Dominique Deckmyn

 • Gepost op woensdag 20 augustus 2008 om 08:55
 • door De Standaard Online

Dominiquedeckmyn Dominique Deckmyn is hoofdredacteur van het magazine ITProfessional. Hij schrijft voor De Standaard elke week een column over de brede multimediawereld.

 1. McCain vs Obama
 2. Hilton vs McCain
 3. The Daily Show
 4. Rickrollen met Obama
 5. Al-Jazeera
 6. I'm a Mac
 1. John McCain pakt Barack Obama aan

  OK, laat ik het meteen toegeven: ik ben geen echte YouTube fan. Het leven is te kort om te zappen tussen 100 miljoen filmpjes. Maar als je weet wat je zoekt, kan het wel eens een handig instrument zijn. Bijvoorbeeld als je de Amerikaanse presidentsverkiezingen van dichtbij wilt volgen, en wilt zien wat de Amerikaanse televisiekijker ziet. Waarschuwing: dat is wel eens ontluisterend. Hier is bijvoorbeeld de geruchtmakende aanval van John McCain op zijn veel meer mediagenieke rivaal Barack Obama. McCain vergelijkt Obama met Britney Spears en Paris Hilton. 2. Paris Hilton reageert op John McCain

  In deze (tamelijk) komische clip reageert Paris Hilton op de campagnespot van "wrinkly white-haired guy" McCain. "Thanks for the endorsement, white-haired dude", kirt ze, en ze belooft het witte huis roze te schilderen als ze tot president verkozen geraakt.

 3. The Daily Show

  The Daily Show is het enige televisieprogramma dat ik de Amerikanen benijd. Het is dan ook het absolute tegendeel van wat je van Amerikaanse tv verwacht: spits, kritisch, grofgebekt en onbeschaamd "liberal" (wat "links" betekent in Amerika).

  Op CNN is er een goede wekelijkse samenvatting, op YouTube kun je de beste "reportages" uit deze namaak-nieuwsshow terugvinden. Hoe lang nog, da's een andere kwestie, want Viacom, moedermaatschappij van The Comedy Channel (maker van The Daily Show) ligt in proces met YouTube. In dit clipje presenteert het Daily Show team zijn verslaggeving over de presidentsverkiezingen.

 4. Rickrollen met Obama

  Het krioelt momenteel van de Rick Astley op het internet. "Rickrolling" is een praktijk waarbij je wordt uitgenodigd om te klikken op een link naar één of ander interessant item, en in plaats daarvan start opeens het videoclipje van "Never gonna give you up" van Rick Astley. Op Wikipedia kun je lezen dat in april 2008 al ongeveer 18 Amerikanen op die manier "Rickrolled" waren. Ach ja. Dit is een Obama-versie van Rickrolling.

 5. Al-Jazeera

  Het meeste van wat op YouTube staat is ofwel pijnlijk amateuristisch, ofwel illegaal. Maar je hebt ook officiële partners van YouTube, organisaties die hun eigen materiaal op de website plaatsen. Daar zitten bekende maar onverwachte namen bij, zoals de Engelse versie van de Islamitische nieuwszender AlJazeera. Is dit de - legale - toekomst voor YouTube?

 6. I'm a Mac

  Deze "I'm a Mac" reclamespotjes hebben – in de Verenigde Staten althans – gezorgd voor een spectaculaire comeback van de Apple Macintosh. Dat de spotjes populair zijn op YouTube, zegt heel wat over de impact van deze campagne. (De pc wordt trouwens gespeeld door John Hodgman van The Daily Show).

  De reclamespotjes halen de nadelen van een Windows pc genadeloos onderuit. Microsoft heeft gedacht dat het deze aanvallen kon negeren. De jongste maanden is bij Microsoft het besef gegroeid, dat ze moeten terugslaan. Dat doen ze nu met de "Project Mojave" clipjes. Ook niet slecht gedaan, trouwens, maar het is afwachten of ze ook even effectief zijn.

 

Reacties

 Raf zei op 27 augustus 2008 om 18:37

de afleveringen van de Daily Show staan ook integraal op www.thedailyshow.com, al moet je er daar wel af en toe een commercial van een sponsor bijnemen.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

De Standaardgasten

Naar analogie met het Nederlandse tv-programma Zomergasten stellen meer of minder bekende Vlamingen u tijdens de vakantie hun favoriete beeldfragmenten voor.


Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs