Nic Balthazar

 • Gepost op vrijdag 5 september 2008 om 03:56
 • door De Standaard Online

NicbalthazarNic Balthazar is televisiemaker en regisseur. Hij werkte onder meer voor Filmfan en Vlaanderen Vakantieland. Zijn grote doorbraak kwam er met zijn debuutfilm Ben X, een film die op het World Filmfestival van Montreal de 'Grand Prix des Amériques' en de publieksprijs won.

 1. The girl who silenced the world for 5 minutes
 2. Peace one day
 3. Haka
 1. The girl who silenced the world for 5 minutes

  Er zijn heel erg veel grappige clipjes te vinden op Youtube, maar The best of Sammy Tanghe en de Monty Pythons hebben jullie sowieso allemaal al gevonden. Daarom dan toch maar deze misschien naïeve keuze voor het meisje dat op haar twaalfde de wereldtop van Rio kwam toespreken in 1992, als voorzitter van ECO, de Environmental Childrens Organisation, een organisatie die ze had gesticht op haar negende. 

  De grootste flauwiteit aller tijden is waarschijnlijk dat de waarheid komt uit de kindermond. Maar de fenomenaal pijnlijke waarheden over de ecologische schuld, fenomenaal welsprekend gebracht door een meisje van 12 klonk zelden zo hard. ‘ Jullie zeggen alsmaar dat jullie van ons houden, zegt deze Canadese die met haar vrienden een jaar lang gespaard had voor de reis naar Rio. ‘ Maar wanneer gaan jullie dat eindelijk eens beginnen bewijzen?’ We zijn ondertussen meer dan  15 jaar verder. En de ecologische vernietiging is enkel dramatischer geworden, hoe schaapachtig je de wereldleiders op de top van Rio ook ziet kijken naar het meisje dat ondertussen een ecologische actrice van formaat is geworden.
 2. Peace One Day

  Een van de meest briljante dingen aan het You-tube fenomeen vind ik hoe je internationaal dingen in gang kan zetten. Zie bv. de oproep van filmmaker Jeremy Gilly om van 21 september Internationale Vredesdag te maken. Er zijn de meest schimmige feestdagen voor de meest vage gebeurtenissen van 2000 jaar geleden, waarbij velen niet eens weten hoe het daar nu precies zat. Maar er was geen dag van de vrede.

  Jeremy is begonnen aan een kruisvaart om er een te creëren: een internationale dag van vrede en intercultureel begrip, een dag die het begin zou kunnen zijn van een nieuw tijdperk. Hier zie je zijn gepassioneerde oproep, en het bewijs dat de energie van een man (met een camera) bergen kan verzetten. En kruis dus alvast 21 september aan, om vrede te houden, te maken, of mee te helpen stichten. Hierbij heb ik gedaan wat hij vraagt in zijn filmpje.   
 3. Haka- Tonga response New Zealand All Blacks Haka

  Al jaren probeer ik aan iedereen die nog naar mij wil luisteren mijn diepe liefde voor de sport aller sporten over te brengen, te weten uiteraard de edele rugbysport. Niets is dan beter om te proberen tonen hoe in rugby intimidatie en agressiviteit op hoog testosteron niveau toch samengaan met diep respect van de tegenstander, als deze rituele Maori dans, die de gevreesde Nieuw-Zeelandse All Blacks, (meestal) de beste rugby spelers ter wereld, dansen voor het begin van elke wedstrijd. 

  Het is een oneindig fascinerend spektakel, om te zien hoe deze beesten van mannen voor het begin van elke wedstrijd alle voorvaderen, geesten en duivels sommeren, en tegelijkertijd de overkant de vreze Gods in hun lijf proberen te jagen. Ik heb me altijd voorgesteld hoe het moet zijn om er als tegenstander naar te staan kijken (want dat is de afspraak) en dan toch zonder een pak in je broek aan de wedstrijd te beginnen.

  Er zijn vele Haka’s te zien op Youtube. Maar in dit uniek clipje zie je hoe de ploeg uit Tonga antwoordt met een soortgelijk ritueel. De fascinerende afspraak om 80 minuten lang een klein beetje oorlog te voeren met elkaar. Probeer hierna Belgisch voetbal nog maar eens opwindend te vinden.

 

Reacties

 Patrick C. zei op 5 september 2008 om 14:52

Het filmpje van Jeremy Gilley en het initiatief voor "Peace One Day" is indrukwekkend en verdiend alle steun! Het moet mogelijk zijn om de nieuwe film van Gilley, "The Day After Peace", (zie www.peaceondeday.org) op zondag, 21 september in Brussel voor een groot publiek te vertonen. Met de steun van Nic, De Standaard en vele andere vredelievende mensen moet dat kunnen! Met deze posting wil ik een aanzet geven om dit mogelijk te maken. Vanuit mijn werkomgeving, kan en wil ik ook politici oproepen om er die dag bij aanwezig te zijn! Wie laat me alvast iets horen?

Koen zei op 8 september 2008 om 14:07

Vergelijk gelijk welke van de 30 mannen uit Tonga - Nieuw Zeeland rugby met de agressiviteit en respect voor de tegenstander van pakweg Wesley Sonck.
Wesley Sonck... moest ik trainer zijn, hij kwam nog niet op mijn shortlist. Enkele jaren geleden vluchtte hij langs een achterpoortje weg naar de spelersbus toen een groepje mentaal gehandicapte kinderen met papier en stift klaarstonden aan de kleedkamer. Sympa? Enkel als de camera's draaien. Komt daarom niet aan de enkels van Bob Peeters.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

De Standaardgasten

Naar analogie met het Nederlandse tv-programma Zomergasten stellen meer of minder bekende Vlamingen u tijdens de vakantie hun favoriete beeldfragmenten voor.


Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs