Anne-Marie Gilis

 • Gepost op zaterdag 30 augustus 2008 om 08:13
 • door De Standaard Online

Annemarie Anne-Marie Gilis is freelance-journaliste voor De Standaard der Letteren.

 1. Paul Potts
 2. Youtube als politiek instrument
 3. It’s raining Mc Cain
 1. Man imponeert jury in Britse talentenshow

  In de Britse talentenshow “Britain’s got talent” kondigt kandidaat Paul Potts voor een sceptische jury aan opera te zullen zingen. En wat dan volgt, is hallucinant.
  Ik hou ontzettend van opera. Mijn tweede woonplaats, München, verwent ons op dat vlak ruimschoots. Niets is leuker dan in lange jurk op een vrijdagavond een live opera-uitvoering bij te wonen in de prachtige Maximilianstrasse. Het is daar een ‘normaal’ uitgaansgebeuren zoals je bij ons naar de cinema gaat, heel leuk.
  Wat me vooral bij blijft is de emotie die het Internet vandaag kan overbrengen. Een koud medium als het Internet evolueert hoe langer hoe meer naar een plek waar plaats is voor emotie en betrokkenheid.

 2. Youtube als politiek instrument

  Youtube kan ook een middel van chantage en politieke propaganda worden. En wat je dan krijgt , is op zijn minst waanzinnig te noemen.

  Olympics 2008- China Central Television
  Getuige dit filmpje in China, tijdens een “Olympics 2008- China Central Television”-ceremonie. Een bekend nieuwsanchor in Beijing verstoort de festiviteiten om er haar man, eveneens een bekende TV-figuur, openlijk van bedrog en overspel te betichten. Voor een live publiek van duizenden Chinezen en buitenlandse reporters stelt ze zich de vraag wat de zin is van de Olympische Spelen in China, als het land geen menselijke waarden vertegenwoordigt? De vrouw werd achter tralies gezet en zal pas vrijkomen na de Spelen in Beijing. Hiermee hoopten de Chinezen én de Olympics-organisatie dat het probleem van de baan was, maar niets bleek minder waar! De video, die uiteraard op de Chinese You Tube (tudou.com) verscheen, werd een hit! Nadien dook hij ook op op de Youtube-website.


  Vote different!
  Een tweede voorbeeld is fascinerend en uit de kunst!  “Vote different” is een pro-Obamafilm van formaat! Ik vermeld het graag, hoewel zijn voormalige Democratische rivale Hillary Clinton al wel is uitgeschakeld. Deze reproductie van een Apple-reclamefilm uit 1984 ten tijde van de Super Bowl, is een niet te missen staal van creativiteit én politieke beïnvloeding van vandaag. Dat dit tot problemen zou leiden, klinkt vanzelfsprekend. De 24-jaar oude Macintosh-commercial van Apple is gebaseerd op “1984” van Britse schrijver George Orwell, met daarin een inktzwarte visie op de westerse wereld anno 1984. Het is een waarschuwing tegen totalitaire regimes, met daarin de beroemde uitspraak “Big Brother is watching you”. De tv-commercial werd bekroond als één van de beste ooit, maar wat te denken van de politiek gerichte aanpassing “Vote different”?  Het bekijken meer dan waard en uiteraard een You tube-hit.

  1984 Apple’s Macintosh Commercial


  Vote different
 3. It’s raining Mc Cain

  Ik kan het niet laten, maar toch nog een uitsmijter. Al is het maar om met een vrolijke noot af te sluiten. En om het lijstje van Amerikaaanse propaganda-clips te vervolledigen:

  McCain Girls: It’s raining Mc Cain
  Minder spraakmakend dan de “Vote different”-video, maar er mag al eens gelachen worden. We blijven in de jaren 80, met een remake van de Weather Girls’ “It’s raining men”. Deze dames bezingen hun liefde voor de Republikeinse kandidaat John Mc Cain. Fake of gewoon ronduit slecht? In de huidige Youtube-periode is het haast onmogelijk geworden het waarheidsgehalte van een video te achterhalen. En is de grens tussen kunst, ironie of parodie werkelijk aan het vervagen… Wordt vervolgd, neem ik aan.


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

De Standaardgasten

Naar analogie met het Nederlandse tv-programma Zomergasten stellen meer of minder bekende Vlamingen u tijdens de vakantie hun favoriete beeldfragmenten voor.


Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs