Marleen Temmerman

 • Gepost op maandag 28 juli 2008 om 07:23
 • door De Standaard Online

Temmerman Marleen Temmerman is gyneacologe en senator voor de SP.A. Met haar International Centre for Reproductive Health, waarmee ze kwetsbare vrouwen helpt in landen waar seksueel geweld als wapen wordt gebruikt, won ze eerder dit jaar een prestigieuze prijs.

1. Monty Python ‘ Every sperm is sacred’ uit ‘The Meaning of Life’
2. Buiten de zone ‘De Bloemetjes en de Bijtjes’
3. Fawlty Towers ‘The Germans’
4. Monty Pythons ‘Hospital Sketch’
5. 90ste verjaardag Nelson Mandela, Londen
6. Stop female genitale mutilation & cutting
7. Wezen door geweld na de verkiezingen in Kenia
8. Persepolis van Marjane Satrapi – puberrevolte van onder hoofddoekje

 1. Monty Python ‘ Every sperm is sacred’ uit ‘The Meaning of Life’

  Schitterende humor en de nagel op de kop;  voorbehoedsmiddelen zijn immers cruciaal om de armoede in bijvoorbeeld Afrika weg te werken. Nog maar een eeuw geleden ware grote gezinnen ook in rurale regio’s als Ierland en Vlaanderen de nagel… aan de doodskist van vele vrouwen die vaak stierven in het kraambed. Op emancipatorisch vlak waren ze veroordeeld tot een staat van permanente zwangerschap. Seksuele en reproductieve gezondheid en –rechten moeten in elk hulpbeleid centraal staan. Religies, kerken en staten die zich bemoeien met seksualiteit en voortplanting hebben een verpletterende verantwoordelijkheid; denk maar aan de ontrading van het condoom door de Katholieke kerk en de Bush-administratie met meer ongewenste zwangerschappen en HIV infecties als gevolg!

 2. Buiten de zone ‘De Bloemetjes en de Bijtjes’

  Ook 15 jaar later is de jeugdserie ‘Buiten de Zone’ van Bart De Pauw nog altijd even fijn om naar te kijken, voor jong én oud.  We gingen er vroeger allemaal voor zitten. Het was TV op het scherp van de snede, Monty Python op z’n Vlaams maar dan met een flinke dosis Belgisch surrealisme.
  Pittig detail: het kleine meisje dat meer wil weten over de bloemetjes en de bijtjes is nu mijn parlementaire medewerker in de Senaat. Ondertussen weet ze precies hoe het allemaal marcheert, en nog veel meer!

 3. Fawlty Towers ‘The Germans’

  Hilarisch en veelgeprezen… nu begrijp ik waarom Fawlty Towers nog maar onlangs op de Duitse televisie toegelaten werd.  Na een serieuze klap op het hoofd van een losgekomen opgezette Elandenkop gaat Basil Fawlty - John Cleese- pas écht helemaal door het lint. “You started it by invading Poland”, riposteert Basil als zijn Duitse hotelgasten vinden dat hij over de schreef gaat (…).  De Duitsers hadden Fawlty Towers –of was het Farty Towels?- beter veel vroeger op hun kijkers losgelaten. Humor is het beste glijmiddel om traumatische episodes in de geschiedenis te verwerken. Wie maakt een Fawlty Towers-versie over de Wetstraat?

 4. Monty Pythons ‘Hospital Sketch’

  Featering:  een bevalling met een ‘machine that goes bing ‘ en een slagersbijl om de navelstreng door te hakken. De echtgenoot wordt van de bevallingstafel weggehouden omdat ‘enkel mensen die iets met de zaak te maken hebben’ aanwezig mogen zijn…  De pasgeboren baby wordt als een geslacht konijn rondgegeven en vervolgens met het toegesneld publiek de zaal uitgewerkt. De moeder blijft beduusd achter met een mini-depressie-in-de-maak. Ze vraagt  naar het geslacht van het kind en wordt daardoor rolbevestigend seksisme aangewreven. Bijzonder cynische kijk op een bevalling met John Cleese als hyperactieve verloskundige. Vele jaren voor de reality-documentaires rond bevallingen in de mode waren, maar zeker even boeiend.

 5. 90ste verjaardag Nelson Mandela, Londen

  Enkele woorden van Nelson Mandela naar aanleiding van het recente concert ter ere van zijn 90ste verjaardag in Londen. Zie ook welke sterke vrouw er achter dit icoon staat, z’n echtgenote Graça Machel die de regie strak in de hand houdt:  “Wave papa, wave!”. Machel, eveneens een icoon in Zuidelijk Afrika door haar strijd voor kinderrechten in conflictgebieden, kreeg eerder dit jaar een eredoctoraat aan de Universiteit Gent. In de Belgische Senaat bracht ze –tijdens de vaderlandse politieke crisette- een boodschap van hoop voor Afrika dat er op democratisch en economisch niveau beter aan toe is dan 20 jaar geleden. Chapeau!

 6. Stop female genitale mutilation & cutting

  Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) is een laakbare en ontoelaatbare praktijk die ik het liefst morgen de wereld uit wil. Dat zal niet eenvoudig zijn. Wereldwijd hebben zo’n 135 miljoen vrouwen en meisjes genitale verminking ondergaan en elk jaar komen er 3 miljoen nieuwe gevallen van vrouwenverminking bovenop... Vrouwelijke genitale verminking vindt vooral op het Afrikaanse continent plaats (Egypte, Soedan, Ethiopië, Mali, Burkina Faso, ...) maar ook bij enkele etnische groepen op het Arabisch schiereiland (Jemen, Oman, Jordanië) en in Azië (Indonesië, Maleisië, India). Het is een ‘traditionele praktijk’ bij zowel christenen, moslims als animisten, ... Het gebeurt ook in België, Europa en andere westerse landen (USA, Canada, Australië, ...) die gemeenschappen uit die landen ontvangen.
  Ik wil de lezers van De Standaard de ergste filmpjes besparen. De durvers moeten maar eens ‘FGM’ intypen als zoekterm op YouTube… Internationale en nationale instanties, politici, gezondheidswerkers, dorpsoversten, ouders… kortom iedereen moet samenwerken om deze horror zo vlug mogelijk uit te roeien.

 7. Wezen door geweld na de verkiezingen in Kenia

  Naar aanleiding van de eindejaarsperiode was ik in Kenia, net op het moment dat de ketel overkookte na de controversiële presidentsverkiezingen. Aanhangers van oppositieleider Odinga, die de verkiezingen gewonnen had waren woedend  op president Kibaki die zichzelf na drie dagen van onduidelijkheid over de resultaten opnieuw tot president benoemde. De vlam sloeg  in de pan, en meer dan 1500 mensen, vooral in de westelijke Riftvallei en de sloppenwijken van Naïrobi, kwamen om door geweld tussen rivaliserende aanhangers en stammen.
  Twee tieners, wees geworden door het postelectoraal geweld, getuigen op het filmpje van de slachtpartijen.  De doffe blik in hun ogen verraadt een blijvend trauma. Een begeleidster zegt fel: “we huilen, drogen onze tranen en gaan dan verder”.
  Dat zo’n mooi land, dé (toeristische, economische en democratische) parel van Afrika, in zo’n snel tempo kan afglijden naar de chaos, is iets waarvan ik erg geschrokken ben. Gelukkig is de situatie nu gestabiliseerd: Kibaki bleef president en Odinga werd premier. Dat democratisch US-presidentskandidaat Barak Obama roots heeft in Kenia, is symbolisch een opsteker voor dat mooie land, waaraan ik mijn hart verloren heb.

 8. Persepolis van Marjane Satrapi – puberrevolte van onder hoofddoekje

  Deze graphic novel van de Iraanse Marjane Satrapi zou verplichte literatuur moeten zijn voor alle scholieren uit strengreligieuze omgevingen en bij uitbreiding voor alle scholieren. Het is een humanistische saga van een Iraans meisje dat opgroeit van kind naar volwassene mét alle perikelen die alle pubers overal op de wereld tegenkomen; sinds vorig jaar ook verfilmd. Van Perzië, over de Sjah naar de revolutie van de ayatollahs en de oorlog met Iran. Iran, waar tot op vandaag minderjarigen worden terechtgesteld, heeft geprobeerd de vertoning op filmfestivals overal in de wereld tegen te houden. Satrapi geeft de wereld een subliem portret van de stad Teheran waar de de kleine Marjane fan is van Kim Wildes ‘Kids in America’ en onder haar zwarte gewaden en sluier jeans en sneakers draagt. Eveneens een mooie spiegel voor de inwoners van het andere Persepolis: het flower-power Wenen, waar de adolescente Marjane naar de Aldi gaat, in een kostschool van de nonnen terechtkomt, Sartre leest en een punkfase doorworstelt. Satrapi zet met Persepolis het hoofddoekjesdebat in een heel ander daglicht; strenge mannen met baarden moeten uiteindelijk het onderspit delven. Zeer aangrijpend en hoopgevend verhaal van een groot talent.


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

De Standaardgasten

Naar analogie met het Nederlandse tv-programma Zomergasten stellen meer of minder bekende Vlamingen u tijdens de vakantie hun favoriete beeldfragmenten voor.


Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs