In de keuken

  • Gepost op dinsdag 5 januari 2010 om 22:50
  • door De Standaard Online

CULTL_G602KAHD2_1+FC_SFEER2_jpg_275 Het zoveelste kookprogramma zou het absoluut niet zijn. Nee, dit zou een ware portrettenreeks worden van enkele van de beste chefs in België. Niet gefilmd tegen de klok, geen wedstrijd, geen afvalrace. Gewoon: de chef, zijn werk en zijn leven in een goed gesprek. ‘In de keuken’, het nieuwe kookprogramma van Wim Opbrouck dat dinsdagavond van start ging op Canvas, wil ‘slow television’ brengen en ­– laten we alvast positief starten – daarin is het in zijn eerste aflevering zeker geslaagd.

De gesprekken waren basic, de muziek minimaal, het camerawerk rustig en rechttoe rechtaan. Het resultaat was sober en clean en wat opviel was de stilte in het programma. Verfrissend. Korte stukjes interview met eerste gast Geert Van Hecke, driesterrenchef van De Karmeliet in Brugge, werden afgewisseld met de recepten en de bereiding ervan door de chef en twee vrienden van Opbrouck zelf, met name Karl Vannieuwkerke en Jean Blaute. Vannieuwkerke zorgde trouwens onbewust voor een amusant moment door in zijn sappig West-Vlaams even uit te wijden over de ‘kiek’ns die alles volschet’n’ in zijn tuin. Zo hadden we hem nog niet gehoord.

Maar helaas, tot daar het goede nieuws. ‘In de keuken’ begon gaandeweg te lijden onder zijn eigen format en stijl. Het ‘goede gesprek’ bleef uit, de vorm primeerde op de inhoud. Weinig zijn we te weten gekomen over Van Hecke zelf (een paar anekdotes, een minieme tranche de vie), weinig zin hebben we gekregen om zelf ons te wagen aan zee-egels en piment d’espelette. Er zat gewoon te weinig vlees aan ‘In de keuken’ – en dat is doodjammer. Want de poging om eens een ander soort kookprogramma te maken moet vooral aangemoedigd worden. Laten we hopen dat dit programma nog moet en kan groeien.

In de keuken, gezien op Canvas op dinsdagavond 5 januari, om 20.40 uur.

Filip Salmon


 

Reacties

 Warnier Henk zei op 6 januari 2010 om 08:08

Gisteren heb ik echt genoten van een super avondje televisie.
Het kookprogramma was voor mij sober, onderhoudend en zeker vernieuwend, een soort Bende van Wim of zonder motors. Daarna een vleugje Proust (à la recherche du temps perdu) met Koppen XL - Jambers de klas van 80. G, Wat ontspanning met de Slimste mens. Erna (gelukkig via de digibox kan men in uitstel kijken) een mooie reportage over Arm Wallonië en zelfs nog Phara uitgekeken. Voor virus werd het te laat. Wie durft beweren dat er niets is op TV ??

 Piet zei op 8 januari 2010 om 12:46

Wanneer gaat men eens stoppen met al die kookprogramma's?
"De slimste mens" Supergoed met toffe mensen (ook Linda),maar liefst zonder Gunter.
"Witse" "Journaal" "Man bijt hond" liefst zonder Gunter.
VRT.blijft de beste zender.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs