‘Everything safe in Kabul’

  • Gepost op dinsdag 11 augustus 2009 om 16:00
  • door De Standaard Online

Terwijl de passagiers voor de vlucht naar India langzaam hun plaatsen zoeken in het vliegtuig, klinkt dof geweeklaag. Het overstemt de Indiase easy listening muziek die de reizigers op hun gemak moet stellen.‘Ik wil niet sterven. Ik wil leven’ klinkt het tussen andere vreemde klanken door.

De laatste drie rijen van het toestel zijn zwaar bemand. Mannen en vrouwen staan rond de jammerende man die in het midden zit. Het zijn leden van de federale politie die een vluchteling moeten repatriëren. De Afghaan moet terug naar huis, hij is waarschijnlijk niet in aanmerking gekomen voor het statuut van politiek vluchteling en hij wordt nu onder politiebegeleiding terug naar Afghanistan gebracht.

Volgens een dame in het vliegtuig is hij afkomstig uit Kabul en blijkbaar gaat de Belgische overheid ervan uit dat Kabul veilig is. Anders zou ze hem niet terugsturen.


Da’s een hele geruststelling voor ons. Fotograaf Wouter Van Vooren en ik gaan voor twee weken naar Afghanistan. Kaboel wordt onze uitvalsbasis. ‘Ach het valt wel mee met het geweld’, zegt de taxichauffeur in Kabul. ‘The city is safe, problems are in the south of the country.’

Vorige week was de stad opgeschrikt door een raketaanval, die wel eens het begin zou kunnen zijn van een reeks aanslagen op Kabul, dachten sommigen. Op 20 augustus houdt Afghanistan presidentsverkiezingen en de Taliban hadden aangekondigd dat ze het stemproces zouden dwarsbomen. In hun ogen is president Karzai een stroman van het Westen en zijn deze verkiezingen alleen maar een uiting van de wil van het Westen om in Afghanistan een democratie te installeren.

De meeste buitenlandse experten hebben, voor hun veiligheid, het land verlaten. Ze zullen pas na de verkiezingen terugkomen.

De journalisten hebben hun hotelkamers ingenomen en velen zijn nog wanhopig op zoek naar een kamer van waaruit ze de komende twee weken verslag zullen doen. I have seven journalists who are waiting for a room, but I’m fully booked’, zegt de pensioneigenaar. Hij heeft de prijs van zijn kamers met vijf dollar verhoogd. ‘Because of elections.’

Op straat zie je weinig buitenlanders, tenzij in hun gepantserde wagens. Vele expats mogen van hun werkgever niet alleen op straat wandelen. Te gevaarlijk, klinkt het. Niet dat ze een doelwit zouden vormen voor de Taliban, neen, ze vrezen veel meer dat ze een gegeerde buit vormen voor kidnappers die voor een Westerling een hoog losgeld zou kunnen krijgen.

Er zit voor de buitenlanders dus weinig anders op dan op de beveiligde domeinen te blijven. De VN-medewerkers blijven in hun huizen, de experten in hun hotels en Amerikanen komen niet van hun compound af. Een aardige compound trouwens met kleine, leuke appartementjes en een zwembad om baantjes te trekken. Helaas zitten er veel meer Amerikanen dan gepland, waardoor de nieuwelingen in een container behuisd worden.

Het leven in Afghanistan is voor vele buitenlanders –zeker voor hen die voor grote prestigieuze instellingen werken- dan ook een gouden kooi die ze alleen maar verlaten in een gepantserde wagen. Gezellig naar de markt gaan, Afghaanse hoeden passen, kruiden inslaan en glinsterende juwelen proberen, is er voor hen niet bij. Laat staan dat ze bij de gewone Afghaan thuiskomen om een kopje thee te drinken.

Corry Hancké


 

Comments

 Jennie zei op 13 August 2009 om 10:45

Corry als je problemen hebt, aarzel niet onze Afghaanse manager, Atiq Aitquillah, te contacteren: 0700243257 of 0996884225
Jennie

 hilde zei op 13 August 2009 om 14:06

Hallo Corry, zoals ik je zei: Moqim is ook altijd present! Succes met de reportage. Hilde

 erik van vooren zei op 13 August 2009 om 14:54

dag wouter
Je eerste foto's bekeken. Prima decor bij het lezen van duizend schitterendce zonnen of de vliegeraar (weliswaar zonder het stof, de hitte en het hectisch gewriemel)
hou het veilig jongen
je vader

 Bea zei op 18 August 2009 om 20:39

Hoi Corry, nieuwschierig naar je bevindingen en observaties uitkijkend ... ook naar een veilige weerzien hier te lande ... hartelijke groeten uit Pays des Collines. Bea

 Bea zei op 18 August 2009 om 20:40

Hoi Corry, nieuwschierig naar je bevindingen en observaties uitkijkend ... ook naar een veilige weerzien hier te lande ... hartelijke groeten uit Pays des Collines. Bea

The comments to this entry are closed.

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs