Goud en azuur

  • Gepost op maandag 22 juni 2009 om 00:47
  • door wim Demyttenaere
  • in Weblogs

Deze morgen kreeg ik de beste muesli ter wereld als ontbijt. Althans volgens de Zwiterse uitbater van het hotelletje waar ik een week lang verblijf. Ik geloof hem, want heb tot twee keer bijbesteld. Tot groot jolijt van Fritz, die ik ervan verdenk iets te enthousiast gebruik te maken van een gitzwart haarkleurmiddel. Voor de rest is het een man naar mijn hart.

 

Als freelance copywriter/journalist maak ik voor de 13de opeenvolgende keer het grootste reclamefestival ter wereld mee. Daar heb ik al die jaren steeds drie goeie redenen voor gehad. Om te beginnen: je hoort, ziet en beleeft de beste reclame die het voorbije jaar op deze planeet werd gemaakt. Qua inspiratiebron kan dat tellen. Twee: je krijgt rechtstreeks toegang tot honderden reclamemensen uit eigen land en, voor wie grensoverschrijdende ambities heeft, duizenden uit de rest van de wereld. Geen betere gelegenheid om contacten te leggen of te onderhouden. Drie: de Cannes Lions is één groot feest. Naarmate de week vordert, neemt het aantal cocktails en party’s toe, zodat het soms schiften is tussen de uitnodigingen die je op zak hebt.

Sinds enkele jaren ga ik voor het vakblad MediaMarketing op zoek naar een top-creatief voor een interview. Dit jaar heb ik een wereldberoemde wonderboy kunnen strikken: Alex Bogusky van Crispin Porter + Bogusky in Miami. Zijn bureau maakt baanbrekende campagnes voor Windows Vista, Burger King, Volkswagen, Ikea, en won de voorbije jaren talrijke Grand Prix’ en andere edelmetalen Leeuwen. Met zijn “I’m a PC”-campagne voor Windows, starring Jerry Steinfield en Bill Gates, legde hij Apple het vuur aan de schenen, door lik op stuk te geven voor de “Coole Apple versus saaie PC”-campagne. Meer over Bogusky later deze week.

 

Bijzonder opvallend gisteren tijdens de vlucht hierheen, was het kleine aantal Belgische reclamelui. Gebruikelijk is het vliegtuig voor de helft met collega’s gevuld. Gisteren waren we welgeteld met zes, Jens Mortier van mortierbrigade op kop. Vorig jaar maakten meer dan 400 Belgen dit festival mee; deze keer zouden net geen 200 landgenoten ingeschreven hebben. Gelukkig kan dit getal nog groeien, want ik hoor in de wandelgangen dat er al gouden Leeuwen klaar staan voor Belgische ideeën in de categorieën Promo en Direct. De winnaars zijn gisteren verwittigd. Zij stoppen dus in zeven haasten een smoking in hun valies en komen halsoverkop naar Cannes gevlogen om vanavond hun Lion zelf in ontvangst te nemen. Laten we duimen voor nog meer van deze last minute boekingen deze week! Te volgen op www.mm.be.

 

Gisteren zaten we aan tafel met Bruno Liesse, directeur van Deep Blue, die in de Media Lions Jury zetelt. Hij is al sinds vorige donderdag aan de slag. Maar liefst 11 uren aan een stuk door bekeek en evalueerde hij gisteren, samen met zijn internationale jurycollega’s, een deel van de 1.840 inzendingen. Vandaag nemen ze de streng samengestelde shortlist onder handen en delibereren ze welke inzendingen een Leeuw verdienen. Liesse vindt het een voorrecht om in deze jury te mogen zetelen en klinkt enthousiast over het hoge niveau van de inzendingen. Volgens hem is er, wat originele ideeën betreft, geen crisis.

 

Er komt een sms’je binnen van Wendy Wauters, die samen met Karl Magnus deelnam aan de Young Lions Print Competition. Het is geen jubelbericht. We spreken meteen af voor een korte babbel. Hun idee heeft het niet gehaald. Ontgoocheling? Ja. Hun idee had nog sterker moeten zijn om te kunnen opboksen tegen de 37 andere. Toch hebben ze het gepresteerd om geselecteerd te worden uit 24 jonge Belgische teams die allemaal aasden op deze kans in Cannes. Samen kijken ze naar het topwerk dat hier uitgestald hangt. “Als je al deze campagnes ziet, word je voortdurend uitgedaagd om zelf de lat nog veel hoger te leggen,” vertelt Wendy. De eenvoudige ideeën doen het hem weer. “Dat bevestigt nog maar eens dat wij geen campagnes moeten maken voor reclamemensen,” beseft Karl, “maar voor de man en de vrouw in de straat,”

 

Tot slot van mijn eerste blogbijdrage het weerbericht. Gisteravond wandelde ik door de regen naar mijn hotel. Maar vandaag geeft de zon lekker van jetje. Zo hebben we het graag aan de Azurenkust. Ook al vertoeven we dan het grootste deel van de dag in het Palais des Festivals.

 

Wordt vervolgd...


 

Reacties

laurensv zei op 22 juni 2009 om 15:11

"Met zijn “I’m a PC”-campagne voor Windows, starring Jerry Steinfield en Bill Gates, legde hij Apple het vuur aan de schenen, door lik op stuk te geven voor de “Coole Apple versus saaie PC”-campagne."
De stomste campagne in jaren, een peperduur spotje met Jerry Seinfeld (Steinfield? Beetje teveel gedronken?) werd vrijwel onmiddellijk afgevoerd; komt nog niet aan de hielen van de Apple campagne.

 wim zei op 22 juni 2009 om 16:14

Over dat spotje van 300 miljoen en Steinfields voorliefde voor Apple computers wil ik het donderdag onder meer met Bogusky hebben, Laurens. Mijn "lik op stuk"-woordkeuze was inderdaad niet gepast.
;o)
wim, nog steeds nuchter en uitgeslapen

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.
Beursblogs