The project

‘Wil jij de nieuwe Justin, Kanye of Beyoncé worden?’, vraagt de muziekzender TMF. En dat is niet eens zo’n gek idee. Urban doet het goed: op de glimmende dansvloeren van chique discotheken, maar evenzeer op de plakkende planken van feesttenten.

En toch heeft het genre nog geen sterren van eigen bodem opgeleverd. Skeemz deed een verdienstelijke poging, Kaye Styles was populair bij de lezers van de Jommekeskrant en Brahim lanceerde het hoedje als te mijden accessoire (behalve op de glimmende dansvloeren van chique discotheken).

The project wil TMF nu op zoek gaan naar vaderlands urbantalent. De winnaar krijgt een platencontract. Een prima initiatief, maar de zender heeft er ook een televisieprogramma van gemaakt, en dat lijkt helaas nergens naar.

In dancing Carré verzamelden in februari vijfhonderd mensen die de nieuwe Justin, Kanye of Beyoncé willen worden. Ze hadden evengoed in een loods van een boerderij kunnen samenkomen, want met de locatie wordt niks gedaan: de selecties worden gehouden in een karakterloos kamertje ergens in de discotheek.

Drie juryleden (een Duitse en twee Belgen) hangen in de zetel en geven commentaar dat scherp, noch grappig is. De beelden zwiepen alsof de cameraman zijn sleutels zoekt en vergeten is dat hij ondertussen ook aan het filmen is.

En de kandidaten? Van hen zien we in deze eerste aflevering vrijwel niks. Je komt geen namen te weten, je maakt er geen kennis mee, je hoort zelfs nauwelijks muziek. Het is een opeenvolging van onsamenhangende en ultrakorte fragmentjes: eentje krijgt tijdens de auditie telefoon (hij neemt ook op; het is zijn mama), een andere heeft een black-out en nog eentje heeft een stem die alle glas in een omtrek van 250 meter rond de Carré kan doen springen.

Zijn ze goed, zijn ze slecht? Je komt het niet te weten. Eén kandidaat was zo verlegen, dat het leek alsof hij tijdens het imiteren van Justin Timberlake onder zijn hoed wou kruipen van schaamte. Helaas deed de cameraman niet hetzelfde.

Filip Van Ongevalle

The project, woe. 12.30u & 21.30u, za. 12.30u, zo. 14u.


 

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs