De tien Geboden en de zeven Hoofdzonden van de Europese jeugd

 • Gepost op woensdag 2 december 2009 om 14:19
 • door De Standaard Online

MTV Networks International (MTVNI), de uitbater van de muziekzender MTV en eigendom van de mediareus Viacom, heeft onderzoek gevoerd naar de ‘waarden, aspiraties en dromen’ van Europese jongeren (16 tot 34 jaar). Uit de studie ‘Youthtopia’ blijkt onder meer dat de jongeren vijf belangrijke waarden hoog in het vaandel dragen:


 1. Traditie – De ouders zijn de onwaarschijnlijke helden van de jongeren van vandaag. De lijnen tussen de waarden van de jongeren en die van hun ouders worden steeds vager.
 2. Individualiteit – Jonge mensen zien zichzelf als autonome individuen, eerder dan als vertegenwoordigers van een welbepaalde groep of stam. De jongeren van vandaag willen niet in vakjes gedeeld worden. 
 3. Eerlijkheid – In een individualistische cultuur winnen vriendschappen aan belang. Er is minder maatschappelijke druk om je in het gareel te houden en dus wordt eerlijkheid hoog gewaardeerd. 
 4. Gedrevenheid – De jongeren van vandaag belijden een heel sterke werkethiek en zijn ongelooflijk gedreven om hun ingebeelde toekomst vorm te geven. Mislukking wordt geacht uit luiheid voort te komen. Barack Obama en Britney Spears worden vaak in één adem geciteerd als mensen die bewonderd worden om hun werkethiek en het realiseren van grootse dingen vanuit een nederige achtergrond.
 5. Positivisme – Deze generatie meent dat het essentieel is dat je gelukkig en positief in het leven staat. De jongeren lijken zich tegenover drank en drugs conservatiever op te stellen dan vorige generaties. Al erkennen ze dat het fenomeen deel uitmaakt van de jongerencultuur, toch is het niet iets dat ze hun leven willen laten overnemen. 

MTV Networks goot de levensvisie van de Europese jongeren in een lijst van tien Geboden en zeven Hoofdzonden.

De Tien Geboden luiden als volgt:

 1. Geloof in jezelf
 2. Respecteer je ouders
 3. Wees eerlijk
 4. Neem je verantwoordelijkheid op voor je eigen leven
 5. Leef je leven voluit en doe dat met passie
 6. Houd woord
 7. Werk hard om te slagen, maar niet ten nadele van anderen
 8. Wees tolerant jegens andermans verschillen
 9. Wees gelukkig en optimistisch, zelfs in tegenspoed
 10. Creëer, vernietig niet 

De nieuwe Zeven Hoofdzonden door jongeren gedefinieerd zijn: 

 1. Racisme
 2. Oneerlijkheid
 3. Pesten
 4. Hebzucht
 5. Overspel
 6. Toorn
 7. Afgunst 

In het algemeen zijn de studieresultaten heel gelijklopend doorheen Europa. De geografische grenzen onder jongeren worden binnen Europa altijd maar vager, zegt MTVNI.


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.Beursblogs