Blauw

‘Hij wordt ondersteund door iedereen. Dat is een van de capaciteiten die we als liberalen hebben. Zodra de voorzitter verkozen is, staan we als één blok achter hem.' Aan het woord is kamerlid <b>Rik Daems </b>(Open VLD). Hij heeft het over VLD-voorzitter De Croo. Alexander, welteverstaan. Ten tijde van voorzitter Herman waren ‘de capaciteiten' nog niet zo sterk ontwikkeld.


 

Vanzelf (1)

De rups wordt vlinder

De bloesem wordt kers

Het jaar gaat van de zomer over in de herfst

De boom begint te kalen

De vogel verlaat het nest

En jij wordt groot

Maar minder vanzelf dan de rest

Sarah Smeyers (N-VA) droeg in Villa Politica een gedicht van de Nederlander Bas Rompa op aan haar zwangere buik.
 

Haikudubbel

Speciaal voor Gedichtendag kroop Europees president Herman Van Rompuy tweemaal in de pen. Twee haiku's leverde dat op. De eerste herinnerend aan Haïti, de tweede over trivialere dingen.

De aarde davert

en begraaft genadeloos

geen moeder aardeIk zie mijn adem

een walm in de winterlucht

warmte in de kou
 

Vanzelf (2)

‘Bedankt en gefeliciteerd', zei Linda De Win naderhand beleefd. Bedankt voor het gedicht en gefeliciteerd met de zwangerschap, uiteraard. Toen Smeyers op haar beurt De Win wilde feliciteren, met een brede grijns en een gespeeld ‘is het voor vanavond?', werd ze prompt uit beeld geduwd. Tiens, wat zou er voor ‘vanavond' kunnen zijn, waar felicitaties bij horen?


 

Duren

LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker kwam aandraven met Gilbert Coghes ‘Niets blijft duren'.

Niets blijft duren niet de vuren

niet de muren van het ouderlijk huis

niet de kinderen in de straat

niet de vrienden 's avonds laat

niet de tuin in stille pracht

niet mijn zoon die gretig lacht

niet de vogels in de bomen

niet de dag die nog moet komen

niets blijft duren:

tenzij die onrust diep in mij

dat onophoudelijk geruis

Ook Lijst Dedecker blijft niet duren: voor 2012 komt er een nieuwe naam.
 

Linda

Verrassing in Villa Politica gisteren. Niet Linda De Win, maar Siegfried Bracke volgde het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement live. We mogen de fans van Linda evenwel geruststellen. De finaliste van De Slimste Mens was na de opnames zo bekaf, dat ze er even voor een lang weekend op uittrok. Toen het Vlaams Parlement plots besliste om een actualiteitsdebat te houden op maandag, mocht Siegfried in de rol van Linda De Win kruipen.


 

Sportieve Elio (2)

'Toen ik jong was, was ik klein en heel dik', bekent Elio nog. 'Het is een constant gevecht om vetten en suikers te vermijden.' Dat is niet makkelijk voor een politicus. 'Ik ga een of twee keer per dag op restaurant. Dat is één van de zwaarste corveeën van mijn functie. Ik probeer dan ook kwaliteitsrestaurants op te zoeken die gekookte groenten serveren.' En voor de rest neen aan 'toegevoegde suikers, vetten, gesuikerde dranken en roomijs - ook al hou ik ervan.'


 

Sportieve Elio (1)

BIBU6_GIB2L84Q2_1+FBI_DIRUPO_jpg_275
De Franstalige krantengroep Sudpresse portretteerde Elio di Rupo dit weekend zoals u hem nog nooit heeft gezien: in de fitnesszaal, met halters en met zijn gymcoach. 'Elke zondag ga ik naar de fitness, zelfs op verkiezingszondagen', zegt de PS-voorzitter. 'Zonder sport word ik echt razend.' En wat doet hij om te ontspannen als hij niet sport? 'Faire l'amour.'
 

Heks

Volgens Sarah Turine, covoorzitster van Ecolo, woedt er een heksenjacht op haar partij. Dat heeft ze gezegd op de nieuwjaarsreceptie. 'Alle ministers zijn daarbij al gepasseerd', zegt ze. De kritiek komt vooral vanuit de liberale hoek, waar volgens Turine elk discours afgesloten wordt met: 'Het is de fout van de groenen.'
 

Laurette

Franstalig politiek België valt over Laurette Onkelinx heen, omdat die onze nieuwe kardinaal, André-Joseph Léonard, vorige week al meteen onder vuur nam. Volgens de PS-vicepremier dreigt Léonard het Belgisch compromis in gevaar te brengen. Niet alleen CDH, maar ook MR en Ecolo waren afgelopen weekend scherp voor Onkelinx. Zo vroeg de liberale senator Alain Destexhe zich af waarom hij de PS nooit hoort over de islam. Volgens het groene boegbeeld Jean-Michel Javaux bezondigt Onkelinx zich aan een intentieproces.
 

VB-kunstdief

Eric Deleu, één van de twee VB'ers in de VRT-raad van bestuur, ontkent dat hij een kunstdief is. Vorige week schreef de online nieuwssite ‘De werktitel' dat hij in Duitsland wordt gezocht voor de ontvreemding van een beeldje van 2.000 euro uit het museum Schloss Nörvenich. Volgens Deleu heeft hij daar inderdaad een kunstwerk meegenomen, betaalde hij er een voorschot van 500 euro voor, maar stelde hij achteraf vast dat het geen 2.000 euro waard was. En dus betaalde hij niet. Maar intussen, zo beweert Deleu, is het geld op een geblokkeerde rekening gestort. Overigens ging het om een beeldje van Arno Breker, de huisbeeldhouwer van Adolf Hitler.
 

Haiku Herman (1)

In zijn onstilbare honger naar haiku's schuimt <b>Herman Van Rompuy</b> (CD&V) dagenlang websites af, op zoek naar nieuwe invalshoeken. Dat beweren althans de makers van www.haikuherman.eu. Op die site kan je zelf controleren waar de Europese president zijn Japanse mosterd haalt. De resultaten zijn ontluisterend.
 

Haiku Herman (2)

De haiku die Van Rompuy schreef op basis van krispeeters.be toont nog maar eens aan dat beide heren het niet met elkaar kunnen vinden: ‘Als het fel regent / hoor je alleen de regen / geluiden verzuipen'. Ook voor Inge Vervotte (ingevervotte.be) toont Van Rompuy geen clementie: ‘Een wolk voor de zon / en een schaduw op mijn blad / ik verwens de wolk'. Voor zijn opvolger Yves Leterme (yvesleterme.be) heeft Van Rompuy niets dan zalvende woorden: ‘Hoofden worden grijs / dakpannen verweerd door mos / samen oud worden'.
 

Respectloos

De nieuwe Miss België, Cilou Annys, kreeg gisteren heel Franstalig België over zich heen nadat ze zich voor P-Magazine met N-VA-voorzitter Bart De Wever had laten fotograferen. Het ergste was dat ze met haar voeten op een Belgische vlag staat. Om de gemoederen te bedaren, ging Annys gisteren voor de camera's dan maar op een foto van De Wever staan. ‘Dit is allemaal erg vermoeiend.'
 

Breughel (2)

Op vraag van de erfgenamen van Leopold III mocht bij de verkoop geen enkele ruchtbaarheid gegeven worden aan de herkomst, schrijft HLN. Het gevolg is dat het onbekende meubelstuk voor slechts 4.600 euro werd ‘verpatst'. De huidige eigenaar heeft een koopje gedaan, want volgens experts zou het meubel het vijf- tot tienvoudige waard zijn.
 

Nutteloos

In Villa Politica wou Linda De Win van Bruno Tobback, de fractieleider van de SP.A, weten waarom alle Vlaamse partijen de premier hadden ondervraagd over de sluiting van Opel, behalve de SP.A. ‘Is dat niet uw corebusiness?' vroeg De Win. ‘Enfin, vindt u dit nu echt een nuttige discussie?' antwoordde Tobback, die praktische redenen inriep. De fractie had al een vraag over AB Inbev ingediend voor het nieuws over Opel bekendraakte, en het aantal vragen per fractie is beperkt.
 

Breughel (1)

De commotie rond de kunsterfenis van Leopold III en prinses Lilian Baels blijft toenemen. Niet alleen raakte bekend dat zijn erfgenamen binnenkort vier schilderijen van Jan Breughel II in New York laten veilen. Het Laatste Nieuws schreef gisteren dat al in oktober 2008 bij het Brussels veilinghuis Hôtel de Ventes Horta een antiek bureau – met voetverwarming – van Leopold III werd geveild.
 

Schaamteloos

Aan het gevoel voor timing van Michel Daerde valt nog te werken. De publieke opinie is nog niet bekomen van zijn lallende optreden in de Senaat of daar dook hij gisteren al op in De Slimste Mens om een vraag te stellen. Die luidde zonder enige schaamte: ‘Wat is de top vier van dingen die mensen doen als ze dronken zijn en waarvan ze later spijt hebben?' Het is niet duidelijk of hij uit zijn ervaring putte, maar de antwoorden waren: te openhartig zijn, een slippertje maken, ruziemaken en dronken rijden.
 

Appartement

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) heeft een appartement gekocht in Schaarbeek, schrijft La Capitale. Maar dat betekent nog niet dat de huidige titelvoerend burgemeester, staatssecretaris Bernard Clerfayt (FDF), zich zorgen moet beginnen maken over zijn politieke toekomst.

Michel, op dit moment titelvoerend burgemeester van Waver, zou niet van plan zijn om in Schaarbeek aan politiek te gaan doen.
 

Versterking

Goed nieuws voor de Vlaamse kabinetsleden die nu al maanden op de toppen van hun tenen lopen: er is versterking op komst. De Vlaamse regering heeft gisteren beslist om de reserve van negen kabinetsfuncties aan te spreken die nog niet was ingevuld bij het aantreden van het nieuwe kabinet.

Dat is vooral goed nieuws voor Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA), die alle moeite van de wereld heeft om met zijn beperkte schare medewerkers zijn dikke bos bevoegdheden te beheren.

Vijf van de negen nieuwe kabinetsleden waren eigenlijk bestemd voor het kabinet van viceminister-president Jo Vandeurzen (CD&V). Alleen is die nooit viceminister-president geworden, alleen minister van Welzijn. Minister-president Kris Peeters (CD&V) wou geen partijgenoot naast zich in de Vlaamse kern.

 

Pest

De naam van Europees president Herman Van Rompuy figureert op een nieuwe publicatie over het sociale denken van paus Benedictus XVI, samen met die van de vicevoorzitter van het Italiaanse parlement, Rocco Buttiglione. Dat doet de wenkbrauwen fronsen. Buttiglione mocht zes jaar geleden zijn ambities opbergen om Europees commissaris te worden na enkele homofobe uitspraken.

Blijkt dat beiden in oktober vorig jaar een voordracht hebben gehouden in Luik. Het resultaat daarvan is te boek gesteld. En neen, de naam Buttiglione stoort Van Rompuy niet. 'Hij heeft zijn reputatie of de reputatie die men hem toedicht, maar hij heeft niet de pest', zegt zijn woordvoerder in Le Soir.
 

Splitsing

De studiedienst van Vlaams Belang heeft een draaiboek van 218 pagina's klaar om België te splitsen. 'We prediken geen revolutie maar een ordelijke opdeling', zegt fractieleider Gerolf Annemans in Gazet van Antwerpen.

Een onafhankelijk Vlaanderen wordt voor het Vlaams Belang best geen nieuwe staat, maar de opvolgingsstaat die de Belgische internationale verdragen overneemt.

Voor de verdeling van de schuld moet gekeken worden naar wie ze veroorzaakt heeft. Brussel moet een Vlaamse tweetalige hoofdstad worden, en als dat niet lukt, een stadstaat die een confederatie met Vlaanderen vormt. Nu nog de tegenpartij overtuigen.
 

Lintje

Vanaf eind dit jaar zal Binnenlandse Zaken opnieuw eretekens uitreiken aan politiemensen, kondigt minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) aan.

Dat kon jarenlang niet bij gebrek aan rondzendbrief waarin precies is vastgelegd wie niet en wie wel een ereteken krijgt opgespeld. Daar is nu een akkoord over met de politiebonden.

Nu is het nog wachten op de software om de gegevens te verwerken over wie welk ereteken krijgt.

Minister Turtelboom waarschuwt wel: agenten die een lintje willen, zullen daar zelf voor moeten betalen.
 

Succes

De verkiezing van Alexander De Croo als Open VLD-voorzitter maakt bij de militanten heel wat nieuwsgierigheid los. Het loopt storm met de inschrijvingen voor de nieuwjaarsreceptie.

Al 600 liberalen lieten weten op 25 januari in de Hortahal van het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten aanwezig te zullen zijn. Dat is drie keer meer dan vorig jaar, toen Bart Somers de honneurs waarnam.
 

Team De Gucht

Een van de twee andere kandidaten bij die voorzittersverkiezingen, Gwendolyn Rutten, moest bijna dagelijks de lelijke geruchten ontkennen dat ze eigenlijk aan het hoofd stond van ‘Team De Gucht'. Die tijd is nu gelukkig voorbij. ‘Proefde de voorbije dagen al een beetje van nieuwe leven en het smaakte naar meer!', liet ze gisteren weten op haar Facebook-pagina.

Dat nieuwe leven lijkt verdacht veel op het oude. Maandag gaat ze aan de slag op het kabinet van Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD). Van 1999 tot 2002 was ze al medewerkster van De Gucht.

De Gucht vroeg Rutten al toen hij pas Europees commissaris was, halfweg vorig jaar, maar botste toen op haar voorzittersambities. Meteen na haar mislukte gooi naar de macht zette hij de deur opnieuw open, maar nog hapte Rutten niet toe. Ze wou ‘eerst de dingen op een rijtje zetten'. Dat is nu gebeurd.

‘Niet winnen bij de verkiezingen en dan een beetje rond de nieuwe voorzitter blijven hangen, heeft niet veel zin', zegt ze. ‘Ik ben intussen wel lid van het partijbestuur geworden, maar dat vraagt maar een paar uurtjes per week. Een voltijdse baan kan je dat bezwaarlijk noemen.'
 

Eerbied

Patrick Dewael (Open VLD)ontving gisteren de parlementaire journalisten voor een nieuwjaarslunch. De kamervoorzitter voelt zich niet geroepen om de parlementariërs te vertellen wat ze moeten doen of laten. Maar Dewael wil toch graag wat respect voor de werkzaamheden van het parlement. Heel de tijd telefoneren of in kleine groepjes verzamelen terwijl andere kamerleden op het spreekgestoelte het beste van zichzelf geven, vindt hij niet aangenaam. Hij is vast van plan om hierover opmerkingen te blijven maken.
 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs