de scheids- en lijnrechters toch echt wel hun stempel hebben gedrukt op de eerste speeldag. Zelfs in het - nog steeds uitstekende weekoverzicht - met opmerkelijke momenten werd er met geen woord over gerept. Genk-manager Dirk Degraen mocht een nietszeggend antwoord geven op de vraag of er een nieuwe spits komt, maar de blunder van de lijnrechter die zijn club punten kostte kwam niet aan bod.
 
Voor wie van voetbal houdt, is Extra Time best het bekijken waard. Alleen jammer dat het allemaal wat voorspelbaar wordt. Een tussenkomst van Herman Brusselmans of Koen Meulenaere zou het programma geen kwaad doen. Al is de afsluiter van Chris Vanden Abeele geslaagd. Hij gaat voortaan elke uitzending op zoek naar de pechvogel van de week. Die krijgt een beeldje naar het beeld van bondsvoorzitter François De Keersmaecker.
 
Steven Samyn
Extra Time, maandag om 22u10 op Canvas (gezien op 3 augustus)

 

Belga Sport

Museeuw98 Johan Museeuw. Een naam die jaren na zijn afscheid van de wielersport nog steeds veel controverse oproept. Maar wanneer Belga Sport een reportage wijdt aan 'de Leeuw van Vlaanderen', vergeten we met plezier even de tegens en concentreren we ons volop op de pro's. Want zelfs de grootste Museeuw-hater kan niet ontkennen dat de West-Vlaming ons onvergetelijke wielermomenten bezorgd heeft.

Toch waren we ook een beetje sceptisch, want Museeuw mag de laatste jaren van zijn carrière alles behalve spraakzaam geweest zijn, wat valt er nog te vertellen dat we niet weten? Daarbij komt nog dat de exploten van Museeuw al bij al nog erg vers in het geheugen liggen.

De reportagemakers moeten zich daar ook van bewust geweest zijn. En dus viel de keuze op een gedetaillerde kijk op het gezegende jaar 1996. Bij uitstek het kleurrijkste uit de carrière van de wielerkampioen en misschien wel een van beklijvendste uit de vaderlandse wielergeschiedenis.

Voor Museeuw was het dat jaar van de hemel naar de hel en terug. Parijs-Roubaix won hij, voor ploegmaats Bortolami en Tafi, een historisch beeld. Wat volgt is een overvol seizoen waarin hij nog Belgisch kampioen wordt, maar vooral de teleurstellingen opeenstapelt, met als orgelpunt Parijs-Tours. Een moegestreden Museeuw die na afloop voor de internationale camera's meldt dat hij een week later, tijdens het WK in Lugano, zijn laatste koers zal rijden, maar dan tot ieders verrassing wereldkampioen wordt, staat gegrift in het geheugen van de sportliefhebber.

Leuke beelden om terug te zien, daar niet van, maar het interessantste waren de bijhorende interviews met de protagonisten. Met Museeuw bij voorbeeld, over die bewuste Parijs-Roubaix. 'Ik was die dag buitengewoon. Ik had ze vijf keer kunnen lossen. Ik kon ervan wegrijden, ik zou ervan winnen in de sprint. Bortolami en Tafi mochten blij zijn dat ze met mij naar de Roubaix móchten fietsen.'

Of met manager Patrick Lefevere, de man die nu al jaren garant staat voor succesvolle wielerformaties. Hij doet een boekje open over de discussies in de ploeg die aan die zege vooraf gingen. 'Tafi wilde tweede worden. Maar ik heb de volgorde bepaald. Wie zich niet aan de afspraken hield, wist dat zijn carrière bij Mapei voorbij was.'

Interessant, maar niet ongelooflijk verrassend. We kijken alvast uit naar de aflevering van volgende week.

 

Ann Van den Broek
Belga Sport, gezien op maandag 9 maart om 21.10 op Canvas


 

Hotel Regina

Het klinkt lekker exotisch en moesten we niet weten waaraan we ons moesten verwachten, zouden we wel eens heel andere ideeën kunnen krijgen. Misschien is de titel effectief zo gekozen om voetbalhaters om de tuin te leiden, maar Hotel Regina is wel degelijk een talkshow over het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Locatie van die talkshow? Hotel Regina dus, in het Zwitserse Wengen.

Presentator van dienst, net zoals bij de omkaderende programma's bij de wedstrijden, is de eeuwige Carl Huybrechts. Het minste dat je van hem kan zeggen, is dat hij extreme voor-tegen gevoelens oproept. Meer hoeft daarover niet gezegd worden.

(Behalve misschien dat herhaaldelijk uitroepen 'En dat voor een vrouw!' wanneer Ann Van Elsen een verstandige voetbaltechnische opmerking maakt, echt niet juist, gepast of zelfs maar grappig is.)

Waarom u wel moet kijken? Voor een overzicht van de beste safes, mooiste doelpunten, meest in het oog springende acties etc. Voor een samenvatting van de gespeelde matchen en uiteraard voor de  interventies van de tafelgasten, die Huybrechts omringen.

Wanneer u in de loop van de avond nog geen bal heeft zien rollen, kan u in Hotel Regina dus een goede round-up krijgen. Wanneer u een absolute die-hard voetbalgek bent die iedere grasspriet wil gezien hebben, moet u natuurlijk ook kijken.

Maar anders? Dan kan u beter een uurtje vroeger gaan slapen.

Gezien op VT4 om 22u55Alles over het EK Voetbal op www.standaard.be/ek2008.
 

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs