De nationale rijtest

  • Gepost op woensdag 12 september 2007 om 23:32
  • door Bart Dobbelaere
  • in Actua

Nationalerijtest Ere wie ere toekomt: het is fantastisch dat VTM woensdag de opvoedkundige taak of - jawel - volksverheffende taak van de openbare omroep heeft overgenomen. De Nationale Rijtest leek me een absoluut aan te prijzen idee. Terwijl iedereen de mond vol heeft van het opfrissen der verkeersregels, deed VTM er iets aan. Drie uur lang zelfs. En da's wel heel erg lang.

Het programma ging dus voorbij zoals een tractor in de bebouwde kom. Bovendien heb ik het hele systeempje met de vragen, professoren, bv's en tribunes (met de truckers, de zwaantjes, de wielertoeristen...) al een keer te veel gezien in gelijkaardige programma's.

Maar toch. Een programma dat aantoont hoe gevaarlijk rijdend sms'en is of hoe gemakkelijk ecologisch rijden is, verdient een pluim. Een programma dat de verkeersregels in herinnering brengt eveneens. Een programma dat Rob Vanoudenhoven nog eens op zijn best toont, zit aan drie pluimen.

Geen bemerkingen naast het trage tempo en het lelijke decor? Toch wel. Van heel wat vragen vroeg ik me af of een juist antwoord geven iets te maken heeft met mijn rijkunsten. Hoef ik te weten dat een blauw bord een gebodsbord heet en een rode cirkel een verbodsbord is? Of volstaat het te doen wat de borden zeggen? Moet ik weten of een lichtblauwe streep op de federale dan wel de lokale politie wijst? Of volstaat het te gehoorzamen aan elke streep?

En hoe vaak komt u een vrouw op een olifant tegen? Of een naakte man (op de openbare weg)?

Toegegeven. Ik heb het Europees noodnummer leren kennen, de grootte van de dode hoek en de regels over het beurtelings parkeren (die ik nu al weer vergeten ben).

Maar om op basis van de uitslagen (62 procent gemiddeld) te concluderen dat heel Vlaanderen niet veel meer dan de helft haalt op een rijtest... daarvoor had ik toch wat meer vragen over échte verkeerssituaties willen zien. Het kan de slechtscorende truckers een troost zijn.

Zelf haalde ik wat de minister haalde. Zo ben ik nu eenmaal.

Gezien op VTM, woensdag om 20.40 uur

Doe de test online op de website van VTM


 

Reacties

jefke zei op 13 september 2007 om 10:00

Inderdaad, veel nutteloze vragen als je het mij vraagt. Moeten wij echt weten wat bedoeld wordt met een S (of 5) op een alcoholmeter? Deze vraag wist ik nu wel, maar het is lachwekkend dat dit in zo'n test komt.
Ik ben het echter met heel wat van je analyse van het programma niet eens: ok, het is positief dat ze op gevaren en ecologie wijzen, maar moet dat nu echt op zo'n kinderlijke manier. En Rob op zn best? Amai, hoe onnatuurlijk kunnen reportages zijn, werkelijk beschamend. Een vb: verkeersaggressie als voetganger. Ik dacht: een goed idee, je zal eens zien hoe belachelijk al die aggressie is. Maar neen, een volledig geënsceneerd filmpje, waar ik ook geen enkele keer om gelachen heb.
Ik heb het enkel uitgehouden om te weten hoe ik er voor stond. 90%, dus dat zit ok. Een gemiddelde van 62% op zo'n vragen is trouwens belachelijk weinig. Eigenlijk alweer een bewijs dat een rijbewijs van tijdelijke duur moet zijn, en dat je bvb iedere 10 jaar er een theoretische en praktische proef moet afgeleggen

 stijn zei op 13 september 2007 om 16:21

eerste keer de test gedaan, mijn score: 100%
Wie minder dan 80 haalt is volgens mij te dom om te rijden.

 Fred Meijlaers zei op 13 september 2007 om 16:41

Een verdienstelijke poging van VTM om wat aan de verkeeerskennis van de doorsnee weggebruiker te doen. Dat het met deze kennis droevig gesteld is bewijzen de gemiddelde slaagpercentages terwijl de test zich inhoudelijk op een vrij laag niveau situeerde. Vragen over belangrijke items zoals voorrang, snelheid, inhalen, onveilig parkeergedrag, gedrag aan oversteekplaatsen voor voetgangers en (brom)fietsers en andere recente wijzigingen aan de reglementering zijn niet aan bod gekomen. Wat zou het resultaat geweest zijn indien men daar wel dieper op zou ingegaan zijn? Je mag twee keer raden, maar ik kan je met zekerheid zeggen dat gemiddeld de 50% niet zou gehaald zijn.
Ik kan mij dan ook aansluiten bij de conclusie van JEFKE dat een rijbewijs maar van tijdelijk duur moet zijn en iedereen die het wil behouden verplicht wordt zijn verkeerskennis (breder dan alleen maar regelementering!)op regelmatige basis bij te spijkeren. In een maatschappij waar "levenslang leren" noodzakelijk is om bij te kunnen blijven, mag de kennis van de verkeersregels en voornamelijk van een veilig verkeersgedrag niet achter blijven. Maar..., wie heeft de politieke moed om daar wat aan te doen??


 Veerle zei op 14 september 2007 om 13:34

Wat een slaapwekkende vertoning was deze show!
ik heb welgeteld 5 minuten gekeken en ik heb me 5 minuten lang zitten ergeren aan Rob. Echt verdienstelijk vond ik het niet. Bovendien was alles op zo'n belachelijke en kinderlijke manier gebracht dat ieder normaal mens zich eraan zou gaan storen of zich zou gaan afvragen of er eigenlijk wel op een serieuze manier naar het verkeer en het verkeerswezen wordt gekekeken door VTM. Door bepaalde zaken echt in het belachelijke te gaan trekken, is deze show volgens mij niet echt bevordelijk geweest voor de verkeersveiligheid.

 Dave zei op 18 september 2007 om 09:28

Een quiz op het nivo van een jeugdclub uit de 50-er jaren, waarin geen 5 vragen zitten die werkelijk een verkeersveilig gedrag bijbrengen.
Hoe jan Rob zo laag vallenom zijn talent hieraan te verspillen.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs