Bracke op vrijdag

  • Gepost op zaterdag 9 januari 2010 om 13:54
  • door De Standaard Online

Bracke

Veel rek zat er niet meer op de 

Keien van de Wetstraat. Alle politici waren al meerdere keren de revue gepasseerd. Een praatprogramma dat mensen uitnodigt ‘die nog niet plat geïnterviewd zijn’, was dan ook meer dan welkom. Ziehier het opzet van Bracke op vrijdag. De eerste gast, Guy Verhofstadt, paste niet meteen in dat profiel. Maar goed, je moet toch één klepper hebben om de kijker te lokken. Zeker als je Siegfried Bracke heet.

 

Toegegeven, we zijn geen fan van de man. De ‘slow journalism’ van De toestand, waarmee Bracke in de herfstvakantie mocht proefdraaien, kon zijn oudere gasten, zoals Jean-Luc Dehaene en Godfried Danneels, misschien bekoren. Maar voor de dramatische toon waarmee Bracke zijn gasten graag zwaarbeladen uitspraken ontlokt, gaan wij op vrijdagavond niet meteen gezellig in de zetel zitten.

 

Het was dan ook uitkijken of Bracke zijn beloftes zou waarmaken. ‘Interessant, warm maar ook een beetje geestig’, had hij zijn programma aangekondigd. Een geestige Bracke, dat hadden we nog niet gezien! Jammer genoeg blijft dat ook zo na de eerste aflevering.

 

Het decor zat nochtans goed. Misschien ligt het aan mij, maar de rode pluchen sofa waarin Verhofstadt mocht plaatsnemen, deed me sterk denken aan het programma Mag ik u kussen? van Bart Peeters. Maar daarmee houden alle gelijkenissen ook op. Op een warme sfeer was het tevergeefs wachten. Integendeel. Het programma was nog niet goed begonnen of Bracke zadelde ons met een ongemakkelijk gevoel op: ‘2010 wordt een somber jaar’, ‘het worden tien magere jaren voor Europa’ en ‘ik heb het gevoel dat we collectief armer worden’, orakelde hij. Een mens wordt er niet bepaald vrolijker van.

 

En de centrale gast? Die nam de spervuur van vragen in dank aan om nog eens een verdoken betoog te houden voor een ‘Verenigde Staten van Europa’. Ook hier niets nieuws.

 

Kon niets ons dan bekoren? Toch wel. Het leukste aan het hele programma was het filmpje met Mathias De Clercq, de ‘politieke zoon’ van Verhofstadt, in de troonzaal van het Gentse stadhuis of de universiteitsbibliotheek. In twee minuten toonde De Clercq zich openhartiger dan in alle interviews die hij tot nu toe heeft gegeven, en ook best kritisch. Over het migrantenstemrecht bijvoorbeeld, waar Verhofstadt tegen was. ‘Toen ik zijn eigen geliefkoosde Hayek – wie zijn principes verloochent, gaat naar de hel - terugsmeet in zijn gezicht, is Guy het onmiddellijk afgetrapt, al monkelend.’

 

Conclusie: Als Bracke erin slaagt om de geestige Michel Daerden naar zijn sofa te halen, kijken we graag nog eens terug. Tot dan is het beter dat we gewoon vrienden blijven.

Yves Delepeleire 

 

‘Bracke op vrijdag’, elke vrijdagavond op Canvas.


 

Reacties

 et zei op 9 januari 2010 om 14:47

vond het ook ontgoochelend en de guy mocht zoals in zijn beste(?) dagen zij ding doen zonder veel tegengewicht. zwakjes

 De Loof Eric zei op 9 januari 2010 om 17:10

Hoe knap onze Siegfried Bracke ook moge zijn.
Hij is voor velen onder ons voorspelbaar.
Sorry, we hebben het gehad.

 Gunther zei op 10 januari 2010 om 01:33

Het is echt weerzinwekkend zwak. Guy kon algemeenheden en vaagheden poneren. We hebben het zo slecht niet gedaan met paars. Die gemiste kans ivm de staatsschuld. Lege zilverfonds, politiehervorming die voor hem al gestart was, copernicus terug gedraaid, reynders 8 jaar op financien. Gouden aandeel in suez niet gekregen? Gaan we ooit eens een journalist krijgen die probeert na te denken? Hoe meet je status van een land? Welke cijfers zijn er (begrotingscijfers door rekenhof nagerekend)? Wat zeggen die cijfers? Wat is Guy zijn wederwoord op die cijfers? Het enigste wat verhofstadt kan zeggen is dat de wetten de meer ontkerkelijkte geest van de mensen heeft gevolgd. Hiep hiep. O ja, over lambermont akkoord en onstaan BHV conflict gaan we het maar niet hebben zeker? Bracke sucks big time.

 marc courteaux zei op 10 januari 2010 om 10:45

Ik ben zo'n 4 - 5 jaar geleden gestopt met kijken naar de 7e dag; voornamelijk door de manier van interviewen door dhr. Bracke.
Die komt hierop neer. "Gezien we A weten en daar B is bijgekomen en het erop lijkt dat C zich zal voordoen lijkt de MIJ voor de handliggende conclusie te zijn : blablabla ...". "Welke argumenten hebt U (geinterviewde XYZ) om MIJ van gedacht te doen veranderen ?"
Blijkbaar is "Bracke op vrijdag" niet van dien aard om nog eens een poging te doen er wat kijktijd aan te besteden.
Gunther stelt terecht de vraag "Gaan we ook nog eens een journalist krijgen die nadenkt ?". Ik zou daaraan toevoegen "die mag/durft na te denken?". Ik kan niet geloven dat ze allemaal zo kort van geheugen, zo slecht geinformeerd, en over zo weinig algemene kennis beschikken; ze zitten allemaal vast in diverse webben van verstrengelde politieke en economische belangen. Je hoort ze daar wel steeds openlijker over klagen, maar onafhankelijke jouranlistiek is nog ver af.

 Staf Quisenaerts zei op 10 januari 2010 om 11:49

Voor de vlaming zou het best zijn dat de meeste Belgische journalisten geruild worden met de Nederlandse !De Nederlanse politiekers zouden dan gerust gelaten worden,de belgische zouden eindelijk eens op de rooster gelegd worden

 Staf Quisenaerts zei op 10 januari 2010 om 11:50

Voor de vlaming zou het best zijn dat de meeste Belgische journalisten geruild worden met de Nederlandse !De Nederlanse politiekers zouden dan gerust gelaten worden,de belgische zouden eindelijk eens op de rooster gelegd worden

 Mody Blue zei op 18 januari 2010 om 16:44

De "correcte" rode journalisten van de Srt met hun voorspelbare interviews,deja vu.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs