Intracommunautaire handeling: hoe groot wordt het risico voor ondernemingen?

  • Gepost op vrijdag 12 juni 2009 om 07:56
  • door Taxtalk
  • in Actualiteit

fraudebestrijding.gifAls we de Europese ontwerpwetgeving van de laatste jaren eens op een rijtje zetten, dan wordt het bijzonder duidelijk dat de strijd tegen de fiscale fraude, de btw-fraude in het bijzonder, één van, dan wel dé topprioriteit is van de Europese wetgever. Hier werd eerder op TaxTalk al naar verwezen (btw-systeem: gedoemd om steeds ingewikkelder te worden? van 25/09/2007).

Een verlegging van heffing zoals in dat artikel besproken, is één van de mogelijke pistes. Een ander initiatief, namelijk die van de invoering van een hoofdelijke aansprakelijkheid, is door de Commissie onlangs in een voorstel tot wijziging van richtlijn omgezet (COM 2008/805, 1 december 2008). Het is de bedoeling dat de Lidstaten deze wetgeving, wanneer aanvaard op Europees niveau, ingevoerd zullen hebben vóór 1 januari 2010.

Volgens de ontwerptekst zal een btw-plichtige die goederen levert onder de vrijstelling voor intracommunautaire leveringen (leveringen waarbij de goederen verzonden worden van één Lidstaat naar een andere Lidstaat en waarbij de koper in zijn Lidstaat gehouden is tot het belasten met btw van de intracommunautaire verwerving ingevolge de aankoop van de goederen) hoofdelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de btw die op voormelde verwerving verschuldigd is, maar door de afnemer niet werd voldaan. Lees verder op www.TaxTalk.be.


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.Beursblogs