Fans

  • Gepost op zondag 7 september 2008 om 22:41
  • door De Standaard Online
  • in Humor

Fans De fans van Debbie & Nancy zullen even moeten slikken. En vooral hun hoofd erbij houden. Dit is geen gladde prime time, feel good televisie, geen wervelende show voor een groot publiek. 'Ontsproten aan het schizofrene brein van Stany Crets en Peter van den Begin' (aldus omroepster Evy Gruyaert) bewegen de hoofdpersonages van Fans zich in hetzelfde surrëele universum als Het Geslacht de Pauw of de uitvergrote archetypes van In de gloria. Het is televisie die in het grootste deel van de wereld niet of slecht begrepen zou worden, al was het maar omdat er telkens voortgeborduurd wordt op een vorige reeks.

In de eerste aflevering maakten we kennis met zeven doorwinterde fans. De plastische chirurg dokter Lambert aanbidt Leah Thys, of is het Marianne, haar personage in Thuis? De amechtig dikke broers Elvis en Ringo vinden hun mama fantastisch, hoe nukkig en onverdraagzaam het mens zich ook gedraagt. Koen en Luc, twee 'vrijgezellen', zijn superfans van hun buurman ('buurgod') Yves, een saaie bibliothecaris. Hun verhaal wordt off-screen verteld, in de beste real life traditie, met af en toe een flash forward naar de toekomst. Deze pathetische fans zullen binnen afzienbare tijd zelf idolen worden, een vooruitzicht dat op zich al genoeg spanning oplevert om uit te kijken naar de volgende afleveringen.

De scènes wisselen elkaar snel af, van de caravan van Elvis en Ringo, ('Zazawie,' mompelt hun moeder als ze content is, een woord dat wel eens een hype zou kunnen worden), naar de praktijk van dokter Lambert ('Ik ben een kunstenaar die van een Picasso een Rubens maakt'), naar de Yves-kamer van Koen en Luc ('Hier komen we Yves voelen'). Het zijn telkens dezelfde twee acteurs die we zien maar de grime- en pruikenafdeling doet wonderen. Het was ook een belangrijke troef van Kees Van Kooten en Wim De Bie, die weliswaar heel andere programma's maakten maar toch vooral onvergetelijke typetjes creëerden.

Nog een mooie referentie. Wij maken ons sterk dat Fans de verwachtingen de komende weken moeiteloos zal kunnen inlossen. Maar of het grote publiek Crets en Van den Begin daarin ook zal volgen?

Bekijk hier de trailer van aflevering twee.

Fans, elke zondag om 20.30 uur op Eén (gezien op 7 september)
Karel Michiels


 

Reacties

 Mia Vanacker zei op 8 september 2008 om 09:05

Veel meer verwacht van het duo debbie en nancy. ik kan daar in ieder geval geen aangename zondagavond als rustige afsluiter van een weekend in vinden. Gelukkig volgt Witse en die moet veel goedmaken. Voor de echte fans van Fans kan Eén dit programma misschien als allerlaatste programma na de sport programmeren.die zullen daar wel voor kunnen opblijven. Ik in ieder geval niet. Verder is de zondagavond best wel ok. Ook het Britse dierenartsenprogramma vind ik bijzonder mooi.

 Micheline Baetens zei op 8 september 2008 om 09:23

Het is al erg genoeg dat er Fans in het echt bestaan, nu moeten we daar ook nog mee kunnen lachen. En het was helemaal niet om te lachen. Barslecht!!!

 M.Th. Geyskens zei op 8 september 2008 om 09:35

Neen, ik vond het niet geestig. Maar misschien komt dat nog als ik een paar keer gekeken heb. Alles went...

 geukens zei op 8 september 2008 om 09:38

Het slechtste wat ooit op zondagavond werd uitgezonden. Beneden alle peil voor één.
Waarom inderdaad op één niet eens op zondagavond iets rustig uitzenden zoals een " kunst of kitch " op Ned 1 of "The Antique road show " op de BBC . Belgie heeft nog genoeg antiek op zolder liggen en zéér mooie antiekmarkten.

 Anne zei op 8 september 2008 om 09:40

Ik ben het volledig eens met Mia Vanacker. Het geslacht De Pauw leek me trouwens ook zo echt dat ik er niet kon naar kijken omdat het me ergerde.
Dit soort humor is voor mij te vermoeiend op zondag en ik kijk dan inderdaad ook liever naar Witze. Het is allemaal nogal voorspelbaar aan het worden maar het blijft heel ontspannend. Ik denk dat er weinig mensen zijn die de zin van Fans inzien en er dan ook veel plezier aan beleven. Een later uur lijkt me een goed idee.

 Rik Van Mingeroet zei op 8 september 2008 om 09:49

Aan zo een programma hebben wij niets - verschrikkelijk slecht, is dit Vlaamse Cultuur ? -en daar spendeert VRT en de Vlaamse Regering haar geld aan !!!! Men zou beter met dat geld goede Franse films voorzien van ondertitels voor diegene die geen Frans verstaan. Zie FR 2 en FR 3 want TF1 kan men in de rand niet ontvangen op de kabel (nog zo een beperking welke niet te verstaan is - en men dweept met Europa).

 sven zei op 8 september 2008 om 10:08

Ik vind Fans echt een schande om zo iets op een zondagavond uit te zenden, echt een belachelijk programma. Ik zou wel eens willen weten hoeveel geld beide heren -in hun wellicht zeer vet betaald exclusiviteitscontract- krijgen uitbetaald.

 fredegre zei op 8 september 2008 om 10:12

De zielige reacties hierboven laten vermoeden dat er op zondagavond alleen maar naar euthanasie (of het tv-equivalent hiervan) verlangende bejaarden naar één kijken. Fout van de netmanager dus om 'Fans' op dat tijdstip te programmeren. Zelf vond ik het bijlange niet slecht - een paar keer geweldig gelachen zelfs - al hebben programma's als 'In De Gloria' de lat natuurlijk heel hoog gelegd voor dit soort programma's. Vraagje aan de recensent: hoe kom je eigenlijk aan "zeven fans"? Ik tel er maar vijf (of zes, als je de mama van Ringo & Elvis meetelt)...

 H.V. zei op 8 september 2008 om 10:17

Een programma dat in volle prime-time voor 4/5 in het platste Antwerps aan je voorbijkomt... ik dàcht het niet! Humor is meer dan een ergerlijk dialect.
Als ik van Kooten & de Bie was, ik zou Karel Michiels voor de rechter slepen om het in dezelfde zin noemen van Koot & Bie en Fans. Het verschil tussen schrijvers die acteren en acteurs die menen te moeten schrijven. Waardoor het maatschappelijke doorzicht ontbreekt en de typetjes nauwelijks memorabel zijn. En dan die "professionele" maquillage, waarbij de onderliggende contouren zich pijnlijk aftekenden, werd eerder en elders al veel beter gedaan. Mét succes (en nog om te lachen ook).

 Sebastiaan zei op 8 september 2008 om 11:38

Eindelijk nog eens een programma om zondag naar uit te kijken, lekker geprogrammeerd tussen 'klassiekers' zoals Witse. Tragikomische personages met een hoek af, zo heb ik ze graag. Zie ook Willies en Marjetten.

edmond  zei op 8 september 2008 om 12:00

Barslecht!Onwaardig voor één! Wat denken die over ons kijkers?
Afvoeren!

 Jeroen zei op 8 september 2008 om 12:02

Ik vond het best wel leuk, maar ik ben nog niet overtuigd. Benieuwd naar de volgende afleveringen.

linos zei op 8 september 2008 om 12:10

Ben gewoonweg in slaap gevallen. Zo slecht!

Philip zei op 8 september 2008 om 12:43

Ik was/ben géén debby en nancy fan... maar Fans is, als een mix van in de gloria, little britain en van kooten en De Bie, subliem! ...go go go Stany en Peter!

Lieve H.  zei op 8 september 2008 om 13:12

Beetje onthutst, dat wel. Zoals ik destijds op Fawlty Towers reageerde: hoe erg. En om nooit een fan van wie dan ook te worden, behalve van Stany en Peter natuurlijk.

Lieve H.

 Sebastiaan zei op 8 september 2008 om 13:46

Als reactie op Edmond:

Barslecht en een onwaardig? Wat is dan wel waardig voor een? Voorgekauwde kost zoals de Kampioenen en Thuis? Als er iets barslecht is is dat het wel.

 G.Delheye zei op 8 september 2008 om 14:11

Dit programma deed mij denken aan het niveau van de minder geslaagde kampvuurnummers in de jeugdbeweging.Laat ons de "zazawie " als nieuw stopwoord onthouden, en de rest afvoeren naar een uur en een zender waar niemand naar kijkt.

 Frank zei op 8 september 2008 om 14:25

Met afstand het beste Vlaamse televisieprogramma van de afgelopen jaren. Eindelijk een Vlaamse show die niet voortdurend verbleekt bij de herinnering aan de (doorgaans) buitenlandse voorbeelden. Bijwijlen een beetje gejat van little britain (ringo en elvis) maar dan wel een PRACHTIGE vertaling naar onze asperges en bloemkolencultuur, waar enkel de poldervedetten que muffigheid enkel hun meerdere moeten erkennen in de polderfans. Aan de reacties te zien wordt het door de asperges en bloemkolen zelve niet echt gesmaakt. Niet getreurd; voor hen is er elke avond een halfuurtje aangebrande koffieleut bij Frida van Wijck.

 maxim zei op 8 september 2008 om 15:37

ik vind het maar niks. de personages zien er debiel uit, slecht geshminkt en totally overrated.

heeft het echt zin een programma te maken over fans van BV's? het lijkt me een stap (of twee te ver). met veel respect voor de acteurs, maar ik denk dat ze sterk onder hun niveau bezig zijn.

 jonas De ponas zei op 8 september 2008 om 16:07

Super, Deze heren hebben wat opgestoken van Matt Lucas zijn 'Litlle Britain'.
Dat velen er tegen zijn, heeft ook te maken met de platte kost die ze dankzij 'De Kampioenen' & andere ouwe conservatieve trash te slikken hebben gekregen.
'Willy's & Marjetten' overtreffen zal niet lukken, maar ik denk dat ze aardig in de buurt komen.
"Preute? Waar ben je?"...Hilarisch
"Nog een worstje van den Boma?" ... Schitterend !

steven zei op 8 september 2008 om 16:42

Eerst een vooral een oscar voor de grimeurs. Echt klassewerk. Verder was het typetje van de West Vlaamse plastische chirurg het best uitgewerkt en heb ik alleen daar even moeten lachen. De parodie moet ook daar echter nog veel fijner. De rest van de uitgewerkte types vond ik marginaal, overdreven en onecht.

steven zei op 8 september 2008 om 16:43

Eerst een vooral een oscar voor de grimeurs. Echt klassewerk. Verder was het typetje van de West Vlaamse plastische chirurg het best uitgewerkt en heb ik alleen daar even moeten lachen. De parodie moet ook daar echter nog veel fijner. De rest van de uitgewerkte types vond ik marginaal, overdreven en onecht.

 Ciesvdkwis zei op 8 september 2008 om 16:44

Mooi dat er zo'n extreme reacties op komen. Dan weet je tenminste dat het niemand koud laat.
Ik heb enkele malen hard gelachen, maar Little Britain is toch een stuk geslaagder.
Voortborduren op dezelfde typetjes zal volgens mij héél snel de vaart en de 'pun' uit de serie halen.

 Peter Langenberg zei op 8 september 2008 om 16:53

Heel goed, fantastisch ... hillarisch ... maar je moet er idd. voor zijn ...

Ofwel vind je het barslecht, ofwel keitof ...

 klikit zei op 8 september 2008 om 16:56

Eindelijk opnieuw humor à la 'Geslacht De Pauw' en 'als het maar beweegt' . Hopelijk is dat ergerlijke 'feel good' aspect van Debby en Nancy voor goed van het scherm verdwenen. Crets en Vanbesien heben zich perfect herpakt! Schitterend!

 Philippe Poppe zei op 8 september 2008 om 17:25

Slecht...slechter...slechtst...
Het niveau op één heeft hiermee een absoluut dieptepunt bereikt. Wanneer geven ze ons terug de zondag van vroeger, met een mix van goede vlaamse fictie (zoals witse die de boel nu moet redden) én goede humor.
De oplossing is simpel:
-nieuwe minister die Bourgeois vervangt
-Bert De Graeve terughalen
-Een dik vet contract met woestijvis zoals vroeger

Spijtig genoeg zal dit wel nooit gebeuren, dus kunnen we alleen maar met weemoed terugdenken aan die glorietijd...

 Serge zei op 8 september 2008 om 17:33

Veel te gevaarlijk om op een zondagavond in prime time te programmeren. En als moeder had men beter Sien genomen (zie programma van Wim Helsen). Had het zowiezo op Canvas uitgezonden. Dit is geen één programma. Bovendien verwacht men op een zondagavond op één een programma voor het hele gezin, een "feel good programma".

 Jan zei op 8 september 2008 om 17:34

Aan de reacties te zien, lijkt het mij interessant om eens te polsen naar de reacties per leeftijd. Ik heb er in elk geval van genoten en ook mijn 14-jarige dochter; ik verwacht dat het nog wat zal verbeteren in de volgende weken. Ik vraag mij wel af waarom ze dit niet direct na Sportweekend uitzenden.

 Ute zei op 8 september 2008 om 17:50

Ik was aangenaam verrast, 100 keer liever dit dan 2 mannen in een rokske die met cadeaus smijten!
Benieuwd naar het vervolg van Fans...

 ute zei op 8 september 2008 om 17:52

oh ja, Jan: ik ben een fan van bijna 30

 Eric Creve zei op 8 september 2008 om 19:09

Zazawie.Moeder is gelukkig.De vraag stelt zich echter wel of de meeste tv kijkers op één daar ook gelukkig zullen mee zijn? Mijn vrienden en ikzelf zijn fans van Stany en Peter,maar ik hoorde geen goed gevoel na de eerste uitzending.
Nogal sterk marginale typetjes opgevoerd die toch nogal wat te overdreven zijn en nogal onnatuurlijk overkomen.Voor het uitwerken van het grimeurswerk niets dan lof daarentegen.Dokter Lambert en zijn schuchtere echtgenote vielen evenwel bij sommigen in de smaak.Toch bleek na stemming onder 25 jonge mensen dat dit er echt wel over bleek te zijn.Veel gelachen werd er niet
maar bij wijlen was het echt raak.Ringo en Elvis Ma Belle deden een belletje rinkelen.Verder uitkijken is natuurlijk de boodschap alvorens kategoriek deze twee talenten te minimaliseren.
Zodus het voordeel van de twijfel spreekt in onze kijkgroep en wachten we gespannen en gelukkig af.
Zazawie!!

 Germain zei op 8 september 2008 om 19:41

Barslecht. Afvoeren .

lisa zei op 8 september 2008 om 19:45

Wil i.p.v.van de kijker met zo iets te vernederen
nog 5 jaar "In de Gloria" heruitzenden!!
Dank U.
Lisa.

 Wouter zei op 8 september 2008 om 20:31

Dat de reacties nogal heftig gingen zijn had ik wel verwacht.
Maar zeggen dat Witse de zondagavond heeft gered is er echt wel over.
Witse haalt amper niveau.
Een zwak afkooksel van Baantjer en dat is al zo voorgekauwde boel.
Feef mij dan maar Fans en smijt er tegelijk nog een aflevering van Little britain en The league of gentleman achterna. een zalige zondagavond verzekerd.
Natuurlijk als trouwe canvaskijker zijn we wel wat gewoon hé

 Stéphanie zei op 8 september 2008 om 21:33

Ik kon er goed om lachen; en wie er niet van houdt, niemand is verplicht om te blijven kijken hé. En de persoon die erbij in slaap is gevallen: als u reeds om 20.30 uur in slaap valt, heeft dit weinig met het programma te maken vrees ik.

 joris zei op 8 september 2008 om 21:45

Schitterende televisie! Dit haalt net niet het niveau van Koot en Bie. Zeer benieuwd of ze dit kunnen volhouden. Tegenstanders kunnen hun gading allicht vinden bij de concurrentie (De Pfaffs).

 Monfils Bart zei op 8 september 2008 om 22:15

Zijn er nog fans op Mars die deze 2 analfabeten graag verwelkomen ?

 reg weekx zei op 8 september 2008 om 22:32

schitterend ! heb goed gelachen, maar ook een onprettig gevoel overgehouden : illustraties van in nietigheid gedrenkte luitjes gaven me een wrang gevoel; maar overigens toch bij wijlen geniaal. Van Kooten en de Bie zijn niet te evenaren maar het duo kwam toch heel goed in de buurt. Ik kijk al uit naar volgende week.

 tim zei op 8 september 2008 om 22:34

Zeer dubbel gevoel maar in c echt niet goed. En sta eigenlijk voor veel open. Ik vond willie s en marjetten super en dat wordt afgevoerd. Als je dan gisteren keek ? Begin je je toch veel vragen te stellen. Het was misschien de eerste aflevering maar ze gaan veel moeten doen om dit recht te trekken. Ga ze nog een akns geven maar heb me gisteren moeten weren om niet weg te zappen. En dat was zeer lang gelden op een zondagavonD ;

 Sven zei op 9 september 2008 om 00:11

Heb de eerste episode helaas gemist, maar vermits liefhebbers van Witse het barslecht vinden, ben ik nu al een fan.

Ik zie wel al van hier dat het - net als W&M en Het Geslacht - iets is dat eerder op Canvas thuishoort.
één-kijkers zijn navelstaarders. Bijgevolg kunnen ze logischerwijs niets smaken dat dieper is dan hun navel. Ze kunnen het niet helpen, maar 90% van de mensen valt onder deze m.i. weinig benijdenswaardige categorie. Jammer dat één zich hier nog steeds niet bewust van is.

 Pietro zei op 9 september 2008 om 08:27

Dit is humor, subtiele humor. Het moet er niet altijd dik op liggen omdat het zondagavond is.

J. zei op 9 september 2008 om 09:45

Mannekes mannekes, moeten het altijd billenkletsende sketches zijn? ik dacht van niet. Pietro heeft overschot van gelijk, tis subtiele humor, gene slapstick. Peter en Stany hebben nogmaals een formidabel programma gemaakt. Ik zie al uit nr volgende week!

 lupimary zei op 9 september 2008 om 10:00

Tja, ook de laatste shows van Debbie en Nancy waren maar een flauw afkooksel van de eerste echt originele hilarische toestanden. "Fans" teert verder op dit succes en tja dan kan het niet anders of dit is bij véél fans een zware dobber...Voor mij een grote stap terug voor deze beide lapzwanzen. Geef mij dan maar de caféhumor van onze "kampioenen" om een zondag mee af te sluiten.

 Peter zei op 9 september 2008 om 10:03

Volhouden, asjeblieft. Het ergste dat nu kan gebeuren, is dat de VRT 'Fans' vroegtijdig afvoert - zoals ze o.a. met Willies en Marjetten deed.
Fans is niet grensverleggend, het is niet subliem, het is geen billenkletsen-humor. Maar het is wél goed: goed gemaakt, goed gebracht.
En het blijft godgeklaagd dat mensen zich ergeren aan tv-programma's, en anderen hun smaak willen opleggen. Als je iets slecht vindt, kijk je toch gewoon niet (meer)? Ik vind De Pfaffs tenenkrullend slecht, dus bekijk ik het nooit. Hoef ik me ook niet meer te ergeren. Indien Fans me gaat vervelen (en dat risico bestaat, want zelfs Zazawie is beperkt), kijk ik gewoon weer Las Vegas.

 Patrick Metens zei op 9 september 2008 om 10:23

Weg met die troep. Betaal ons belastingsgeld terug dat men aan die platvloerse rommel heeft besteed. Denkt men bij de VRT dat we allemaal Alzheimer hebben?

 antoine zei op 9 september 2008 om 10:26

Plagiaat en dan nog ondermaats van : Little Britain, het peulengaleis, In de gloria...
In een woord : armoede.

 luk langhendries zei op 9 september 2008 om 11:26

tv-technisch gezien, wellicht goed gemaakt, maar vooral BEESTIGE "humor". na hun travestietenshow op "één", mocht men bij de vrt al lang ingezien hebben dat deze heren niet voor deze zender zijn geschikt. ik betwijfel of ze zelf het niveau halen van vtm of één of andere duitse cut-zender.

Joeri De poortere zei op 9 september 2008 om 13:37

Van een fan op Mars en dan ook waarschijnlijk analfabeet :
Plagiaat, troep, Alzheimer, slecht, debiel, zieling, afvoeren ... gelukkig hebben er nog niet al te veel low-budget één-kijkenden gereageerd. Gewoon op 's maandags op Canvas programmeren voor TopGear - perfect ! - en laat ze geukkig zijn op één met hun dagelijkse portie herhaling uit de oude doos. Hieraan zie je dat de vergrijzing pas echt goed begonnen is - mensen, staat het u niet aan ? Neem dan toch de zapper en laat u gaan ...
Joeri DP uit Lier

 peter zei op 9 september 2008 om 13:44

Ik verdenk de VRT, geen juiste kritiek kan verdragen, maar het is gewoon een slecht programma, gewoon bar slecht en een tekort aan juiste visie van wat een goed kolder programma moet zijn.. MAAR ER ZIJN ZO WEINIG GOEDE KOMIEKEN ..dus neem dan maar de slechtste van het pak... zo heb ge iets om te presenteren, plus enkele programma's van 1960 en de avond is gevuld.. zo kan ieder van ons Televisie maken ja toch..

 Jan zei op 9 september 2008 om 13:53

Ik heb gisteren gekeken en ik had er veel meer van verwacht. Ik heb welgeteld 1x moeten glimlachen, maar ik ben al vergeten waarom dat 't was.

Zwak, zeer zwak.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs