Goesting

  • Gepost op vrijdag 8 januari 2010 om 01:04
  • door De Standaard Online
Goesting-2 Net als je denkt dat we het echt wel allemáál gehad hebben met kookprogramma’s en aanverwanten, komen programmamakers op de proppen met nóg maar eens een variatie op hetzelfde thema. ‘Een fictiereeks over koken en een sterrenrestaurant, zou dat niets zijn?’

Je vraagt je intussen af of er op de brainstormsessies terzake af en toe niemand opstaat die met euvele moed oppert: ‘Toch niet weeral koken?’ Waarop de harde realiteit van de kijkcijfers wordt bovengehaald en er zoiets ontstaat als Goesting, de nieuwe fictiereeks op één.

Goesting draait rond het fictieve restaurant Felixir en brengt ons in de hoofdrollen onder meer Jan ‘de Joeri’ Van Looveren als de bullebak-topchef Mauro; Patsy Van der Meeren als zijn vriendin-maître d’hôtel Laurence; Chris Thys als zaalpersoneel Linda; en Gène Bervoets, warempel, als de sommelier van dienst.

Nu zijn wij niet meteen een grote fan van olijke Gène, maar het moet gezegd: Bervoets voelt zich in zijn rol als een vis in het water. Eindelijk hoeft hij eens niet geforceerd te lachen of overdreven amicaal te wezen om naar sympathie te hengelen. Bervoets doet gewoon zijn ding en hij doet dat niet slecht.

Daarnaast maken twee nieuwkomers hun debuut: Louis Talpe — agent Toby uit de Ketnetreeks Mega Mindy — speelt de souschef-to-be en Darya Gantura (23) het keukenhulpje Nicolien. De eerste kwam in deze eerste aflevering nog te weinig aan bod, maar de jonge Darya deed dat lang niet slecht. Om te veel complimenten kort te houden: behalve de net iets te zeer getypecaste ouders van de kok Mauro, waren de acteerprestaties best oké.

Maar is dit nu ook een goede reeks? Dat is een moeilijke. Ja, want ze brengt pretentieloze, onderhoudende ontspanning, zonder al te veel ongeloofwaardige scenariowendingen of uitschuivers (de scène op het toilet niet te na gesproken). Nee, want ze stijgt ook niet uit boven de doorsnee fictie-middelmaat. Bovendien deden de begingeneriek, de voice-overs — de gevreesde ‘moraal van het verhaal’ — en de beperkte belichting meer dan eens denken aan de succesvolle Britse fictiereeks Hotel Babylon. Maar dan zonder het lekker hoge tempo of de vinnige dialogen.

Goesting zal ons niet doen thuisblijven op donderdagavond, maar als we er toevallig op terechtkomen, zullen we ook niet meteen wegzappen. En misschien was dat ook gewoon de ambitie.

Filip Salmon

Goesting, elke donderdag om 21.20 uur op Eén.

 

Reacties

 Glenn Morangie zei op 8 januari 2010 om 11:22

Helemaal mee eens. Niet onaardig, maar ook geen grote kunst. Dat ligt misschien ook aan de filmkwaliteit. Met een iets mooiere kadrage, een iets betere camera en een filtertje of twee had deze reeks er al een pak beter uitgezien. Kijk naar "De Rodenburgs", uiteindelijk ook maar "Familie" met betere filmkwaliteit en duurdere decors.

 Filip zei op 8 januari 2010 om 11:49

Beklijvende dialogen, ijzersterke acteerprestaties, geloofwaardige verhaallijnen, subtiele spanningsboog, essentiële voice-over, originele begingeneriek, meesterlijke muziek, inventief camerawerk, baanbrekende montage, subliem scenario: 'Goesting' heeft het allemaal. Euhm: niet. Sterk is de maag die deze misselijkmakende middelmatigheid kan verduren.

 Wim Van Besien zei op 8 januari 2010 om 14:06

Tja, koken beleeft een overkill fenommen. Dit dan nog als thema voor fictie... maar eigenlijk: waarom niet? Kijk naar vlees en bloed. Wat Goesting ontbeerde was eerst en vooral geloofwaardigheid. Een kok die 's ochtends zijn personeel buitengooit, de hele dag op de dool is dan en dan met blanco voorbereiding de keuken instapt met 1 commis, kokend voor een uitverkocht restaurant, dus zonder voorbereiding en met allerlei tijd voor persoonlijke discussies/ intriges, en met zalpersoneel die de keuken ( 2 P.) totaal outnumberd is ... jawel compleet ongeloofwaardig en als een Vlaamse kijker dat aanvoelt dan zal hij afhaken.
Wim van Besien

 Frank V. zei op 15 januari 2010 om 00:24

Vanavond tweede aflevering gezien en dit behoort met voorsprong tot het slechtste wat de openbare omroep ons ooit in de maag heeft willen splitsen. En dan laat ik de in halfvolle glorie opdravende Bervoets en het reguliere afsluitende grapje (dat 20 jaar geleden al niet meer origineel was) nog buiten beschouwing. VTM onwaardig.

 Anita zei op 25 augustus 2010 om 03:38

Heb vorige maand, terwijl ik met vakantie was in mijn vaderland Belgie, de reeks "Goesting" op DVD gekocht. Ben er aan begonnen bij mijn thuiskomst en kon niet wachten om de volgende afleveringen te bekijken.Ik heb er echt van genoten, gewoon alledaagse belevenissen, met de nodige drama en humor. In ieder geval beter dan al die ziekelijke reality shows. Maar ja, tegenwoordig in Belgie... als er geen grove sex mee gemoeid is, is het programma niet goed, dan kijken ze al niet meer!!! Ik vond het goed geacteerd en geloofwaardige gebeurtenissen. Buiten Gene, die soms erg flauw doet,maar die extra humor toevoegd (heb wel hartelijk gelachen),voel ik een genegenheid voor al de personages. Ik kijk er reeds naar uit om me volgende zomer het tweede seizoen aan te schaffen.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs