Behoud van controle bij schenking

  • Gepost op vrijdag 12 juni 2009 om 08:19
  • door Taxtalk

Elke Belg wordt geboren met een baksteen in de maag. Dure grond- en huisprijzen, woelige economische tijden … ze nopen ons aan om op zoek te gaan naar allerhande hulplijnen. De kans om een groot lot te winnen is heel klein. De kans op een schenking wordt tegenwoordig al iets groter doordat de overheid schenkingen stimuleert via allerhande maatregelen.

schenking_geld.jpg

Photo credit by: <Wegwijs>

 

De ouders behoren hierdoor vaak  tot de groep van schenkers. Het is voor hen echter niet evident om zonder meer definitief afstand te doen van hun zuurverdiende centen. Zij vragen zich natuurlijk af of het geschonken goed goed beheerd zal worden of wat er met de geschonken goederen gebeurd indien de begunstigde vroegtijdig komt te overlijden.


Er bestaat een enorme waaier aan mogelijkheden om roerende en onroerende goederen via een snelle en fiscaalvriendelijke weg naar de nakomelingen te leiden. Daarnaast bestaan er diverse mogelijkheden om de bezorgdheden van de schenkers op te vangen.


Eric L. Spruyt brengt in het dossier ‘Schenking als techniek van successieplanning: Juridisch & fiscaal’ verslag uit van het reilen en het zeilen en de tendensen binnen het schenkingsgebeuren.


De heer Spruyt is notaris, Professor aan de Hogeschool Universiteit Brussel, de Fiscale Hogeschool en Gastdocent aan de Universiteit Antwerpen Management School en auteur van monKEY.be en TaxTalk.


Bovenstaande vragen en bekommernissen heb ik aan de heer Spruyt voorgelegd. De antwoorden verneemt u hieronder. Alvast leesgenot!


Lees verder op www.TaxTalk.be.


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.Beursblogs