"Abby Cohen (Goldman) heeft gesnoven" (1)

  • Gepost op dinsdag 2 juni 2009 om 00:51
  • door pascal dendooven

Columbia-professor Bruce Greenwald, gespecialiseerd in ‘contrarian beleggingstheorieën” gooit de hoge woorden er meteen uit als ik hem voorleg wat Abby Cohen ’s middags in de statige Indian House heeft gezegd.

Abby Cohen, wereldwijd bekend als de beleggingsstrateeg bij de zakenbank Goldman Sachs die aandelen meestal hoger ziet gaan, gelooft dat de Amerikaanse economie in de tweede jaarhelft een (bescheiden) positieve groei zal kennen en dat alternatieve energie één van de domeinen is waar de Amerikaanse economie zich zal kunnen aan optrekken. Het is die laatste stelling die aan Greenwald de mediatieke uitsmijter ontlokt.

Wat de beurs betreft, zegt Cohen, die is bezig met een ‘trapvormig herstel’ en geen W-vormig of U-vormig herstel. Zeer geruststellend natuurlijk, want het leuke aan zo’n trap is dat het op een gratis ritje lijkt voor beleggers. De beurs kan wel een tijdje blijven hangen, maar de wandeling gaat omhoog. Cohen heeft het immers over herstel, zeg maar de trap op. De vraag wanneer we de trap afdalen, heeft niemand gesteld. Daar was geen tijd meer voor. Maar na enig aandringen (waar ziet u de beurs staan binnen twaalf maanden?) blijkt dat we bijna bovenaan de trap staan. Het waarderingsmodel van Goldman Sachs zei begin maart dat de markt 40% tot 45% ondergewaardeerd was, maar daar blijft nu nog maar 10% tot 15% van over, zegt Cohen.

De Amerikaanse economie zal voorlopig geen langetermijngroei van 3% à 3,5% kennen maar eerder 1,5% tot 2%. Er komen verder geen grote veranderingen in de wereld. Amerika blijft de motor, China blijft de tekorten financieren en blijft dus de dollar trouw. Maar we zouden wel eens verbaasd kunnen zijn over hoe goed sommige bedrijven het ergens richting jaareinde het zullen doen. De ceo’s waarmee Goldman Sachs praat, geven nu al aan opnieuw in technologie te investeren. Dat daarop niet langer fors bespaard wordt, in een reactie op de crisis, vindt Cohen positief. De bedrijven bouwen hun voorraden terug op. Neen, geen ‘dead cat bounce’ of een ‘technical rebound’ maar een teken dat het ergste achter de rug is.

Er zijn een paar onzekerheden, zegt Cohen, zoals de staat van de Europese economie. De Europese banken moeten nog honderden miljarden euro’s aan verliezen slikken terwijl de Amerikaanse banksector al veel verder in de gezondmaking staat. Europa kan het feestje dus nog bederven. En de Amerikaanse gezinnen dan, met hun hoge schulden? Cohen ziet de spaarquote, het deel van het inkomen dat de Amerikanen niet uitgeven, opnieuw stijgen van 2 à 3% (in de realiteit was het op een bepaald ogenblik eerder nul procent) naar 8%. ‘Twee à drie jaar tijd is genoeg voor de gezinnen om hun financiën opnieuw in orde te krijgen.’

Basket

En wat brengt de lange termijn? ‘Wel, het is zoals met basket. Je gooit de bal in de lucht en je weet niet wie hem zal opvangen: de ploeg van het herstel of de recessie-ploeg. Persoonlijk denk ik dat er iets meer dan 50% kans is dat de economie het goed zal doen.’

De Amerikaanse economie heeft een grote veerkracht en alternatieve energie vormt een nieuwe bron van welvaart. Men gaat er volgens Cohen massaal in investeren onder impuls van de Obama-regering. Cohen heeft een opvallend geloof in het Obama-team. De regering zal de structurele problemen oplossen: investeren in opleiding, prioriteit voor het milieu, betere gezondheidszorg voor iedereen enz.

‘Eerlijke personen die zeer goed nadenken’, zegt ze over sommige Obama-getrouwen. Zo gelooft ze nogal in Peter Orszag van het kabinet begroting. ‘Dit jaar zal het Amerikaans begrotingstekort wel 13% van het BNP zijn, maar dat zal binnen twee jaar al gezakt zijn tot 6% en vanaf 2011/2012 nog maar 4% bedragen. Ik geloof Orszag als hij dat zegt.’ De inflatie zal evenmin uit de hand lopen, denkt de beleggingsstratege. Het lijkt wel haast of de subprime-crisis die de wereld haast onderuit hielp, maar een fait divers was.


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.Beursblogs