Nieuw adres

Deze blog is verhuisd. Ontdek het nieuwe adres van deze weblog en de andere blogs van De Standaard Online op www.standaard.be/weblogs.
 

De browser die er geen was

Paladin Dat de nieuwe campagne van Microsoft voor Internet Explorer 8 voor ophef zorgt, staat vast. Alleen lijkt niemand enthousiast over de manier waarop de webbrowser nu onder de aandacht is gebracht. Een reclamecampagne voor een nieuwe concurrent van IE8 blijkt gewoon van Microsoft zelf te komen. Microsoft maakt de gebruikers attent op de vrije browserkeuze.

Ruim een maand geleden doken berichten op over een 'Belgische browser', die door advertenties op blogs in de kijker kwam te staan. Paladin zou 'snel, veilig en eenvoudig' zijn. De ontwikkelaars, van 'Hoacus Pocus' gaven ook een aantal screenshots vrij van een inderdaad niet bestaande maar knap uitziende browser.

Maar het verhaal hing met haken en ogen aan elkaar. Hoacus Pocus bleek niet te bestaan, evenals de mensen die er voor zouden werken. En deed 'Hoacus' ook niet erg denken aan 'hoax'? Ook met de screenshots leek wat geknoeid in photoshop. Dat daar ook een webadres dat eindigde op 'wearefoolingyou/youdontseeit/nothingiswhatitis/index.html' in opdook, maakte het niet bepaald geloofwaardiger.

Wie vandaag naar de site van Paladin surft, krijgt er snel een video te zien, met op het eind daarvan een bekentenis. 'De blinkende ridder op het witte paard is eigenlijk een boodschapper met een verborgen motief: om een lans te breken voor een andere browser. Een doorwinterde pionier die terug is om opnieuw geschiedenis te schrijven.'

En dat is dan IE8. 'Een volwassen browser dus, die zelfs over meer features beschikt dan degenen die Paladin toegedicht werden.'

Op Twitter lijkt de Paladin-actie wel de buzz van de dag, maar op de eerste positieve reacties is het nog wachten.


 

Pop-up kastje

Een goede manier om de aandacht te trekken van de fashionista's. Levi's België stuurde de hoofdredacteurs van een aantal vrouwenbladen een grote kartonnen doos op, met kleren erin. En die doos kan meteen ook als kleerkast dienen. Een kleinschalige direct mailing-campagne van Mortierbrigade die ook op buitenlandse blogs op goedkeuring kan rekenen.


 

Opschudding over zelfmoordspot Audi

In dit filmpje zie je hoe een man zelfmoord tracht te plegen in een nieuwe Audi A5. Het spotje veroorzaakte veel commotie, maar de Duitse constructeur ontkent dat het om een officieel filmpje gaat.

De video toont een man in een geparkeerde A5. Hij schuift een slang in de uitlaat van de wagen en steekt het andere uiteinde door het zijraampje. Omdat de motor echter zo'n lage uitstoot heeft, slaagt hij er niet in zichzelf om te brengen. Het filmpje sluit af met de tekst "Schone dieseltechnologie. Goed voor het milieu. Goed voor u."

Hoewel het reclamespotje erg professioneel overkomt, ontkent Audi het zelf te hebben gemaakt en verspreid. "Audi gebruikt andere muziek en een ander lettertype in zijn reclameboodschappen", verzekert een woordvoerder vrijdag.

De Duitse constructeur zoekt naar manieren om het filmpje van het internet te halen.


 

Online lingerietelevisie

Passionata
 Het lingeriemerk Passionata maakt volop gebruik van de mogelijkheden van nieuwe media. Op de nieuwe website PassionataTV serveert het merk filmpjes met en over lingerie, zoals modedéfilé's en reportages in lokale lingeriewinkels die het merk verkopen. De site biedt ook tips voor de eigenaressen van al dat moois, en uiteraard een lijst van winkels.


 

Het 'geheim' van de banners

Acentric 'The secret is out', prijkt op banners die boven de E40 en rond Antwerpen te zien zijn. Een tweede banner onhult wie achter de actie zit: AsecrIT, een nieuwe leverancier van IT-diensten uit Antwerpen, op zoek naar nieuw personeel.

In totaal werden op vijftien bruggen spandoeken aangebracht. Het resultaat van deze vrij uitgebreide guerillia-actie? Op de eerste dag lokte de actie volgens zaakvoerster Nancy Steels 500 bezoekers naar de website van het bedrijf.

Asecrit maakt zich sterk tegen het einde van dit jaar 50 nieuwe werknemers te zullen hebben aangeworven.


 

TBWA maakt slabbetjes voor één

Voor één kon het jaar 2010 niet mooier beginnen. Op 1 januari ging de kersverse imagospot op antenne. Daarin passeerden verschillende baby’s de revue met op hun slabbetje telkens een onvergetelijke tv-uitspraak of programma van één. Duizenden kijkers bestelden de voorbije dagen hun favoriete slabbetje op de website van één.


 

Only want sex

Een vrouw die alleen maar sex wil? Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook niet waar...


 

Flops in games

Naar goede gewoonte heeft Gamespot ook dit jaar een lijst gepubliceerd van de 'meest verwerpelijke reclames' in games. De winnaar werd Bionic Commando voor het plaatsen van Pepsi-automaten.


 

Als boeken tot leven komen...


 

De kerstcommercial van Victoria's Secret

Michael Bay, regisseur van onder meer Pearl Harbor en Transformers, mocht zich laten gaan voor de kerstcommercial van Victoria's Secret. De obligate borsten gaan hier hand in hand met scheurende gitaar, vuurwerk en explosies.

(via Reclamewereld)
 

Wereldleiders excuseren zich

Obamasorry In de jongste klimaatcampagne van Greenpeace excuseren een aantal grijze wereldleiders zich omdat ze op de Klimaattop in Kopenhagen niet voldoende deden om de klimaatverandering te stoppen.

Meer campagnebeelden hier.


 

Johnnie Walks With Giants

Johnnie Walker wil met een reeks filmpjes hulde brengen aan een aantal giants in een aantal domeinen die wereldwijd mensen inspireren. Onder meer onze eigen Marc Herremans mag opdraven.


 

De link tussen Tom Waes, Nuon, internet en Amandine

Internet in België is duur, dat hebt al wel een paar keer gehoord. Alleen vreemd dat de energieproducent Nuon zich daar ook druk om maakt. Dit spotje met acteur Tom Waes is dan ook vooral bedoeld om de aandacht te trekken voor de website nuonspaarstroom.be.In dit spotje is de link met Nuon al wat duidelijker.


En nog eentje, nu met de dure gsm als thema...
 

Japans surrealisme

Regisseur Quentin Tarantino prijst in deze Japanse commercial een hondvormige luidspreker aan. Het hondje 'Otousan' blijkt een mascotte te zijn van Softbank.

Andere filmsterren zoals Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone en Ben Stiller gingen 'Tara-Chan' al voor in het figureren in surrealistische Japanse reclames.


 

Hypersnelle autokeuring

We moesten even denken voor we de boodschap van deze spot goed begrepen: je auto laten keuren is voortaan nog maar een kwestie van een paar seconden...


 

Erotiekbedrijf houdt missverkiezing

Misspabo
 Hoe kan je je als verkoper van seksartikelen op een fatsoenlijke manier in de kijker werken, het bereik van je website verhogen en ook nog eens een vrouwelijk publiek bereiken? Het web- en postorderbedrijf Pabo, een dochter van de Duitse eroticareus Beate Uhse, heeft een goed recept gevonden: een jaarlijkse missverkiezing.


‘Miss Pabo’ is dit jaar aan zijn tweede editie toe en die wordt ‘grootser dan de eerste editie’, meldt Pabo in een persbericht. De formule is simpel: kandidates sturen hun foto in en de bezoekers van de website mogen erop stemmen. 


Daaruit werden tien dames geselecteerd die zich straks moeten bewijzen op de catwalk. ‘Dan wordt niet alleen gekeken naar hun figuur, maar ook naar hun houding, bewegingsgemak, spontaniteit en interactie met het publiek’, klinkt het. 


Aan de verkiezing is een hele show vastgehangen waar ook bekende Vlamingen en Nederlanders van de parij zullen zijn - Véronique de Kock, anyone? De hele show van 2,5 uur wordt opgenomen en zal na datum nog te bekijken zijn op de website van Pabo.


 

De onbekende kant van Alex Agnew

Wist u dat standup comedian Alex Agnew in een kast van een villa woont en afwijkende sexuele voorkeuren heeft? Een leuke viral van Logitech. 


 

Uncle Sam meets Hollywood

Dit filmpje begint als een trailer van een dure Hollywood-film, maar dan komt de boodschap 'Dit is geen science fiction. We doen dit elke dag'. Een wervingsspotje van Uncle Sam.


 

Geen kangoeroeburgers

Wat zit er eigenlijk in de hamburgers van een fastfoodtent? U hebt het zich vast wel eens afgevraagd. McDonald's zet de puntjes op de i.


 

Onderhandelen met VW

Met ons hoef je niet te onderhandelen, want onze prijzen bevatten al de maximale korting, is de boodschap van Volkswagen dezer dagen. In enkele korte spotjes borduurt VW verder op het thema van de belabberde onderhandelaar.
 

De tien Geboden en de zeven Hoofdzonden van de Europese jeugd

MTV Networks International (MTVNI), de uitbater van de muziekzender MTV en eigendom van de mediareus Viacom, heeft onderzoek gevoerd naar de ‘waarden, aspiraties en dromen’ van Europese jongeren (16 tot 34 jaar). Uit de studie ‘Youthtopia’ blijkt onder meer dat de jongeren vijf belangrijke waarden hoog in het vaandel dragen:


 1. Traditie – De ouders zijn de onwaarschijnlijke helden van de jongeren van vandaag. De lijnen tussen de waarden van de jongeren en die van hun ouders worden steeds vager.
 2. Individualiteit – Jonge mensen zien zichzelf als autonome individuen, eerder dan als vertegenwoordigers van een welbepaalde groep of stam. De jongeren van vandaag willen niet in vakjes gedeeld worden. 
 3. Eerlijkheid – In een individualistische cultuur winnen vriendschappen aan belang. Er is minder maatschappelijke druk om je in het gareel te houden en dus wordt eerlijkheid hoog gewaardeerd. 
 4. Gedrevenheid – De jongeren van vandaag belijden een heel sterke werkethiek en zijn ongelooflijk gedreven om hun ingebeelde toekomst vorm te geven. Mislukking wordt geacht uit luiheid voort te komen. Barack Obama en Britney Spears worden vaak in één adem geciteerd als mensen die bewonderd worden om hun werkethiek en het realiseren van grootse dingen vanuit een nederige achtergrond.
 5. Positivisme – Deze generatie meent dat het essentieel is dat je gelukkig en positief in het leven staat. De jongeren lijken zich tegenover drank en drugs conservatiever op te stellen dan vorige generaties. Al erkennen ze dat het fenomeen deel uitmaakt van de jongerencultuur, toch is het niet iets dat ze hun leven willen laten overnemen. 

MTV Networks goot de levensvisie van de Europese jongeren in een lijst van tien Geboden en zeven Hoofdzonden.

De Tien Geboden luiden als volgt:

 1. Geloof in jezelf
 2. Respecteer je ouders
 3. Wees eerlijk
 4. Neem je verantwoordelijkheid op voor je eigen leven
 5. Leef je leven voluit en doe dat met passie
 6. Houd woord
 7. Werk hard om te slagen, maar niet ten nadele van anderen
 8. Wees tolerant jegens andermans verschillen
 9. Wees gelukkig en optimistisch, zelfs in tegenspoed
 10. Creëer, vernietig niet 

De nieuwe Zeven Hoofdzonden door jongeren gedefinieerd zijn: 

 1. Racisme
 2. Oneerlijkheid
 3. Pesten
 4. Hebzucht
 5. Overspel
 6. Toorn
 7. Afgunst 

In het algemeen zijn de studieresultaten heel gelijklopend doorheen Europa. De geografische grenzen onder jongeren worden binnen Europa altijd maar vager, zegt MTVNI.


 

Coca-Cola stuurt kerstman op pad bij 320.000 Belgische gezinnen

De drankengigant Coca-Cola wil in deze eindejaarsperiode absoluut geassocieerd worden met kerstvreugde. Het bedrijf gaat de man met de witte baard op pad sturen naar liefst 320.000 Belgische gezinnen, lezen we in een persbericht. Als er iemand aanbelt tussen 7 en 29 december, dan kan het dus de Cola-kerstman zijn, die u een goodie bag brengt met onder meer een kalender en, uiteraard, een fles Coca-Cola.

Daarnaast gaat Coca-Cola tijdens de kerstperiode ook de Cliniclowns steunen, "want het optimisme van Coca-Cola en een glimlach van de Cliniclowns vormen een onweerstaanbaar duo". Via www.coca-cola.be kan iedereen kerstwensen versturen naar vrienden en familie. Per verstuurde wens zal de drankengroep een bijdrage schenken aan de Cliniclowns. 


 

Neckermann geeft regenkorting

De touroperator Neckermann lanceert een opmerkelijke marketingactie om meer reizigers naar Marokko te lokken. Hoe meer het regent in België (Ukkel), hoe groter de korting die je op een reis naar Marokko krijgt.

De actie loopt vier weken. Dagelijkse updates over de regenkorting zijn te bekijken op de website www.ikganaarmarokko.be.

En wat als het de komende maand extra droog blijft in ons land? Ook dan valt de actie niet in het water: "Aangezien het weer onvoorspelbaar is, garandeert Neckermann gedurende de volledige actieperiode een minimale korting van 20% op een selectie Marokkaanse bestemmingen", zo staat in het persbericht van Neckermann.


 

Alles voor de chauffeur, zegt Subaru

Een aardige commercial van Subaru waarin de chauffeur 'op handen wordt gedragen' door het Subaru-personeel.


 

Thanksgiving

De Thanksgiving-commercial van dierenrechtenorganisatie PETA komt samen met 10 redenen om geen kalkoen te eten.


 

Guinness

Ook Guinness speelt in op het komende WK voetbal in Zuid-Afrika.


 

Vakman bijgeleverd

De elektroketen Exellent pakt graag uit met zijn deskundige verkopers. In deze spot worden ze zelfs aan huis geleverd. 


 

Kortfilm Stijn Meuris lanceert campagne Vredeseilanden

Vredeseilanden heeft woensdag de aftrap gegeven naar haar campagneweekend van medio januari. Dat gebeurde met de voorstelling van "Le Belge", een kortfilm van Stijn Meuris. Een absurd verhaal dat de aandacht moet vestigen op de miljoenen boerenfamilies als oplossing voor het hongerprobleem in de wereld. Net woensdag eindigde de VN-voedseltop in Rome, een bijeenkomst die bleef steken in vage beloftes.

In "Le Belge", vanaf donderdag te bekijken op de website van Vredeseilanden, wil een Senegalese bananenboer van zijn plantage een elfde Belgische provincie maken. Hij hoopt zo voor zijn bananen eindelijk een leefbaar inkomen te verdienen. Tussen droom en daad gaapt echter een grote kloof.

De trailer van de film vindt u hieronder. De film zelf staat vanaf morgen op www.vredeseilanden.be/lebelge


 Beursblogs