Johanna Spaey

 • Gepost op donderdag 17 juli 2008 om 06:27
 • door De Standaard Online

Johannaspaey Johanna Spaey schreef de romans 'Dood van een soldaat' en 'Vlucht', waarin telkens de Eerste Wereldoorlog een grote rol speelt.

1. Sylvia Plath leest Daddy
2. Shell Shock and the case of Harry Farr
3. Canada's Genocide
4. E lucevan le stelle
5. Basset Hound Beat Box

 1. Sylvia Plath leest Daddy

  'You do not do, you do not do': Plath schreef dit gedicht niet lang voor haar zelfmoord. Het gaat over de relatie met haar vader die stierf toen ze acht was en ze gaat zelfs zo ver om hem als een nazi en zichzelf als een jood te portretteren. Tussendoor rekent ze af met haar man, dichter Ted Hughes, en haar eerdere zelfmoordpogingen. Pas toen ik voor de eerste keer haar stem hoorde - ze leest hier het gedicht in 1962 op de BBC radio voor - begreep ik ook ten volle hoe complex, destructief en briljant Daddy is. Plath verdient geen aandacht omdat ze met haar hoofd in de gasoven eindigde, maar wel omdat ze een uitzonderlijke schrijfster was.

 2. Shell Shock and the case of Harry Farr

  'I get you fucking well shot', zei de sergeant-majoor, waarna Harry Farr wegens lafheid tijdens de slag bij de Somme ter dood werd veroordeeld. Hij was een van de honderden Engelse soldaten die door eigen troepen werd geëxecuteerd. Shot at dawn. Farr was een duidelijk geval van shell shock. Bekijk het filmpje, tik dan 'Iraq PTSD' in en vergelijk. Of huiver. Want er is niks veranderd. De soldaten blijven lafaards en de middelen om hen te helpen, zijn beperkt of onbestaand.

 3. Unrepentant - Canada's Genocide - 1of11

  Gewapende ontvoeringen, moorden, mishandelingen en seksueel misbruik: in het eerste deel van de documentaire van Kevin Annett, een Canadese ex-dominee die de wantoestanden in de 'Residential Schools' van zijn eigen kerk aanklaagt, vertellen inheemse bewoners hoe kinderen meer dan een eeuw lang bij hun ouders en stam werden weggehaald, waarna ze 'ontindiaanst' werden in katholieke en protestantse internaten. Op 11 juni bood de Canadese premier zijn excuses aan voor de behandeling van de inheemsen. Een waarheidscommissie reist nu door het land op zoek naar getuigenissen, daders en doekjes voor het bloeden.

 4. Pavarotti zingt E lucevan le stelle (Tosca)

  Domingo zingt het beter, maar Pavarotti leeft zich zo in dat het kippenvel en de tranen niet kunnen uitblijven bij Puccini's mooiste aria.

 5. Basset Hound Beat Box

  Hoogbegaafde en beeldschone basset hound met een uitzonderlijk muzikaal gehoor. De droom van iedere basset-fan.


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

De Standaardgasten

Naar analogie met het Nederlandse tv-programma Zomergasten stellen meer of minder bekende Vlamingen u tijdens de vakantie hun favoriete beeldfragmenten voor.


Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs