De Telegraaf in Amman

  • Gepost op maandag 19 maart 2007 om 09:39
  • door Peter Speetjens

Ik had vorige week op het vliegveld van Amman het onverwachte genoegen een Telegraaf aan te treffen. Die had ik in geen jaren gelezen en op het saaiste vliegveld ter wereld is elke vorm van vermaak van harte welkom. Het leek me eens aardig om aan te geven wat mij zoal opviel in “de grootst en meest gelezen krant van Nederland” van 12 maart 2007.

De voorpagina kopte met een positief gevolg van global warming: “Langer Leven door Warme Weer.” Volgens het Centraal Plan Bureau stierven in 2006 136.000 Hollanders, vergeleken met 142,000 in 2002. Zwakkere mensen sterven minder snel dankzij de zachte winters, aldus onderzoeker Jan Latten, en het aantal zomerse “hittedoden” weegt daar niet tegen op. Volgens Latten duurt het tot 2010 voordat Holland weer op het sterfteniveau van 2002 zit.

Volgens de krant was dit niet alleen maar goed nieuws. De uitvaartbranche, ondanks een afname van slechts 4%, verkeert “in grote nood” (...) “veel kleine bedrijven gaan failliet door een gebrek aan werk.” De kop had dus ook kunnen luiden: “Uitvaartbranche Legt het Loodje door Warmer Weer.”

Op de voorpagina verder: Hollands schaats naar WK goud; Berlusconi koopt in Maastricht voor 1,5 miljoen Euro kunst. De krant vond het niet nodig om Berlusconi’s kust kopen op te luisteren met het fraude onderzoek dat tegen hem loopt.

Pagina 2: TV

Pagina 3: binnenlands nieuws. Met wederom het thema Global Warming aangekaart: “Pootje Baden in Heerlijk Zeewater.” En dat al in maart! Verder weigert Bonaire het homohuwelijk; greep een 73-jarige vrouw een dief in een sexshop; schoot een agent een man dood; en luidde de belangrijkste kop: “Burger Alerter.”

Openingszin: “De politie roept burgers op alerter te zijn en niet langer speelgoed, kleding of andere spullen aan de waterkant achter te laten. Ook moeten automobilisten die in het water terecht zijn gekomen zich direct bij de politie melden.”

Mocht u denken dat dit een gedragscursus voor Hollandse kleuters betreft, dan heeft u bijna gelijk. Het gaat de politie echter niet zozeer om het welzijn van de kleuters, maar om het voorkomen van “peperdure zoekacties.” Wat is het geval? De politie in het Friese IJlst ging recentelijk met man en macht op zoek naar een drenkeling, omdat er speelgoed langs de waterkant lag. Het bleek vals alarm. Maar goed, lieve kinderen, ruim dus altijd goed je speelgoed op, want voor je het weet, vliegen er helicopters over en staat er een peleton oproerpolitie met speurhonden voor de deur. Hetzelfde geldt voor automobilisten: over de kop, in de sloot, en meteen even bellen!

Pagina 4: showbiz, puzzels, strips

Pagina 5: het buitenland. De pagina is bijna geheel gewijd aan Jacques Chirac. Verder een profiel van “Dr. No” Ian Paisley, en korte berichten over Gerhard Schroder, en een (hilarisch) voorstel Adolf Hitler het staatsburgerschap te ontnemen, zodat hij vanaf nu gewoon slechts Oostenrijker is. Dat is misschien een aardige voor het arsenaal van Geert Wilders in diens gedram over het dubbele paspoort: “Neem Hitler. Die had ook 2 paspoorten, en kijk wat er in Duitsland is gebeurd.”

Pagina 6: nogmaals binnenlands nieuws, met als grote kop: “Loverboys brengen meisjes naar Belgie.” Openingszin: “Antwerpen wordt overspoeld door in Holland geronselde prostituees.” Wees gerust Antwerpenaren, u hoeft uw koffers nog niet te pakken, want de vloedgolf hoeren blijkt te bestaan uit 561 nieuw geregistreerde dames, waarvan 202 uit Holland.

Op dezelfde pagina toont een foto het blotebillen-gezicht-met-haar "Wilders." Indien er vandaag verkiezingen zouden zijn, zou hij maar liefst 17 zetels winnen. Hallulujah! Wie durft nog te stellen dat de Hollanders nuchter zijn?

Pagina 7: Uitslag Staatsloterij

Pagina 8: Uitvaartberichten

Pagina 9: Showbiz en roddel

Pagna 10: Mooi zijn en vrouw zijn

Pagina 11: Toneel en muziek.
Hoewel niets diepgaands, een onverwacht aardige pagina, vond ik.

Pagina 12: Weer en horoscoop

Pagina 13: Hollands financieel nieuws
(niet gelezen)

Pagina 14: personeelsadvertenties

Pagna 15: sex advertenties.
Met op de (enige) foto van een zeer bevallige dameskont de sticker “censuur”

Pagina 16: Koopjes

Het tweede deel van de krant, 8 paginas, was geheel gewijd aan sport. Vooral veel schaats goud en wereldrecords voor een jongeman wiens naam ik niet kende, Sven Kramer. Een groot kampioen, zo lijkt. Verder veel voetbal, hetgeen ik graag lezen mag, maar waarmee ik u hier niet zal vermoeien. 

Goed, om een lang verhaal kort te maken, op 12 maart, besteedde De Telegraaf, in 24 paginas, welgeteld 1 pagina aan buitenlands nieuws, met daarop welgeteld 1 bericht van 3 paragrafen gewijd aan een niet-Europees land, namelijk Irak, alwaar Iran en de VS met elkaar aan tafel zaten. Waarover gesproken werd, werd niet vermeld.

Wat betreft Nederland leerde de Telegraaf me dat: warm weer is slecht weer voor de begrafenis branche; dat burgers hun spullen op moeten ruimen; dat Antwerpen overspoeld wordt met Hollandse hoeren; dat Holland nog altijd schaatsen kan; en dat de Blonde Dolly van Den Haag nog altijd goed in de markt ligt.

Tot zover een handje vol mainstream media in Holland. Begrijp me niet verkeerd, ik had een hoogst vermakelijk half uurtje op Amman Airport en daar ben ik De Telegraaf, de grootste en meest gelezen krant van Holland, zeer dankbaar voor. 
 


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs