Schone slaper (1)

Minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme (CD&V) heeft maandagavond zijn vliegtuig in Saudi-Arabië gemist omdat hij in slaap was gevallen. Dat schrijft De Tijd. Op de receptie van de ere-ambassadeur van België had hij de zaal vroeger verlaten om een dutje te doen. Om middernacht moest hij het vliegtuig terug naar Brussel nemen. Maar omdat dat veel vertraging had, boekte een medewerker van Leterme een vliegtuigticket waarmee hij al een uur later zou kunnen vertrekken. Het vliegtuig van Austrian Airlines wachtte 20minuten op Leterme, maar vertrok uiteindelijk zonder hem.


 

Damiaan

Premier Van Rompuy mocht gisteren op vraag van de MR in de Kamer komen uitleggen waarom er zoveel ministers – allemaal christendemocraten – naar Rome waren afgezakt voor de heiligverklaring van pater Damiaan, twee weken geleden. ‘Ik denk dat het gepast was dat aan een zo belangrijk personage hulde werd gebracht op de wijze waarop het gebeurd is. Met de problematiek van de scheiding tussen kerk en staat heeft het volgens mij niets, maar dan ook niets te maken', zei Van Rompuy.


 

Schone Slaper (2)

Letermes bezoek aan Saudi-Arabië is wel vaker in het honderd gelopen. Zaterdag kwam hij al te laat op een lunch van de Belgische federatie van Belgische ondernemingen in Ryad. De dag daarop kwam hij te laat op zijn eerste officiële afspraak met prins Saud al Thenayan. Leterme, die er met prins Filip op handelsmissie was, was naar verluidt vergeten dat de wintertijd was ingegaan.


 

Verslapen

Minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme (CD&V) verscheen zondagochtend in Saudi-Arabië te laat op de afspraak met prins Saud al Thenayan. Leterme, die met prins Filip op handelsmissie was, had zich vergist: in Riyad was het na de invoering van de wintertijd in België niet één maar twee uur later dan in Brussel. Leterme was niet het enige delegatielid dat te laat kwam.
 

Haiku

Nu premier Herman Van Rompuy al drie van zijn vijf werven af heeft, heeft hij tijd om weer aan het dichten te slaan. Op zijn website plaatste hij dit weekend een gloednieuwe haiku:

Ik ruik de vrieslucht,

 en stap er dwars doorheen,

Ik adem vrij.


 

Eigen fruit eerst

Vlaams Belang geeft in Aarschot het credo ‘Eigen volk eerst' een heel nieuwe invulling. Gemeenteraadslid Luc Verreyt pikte het niet dat schoolkinderen voor de actie ‘Biofruit op school' ook allochtone kiwi's en appelen te eten krijgen in plaats van Vlaamse appelen en peren. Volgens Het Laatste Nieuws probeerde Verreyt met de slogan ‘Eigen fruit eerst' de actie bij te sturen. Maar de gemeenteraad keurde de actie ongewijzigd goed.
 

Transfer

Vlaams minister van Energie en Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) heeft zich met succes op de politieke transfermarkt gewaagd. Ze snoepte haar nieuwe adjunct-kabinetschef weg bij de liberalen. Sven Taeldeman was de voorbije jaren de kabinetschef van de Oost-Vlaamse gouverneur André Denys (Open VLD).
 

Bachten de Kupe

Jan Peumans, de voorzitter van het Vlaams Parlement, bezoekt op 30 oktober de Westhoek. Hij had zich tijdens de opening van het parlementair jaar laatdunkend uitgelaten over de Westhoek en zijn politici en vergeleek het niveau van de debatten tijdens de Antwerpse gemeenteraad smalend met die van de gemeenteraden ‘Bachten de Kupe'.

Met zijn bezoek wil Peumans benadrukken dat hij niet de bedoeling had om zich denigrerend uit te laten over de dagelijkse inzet en kwaliteit van de lokale politici. Op het programma staat onder meer een bezoek aan het mout- en brouwhuis De Snoek in Alveringem.


 

BAM-onderzoek

Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) sluit niet uit dat er in het Vlaams Parlement een onderzoekscommissie komt naar de BAM, die instond voor de realisatie van de Antwerpse Oosterweelverbinding. ‘Alle politieke partijen hebben in dit dossier boter op het hoofd en zijn terecht bang van partijpolitieke en persoonlijke afrekeningen in een gemediatiseerde onderzoekscommissie.'

Van Rompuy verwijst onder meer naar de Fortis-onderzoekscommissie in de Kamer ‘die niet verder kwam dan wat persoonlijke verdachtmakingen zonder beleidsrelevantie'. Toch moet zo'n commissie niet a priori worden uitgesloten.

‘Het verleden heeft bewezen dat onderzoekscommissies een dynamiek kunnen creëren waar het overheidsbeleid een nieuwe en aangepaste structuur kan krijgen die duurzame oplossingen mogelijk maakt. Ik hoop dat het Vlaams Parlement woensdag niet zomaar de voorstellen van Groen, Vlaams Belang en LDD wegstemt.'


 

Den duits

Een 75-tal activisten van de Werkgroep BHV deelde zaterdag in Eupen witloof, Palm en Brabantse jenever uit. Leden van de Vlaamse Volksbeweging, het Taal Aktie Komitee en het Halle-Vilvoorde Komitee wilden samen met de kamerleden Jan Jambon (N-VA), Ben Weyts (N-VA) en Bart Laeremans (Vlaams Belang) de Duitstaligen kennis laten maken met streekproducten uit Halle-Vilvoorde. Ze hopen dat de Duitstalige Gemeenschap geen belangenconflict inroept tegen de splitsing van de kieskring BHV. Voor zover bekend zijn er nog geen klachten over deze transfers in natura vanuit Vlaanderen.
 

Afknapper

De voorzittersverkiezingen bij Groen!, zondag, worden helemaal een afknapper. Er is met Wouter Van Besien en Björn Rzoska maar één voorzittersduo kandidaat, dat was al geweten. Maar nu blijkt ook het enthousiasme voor de twee vacante plaatsen in het groene partijbestuur die dit weekend worden verkozen, erg lauw.

Voor de twee plaatsen is er, eh, één kandidaat opgedaagd. De gelukkige heet Tom Kestens, zanger bij Lalalover.
 

Jommeke

Vlaams Belang-kamerlid Gerolf Annemans gaat zaterdag naar de begrafenis van striptekenaar Jef Nys. ‘Ik leerde hem kennen in de loop der jaren omdat we allebei – weliswaar op verschillende tijdstippen – bij 't Pallieterke onze publieke loopbaan zijn begonnen', schrijft Annemans op zijn blog.

‘Ik ga dus zaterdag naar de kathedraal want mijn vriendschap voor Jef Nys had voor mij een bijzondere betekenis. Zijn succes was een wonderbare geschiedenis. Eenvoud, innerlijke schoonheid, soberheid en vriendelijkheid waren dingen waarmee hij zijn Jommeke de wereld in stuurde. Het waren dingen die van hemzelf kwamen.'
 

Gezakt

De helft van de ondernemers in België vindt dat Van Rompuy I geen goed begrotingswerk heeft afgeleverd, meldt het weekblad Trends. Dat valt dan nog mee, want over de Vlaamse regering zijn de ondernemers veel strenger.

Minister-president Kris Peeters (CD&V) is de uitzondering. Hij haalt een bijzonder goede score met 74,4 procent. Maar de tweede heeft maar 23,9 procent. Zijn naam? Ex-Voka-baas Philippe Muyters.
 

Overleg

MR-voorzitter Didier Reynders liet gisteravond weten dat hij met een reeks ‘consultaties' begint over de situatie in zijn partij. Die lopen normaal gezien tot dit weekend.

Deze week kwam het in de partij tot een frontale botsing tussen de clan-Reynders en de clan-Michel. Het overleg zal gebeuren met ‘alle verschillende strekkingen en met de meest ervaren personaliteiten'.

‘Doel is verschillende wegen van verzoening te vinden in het belang van de partij, de leden en de burgers. We kunnen ons geen verdeeldheid permitteren', aldus de voorzitter.
 

Leeuw

Vlaams vice-minister-president Geert Bourgeois (N-VA) brengt donderdag een bezoekje aan de Antwerpse zoo. Daar zal hij een opmerkelijk project officieel openen. Het gaat om een leeuwenkooi waarin ook andere diersoorten zullen worden ondergebracht om er in vrede samen te leven met het roofdier. Of de minister dezelfde dromen koestert in verband met de Vlaamse leeuw is niet duidelijk.


 

Druk druk

Eerste minister Herman Van Rompuy (CD&V) brengt zijn dagen tegenwoordig in het vliegtuig door. Maandag was hij op bezoek bij de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann, vandaag gaat hij langs bij Robert Fico, eerste minister van Slovakije en bij Brian Cowen, premier van Ierland.

Van Rompuy bezoekt twintig Europese hoofdsteden om nader kennis te maken met zijn Europese collega's en om het Europese voorzitterschap van België in de tweede helft van 2010 voor te bereiden.
 

Vastheid

N-VA-senator Louis Ide sloot zijn interventie in het begrotingsdebat af met een haiku voor premier Herman Van Rompuy (CD&V) en zijn rustige vastheid:

Roestige vastheid
Havik klem in wolfsijzer
Bloedend, stervend, dood.


 

Verhuis

Koert Debeuf stopt als directeur van Prometheus, de studiedienst van Open VLD, en wordt in het Europees Parlement kabinetschef van de liberale fractieleider Guy Verhofstadt. Debeuf wordt opgevolgd door Steven Vansteenkiste. Die laatste was kabinetschef van voormalig minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen. Misschien wordt Vansteenkiste binnenkort herenigd met zijn vroegere baas. Die heeft immers al laten verstaan dat hij zin heeft om mee te doen aan de Open VLD-voorzittersverkiezingen.
 

Verkoop

Hoofddoek of blinddoek, het nieuwe boek van LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker, is al 10.000 keer over de toonbank gegaan. Daarmee moet Dedecker alleen kok Piet Huysentruyt met zijn SOS Piet-reeks laten voorgaan in de lijst van meest verkochte boeken.
 

Verleden

PS-kamerlid André Flahaut lijkt moeilijk te kunnen breken met het verleden. De gewezen minister van Defensie organiseert op 23 oktober zijn zevende Concert voor de Solidariteit in Nijvel, waar zowaar de Koninklijke Kapel van de Luchtmacht komt optreden. Voor de gelegenheid zullen ze een ‘musicaal repertoire brengen uit de swingjaren van de Amerikaanse jazz.'.
 

De populairste

Bart De Wever (N-VA) heeft de huidige Antwerpse burgemeester, Patrick Janssens (SP.A), ingehaald wat populariteit betreft. In een iVox-enquête in opdracht van Het Nieuwsblad geeft 42,1 procent van de Antwerpenaars de voorkeur aan De Wever als burgemeester. Janssens krijgt 41,4 procent achter zich.
Janssens scoort goed bij jongeren en vrouwen en krijgt zijn stemmen vooral vanuit linkse hoek. De Wever scoort vooral bij de mannen en de 50-plussers. Kiezers die in 2006 voor Vlaams Belang en Open VLD stemden, geven hem nu massaal de voorkeur.

Voorlopig wil Bart De Wever niet gezegd hebben dat hij kandidaat-burgemeester is.


 

Persoon

De Personenpartij van de zakenadvocaat Mischaël Modrikamen heeft één opmerkelijke persoon kunnen strikken. Op de lijst van bestuurders van een vzw rond de partij staat ook de naam van Rudy Aernoudt. Aernoudt, voormalig Vlaams topambtenaar, probeerde het eerst met een eigen partij, Lidé, sloot zich toen even aan bij de MR, maar werd onder druk van het FDF weer van de MR-lijsten gehaald.
 

Gewipt

De senatrice Christine Defraigne is niet langer fractieleidster van de MR. Ze werd gisteren unaniem door haar fractiegenoten weggestemd, ten gunste van haar collega Dominique Tilmans. En neen, dat Defraigne onlangs in twee interviews kritiek leverde op partijvoorzitter Didier Reynders, heeft daar uiteraard helemaal niets mee te maken. Wie zoiets durft te insinueren, is van kwade wil.
 

Hot

Eerste minister Herman Van Rompuy (CD&V) staat amper op de 118de plaats in de lijst van de hottest staats- en regeringsleiders. Dat hij de Oekraïense premier Joelia Timosjenko moet laten voorgaan, daar kijkt niemand van op, maar Van Rompuy moet zelfs Mahmoud Ahmedinejad (Iran, 48ste) laten voorgaan. Joseph Kabila (Congo) prijkt zelfs op de vierde plaats.

Gelukkig is er nog Kim Jong-Il van het communistische Noord-Korea. Hij mag als 172ste de ranglijst afsluiten, net voor paus Benedictus XVI.

www.hottestheadsofstate.wordpress.com/list


 

Geld

Europarlementslid en gewezen partijvoorzitter Frank Vanhecke (Vlaams Belang) eist via de rechtbank in Brugge 50.000 euro schadevergoeding van Jurgen Verstrepen (LDD). Vanhecke noemt het boek Zwart op Wit van de ex-VB’er lasterlijk en een afrekening. In het boek staat onder meer dat Vanhecke tijdens een fractieweekend in Londen een aparte hotelkamer reserveerde voor hem en partijgenoot Marie-Rose Morel.
 

Personenpartij

België wordt op 26 november een politieke partij rijker. Dan presenteert zakenadvocaat Mischaël Modrikamen zijn ‘Personenpartij’, in het Frans ‘Parti Populaire’. Modrikamen richt zich tot kiezers in zowel Franstalig België als Vlaanderen, maar noemt zich niet belgicistisch. Zijn partij zal staan voor een ‘Belgisch federaal project’. Een uitgewerkt programma heeft hij nog niet, maar hij maakt er geen geheim van dat hij met een centrum-rechtse partij stemmen wil afsnoepen van CDH en MR.
 

Prijs

In de Senaat werd gisteren een boek voorgesteld over Frank Swaelen, de gewezen senaatsvoorzitter die eind 2007 overleed. In de marge daarvan zag ook een nieuwe prijs het levenslicht. ‘

De prijs Frank Swaelen zal tweejaarlijks worden toegekend aan de politicus/politica die het best beantwoordt aan de eigenschappen van de staatsman zoals beschreven in De Officiis van Cicero: scientia, beneficentia, fortitudo et modestia. Vrij vertaald: dossierkennis, respectvolle benadering van de anderen, doortastendheid en bescheidenheid.’

Volgens een breed samengestelde jury verdiende de socialist Karel Van Miert de prijs. ‘Na zijn schielijk overlijden in het begin van de zomer was een overgroot gedeelte van de juryleden van oordeel dat zijn naam bij de genomineerden moest blijven, ook al kleurden we daar buiten de lijntjes van ons eigen reglement.’ Zijn levenspartner Carla Galle nam de prijs in ontvangst.
 

Tja

Goede formats, kranten en tijdschriften zijn er steeds naar op zoek. Story organiseert interviews met twee bv’s die vooraf niet weten dat ze elkaar zullen ontmoeten. Patrick (Janssens): ‘Mag ik een gênante vraag stellen. Ben jij niet degene die gestopt is met K3?’ Kathleen: ‘Ja. Amai. Dat jij dat weet.’
 

Verhuizing (1)

Premier Herman Van Rompuy (CD&V) is verhuisd. De familie Van Rompuy laat verbouwingswerkzaamheden uitvoeren aan de gezinswoning in Sint-Genesius-Rode en vertoeft daarom al enkele weken in de Lambermont. Dat is de ambtswoning van de eerste minister, die doorgaans alleen voor vergaderingen en officiële ontvangsten wordt gebruikt. De geplande duur van het werk is twee maanden. Normaal gezien kunnen de Van Rompuys dus in de loop van november terug naar Vlaams-Brabant.


 

Verhuizing (2)

Nu hij te voet naar zijn werk kan — de Wetstraat 16 ligt op een paar honderd meter van de Lambermont — heeft de premier tijd voor andere dingen. Zo neemt Herman Van Rompuy, als zijn agenda het in deze drukke politieke tijden enigszins toestaat, 'smorgens en 's avonds de tijd om zijn hond Louis in de tuin van de Lambermont uit te laten. Waar de naam van zijn trouwe viervoeter vandaan komt, is onbekend.


 

Afgesloten

Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen (LDD) vangt bot met zijn vraag om alsnog te proberen de afdeling Mechelen, die vorige week uit de partij stapte, aan boord te houden. ‘Dat hoofdstuk is afgesloten', zegt ondervoorzitter Stef Goris. Verstrepen zelf daagde trouwens niet op om zijn verzoek te verdedigen op het partijbureau. Op 27 maart houdt Lijst Dedecker bestuursverkiezingen.


 

Carla (1)

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) schepte volgens La Libre vrijdag, voor de ministerraad, op over zijn missie in New York. Michel woonde er een vergadering bij over aids, die werd voorgezeten door de Franse first lady Carla Bruni-Sarkozy. ‘Op een bepaald moment kruisten onze blikken elkaar en ik moet zeggen dat ik besefte dat er iets gebeurde tussen ons', klonk het.


 

Carla (2)

Charles Michel reageerde gisteren met een officieel persbericht op het bericht. ‘Het betreft hier een plaagstoot van een lid van de regering. Het was maar een grap, niets meer. De minister en mevrouw Bruni-Sarkozy hebben niet met elkaar gesproken en werden evenmin aan elkaar voorgesteld', klonk het. Volgens Michel bewijst dit bericht wel dat de sfeer binnen de federale regering niet zo slecht is als er soms wordt beweerd.


 

Grote kuis

Jurgen Verstrepen, ook ooit erg goed bevriend met Marie-Rose Morel, vertelt in Het Nieuwsblad op Zondag niets over het Vlaams Belang. Maar voor zijn eigen partijvoorzitter, Jean-Marie Dedecker, is Verstrepen behoorlijk kritisch. Vorige week zegde zowat de hele Mechelse afdeling de LDD vaarwel. ‘De partijtop moet echt omzichtiger te werk gaan’, raadt Verstrepen aan. ‘Door nu zo hard op te treden, vrees ik dat ze het kind met het badwater weggooien. Ik hoor ondervoorzitter Stef Goris de hele tijd zeggen dat er een grote kuis moet komen, maar ik weet dat niet.’


 

Grote maai

In Nina, de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws, worden de vrienden en vriendinnen opgevoerd die VB-politica Marie-Rose Morel de afgelopen maanden gesteund hebben, toen ze behandeld werd voor baarmoederhalskanker. De bekendste is voormalig VB-partijvoorzitter Frank Vanhecke die met een opmerkelijke bekentenis op de proppen komt: ‘Ik reed haar gras af’. Vanhecke beseft dat zijn kinderen er niet mee zullen lachen: ‘Het gras bij ons thuis afrijden is hún taak’.


 

Grote muil

Barteld Schutyser, de beruchte mailvriend van SP.A-voorzitster Caroline Gennez, laat ook weer van zich horen, deze keer evenwel zonder voor brokstukken te zorgen. Schutyser relativeert de grote macht die hem wordt toegekend, sinds zijn epistels vorige week in deze krant uitlekten. ‘Niet ik benoem de poppetjes’, zegt hij in Het Laatste Nieuws. ‘Dat doet Caroline en daar heeft ze mij niet voor nodig. Ik, topstrateeg van SP.A? Laat me niet lachen.’


 

Zwijgen

De Vlaamse regering besliste vrijdagochtend zich de komende week terughoudend op te stellen rond de Oosterweelverbinding.

Die beslissing kwam er nadat minister Ingrid Lieten (SP.A) in een interview met De Morgen had gezegd dat de Vlaamse regering het referendum moet respecteren.

Minister Hilde Crevits (CD&V) zegt in De Tijd iets heel anders. ‘We zullen er rekening mee houden, maar dat betekent niet dat we het advies klakkeloos overnemen.’
 

Wahlkreis BHV

‘... die Teilung des Wahlkreis Brüssel-Halle-Vilvoorde, aber dass mann eine Bedrohung sieht...’ De naar Eupen meegereisde RTBF-journalisten wisten niet waar ze het hadden toen ze Bart De Wever (N-VA) gisteren in het Duits hoorden antwoorden op hun vragen.

De Wever ging op de koffie bij Karl-Heinz Lambertz (PS), de minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, om hem te vragen geen belangenconflict in te roepen tegen ‘die Spaltung der Wahl- und Gerichtsbezirk BHV’. Hij weigerde.

Lambertz was vorig jaar rond deze tijd een van de drie wijzen die mee naar een oplossing moesten zoeken om de regering-Leterme door het zware communautaire weer te loodsen.

Lambertz legde De Wever gisteren uit dat hij de federale regering niet uit elkaar wil zien spatten en dat hij niet zal handelen op vraag van één partij.

Journalist Roger Pint van de Duitstalige omroep BRF komt tot dezelfde conclusie. Al komt er een splitsing van BHV, ‘kein Deutschsprachiger wird deswegen irgendeinen Vorteil oder Nachteil erfahren.’ Geen direct nadeel althans.

Maar als het wetsvoorstel over de splitsing in de Kamer goedgekeurd wordt, ‘würde das automatisch das Ende der Regierung bedeuten’. Op een moment dat je met de zwaarste economische crisis in jaren kampt, kunnen we ons dat niet veroorloven, zegt Pint.

Dat iedereen nu naar de Duitstaligen kijkt, vindt hij te veel eer. Het zegt veel over de toestand van het land, als de toekomst van de federale regering, en zelfs van het hele land, afhangt van ‘seinem mit Abstand kleinsten Bestandteil’.
 

Decrooïsme (1)

'Wat is het verschil tussen een lid van de meerderheid en een uit de oppositie? Ze hebben allebei niets te zeggen, maar het oppositielid doet dat hardop.' Kamerlid Herman De Croo heeft alweer een nieuw boek uit, een verzameling van zijn beste (en zelf verzonnen) oneliners.
 

Tommelein

Bart Tommelein, fractieleider in de Senaat, toonde zich gisteren voor de camera's van Villa Politici not amused over de kritiek van zijn partijgenoot Marc Verwilghen aan het adres van het triumviraat van Open VLD, in Phara en Het Laatste Nieuws. ‘Ik ga hem in de fractie op de vingers tikken. In naam van de volgende generatie zal ik hem zeggen dat we geen nood hebben aan zulke boodschappen en dat dit er ver over is.'
 

Decrooïsme (2)

‘Met ouder worden wordt mijn rug breder en mijn nek smaller. Bij veel politici is het net omgekeerd.'
 

Lief

Open VLD-parlementslid Irina De Knop kreeg gisteren complimenten van de parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) voor de manier waarop ze haar eerste actuele vraag had gesteld, zonder spiekbrief en netjes binnen de tijd. De Knop reageerde gevat: ‘Soms kunt u ook lief zijn.' Waarop Peumans: ‘Nu ben ik helemaal van mijn melk.'
 

Trainingspak

In Humo geven enkele bekende vrouwen commentaar op de kledingsmaak van hun partner. ‘Als ik hem laat doen, gaat Jean-Luc in zijn trainingspak werken. Dan is hij op zijn gemak', zegt Celie Dehaene.
 

Sokken

Willem Wallyn, de partner van minister Freya Van den Bossche, zit graag in de zetel in peignoir. En verse onderbroeken en sokken lijken niet aan hem besteed. ‘Je zou eens moeten onderzoeken hoeveel mannen het niet nodig vinden om elke dag van sokken of onderbroek te wisselen. Het zal redelijk spectaculair zijn', zegt Van den Bossche.
 

Lillo

Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) moet zijn kennis over zijn groene collega-politici bijspijkeren. In de plenaire vergadering had hij het gisteren over Brussels staatssecretaris De Lillo (Bruno De Lille, red.) en Vlaams parlementslid Sanctuorum (Hermes Sanctorum, red.) Toegegeven, niet de makkelijkste namen.
 

Rekenmachine

Na zijn rekenfout van vorige week is Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) extra op zijn hoede. In de begrotingscommissie van het Vlaams parlement gaf de minister uitleg over het verschil tussen twee berekeningen over het begrotingsjaar 2008. "Dit heb ik tweemaal nagerekend met de rekenmachine", zei Muyters lachend.
 

Blauw

Kandidaten voor het Open VLD-voorzitterschap kunnen beginnen warmlopen. In het ledenblad Blauw verschijnt deze week de oproep tot de voorzittersverkiezingen; kandidaten hebben tot 4november om zich te melden. De stemming vindt plaats tussen 28november en 5december. Indien nodig volgt de week nadien een tweede stemronde tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen.

Er is al zeker één iemand die staat te trappelen. ‘Ik heb in elk geval goesting, veel goesting’, zegt kamerlid Rik Daems deze week in Knack. Hij wil ‘zeker een rol spelen’ in de voorzittersverkiezingen. Welke rol dat moet zijn, daar wil de veteraan van vele VLD-voorzittersverkiezingen nog niet over uitweiden. ‘Dat zal wel duidelijk worden in de komende dagen en weken. Ik sluit niets uit.’


 

Seks

CD&V-kamerlid Raf Terwingen heeft een wetsvoorstel klaar om de leeftijdsgrens te verlagen waarop een kind kan instemmen met seksuele handelingen zonder penetratie. Een kus of intieme streling met een volwassene moet al mogelijk zijn vanaf veertien jaar, terwijl de leeftijdsgrens nu op zestien jaar ligt.
 

Stand-in

Minister voor Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) werd maandag en dinsdag verwacht in Oekraïne. Hij moest er een reeks Belgische ondernemingen op handelsmissie begeleiden. De Oekraïners kregen echter CD&V-senator Pol Van Den Driessche te zien. Naar verluidt, was niet iedereen even opgetogen dat de minister zijn kat stuurde. ‘Karel De Gucht had mij gevraagd hem te vervangen toen hij nog minister van Buitenlandse Zaken was’, zei Q. ‘Ik had toegezegd, maar ben wegens de begrotingsbesprekingen in het land gebleven.’ Het is huidig minister van Buitenlandse Zaken, Yves Leterme (CD&V), die Van Den Driessche als vervanger inschakelde.
 

BHV (1)

De Duitstalige minister-president Karl Heinz Lambertz (PS) houdt zijn kaarten nog altijd dicht, nu hij aan zet is om een nieuw belangenconflict in te dienen tegen de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Lambertz wil nog tot 14 oktober wachten alvorens een initiatief te nemen.

Daar heeft hij zo zijn redenen voor. Duitstalig België heeft eigen verlangens voor een nieuwe staatshervorming. Nu zijn Franstalige partijgenoten zijn hulp vragen, krijgt Lambertz een uitgelezen kans om een tegenprestatie te vragen.

 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs