Zonde van de zendtijd II

  • Gepost op dinsdag 5 januari 2010 om 13:15
  • door De Standaard Online
Fkzondevandezendtijd Volhouders zijn de jongens van Zonde van de Zendtijd wel. Het eerste seizoen werd door zowat de ganse Vlaamse televisiepers afgedaan als ‘te zwak’, maar toch maakten Henk Rijckaert en Bert Gabriëls een tweede jaargang van hun komisch programma. (Merk op hoe wij het woord ‘satirisch’ vermijden.)

De vraag die op uw lippen brandt, is dan ook: is het tweede seizoen beter dan het eerste? Het antwoord op die vraag is een genuanceerd ‘ja, maar’.

Het valt meteen op dat Rijckaert en Gabriëls een pak minder geforceerd presenteren. De uitspraak van de twee lijkt ook beter.

Maar de items overtuigen (nog steeds) te zelden. Soms is het wel erg moeilijk de humor in een filmpje te ontdekken. Een betoging tegen het fictieve ontslag van tekenfilmfiguurtje Bumba, bijvoorbeeld. Of het item over de Rode Knop. Of het spelenderwijs leren sorteren.

Meestal zijn de ideeën goed, maar is de uitwerking wat minder. In het filmpje waarin de twee zogezegd door BV’s geschreven autobiografieën laten signeren op de boekenbeurs, zitten een aantal grappige fragmenten – Jelle Cleymans! – maar de meeste stukjes wekken hoogstens een mompelend ‘goed gevonden’ op.

Slechts hier en daar zat ook écht een leuk item: hoe ze uitproberen of ze bekend zijn in het Wijnegem Shopping Center, het communiceren van de BV’s via de covers van ‘de boekskes’, én het enige item dat ons deed schateren: een benefietlied voor en door tweederangsBV’s. Hilarisch hoe Bart Van den Bossche, thans presentator van belspelletjes op onmenselijke uren, zelf zingt dat belspelletjes 'te laag' zijn. De homo in FC De Kampioenen deed ons dan weer glimlachen door de uit de context gerukte uitspraken van de personages.

Dus ja, Zonde van de zendtijd is beter dan vorig seizoen, en het percentage goeie grappen ligt merkelijk hoger, maar toch dachten ook dit keer weer: dat moet toch beter kunnen. En neen, hier volgt geen voor de hand liggende slotzin die zegt dat het programma écht zonde van de zendtijd is.

Kristof Hoefkens


Zonde van de zendtijd, elke maandag om 20.40 uur op Canvas
 

Reacties

 Frank zei op 5 januari 2010 om 15:25

heb het nooit gezien, maar weet wel dat de vorige reeks in Nederland een geweldige hype was (ondanks dat het op canvas werd uitgezonden)

 bert louage zei op 5 januari 2010 om 15:32

Ik vond de start van het tweede seizoen een stuk sterker dan het eerste. Ik heb regelmatig eens goed moeten lachen (zeker met Bumba).

Het shoppingscenter was trouwens het Waasland shoppingscenter.

 Lisa zei op 5 januari 2010 om 16:40

Over volhouders gesproken... Zelfs als veel (lees: extreem veel) kijkers het programma geweldig vinden en 'en masse' kijken, blijft het blijkbaar noodzakelijk om toch maar weer eens kritiek te geven. (merk op hoe het woord 'opbouwend' of 'gegrond' vermeden wordt).
Natuurlijk kan alles altijd beter (bedankt voor het cliché), maar afgaande op kijkcijfers en algemene feedback van de mensen rondom mij lijkt mij volgende boodschap meer op zijn plaats: "goed gedaan, leuk dat we nog eens hebben kunnen lachen".
Ik vond het alvast een heel goede aflevering.

 Fons zei op 5 januari 2010 om 23:55

ZVDZ was echt goed. Ik heb genoten en kijk volgende week opnieuw.

Het is inderdaad niet grensverleggend ofzo, maar dat hoeft toch niet (en dat pretenderen ze trouwens ook niet).

Er zaten grappen in (allemaal eigenlijk) waar ik zelf niet zou opkomen en dan verdienen ze mijn respect.

 Serge Rosenbaum zei op 6 januari 2010 om 10:09

De handtekeningsessie met de fictieve boeken was heel sterk.
Filosoof Vermeersch toonde zich een groot man !

 Filip zei op 6 januari 2010 om 11:46

Vrijdag, 00:15, Canvas. Check!

 Jeff Dierckx zei op 6 januari 2010 om 12:56

Ik vond het gewoon ijzersterk! Ik had naar aanloop van het nieuwe seizoen alle filmpjes nog eens bekeken op Youtube en dan merk je pas echt dat ze echt vooruit zijn gegaan. En ze waren al zo goed! :)

 Ive Rosseel zei op 6 januari 2010 om 15:59

Wie durft te beweren dat seizoen 1 van Zonde van de Zendtijd een zwak programma was heeft duidelijk de andere programma's van de Vlaamse zenders nog niet gezien. Seizoen 1 was een fris, grappig en soms zelfs origineel programma. De 500 000 kijkers van afgelopen maandag en de vele "kijkcijfers" die de youtube fragmenten behalen tonen aan dat er toch nog mensen met smaak zijn in Vlaanderen.

 Marc Baddé zei op 7 januari 2010 om 09:43

Wat een geforceerd gedoe, wat een kwellend kunstmatige humor! Ik heb de indruk, dat men de uitvinders van die bij de haren getrokken fratsen dagenlang opsluit, tot ze weer een zogezegd grappig ei gelegd hebben. Is het dan zo moeilijk, fijne, voor de hand liggende alledaagse humor te vinden in Vlaanderen (jawel, in de stijl van “alles kan beter”…)? Als humor bij ons niet cynisch is, dan is hij zogezegd absurd of surrealistisch, alleen voorbehouden aan hen die hem snappen. Daar hoor ik spijtig genoeg niet bij.

 Jo zei op 9 januari 2010 om 12:01

Ik vond het ook zeker de moeite waard!
Ok, niet alles is even grappig, maar toch heb ik goed gelachen en vind ik het een leuk programma! Heb het al geprogrammeerd voor elke aflevering! :)

Mathijs Speecke zei op 9 januari 2010 om 15:19

Jammer dat de VRT niet meer zulke programma's maakt. Het niveau gaat de laatste jaren enorm achteruit. Gelukkig is er ZVDZ om het opnieuw de moeite te maken de tv aan te steken. By the way, de standup comedyshows van Henk zijn de max!

 Carla zei op 1 februari 2010 om 19:39

Ik vind die mannen van Zonde van Zendtijd echt geweldig. Ik volg alle filmpjes van die mannen op via http://bit.ly/8PziPx
Ik ben fan!

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs