Blog (1)

Een beetje politicus heeft dezer dagen een weblog, een - al dan niet interactief - dagboek op het internet waarin hij een inkijk geeft in zijn leefwereld. De Vlaams Belang'ers Jurgen Verstrepen, Marie-Rose Morel en Rob Verreycken doen volop mee met deze trend. Daarom leek het ook heel normaal dat Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter zijn eigen weblog begon.

De teksten die hij erop plaatste waren geen persoonlijke ontboezemingen. Ze stonden bol van de klassieke Vlaams Belang-retoriek. Toch ontdekten andere bloggers vrij snel dat er iets niet in de haak was met de webstek. De afbeeldingen - onder meer Dewinter in gezelschap van zijn kinderen - leken door een absolute beginner in elkaar geknutseld. Nergens op de website van Vlaams Belang of van Dewinter zelf werd er verwezen naar de weblog. En de teksten bleken knip- en plakwerk uit speeches van Dewinter en zijn voorzitter Frank Vanhecke. Conclusie: de echte Dewinter was hier niet aan het werk.


 

Blog (2)

Om wie gaat het dan wel? Voorlopig geeft het internet dit geheim niet prijs. De schrijver van de website gaat virtueel door het leven als FDVV - wat van ver wat lijkt op FDW, de initialen van Filip Dewinter.

Hoe dan ook kon de echte Dewinter niet lachen met het initiatief. Hij dient een klacht in wegens schriftvervalsing en schending van het briefgeheim. Hij eiste ook dat de foto's van zin kinderen en het logo van het Vlaams Belang verwijderd werden.

Dat is inmiddels gebeurd. Reactie van FDVV: ,,Nou goed, ik ben een weldenkend mens, empathisch, altruïstisch zelfs, ik heb nooit de bedoeling gehad iemand te kwetsen, laat dat duidelijk zijn.'' De anonieme blogger wenst Dewinter nog alle succes toe bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. ,,Het zou heerlijk zijn om je blinkende laarzen te likken en je burgemeesterssjerp te kussen in de lichtschijn van het door jou beloofde electoraal vuurwerk.'' In een begeleidend kadertje staat nog dat de blog een parodie is en dat de maker niets met welke organisatie dan ook te maken heeft.


 

Blog (3)

In een persmededeling verwondert Dewinter zich erover dat de controle op de inhoud en het mogelijke misbruik van weblogs minimaal is. Hij meldt dat er gelijkaardige - valse - weblogs geactiveerd zijn op naam van zijn partijgenoten Frank Vanhecke, Gerolf Annemans, Anke Van dermeersch, Marie-Rose Morel en het voormalige Vlaams Blok.

Hij vergeet te melden dat ook CD&V, VLD en SP.A het slachtoffer zijn van soortgelijke grappen. Hun neplogs verwijzen de bezoeker door naar een weblog met cartoons. ,,Indien een Skynet Blog zich volgens u niet aan onze gedragscode houdt, laat ons iets weten!'' is zowat de enige mededeling hier.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs