Modereren of negeren?

  • Gepost op woensdag 16 mei 2007 om 14:00
  • door Peter Speetjens

Weer terug! Was even op vacantie. Even weg van Libanon, even weg van politiek en Midden Oosten problematiek, even weg zelfs van mijn computer die ik in 2 weken slechts eenmaal opende, en dat niet eens om te schrijven, maar om een foto van Tunesie af te drukken. Ver verwijderd van de digitale wereld was ik dus ook ver verwijderd van mijn blog, hetgeen gezien de commotie van de laatste tijd wellicht niet zo slim was.

Het probleem, zoals meestal, is de man met de korte achternaam en de niet aflatende stroom onzin en haatzaaierij die hij uit kraamt. Al vaker klonk op dit forum de roep om een moderator, om aldus de meest belachelijke en beledigende reacties te weren. Nu, op zich is dat een heel goede suggestie en, geloof me, ik heb meerdere malen op het punt gestaan in te grijpen. Het probleem is tijd.

U moet weten dat de Standaard mij vrij laat in het schrijven en beheren van deze blog. Niemand controleert, keurt af of goed, of redigeert – zie daar de reden dat er geregeld een spelfout in mijn stukjes op duikt. Immers, u moet ook weten, dat deze blog voor mij bepaald geen dagtaak is, maar iets dat ik er af en toe, graag maar gratis, bij doe.

Het grootste probleem voor mij als moderator op te treden, is het feit dat het lezen van dubieuze bronnen, en het reageren op blogs en forums als deze, een heuse dagtaak is voor de arme A, Tom Cuypers of hoe de man ook moge heten. Wat ik daarmee wil zeggen, is dat het voor mij simpelweg onmogelijk is om dag en nacht ‘s mans reacties te controleren.

Daar komt bij: waar stel ik de grens? Ja, A’s opmerkelijke fascinatie voor pedofilie is hoogst irritant en vaak beledigend, maar volgens enkelen van u is Titus net zo erg als A. Moet die er dan ook af? En wat met de mensen die in het verleden aspecten van de Holocaust betwijfelden of wilden bespreken? Ook eraf? En mensen die klinklare Israel propaganda verkondigen? Ook eraf? Er zijn anderen dan A uit het pro-Israel kamp geweest die mij hebben beschuldigd van partijdigheid en dreigden zich te beklagen bij de redactie, waarbij u moet weten dat de brieven campagne een zeer beproefde techniek is om ongewenste Israel geluiden bij kranten en tijdschriften het zwijgen op te leggen. Wat moet ik daarmee? Ook eraf? Zo ja, dan moet ik toch echt iemand in dienst gaan nemen!


Maar, eerlijk is eerlijk, het verreweg meest storende element is de man wiens te korte achternaam alles zegt over diens overweldigend gebrek aan intellectuele diepgang. Ik heb gedacht aan het weren van slechts A-reacties. Probleem is dan dat hij gewoon terug komt onder B, C of D. Ook heb ik gedacht aan het weren van alle reacties, hetgeen overigens de eenvoudigste oplossing zou zijn. Maar zou ons aller Anoniempje dan niet gewoon gewonnen hebben? Want waarom zit de man hier? Is zijn doel niet simpelweg provoceren en af leiden, door elke observatie of aanzet tot discussie van uw of mijn kant in een anti-Islam tirade om te zetten?

Met uitzondering van deze ene keer, dacht ik altijd dat “volstrekt negeren en hartelijk lachen waar mogelijk” het beste antwoord was. Maar misschien heb ik ongelijk. Misschien moet ik toch alle reacties weren, aangezien slechts A-reacties weren onmogelijk is. Anderzijds, misschien moet ik gewoon onder ogen zien dat ik eigenlijk te weinig tijd heb, en dat het toch geen donder uit maakt wat ik schrijf, daar de blog succesvol gekaapt is door een wat enge, vieze, maar ook heel trieste man. Misschien is het om die reden zelfs de hoogste tijd er eens mee te stoppen.


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs