Noord-Zuid, maar ook Noord-Noord en Zuid-Zuid

  • Gepost op woensdag 4 april 2007 om 11:27
  • door Wim De Preter
  • in De Uitwisseling

Wim “Dat Vlamingen ondernemender zijn dan Walen, is een mythe”, lezen we vandaag op onze eigen Standaard-website. We zijn het misschien een tijd geweest, maar vandaag blijkt uit de cijfers niet meer dat er relatief meer ondernemingen worden opgericht in het noorden van het land. De trots over het Vlaamse ondernemerschap heeft plaatsgemaakt voor een veel verontrustender vaststelling: zowel Vlamingen als Walen hinken achterop tegenover de rest van Europa.

Zonder de feiten te willen kapot relativeren, voeg ik daar nog een andere bedenking aan toe: de ene Vlaming is de andere niet, en de ene Waal is de andere al evenmin. Ik denk dat je ook grote verschillen in ondernemerschap zou vinden als je de cijfers verder opsplitst per provincie, misschien wel per arrondissement.

Ik ben zelf afkomstig uit Brugge, een stad waar toch nog heel wat ,,vieux riche’’ bij elkaar zit. Ik ben er vrij zeker van dat je daar relatief minder ondernemers en financiers-met-lef zult vinden dan in de streek van Kortrijk, die we dan maar gemakshalve als ,,nouveau riche’’ zullen bestempelen. En toch worden alle West-Vlamingen steevast op een hoopje gegooid als ,,noeste werkers’’. Ook in Limburg zullen er vast verschillen in mentaliteit zijn tussen die van het noorden, het midden en het zuiden.

En in Wallonië heb je dat ook, zo maak ik op uit gesprekken met mijn Soir-collega’s. Er zijn natuurlijk de clichés van de steuntrekker uit de Borinage en van de welvarende, meer ondernemende Waals-Brabander. Dat laatste heeft overigens veel te maken met de aanwezigheid van de universiteit van Louvain-la-Neuve, die heel wat technologische spinoffs voortbracht.

Minder bekend is dat je ook ten oosten van Luik, rond Verviers en Eupen, een streek hebt waar veel kmo’s gehuisvest zijn en waar het ondernemersbloed harder stroomt. ,,Daar worden ze liever Belgen genoemd dan Walen, precies omdat ze niet met het imago van de luie Waal willen geassocieerd worden’’, zegt een collega.

In het zuidoosten van de provincie Luxemburg, rond Arlon, heb je dan weer veel geld, maar weinig ondernemers. Daar draait de economie op het bankencentrum in het Groothertogdom. En het verschil tussen pakweg Bergen en Doornik – twee steden in Henegouwen die amper enkele tientallen kilometer uiteen liggen ‑ is ook immens, zegt een andere Soir-journalist. In de ene stad zie je de zware erfenis van het industriële verleden, in de andere zie je een relatieve welvaart die vooral een agrarische basis heeft.

Over de historische en andere redenen voor die verschillen zou je waarschijnlijk een paar thesissen kunnen volpennen. Voor alle duidelijkheid: die ambitie heb ik met deze blog niet. Wat ik hier doe is geen wetenschap, gewoon indrukken verzamelen en wat verder kijken dan de klassieke noord-zuid-tegenstellingen. Die er ongetwijfeld nog altijd zijn.


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs