Durven én doen

  • Gepost op dinsdag 23 juni 2009 om 13:26
  • door wim Demyttenaere

Aan de ontbijttafel in mijn Zwitsers hotelletje sla ik een babbel met reclamelui uit, jawel, Zwitserland. “From Belgium? How come your country wins so many prizes?” Gisteren wandelde ik voorbij een groepje enthousiast gesticulerende jonge kerels. Indiërs dacht ik, op hun tint en taaltimbre afgaand. Plots klonk, met een grappig accent, duidelijk ‘mortierbrigade’ tussen het overigens voor mij volstrekte koeterwaals. In het reclame-universum is Belgium al enkele jaren geen klein landje meer.

 

Dat ons land ook dit jaar stevig stand blijft houden, bleek gisteravond tijdens de uitreiking van de Lions in de categorieën Direct en Promo. Dertien Belgische Leeuwen zijn er al verdeeld. En de week is pas begonnen. In het Palais loop ik iemand tegen het lijf die creatief directeur is van een bureau dat perfect zijn huidige gemoedstoestand samenvat. Gregory Titeca van Happiness mocht gisteravond 3 Gouden Leeuwen ontvangen voor de campagne “Let it ring” voor Ouders van Verongelukte Kinderen.

 

Happiness schakelde de videosite GarageTV in om van een internetfilmpje een interactieve ervaring te maken. Via de site www.letitring.be kan je het filmpje doorsturen naar een vriend door zijn e-mailadres en telefoonnummer in te toetsen. De vriend ontvangt de mail met wat lijkt op een typisch internetfilmpje. Maar wat hij nog niet weet, is dat hij er zelf de hoofdrol in speelt. Want terwijl hij naar het filmpje kijkt, gaat zijn telefoon rinkelen. Wanneer hij opneemt, veroorzaakt hij een ongeval in de film. Boodschap: je telefoon gewoon laten rinkelen terwijl je rijdt, kan heel wat ongevallen vermijden.

 

“Wij blijven zoeken naar nieuwe manieren en andere media om een boodschap over te brengen,” verklaart Greg Titeca het succes van deze campagne. “Vooral als je jongeren wil bereiken, moet je de moed hebben om nog een stap verder te gaan. Om resultaat te halen, moet je durven.”

 

De scorende bureaus uit België zijn niet alleen DuvalGuillaume Brussels, Famous en mortierbrigade, maar ook Boondoggle, Air en Proximity BBDO. Het “award winning virus” verspreidt zich verder over ons land. Laat maar woekeren!

 

Gisteren kreeg ik een mail uit Miami. Alex Bogusky, mijn interviewdate voor donderdag, komt toch niet naar Cannes. Op naar plan-B dan maar en alle hens aan dek om een afspraak te versieren met een andere, klinkende naam!

 

Komen er nog Leeuwen bij voor ons land? Die kans is bijzonder groot, want gisteren vertelde een jurylid me dat bij het beoordelen van een welbepaalde Belgische inzending de voltallige jury spontaan aan het dansen sloeg!

 

Wordt vervolgd...


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.
Beursblogs