Geert Lambert

 • Gepost op dinsdag 12 augustus 2008 om 08:53
 • door De Standaard Online

GeertlambertGeert Lambert is senator voor de VlaamsProgressieven en gemeenteraadslid in Oostende. Daarnaast is hij lid van de Raad van Europa en de WEU.

 1. The Yes Men
 2. Wapens op straat
 3. Dansen op de vulkaan
 4. Debeys Dirk
 5. Comical Ali krijgt navolging
 1. The Yes Men zetten Dow in zijn blootje

  Op het internet zijn heel wat spectaculaire filmpjes te vinden van antiglobalisten die bij hun acties het geweld niet schuwen en de politie driest te lijf gaan. Dan pakken The Yes Men het een stuk vernuftiger aan. Ze kopiëren websites van de WTO of grote multinationals en wachten tot hun prooi toehapt: argeloze journalisten of organisatoren van congressen die op zoek zijn naar een woordvoerder of spreker.

  Zo mochten the Yes Men voor de verzamelde Australische pers het einde van de WTO aankondigen “omdat de organisatie jammerlijk tekortschiet in het creëren van welvaart door het organiseren van de vrijhandel”, of op een congres uit de doeken doen waarom goedkope arbeid in lageloonlanden veel winstgevender is dan slavernij.

  Dit filmpje toont één van hun mooiste stunts: Jude Finisterra, de ‘woordvoerder’ van Dow Chemical verzekert BBC World dat het bedrijf de volledige verantwoordelijkheid opneemt van de gasramp in Bhopal in 1984 en een schadeloosstelling wil uitbetalen aan de slachtoffers. Meteen na het interview nam het aandeel van Dow een duik en moest het bedrijf aankondigen dat er van verantwoordelijkheid nemen niets in huis zou komen. Nog dit: ‘Jude’ is de patroonheilige van de hopeloze zaken en Finisterra staat voor het einde van de wereld.


 2. Wapens op straat

  Dit bloedstollend filmpje kadert in de ‘Peace on the streets’-campagne van het Britse radiostation Choice FM. De zender wilde niet langer toekijken op het escalerende geweld in de Britse steden. Zoals één van de commentaren op Youtube zegt, toont het filmpje aan dat we – gelukkig – nog niet helemaal immuun geworden zijn voor geweld. Het hangt er maar van af hoe de boodschap gebracht wordt.

  Ondertussen heeft de Britse regering aangekondigd dat ze de grote middelen inzet tegen de verspreiding van wapens in de steden. In België is de wapenwet een paar weken geleden net versoepeld. Het was de eerste beleidsdaad waar de regeringspartijen het over eens geraakt zijn. Politiek is een kwestie van prioriteiten stellen.

 3. Dansen op de vulkaan

  De Britse band Coldplay bracht naast de officiële videoclip van hun single Violet Hill ook een alternatieve versie uit, geregisseerd door Mat Whitecross (co-regisseur van The Road to Guantanamo). Zoals je hieronder kan zien is het een leuk maar tegelijk bijtend, cynisch stukje video geworden dat weinig uitleg behoeft.

  Het doet me een beetje denken aan twee oudere filmpjes van de dikke vrienden Bush en Blair in een muzikale bui.


 4. Debeys Dirk

  Wat zou er gebeuren mochten de mensen die de fora van de krantensites vollullen zich in real life van hetzelfde taaltje bedienen?

  De makers van de onvolprezen serie Het Eiland lieten zich in het promotiefilmpje voor de 0110-concerten eens goed gaan. Je ziet Dirk Debeys, het personage van Tom Van Dijck, zo achter zijn pc kruipen om de naïeve linkiewinkies een goed – maar anoniem - hun vet te geven. Ik hou van de freedom of speech, maar ik word er soms zooo moe van.

 5. Comical Ali krijgt navolging

  Elke oorlog heeft zijn propagandaslagveld, dat is al zo sinds het begin der tijden. Alleen is het vandaag niet meer zo simpel om met een goednieuwsshow weg te komen als de cameraploegen – embedded of niet – verslag uitbrengen vanop het echte slagveld. De Iraakse minister van Informatie werd in 2003 wereldberoemd met zijn eufemisme “They are nowhere near Bagdad!”, maar nu is het aan de Amerikanen om even hardnekkig te beweren dat ze de oorlog aan het winnen zijn.

  Op het binnenlandse politieke slagveld verloor de formateur een jaar geleden ook een paar veldslagen omdat de pers de onderhandelingen blackberrygewijs in real time kon volgen.
  Premier Leterme kroop zelfs even in de rol van Comical Ali toen hij – tien dagen voor hij naar de koning trok om zijn ontslag aan te bieden – verklaarde dat er geen sprake was van een impasse. “De onderhandelingen zijn niet geblokkeerd. Er is zelfs enige vooruitgang merkbaar.” This is silly!

 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

De Standaardgasten

Naar analogie met het Nederlandse tv-programma Zomergasten stellen meer of minder bekende Vlamingen u tijdens de vakantie hun favoriete beeldfragmenten voor.


Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs