"Cohen heeft iets gerookt" (2)

  • Gepost op dinsdag 2 juni 2009 om 05:35
  • door pascal dendooven

Bruce Greenwald, professor aan de Columbia University Graduate School of Journalism, is het dus niet helemaal eens met  Abby Cohen van Goldman Sachs. 


Greenwald is een soort aanhanger van ‘value investing’ waarvan Warren Buffett de bekendste exponent is. Greenwald wil dat de journalisten van het CJEA-programma, zeg maar de Citibank-persprijs, vooral onthouden dat de beleggingswereld ernstige limieten heeft. Eigenlijk is het een onzinnige show, als je Greenwald beluistert. Zo willen alle fondsenbeheerders beter doen dan de markt, maar allen samen staan ze voor het gemiddelde. En als er iemand beter doet dan het gemiddelde moet er ook iemand het slechter doen. ‘Het is alsof je aan 20 studenten in de klas vraagt waar ze zullen eindigen en 15 zeggen dat ze in de top 5 zullen eindigen. Het kan natuurlijk niet. Pas achteraf weten we wie het fout had. 


‘Ze gebruiken vooral discounted cashflowanalyses om uitspraken te doen over de waarde van een bedrijf. Maar neem nu General Motors. Wat kan je met een DCF-analyse daarover zeggen? Hoe voorspelbaar is de omzet van GM de komende jaren? Nochtans gaat een DCF-analyse ervan uit dat je de toekomst kan voorspellen. Het venijn zit hem vooral in de restwaarde. Men gooit er maar enkele assumpties tegenaan.’


Analisten geven met de DCF-analyse de mensen een vals beeld van zekerheid. ‘Ze zeggen niet dat er ook andere scenario’s zijn en dat hun scenario maar één van de vele mogelijkheden is’, zegt hij. ‘Cohen zegt wel dat ze in herstel gelooft, maar ze zegt niets over wat er gebeurt als het anders uitpakt’, illustreert hij  zijn stelling. Greenwald merkt terecht op dat een DCF-analyse geen rekening houdt met de balans (schulden en activa) van een bedrijf maar enkel probeert de winst te voorspellen.


 Toch zijn beleggers niet te redden, heet het. Niet alleen hechten ze te veel waarde aan de analistenrapporten en voorspellingen. 'Het zit ook diep ingebakken in de psychologie van de mensen. Mensen betalen te veel om hun dromen waar te maken. Ze betalen een premie voor zogenaamd goed presterende aandelen en hopen daardoor geen geld te zullen verliezen met hun belegging.’


Goede beleggingen zijn bedrijven die een houdbaar competitief voordeel hebben, luidt het. Die als de inflatie toeslaat, hun prijzen vlot kunnen verhogen. Daarom houdt Greenwald van Microsoft, maar ook van een Comcast, zeg maar een soort Telenet. Kabeldiensten hebben de mensen nodig want ze kijken TV, crisis of geen crisis. Hij hield ook van Magna, maar nu niet meer, want die zijn zo stom om Opel te kopen.


Maar de echte boodschap die Greenwald bracht was dat er een ernstig probleem is met economieën die afhankelijk zijn van de industrie. ‘De industrie is de landbouwsector van gisteren: een zieke sector die achteruit boert.’ Doordat de industrie steeds productiever wordt, is er steeds minder tewerkstelling in die sector. Greenwald verwacht dat de industrie een volstrekt marginaal fenomeen wordt.


Japan bijvoorbeeld houdt nog altijd zijn industrie in stand door zijn munt goedkoop te houden en daardoor blijven de problemen in dat land maar duren. China gaat volgens hem dezelfde tour op. Het houdt zijn munt laag om de exportmachine op volle toeren te laten draaien. Volgens de professor, die ooit nog één van de economen was die tot het kransje van adviseurs van Alan Greenspan behoorde, maar nu nog maar weinig respect voor de vroegere centrale bankier heeft, stevent China eveneens af op een verloren decennium.


‘China zal een lange periode van stagnatie kennen totdat de uittocht uit de industrie een feit is.’ En de groei van zes procent die de Chinezen zeggen op te tekenen? ‘De productie van elektriciteit loopt terug, en kom me niet vertellen dat ondanks je krimpende elektriciteitsproductie je economie toch met zes procent groeit.’


 En de toekomst van de VS dan? Abby Cohen voorspelt een gigantische toekomst voor de  alternatieve energie. ‘Ze moet iets gerookt hebben, want die sector is veel te klein om een locomotief te kunnen zijn’, stelt Greenwald, die meteen de journalisten waarschuwt: “het scenario dat ik vandaag geponeerd heb, is ook maar één van de mogelijke scenario’s.” 


Greenwald heeft gelijk.  Want zojuist is er nog een debat geweest tussen Jospeh Stiglitz (een Nobelprijswinnaar en professor aan Columbia) en John Paulson (een hedge fund manager van Paulson & Co die miljarden verdiende aan de financiële crisis). Het debat ging over de kwestie “dollars and sense: what’s next for the financial sector and economy”. 


Om het met de Nederlandse journalisten van de Volkskrant te zeggen die eveneens het debat gevolgd hebben:  “Het is om depressief van te worden.”  En alhoewel mijn Nederlandse collega’s zaten te knikkebollen tijdens het debat, hadden ze nog wel energie te over om aansluitend een tapasbar te verkennen in Amsterdam Street in New York. Wellicht nostalgie naar lang vervlogen tijden, toen de West Indische Compagnie nog Nieuw Amsterdam controlleerde. Maar dat zou ons terug voeren naar de ‘Indian House’ en Abby Cohen, en zij voorspelt toch dat het allemaal goed komt...


 

Reacties

 Dendooven A.M. zei op 2 juni 2009 om 21:24

Dag Pascal,

Je bent al erg druk aan het interviewen. Heb je een mooie suite waar je tot rust kan komen?
Ik heb al E-mails gestuurd,maar weet niet als je ze ontvangt.
Heb zondag gefietst met vrienden van Oostkerke naar Cadzand en gistern zagen we Roger Federer nipt winnen van de Duitser Haas. Op Roland Garos vliegen de sterren eruit en is de eer aan de nieuwe zeer jonge generatie.

Heb je een zwembad waar je je eens kan rekken en strekken?

Ik zal nu maar groeten hé en een dikke slaapzoen van mij,

Anne-Marie

 Thierry de Vries zei op 2 juni 2009 om 22:56

Beste Pascal,
Mijn bericht is minder persoonlijk dan dat van A.M. Dendooven, maar even wel gemeend: proficiat met die persprijs! Ik merk dat je kritische blik nog niet getaand is en reken op nog meer ontluisterende berichtgeving van de goede luisteraar die je bent. Met vriendelijke groet,
Thierry de Vries

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.Beursblogs