Gala van de Gouden Schoen

  • Gepost op donderdag 14 januari 2010 om 14:33
  • door De Standaard Online

Leterme Ik weet wel dat alles er op tv groter uitziet dan de werkelijkheid, maar wat een ongelooflijk groot podium. En die zaal: afgeladen vol met prachtige mensen. Zo’n uitzending heet ook niet gewoon ‘de uitreiking van de Gouden Schoen’. Natuurlijk niet. Dit is 'het gala van de Gouden Schoen'.

Maar los van het podium, de zaal en de jurk van de presentatrice, was het gala-gehalte niet echt groot. Op het einde leek het het gala vooral het bal van de prins uit Assepoester. Die ene blinkende schoen bleef onbeheerd achter en er was niemand, niemand die hem wilde aantrekken.

Daar konden de organisatoren van het prinselijk bal natuurlijk niet aan doen, net zomin als de organisatoren van het gala. Maar door het wegblijven van Standard en Jovanovic miste het gala wel zijn orgelpunt.

Dat de beroemste supporter van Standard dan maar de trofee in ontvangst nam, was een magere troost. En het had ook iets vreemds: de supporter die de boycot van zijn lievelingsploeg boycot. Leterme zei bestraffend dat Standard de bladzijde moest omdraaien - iets waar hijzelf specialist in is geworden - en toen was het gala gedaan.

Een jammerlijk einde voor een gala dat nooit een gala was. Een klein gehouden optreden van Daan, tilt zo’n show niet naar een glamoureus niveau. De danskunsten van Dupré (sterspeler bij Lokeren en vooral de enige voetballer die zoiets wil doen) nog veel minder.

Met die dansende Dupré leek Carl Huybrechts terug. Toen die nog de Gouden Schoen presenteerde, liet hij voetballers ook heel graag liet opdraven in komische filmpjes. (Komisch werd hier gebruikt als intentieverbintenis, niet resultaatverbintenis.)

Het dansje was evenwel de enige echte uitschuiver van de avond. De hele uitzending had beslist enkele zeer mooie momenten. De portretten van Perisic en Jovanovic thuis in Kroatie en in Servië waren knap en veelzeggend. Veelzeggend over de leefomstandigheden waar beide topspelers uit afkomstig zijn. Veelzeggend ook over het karakter van de spelers. Zo leek pa Jovanovic een schatje (met pruik, denk ik) maar ook iemand tegens wiens kar je beter niet rijdt.

De quotes van de avond kwamen van de moeders. Zo biechtte mama Vermaelen op dat de sterspeler van Arsenal, haar zoon Thomas dus, vroeger een grasallergie had. Mama Lukaku wist dan weer te vertellen dat zoon Romelu vroeger het hoofd van zijn plastic pokemonpop er afdraaide om ermee te shotten.

Knap van de organisator was ook het samenbrengen van Yves Leterme, Jean-Luc Dehaene en Herman Van Rompuy. Vroeger werden CD&V'ers ingedeeld volgens stand bij ACW, Unizo of Boerenbond. Nu delen we hen in bij Anderlecht, Brugge of Standard. Maar los van de stunt, kwam er niet zo veel boeiends uit de monden van de politici. Op dat ene moment na, toen Yves Leterme zich leek te generen dat hij zoveel voetbalmatchen had gezien. ‘In die tijd deed je ook niet anders. Mocht je ook niets anders doen,’ monkelden zijn politieke vrienden.

Bart Dobbelaere

Het Gala van de Gouden Schoen
Gezien op VTM op woendag 13 januari


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs