Mag fiscus gegevens van Facebook gebruiken?

  • Gepost op vrijdag 12 juni 2009 om 08:04
  • door Taxtalk
  • in Actualiteit

Gepubliceerd door Koen Janssens, op TaxTalk.

 

facebookgif.jpgOm een aanslag te vestigen, mag de fiscus gebruik maken van gegevens die hij op Facebook vindt. Het onderwerp kwam ter sprake op een seminarie van de Fiscale Hogeschool van 21 april 2009 over de manieren waarop de fiscus informatie opspoort. K. Anthonissen (BBI) wees op het uitgangspunt dat de fiscus alles mag gebruiken wat hij in de openbare ruimte ontdekt. En een belastingaanslag mag op “vermoedens” gebaseerd zijn. Als iemand op Facebook spreekt over zijn dure vakanties of een andere grote aankoop die niet meteen schijnt te stroken met zijn aangegeven inkomsten, belet niets de fiscus om daar conclusies uit te trekken. Bij een betwisting zal het uiteindelijk aan de rechter zijn om de waarde van het “vermoeden” te beoordelen. De spreker maakte wel één voorbehoud: de fiscus mag niet zover gaan om dwang of bedrog te gebruiken. Uitlokking valt daaronder. Een controleur die zich, zonder zijn functie of bedoelingen te onthullen, aanbiedt als “vriend” om zo meer te weten te komen, hoeven we dus nog niet onmiddellijk te vrezen.


 

Reacties

 Van der Elst Hendrik zei op 9 november 2009 om 17:35

Dus, als ik iemand eens een goede peer wil stoven schrijf ik me bij Facebook in onder zijn naam en begin dan te pochen over mijn zogezegde buitenlandse rekeningen en luxetoestanden. Ja, toch? Waar zijn we mee bezig zeg.

 pedro zei op 25 mei 2011 om 15:40

Terwijl dat er ZO VEEL mensen in het buitenland wonen en hier een uitkering krijgen en daar doen ze niets aan...

Joris zei op 22 juli 2011 om 20:35

Als iemand recht heeft op een uitkering hier in België, waarom zou die dan niet in het buitenland mogen verblijven? Ik ga en sta waar ik wil.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.Beursblogs