Moses

Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Freya Van den Bossche (SP.A) is zondag bevallen van haar derde kind en eerste zoon: Moses. Moses is haar eerste kind met haar vriend, de cineast Willem Wallyn (48). Van den Bossche heeft twee kinderen uit een vorige relatie, Ariane (9) en Billie (3). Wallyn heeft voor twee kinderen uit een eerder huwelijk, Luna (14) en Oscar (9), een co-ouderschapsregeling.


 

Calimero

‘Kris Peeters, stop met janken, droog uw krokodillentranen en hou op met anderen de schuld te geven.' Zo sprak dit weekend Patricia Ceysens (Open VLD). Voor de verkiezingen was Ceysens een trouwe bondgenoot van Peeters in hun gezamenlijke Vlaamse strijd voor Opel. Nu zit Ceysens in de oppositie en noemt ze Peeters een Calimero, die steevast anderen de schuld geeft en zelf liever niets doet.

De opmerkingen van Ceysens dateren wel van voor de bekendmaking dat de Vlaamse regering 800 miljoen euro extra leent om een reeks projecten te financieren die de economie opnieuw moeten aanzwengelen. Voor een werkgelegenheidsplan wordt er 22,5 miljoen euro extra uitgetrokken.


 

Bang

Allemaal goed en wel dat Herman Van Rompuy president is van Europa, maar in De Haan zijn ze er toch niet helemaal gerust in. De familie Van Rompuy heeft daar een klein vakantiehuis staan en de buren vrezen een grote toeloop deze zomer. In Het Laatste Nieuws stelt de woordvoerder van Van Rompuy hen gerust. ‘Hij zal nog vaak naar De Haan gaan, maar zonder bodyguards. Op buitenlandse missies zullen er veiligheidsagenten zijn. Maar op vakantie? Neen, dat zou hij zelf ook niet appreciëren.'
 

Zeven

Intussen lijkt Herman Van Rompuy pas goed te beseffen wat hij op zich heeft genomen. ‘Volgende week zeven hoofdsteden...' zucht hij op zijn Facebookpagina. Waarop een wakkere VRT-journalist de hoop uitspreekt dat hij na die zeven steden ook De zevende dag bezoekt.
 

Reeds

De voorzittersverkiezingen bij Open VLD zijn dit weekend begonnen. Annick De Ridder laat weten dat ze al gestemd heeft. Op zichzelf nog wel (ze is running mate van Marino Keulen).
 

Spijt

Of Bruno Valkeniers geen spijt had dat hij in de politiek was gestapt, wilde Villa Politica vrijdag weten. 'Soms wel,' zo gaf de Belangvoorzitter toe. Tijdens zijn antwoord begreep Valkeniers dat hij niet zo goed bezig was. Daarom trachtte hij zich te herpakken. 'Maar soms had ik er ook spijt van dat ik in de haven werkte.' Ongetwijfeld had de voorzitter nooit verwacht dat de moeilijkheden in zijn partij zo groot zouden zijn. Hij moest ook wennen aan het verschil tussen de politiek en het bedrijfsleven.
 

Stemtest

Naar analogie van de stemtests bij de parlementsverkiezingen, heeft Jong VLD een website in het leven geroepen waarop leden van Open VLD, aan de hand van 25 stellingen, kunnen nagaan welke kandidaat bij de voorzittersverkiezingen van de Vlaamse liberalen het best bij hen past. De 25 vragen gaan over de werking van de partij. Wie de test helemaal doorgelopen heeft, kan op het einde een stem uitbrengen op Alexander De Croo, Marino Keulen of Gwendolyn Rutten.
www.deblauwetest.be
 

Spijt (2)

Deze ochtend vergadert de partijraad van Vlaams Belang in Sint-Niklaas over de toekomstige koers die de partij moet varen. Nu al is duidelijk dat Bruno Valkeniers zal moeten opstappen wanneer zijn 'visietekst' en zijn samenstelling van het partijbestuur niet wordt aanvaard. Maar de partij heeft heel zwaar gelobbyd. Het vertrouwen dat het allemaal wel losloopt, blijft groot.
 

Consul

De N-VA eist het ontslag van de ereconsul Etienne de Sexhe in Granada. De man weigert niet alleen Nederlands te spreken, hij rekent ook geld aan voor diensten die hij niet mag leveren. Zo verzocht hij een Vlaamse dame, residerend in Almuñecar, om 10 euro te betalen voor het afleveren van een attest van goed zedelijk gedrag. De Sexhe mocht het al gaan uitleggen bij de Belgische ambassadeur.
 

Spijt (3)

Ondertussen breekt voormalig Belangvoorzitter Frank Vanhecke een lans voor Marie-Rose Morel. Hij vindt het een schande dat Gerolf Annemans en Filip Dewinter haar het ondervoorzitterschap hebben ontzegd. Maar Valkeniers is formeel. Haar kandidatuur werd gewoon niet gedragen door grote groepen binnen de partij.
 

Bezet

De bespreking van de regeringsverklaring van Leterme II kan vandaag niet doorgaan in de Senaat. De zaal is bezet omdat er een colloquium plaatsvindt over 'de geschiedenis van het wetenschapsbeleid'. De senatoren is vriendelijk gevraagd te wachten tot volgende week donderdag. 'Het is de eerste keer in de geschiedenis dat er zo veel tijd zit tussen een regeerverklaring en de bespreking in de Senaat. Dat toont weer aan hoeveel respect Leterme heeft voor deze eerbiedwaardige instelling', zegt LDD.
 

Buitenkansje (1)

Op de website netto.be geeft de minister van Economie, Vincent Van Quickenborne (Open VLD), blijk van zijn onderhandelingskunst. Zo slaagde hij er in om negen jaar geleden in hartje Brussel een appartement als tweede verblijfplaats te huren voor amper 500 euro. 'Mijn beste “aankoop”. Ik heb wel wat moeten onderhandelen, maar op dat vlak moet je slim zijn. Nooit krijg ik nog de kans om voor die prijs een appartement te huren op die droomlocatie.'
 

Keuze

Nu de debatten voor de voorzittersverkiezingen bij Open VLD op hun eind lopen, wordt het tijd om kleur te bekennen. Als het tot een tweede ronde komt tussen Gwendolyn Rutten en Marino Keulen, dan steunt de derde kandidaat, Alexander De Croo, Rutten. 'Ik kies de kandidaat die het meest gaat voor verandering', zegt De Croo.
 

Buitenkansje (2)

Van Quickie mogen we ook weten dat hij elk jaar 10.000 euro afstaat aan de partij. 'In ons land zijn er bijna elk jaar wel verkiezingen en dat kost elke keer 10.000'en euro's. Daarvoor moet ik dus goed sparen. Elk jaar sta ik ook 10.000 euro af aan de partij. Logisch ook: door mijn mandaat krijg ik van de partij veel kansen.'
 

Grasveld

Herman Van Rompuy (CD&V), na zijn ontslag als premier even between jobs, heeft gisteren eindelijk de tijd gevonden om van zijn Brusselse stadstuintje in de Lambermont te genieten. Een haiku – getiteld 'Grasveld' – was onvermijdelijk.
Handgrote bla'ren
bedekken heel het grasveld.
Dood boven leven.
 

PS & Love

Vlak voor wereldaidsdag gaat de PS met haar jaarlijkse campagne van start waarbij militanten 15.000 'PS & Love'-condooms uitdelen. Daarmee wil de partij haar vraag kracht bijzetten naar meer condoomautomaten in jeugdhuizen, cafés en dancings en jongeren aanmoedigen veilig te vrijen. PS-voorzitter Elio Di Rupo deelde gisteravond in Brussel condooms uit. Of de locatie toevallig was gekozen, is onduidelijk. De actie werd gehouden in 'de wijk van het kerkhof van Elsene'.
 

Wonen

Herman Van Rompuy (CD&V), de toekomstige Europese president, heeft een eerste akkoord op zak. Met premier Yves Leterme (CD&V) nog wel. Dat gebeurde in alle discretie, zoals het bij dit soort dossiers past. De twee zijn overeengekomen dat Van Rompuy nog een kleine maand gebruik mag maken van de Lambermont, de ambtswoning van de premier. Van Rompuy had daar na de zomer zijn intrek genomen, omdat hij verbouwingswerken laat uitvoeren aan zijn woning in Sint-Genesius-Rode. Volgens de laatste prognoses zouden die half december afgerond zijn.
 

Niet

De Facebook-groep 'Wij willen Yves Leterme NIET terug als premier!' zat gisterochtend aan het spectaculaire aantal van 25.000fans. Maar meteen na de eedaflegging van de nieuwe regering én een vermelding in het middagjournaal van de VRT was het hek helemaal van de dam. Op een bepaald moment groeide de groep elke minuut met een tiental fans. Gisteravond stond de teller op ruim 29.000.
 

Toch wel

De Facebook-groep 'Wij willen Yves Leterme WEL terug als premier!' doet het met een kleine 500 fans iets minder goed.
 

Status-quo

Dehaene moet nog goed en wel beginnen aan zijn koninklijke opdracht, maar hij krijgt al hulp van de voorzitter van het Grondwettelijk Hof, Paul Martens. Een status-quo is geen optie, zegt hij in Le Soir. De belangen van de Franstaligen kunnen volgens Martens niet gehandhaafd worden met het huidige systeem. Teruggrijpen naar de provinciegrenzen is politiek dan weer onhaalbaar. En de ongrondwettelijke verkiezingen achteraf door Kamer en Senaat geldig laten verklaren, gaat in tegen de geest van de rechtsstaat, klinkt het.
 

Winnen

Terwijl de drie kandidaat-voorzitters van Open VLD debat na debat afdweilen, staat de uitslag voor Le Soir al zo goed als vast. In een schema met de gesprekspartners van koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene (CD&V) staat geen vraagteken op de plaats van Open VLD, ook geen fotootje van Gwendolyn Rutten of Alexander De Croo, neen, alleen een lachende Limburger: Marino Keulen.
 

Monsieur Non (1)

Er is nog een tweede kandidaat opgedoken voor de voorzittersverkiezingen bij het CDH. Naast de tandem Joëlle Milquet/Benoît Lutgen kunnen de CDH-leden tot 11 december ook stemmen op een zekere Jan Lippens, een voor het overige onbekende 49-jarige licentiaat in de rechten.

Opmerkelijk: Lippens is Antwerpenaar, en dat is niet echt een stad waar de CDH-militanten dik gezaaid zijn. Zijn kansen laten zich raden.


 

Stoefen

Toekomstig Europees 'president' Herman van Rompuy (62) had gisteren een ironische vermaning voor CD&V-voorzitster Marianne Thyssen, nadat zij hem bloemen, een cartoon en uitgebreide complimenten had gegeven. Van Rompuy herhaalde een van de lessen die hij ooit geleerd had van ex-premier Leo Tindemans: 'Ge moogt jonge mensen niet te vroeg en niet te vlug bestoefen.'
 

Monsieur Non (2)

Jan Lippens is naar eigen zeggen al enkele jaren CDH-lid. 'Het is de hoogste tijd dat Nederlandstalige Belgen zich ook als Belg outen', klinkt het. Dat hij als lid van de Franstalige christendemocraten/humanisten van zijn democratische recht gebruik kan maken om deel te nemen aan de voorzittersverkiezingen bij CDH, omschrijft de Antwerpenaar als 'geweldig'.
 

Monsieur Non (3)

Lippens is niet aan zijn politieke proefstuk toe. In 2000 haalde hij met zijn eenmanslijst SEX 1.934 stemmen bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen. Zes jaar later waren dat er nog 534. SEX stond voor Samenleving, Economie, X-as. Het grote politieke voorbeeld van de partij waren de Amerikaanse Republikeinen. 'SEX gelooft voor de volle 100 procent in de U.S.A en zegt oprecht dank u aan de U.S.A.', luidde het op de website van de partij.


 

Monsieur Non (4)

Herman Van Rompuy (CD&V) wou alleen Europees president worden als hem dat unaniem werd gevraagd, zei hij vorige week. En dat was letterlijk te nemen. Volgens Le Soir heeft Van Rompuy vorige week twee keer geweigerd zijn functie op te nemen omdat er geen consensus was over zijn persoon. Pas toen die er wel was, stemde hij in.


 

Droom (1)

Pieter De Crem (CD&V), minister van Defensie en titelvoerend burgemeester van Aalter, heeft een droom: een eigen vredegerecht in 'zijn' gemeente. Een toezegging is er nog niet, maar het vredegerecht zou deel uitmaken van de bouwplannen voor het nieuwe politiecommissariaat, dat er binnenkort komt.
 

Verward

Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) wist het gisteren even niet meer. Na een mededeling dat de Vlaming in 2008 tien kilo minder afval heeft geproduceerd, volgde dit bericht: 'Correctie: Vlaming produceert 7 kg afval minder.' Waarna de correctie wat later werd gecorrigeerd met de vraag geen rekening te houden met de eerste correctie.
 

Droom (2)

Eigenlijk is er helemaal geen reden voor een nieuw vredegerecht in Aalter. In de buurgemeente Zomergem staat namelijk al jarenlang, tot ieders tevredenheid, een vredegerecht. 'Maar het ziet ernaar uit dat De Crem gewoon graag een eigen vredegerecht wil hebben, tot meerdere eer en glorie van zichzelf', zegt kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen!). 'In Zomergem zitten ze zeker niet op een verhuizing te wachten. De enige andere reden waarom er plots een vredegerecht zou nodig zijn in Aalter, is een verdubbeling van de bevolking. Maar ook daarvan is geen sprake.'
 

Gerust

N-VA-voorzitter Bart De Wever toonde zich in De zevende dag zeer tevreden over de benoeming van Herman Van Rompuy (CD&V) tot eerste 'president' van Europa. Dat de aanstelling zelfs voor een korte opstoot van Belgiëliefde zorgt, deert hem niet. 'Dat neem ik er graag bij. Het gaat snel genoeg weer over.'
 

Droom (3)

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) kreeg intussen al een brief waarin de vraag voor een nieuw vredegerecht onomwonden wordt gesteld. 'Klopt', zegt De Clerck. 'Het voorstel wordt onderzocht, maar een beslissing is er nog niet. We zijn bezig met een globaal plan. Van een specifieke studie over Aalter is geen sprake.' Volgens plaatsvervangend burgemeester Patrick Hoste (CD&V) is Aalter 'als goede gemeente constant op zoek naar nieuwe opportuniteiten.'
 

Crevits

'Minister zijn is... met rustige vastheid vaststellen dat CD&V leiding geeft aan Vlaanderen, België en Europa.'Het zelfvertrouwen van de christendemocraten kan niet op, afgaand op de weblog van Vlaams minister Hilde Crevits.
 

Annemie (1)

Op een partijcongres van de Europese liberalen in Barcelona is Annemie Neyts vrijdag met 85 procent van de stemmen herkozen als voorzitter van de Europese liberale partij. Voor de Brusselse is het al haar derde mandaat als voorzitster.
 

Annemie (2)

Neyts ventileerde op het congres in Barcelona haar diepe ontgoocheling over het feit dat de liberalen de voorbije maanden geen enkele van de vier Europese topjobs in de wacht konden slepen.

'Alles hangt nu af van de vraag hoeveel liberale commissarissen er zullen zijn. We vragen de conservatieven om de afspraken na te leven. De liberalen moeten een cruciale rol spelen in de nieuwe Europese Commissie', verklaarde Neyts.
 

Clown (1)

Tine Van Rompuy, zus van en PVDA-lid, werd door The Daily Express geciteerd als volgt: 'UK's new Belgian Boss is a clown.' Tine Van Rompuy kon daar niet om lachen. 'Ze hebben zelfs niet één woord met Tine gewisseld', zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. 'Als het dan toch zo simpel is, hebben wij het werk van The Daily Express maar overgedaan: The real clown is back. Leterme boss of Belgium again? You must be joking!'
 

Clown (2)

Tine Van Rompuy brengt twee cadeautjes mee naar het familiefeest, zondag. Het eerste is een Cubaanse sigaar voor broer Herman. 'Want sigaren om feestjes af te sluiten, daar kan hij van genieten.' Voor Herman de politicus heeft ze een andere verrassing: een doosje met erin het recept voor een miljonairstaks. De PVDA wil dat twee procent van de bevolking twee procent op hun vermogen belast worden.
 

Rijmelarij

Dat haiku's maken een kunst is, bewees de rijmelarij van afgelopen dagen. Unizo bakte het wel erg bruin: Herman Europa/Nu regeert blijdschap het land/Werk aan de winkel. Geef ons maar Roland Holst.
 

Overbodig

Wie er gisteren als de kippen bij was om een audiëntie bij de nieuwe Europese president te vragen, was staatssecretaris Olivier Chastel (MR). Hij wil aan Van Rompuy de Belgische plannen voor het Europese voorzitterschap toelichten. 'Ik ben verheugd het programma van het trio-voorzitterschap voor te stellen aan een landgenoot. We kunnen zo nieuwe synergieën creëren', zegt Chastel. En wie heeft die Belgische plannen gesmeed en ervoor gelobbyd? De president zelf.
 

Roestig

Van Rompuy is nog maar net aangewezen tot 'president' of er wordt al een monument voor hem opgericht. Vlaams Belang onthulde gisteren een 'standbeeld' aan het kabinet van de premier: drie roestige letters B, H en V in een betonblok met als titel 'Roestige Vastheid'.
 

Te veel (1)

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) heeft LDD'er Peter Reekmans veertig schriftelijke vragen teruggestuurd die hij had ingediend, met in een begeleidende brief de opmerking dat Reekmans te veel vragen indient en het parlementaire werk verstoort. Reekmans kan er niet om lachen. 'Mijn kiezers hebben me gekozen om parlementair werk te doen', zegt hij. 'Peumans gaat niet even correct om met de oppositie als hij graag doet uitschijnen.'

Dat vindt ook Groen!-fractieleider Filip Watteeuw. Die vindt het niet kunnen dat Peumans een actuele vraag van Groen! heeft afgewezen.


 

Teruggekrabbeld

Vlaams parlementslid Erik Arckens komt terug op zijn beslissing om Vlaams Belang te verlaten. De Vlaams Belang-fractie in het Vlaams Parlement verspreidde gisteren de mededeling dat Arckens, die al wekenlang afwezig is wegens ziekte, zou vertrekken als lid van de partij en van de fractie. Hij blijft wegens gezondheidsredenen nog wel enige tijd afwezig.

De beslissing is goed nieuws voor Vlaams Belang. Dat dreigde door het vertrek van Arckens Open VLD te moeten laten voorgaan als grootste oppositiepartij.


 

Is te veel (2)

Tot nu toe hebben de Vlaamse parlementsleden 1.200 schriftelijke vragen ingediend, waarvan er 172 afkomstig waren van Peter Reekmans, die daarmee in de voetsporen treedt van de federale vragenkampioen Guido De Padt (Open VLD). Peumans heeft hem uitgenodigd voor een gesprek onder vier ogen om nadere toelichting te geven bij zijn beslissing.


 

Bekrompen

De ambassadeur van Tunesië is gisteren ontvangen door de kabinetschef van minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme (CD&V). Die kwam zijn beklag doen over de kritiek van Buitenlandse zaken op de 'democratische tekortkomingen' van Tunesië. Het kabinet wil niet zeggen of de ambassadeur zijn woorden van gisteren heeft herhaald. Hij noemde de kritiek van Leterme toen 'bekrompen neokolonialisme'.


 

Fascist

De N-VA vraagt de minister van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom (Open VLD), op te treden tegen het hoofd van de gerechtelijke politie, Glenn Audenaert. Die zei in Humo dat hij overal te lande gaat spreken, behalve als de uitnodiging van Vlaams Belang, LDD of de N-VA komt. 'Ik ga niet spreken voor een publiek dat de staat die ik dien, ter discussie stelt. Dan had ik evengoed in de jaren dertig voor de fascisten kunnen gaan spreken.'
 

Neokolonialist

Tunesië is boos op Yves Leterme (CD&V). De minister van Buitenlandse Zaken had vorige week in de Senaat laten verklaren dat de recente verkiezingen in het land 'de democratische tekortkomingen van het Tunesische politieke systeem nog maar eens hadden aangetoond'. In een persmededeling veroordeelt de Tunesische ambassade in Brussel de uitlatingen. 'Ze getuigen van een primair neo-kolonianisme en vormen een flagrante en ontoelaatbare inmenging... Zoveel slechte wil en paternalisme kunnen we alleen maar beantwoorden met dédain.'


 

Handpop

Ex-VLD'er Hugo Coveliers(Vlaams Belang) blikt in Dag Allemaal terug op veertig jaar als advocaat en bijna 25 als parlementslid. 'Duizend-en-een mensen ben ik in die periode tegengekomen. Uit al die ontmoetingen heb ik geleerd dat in ieder van ons ook een goeie kant zit. Met Guy Verhofstadt als uitzondering. Die man is alleen maar kil en berekend.' Ex-voorzitter Bart Somers wordt omschreven als een handpop. 'Meer valt over die man niet te vertellen.'
 

Poëet

Aan haiku's waagt hij zich nog niet, maar een concert van de Italiaanse operazangeres Cecilia Bartoli inspireert Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) duidelijk:

In de Ban van Bartoli

Virtuoos vocaal, vitaal,

Vrouwelijk, verleidelijk,

Visueel vertellend van

vreugde en verdriet,

Volle zaal in vervoering.

Geen Sacrificium


 

Dorpsgek

Op 6 februari organiseert LDD een algemeen ledencongres. Dat zal de statuten van de partij onder de loep nemen en verbeteren, met het oog op de bestuursverkiezingen - zowel nationaal als lokaal - van 27 maart. 'We zullen alvast enkele drempels invoeren, zodat niet elke dorpsgek zich kandidaat stelt', weet ondervoorzitter Stef Goris al.


 

Voorteken (1)

Er zijn gunstige voortekens voor de benoeming van premier Herman Van Rompuy (CD&V), signaleert zijn broer Eric. Herman werd dit weekend opa van de kleine Jasper, en zijn zus Tine, de PVDA-militante, werd oma van Charlotte.
 

Geschrokken

‘Neen, ik ben niet gekant tegen een benoeming van eerste minister Herman Van Rompuy (CD&V) tot Europees president omdat hij Vlaming is.' MR-kamerlid Denis Ducarme zegt geschrokken te zijn van de reacties in Vlaanderen op zijn initiatief om via het Europees Parlement de kansen van Van Rompuy te torpederen. Volgens Ducarme kan het niet dat CD&V, de partij van Van Rompuy, in verschillende gemeenten van de Vlaamse Rand instemt met een beleid dat beperkingen oplegt bij de verkoop van bouwgronden.
 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs