Tripoli, Amman & de 7 Wereldwonderen

  • Gepost op maandag 21 mei 2007 om 20:43
  • door Peter Speetjens

Libanon brandt weer. Dit maal Tripoli. Een veldslag tussen het leger en de wat obscure Fatah al Islam leverde reeds teintallen doden op, waarbij de inwoners van het arme vluchtelingenkamp Nahr al Bared tussen twee vuren gevangen zitten. Fatah al Islam zou banden hebben met Al Qaeda. Gisternacht ontplofte naast een winkelcentrum in oost Beiroet een bom, waarbij een vrouw om het leven kwam. Wraak vermoedelijk. Of wederom een poging sektarische spanningen op te drijven.

Ik hoorde het nieuws van verre. Ik zit sinds vrijdag in Amman namelijk. Het verschil met Libanon kan niet groter zijn. Amman en Jordanie zijn een oase van rust. Een model voor het Midden Oosten zeggen sommigen. Maar goed, dat zijn degenen die altijd vergeten te vermelden dat het Koninkrijk geen politieke tegenspraak duldt en over een gedegen geheime dienst beschikt. Gezien de chaos in Libanon echter, kun je je af vragen of dat zo’n slechte zaak is.

Hoewel men ook hier het nieuws volgt, en uiterst begaan is met het lot van Libanon, is de belangrijkste kwestie de verkiezing van de nieuwe 7 wereldwonderen. “Heb je al gestemd?” vraagt een ieder. Petra is namelijk een van de 21 gegadigden waarop gestemd kan worden en het is werkelijk een zaak van nationale trots om de rotsstad op de lijst van 7 te krijgen. Petra is natuurlijk ook geweldig. Zelfs zonder de in rots uitgehakte tempels de moeite waard om te bezoeken, zeg ik altijd, en wellicht zelfs de meest indrukwekkende attractie van het Midden Oosten.

Wat staat er nog meer op de lijst van 21? Tripoli niet. De pyramides wel. De acropolis in Athene ook, hoewel die toch stukken kleiner en minder indrukwekkend is dan de Romeinse tempel van Baalbek in Libanon. De acropolis is, naar mijn mening, wat overschat. Verder staan op de lijst onder meer de Eifel Toren, het Amerikaanse Vrijheidsbeeld, de Chinese Muur en de Taj Mahal. Voor de volledige lijst, en voor het uitbrengen van uw stem, gaat u naar www.new7wonders.com

Mijn 7? Nou, da’s moeilijk, maar toch: Taj Mahal, Alahambra, Pyramides, Chinese Muur, Machu Picchu, Angkor, en de laatste is moeilijk … Petra of het Colloseum? Of de opera van Sydney? Die is ook prachtig. Voor de geinteresseerden: de uitslag is op 07/07/07.

 


 

Blogs De Standaard

 


Zoeken op deze blog


Laatste berichten

 


Libanese blogs

 


Bloggende politici

 


Bloggende journalisten

 


Vlaamse blogs

 


Stadsblogs

 


Fotoblogs

 


Buitenlandse blogs

 


Blogosfeer