Twee nullen

De Croo met twee nullen. Dat is de titel van een nieuw boek over oud-kamervoorzitter Herman De Croo. Als de titel niet duidelijk maakt wat u daarin mag verwachten, doet de ondertitel dat wel: ’1001 Decrooïsmen’. De Croo zei daarover ooit zelf: ‘Als ik niet de doos vind waar mijn gedachte in kan, dan snijd ik de doos open. Dus als ik iets heb en ik vind geen woord, dan maak ik een woord. Een woord is een mentale beker. Ik giet hem vol, proef ervan. Men schrijft dat ik geen Nederlands praat, wel, daar veeg ik mijn voeten aan.’
 

Genezen (1)

Het gaat trouwens zeer goed met De Croo. Dat blijkt althans uit een persbericht van de Kamer dat gisteren rondgemaild werd. ‘De behandeling van zijn stembandkanker heeft een gunstig resultaat’, luidt de zwaarwichtige titel. In het bericht staat alles wat u altijd al heeft willen weten over de aandoening van Herman De Croo, maar niet durfde vragen.
 

Genezen (2)

Om welke tumor ging het? ‘Een kwaadaardige tumor van de rechter stemband, stadium T1aN0M0.’ Wie waren de behandelende artsen? ‘Het onderzoek werd uitgevoerd in het UZ Gent door de artsen Katrien Bonte en Wilfried De Neve.’

En hoe voelt de patiënt zich? ‘Herman De Croo voelt zich goed.’ En is hij er nu definitief van verlost, van die kanker? ‘De kans op definitieve genezing door radiotherapie bedroeg ongeveer 93% voor de start van de behandeling. De huidige gunstige bevindingen maken dat wij de definitieve genezingskans nog een paar procent hoger inschatten.’


 

Genezen (3)

Wie zich ook beter voelt, is Marie-Rose Morel (Vlaams Belang). Binnenkort verschijnt het boek ‘Leve het leven’, over haar strijd tegen baarmoederkanker. Het is geënt op de dagboeken die ze bijhield op haar blog. Gezien de populariteit van Morel is de kans groot dat het een verkoopssucces wordt. Pijnlijk voor Uitgeverij Egmont, de vaste partner voor allerhande Vlaams Belang-boeken, want Morel vond onderdak bij Standaard Uitgeverij. Rest alleen de vraag of Morels boek ook te krijgen zal zijn in de Antwerpse ‘linkse boekhandel’ De Groene Waterman. De veelgeprezen Mitterand-biografie van Vlaams Belanger Koen Dillen geraakte er niet in de rekken.
 

Model (1)

Net op het moment dat Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter minister Hilde Crevits (CD&V) maandag de mantel uitveegde omdat ze in een galajurk had geposeerd, was zijn partijgenote Marie-Rose Morel — geflankeerd door Frank Vanhecke — hetzelfde aan het doen. ‘Dewinter wist perfect dat ik dit ging doen’, meldde Morel in Het Laatste Nieuws. ‘Voorzitter Valkeniers is al weken op de hoogte. Zaterdag heb ik het nog eens herhaald op de partijraad, en maandag ook nog eens op het partijbestuur. Filip zei niets.’
 

Feminisme

‘Voor ik in de politiek stapte, dacht ik dat het feminisme wel zo’n beetje zijn doelstellingen had bereikt’, aldus Joëlle Milquet (CDH) in een dubbelgesprek met Laurette Onkelinx (PS) in Humo. ‘Viel dat even tegen! In de privésector heb ik nooit problemen gehad met seksisme. Maar in de politiek. Wat ik daar allemaal over me heen heb gekregen van platte insinuaties: c’était terrible.’ Volgens Onkelinx was het ‘ronduit schandelijk’ wat er toen over Milquet werd geroddeld. ‘Echt heel erg’.
 

Model (2)

Wilde Filip Dewinter onrechtstreeks zijn pijlen op zijn sta-in-de-weg Marie-Rose Morel richten? Dewinter: ‘Ik heb niets tegen mevrouw Morel. Op 30 april hebben we in het Vlaams Parlement unaniem een decreet goedgekeurd dat zegt dat leden van de Vlaamse overheid, dus ook de regering, zich commercieel neutraal dienen op te stellen. Crevits is dus in de fout gegaan. Bij mijn weten is mevrouw Morel geen lid van de regering. Ook niet van het Vlaams Parlement.’ Hij ontkent dat hij wist dat Marie-Rose Morel aan zo’n reportage meewerkte.
 

Erotische Temsamani

Herinnert u zich nog het grote nieuws dat Anissa Temsamani (SP.A) een erotisch verhaal over het politieke leven zou schrijven? Welnu: het is klaar en verschijnt op 5 oktober in Vrij vrouwelijk, een bundel waarin nog negen andere bekende dames zinnenprikkelende verhalen presenteren. Van de uitgevers mochten we al vier zinnen uit Temsamanis verhaal publiceren. Het spreekt voor zich dat jonge en gevoelige lezers nu ophouden met lezen. 'Zijn diepste verlangens uitte hij in een stroom van nachtelijke sms-berichten. Hij kleedde haar langzaam uit. Met zijn tong gleed hij langs haar lichaam. Hun lichamen verstrengelden zich en brachten hem eindeloos tot virtuele hoogtepunten.'
 

Nog meer erotiek

Anissa Temsamani is trouwens niet de enige politica die zich aan erotische schrijverij waagt in de bundel Vrij Vrouwelijk. In de schaduw van Temsamani heeft ook Maya Detiège een verhaal klaar. Ietwat harder qua stijl lijkt ons. 'Ze noemt haar prijs: vijftig euro voor een half uur, enkel neuken, niks speciaals.' Opvallend genoeg zijn het trouwens enkel politici van de SP.A die zich zinnenprikkelend outen in de bundel. Geen Hilde Crevits, geen Annick De Ridder, geen Mieke Vogels. Wel van de erotiosche partij zijn onder meer Annemie Peeters, Joke Devynck, Veerle Dobbelaere en Ann Ceurvels.
 

Garnaal (1)

'Ik vind rokjes fantastisch om naar te kijken. Maar als ik iets uit de kast graai, blijkt het telkens iets met pijpen te zijn.' Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) laat zich in Het Laatste Nieuws eens goed gaan. Voor een fotoshoot poseert ze in de meest glamoureuze jurken. En beantwoordt ze drie pagina's lang vragen over haar lippen ('smalle, ja'), haar voeten ('geen lelijke maar grote, maat 41') en haar achternaam ('afgeleid van 'crevettes', garnalen').
 

Goed rapport

Frank Vandenbroucke was een van de schaarse troeven van de SP.A in de moeilijke kiesstrijd. Dat blijkt uit een studie die binnen de SP.A de ronde doet. Toch was het net Vandenbroucke die na de verkiezingen onverwacht naar de reservebank werd verwezen. De reacties in de media en aan de SP.A-basis waren niet min. De partijtop wou de studie niet aan de grote klok hangen.
 

Garnaal (2)

Vlaams Belang smaakt de garnalen niet. Volgens Filip Dewinter gaat Crevits haar boekje te buiten omdat bij de foto's ook de merken en de prijzen van de kledingstukken staan vermeld. Vlaams Belang besliste dit weekend dat de partij moet verjongen en haar taalstijl en deontologie moet aanpassen. Het is onduidelijk of Dewinters uithaal al onder die nieuwe richtlijnen valt.
 

Niet bindend

Het Oosterweelreferendum op 18 oktober is volgens de Antwerpse schepen Marc Van Peel (CD&V) niet bindend. 'Een eventueel neen betekent niet dat wij onvoorwaardelijk nee moeten zeggen tegen de Lange Wapper', zei hij op ATV. Burgemeester Patrick Janssens (SP.A) verklaarde een dag eerder hetzelfde, maar toch omgekeerd. Ook hij vindt het referendum niet-bindend. 'Ik kan me met de beste wil niet voorstellen dat wij als college onvoorwaardelijk een gunstig advies afleveren.'
 

Voorbij (1)

Het Brussels parlementslid Johan Demol (Vlaams Belang) beschouwt zijn politieke loopbaan als voorbij. Hij werd op 7 juni verkozen, maar als gevolg van het slechte resultaat van Vlaams Belang nam hij ontgoocheld ontslag uit zijn functies binnen de partij. Hij blijft wel deel uitmaken van de fractie in het Brussels Parlement, maar anti-Brusselse standpunten die door het Vlaams Belang zullen worden ingenomen, zal hij niet langer steunen, meldt Belga. ‘De politiek boeit mij momenteel zeker niet. Maar in vijf jaar tijd kan er nog veel veranderen. Ik neem een afwachtende houding aan', antwoordde hij op de vraag over zijn politieke toekomst. Demol herhaalt dat hij niet gelooft in de toekomst van Vlaams Belang in Brussel.
 

Genderneutraal

De CD&V-senatrices Sabine de Bethune en Nahima Lanjri dienen een wetsvoorstel in om het woord ‘geneesheer' in alle wetten en andere regels, systematisch te vervangen door het woord ‘arts'. De helft van de ‘geneesheren' in ons land is vrouw. De CD&V'ers verwijzen naar een aanbeveling van de Raad van Europa daarover van 1990. Die is dus al bijna 20 jaar oud. De Bethune en Lanjri willen het hier niet bij laten. Ze willen een lijst van alternatieve neutrale beroepsnamen opstellen, en een handleiding voor het schrijven van genderneutrale wetgeving. Ze kunnen beginnen met de magistratuur. De vrouwelijke magistraten worden almaar talrijker en worden ook nog altijd ‘raadsheer' genoemd.
 

Voorbij (2)

Krijgen we dit jaar eens geen federale begroting die op het allerlaatste moment in verwarde nachtelijke onderhandelingen wordt vastgelegd? Dan zal het te danken zijn aan pater Damiaan. Die wordt op 11 oktober, twee dagen voor de premier de begroting voorstelt in de Kamer, heilig verklaard in Rome. Premier Herman Van Rompuy wil daar naartoe.
 

Damiaan

Krijgen we dit jaar eens geen federale begroting die op het allerlaatste moment in verwarde nachtelijke onderhandelingen wordt vastgelegd? Dan zal het te danken zijn aan pater Damiaan. Die wordt op 11 oktober, twee dagen voor de premier de begroting voorstelt in de Kamer, heilig verklaard in Rome. Premier Herman Van Rompuy wil daar naartoe.
 

Gesneuveld

Slecht nieuws voor de advocaat Marc Uyttendaele, de wederhelft van vicepremier Laurette Onkelinx (PS) en de scenarist van de RTBF-reeks A tort ou à raison. De Franstalige minister van Media, Fadila Laanan, een partijgenote van Onkelinx, heeft immers beslist dat ook de RTBF de broekriem moet aanhalen. Een van de projecten die daardoor sneuvelen, zijn de volgende afleveringen van A tort ou à raison. Met een prijskaartje van 500.000 euro per aflevering zijn die te duur, zei Laanan in L'Echo.
 

Verrast

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) laat via Facebook weten dat ze 'blij verrast is nadat ze net op Radio MNM had gehoord dat ze door Lien Degol werd verkozen tot best geklede vrouw van Vlaanderen'.
 

Vertrokken

Emily Hoyos (Ecolo), de voorzitster van het Waals Parlement, heeft woensdag het nieuwe parlementaire jaar geopend. De politica, die op 13 augustus is bevallen van een dochtertje, vertrok meteen na de opening met zwangerschapsverlof. In principe blijft ze tot medio november thuis. Voor een audiëntie op het paleis naar aanleiding van het feest van de Franse Gemeenschap maakt ze wel een uitzondering, net zoals ze deed voor de officiële viering van dat feest en voor een ontmoeting met de boeren. Indien nodig zal ze ook een aantal bureauvergaderingen voorzitten.
 

Verboden

De MR pleit voor een totaal hoofddoekenverbod voor ambtenaren. Wie bij de overheid werkt, zou tijdens het werk geen uiterlijke tekens mogen dragen die de religieuze, filosofische of politieke voorkeur kenbaar maken, vinden de Franstalige liberalen. Het voorbije weekend kondigde MR-voorzitter Didier Reynders al aan dat zijn partij voor 16-plussers de hoofddoek wil verbieden in alle scholen van het officieel onderwijs.
 

Ontsluierd (1)

Hoofddoek of blinddoek, de ontsluiering van de migratie. Dat is de titel van het nieuwe boek van LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker.

Het boek, een goeie 180 pagina's dik, is zo goed als klaar en zou over enkele weken in de rekken liggen. Volgens de LDD-voorman zelf zal het boek stof doen opwaaien. Hij becijfert onder meer de totaalprijs van alle asiel- en migratiemaatregelen.


 

Golfkarretjes (1)

In de ad hoc-commissie rond Opel (zie hierboven) probeerden verschillende Vlaamse parlementsleden in de glazen bol van de automobielindustrie te kijken. Meer groene wagens, hybride en elektrische, moeten er gebouwd worden. Open VLD-fractieleider Sven Gatz trok zelfs een blik vakantieanekdotes open om zijn betoog kracht bij te zetten. 'In het mooie Montpellier zag ik in een openbare garage aansluitingen voor elektrische auto's. Dat heb ik in Vlaanderen, Wallonië of Brussel nog niet gezien.'


 

Ontsluierd (2)

Oorspronkelijk was Hoofddoek of blinddoek een deel van een lijviger werk van meer dan 400 pagina's. Daarin geeft Dedecker ook zijn kijk op thema's als ecologie en economie. Die zullen aan bod komen in een tweede boek.

Bij uitgeverij Van Halewyck zullen ze zich in de handen wrijven. Begin 2006 publiceerde Dedecker — toen nog VLD'er — er Rechts voor de raap en dat boek verpulverde alle records. In twee weken tijd vlogen 16.000 exemplaren de deur uit. Op de schaal van politieke boeken is dat een bestseller. Alleen Steve Stevaert deed beter, zij het met een kookboek.


 

Golfkarretjes (2)

'U ziet één gemeente over het hoofd, meneer Gatz', antwoordde minister-president Kris Peeters (CD&V). 'In Knokke schijnen elektrische wagens zeer populair te zijn.' 'Pfft, dat zijn golfkarretjes', kwetterde Patricia Ceysens daarop tot algemene hilariteit.


 

Groene pluim

Antwerps gemeenteraadslid Frank Hosteaux (SP.A) kreeg gisteren een Groene Pluim uit handen van Groen!-senator Freya Piryns. Hij werd daarmee geëerd voor zijn jarenlange strijd tegen huisjesmelkers. Veel rode pluimen heeft de ex-havenarbeider nog niet gekregen. Hij is niet het meest volgzame raadslid.


 

Groen geld

Ecolo heeft het moeilijk om een aantal oude gewoonten los te laten. De partij weigert aan te geven hoeveel haar parlementsleden individueel aan hun verkiezingscampagne hebben besteed. Bij de coalitiepartners klinkt steeds luider gemor over de eigengereidheid van Ecolo.
'Er zijn geen individuele aangiftes, omdat er geen individuele uitgaven zijn', luidt het bij de partij. 'We hebben dat trouwens nog nooit gedaan.'

Vorige week veegde CDH-voorzitter Joëlle Milquet de groenen nog de mantel uit omdat ze 'verbaasd' waren over de besparingsplannen in het onderwijs.


 


 

Emigreren

De raad van bestuur van de pro-Belgische drukkingsgroep BPlus is dit weekend in spoedzitting bijeengekomen na verontrustende berichten dat voorzitter en voormalig VRT-baas Tony Mary binnenkort naar Frankrijk emigreert. De opluchting volgde snel. 'De raad van bestuur heeft Tony Mary kunnen overtuigen', liet BPlus gisteren weten. 'Tony Mary zal zijn strijd voor een federaal, solidair en efficiënt België voortzetten en aanblijven tot 30 juni 2010.'
 

Koppen

Vlaams Belang-voorzitter Bruno Valkeniers kan zijn ergernis niet wegstoppen over het relletje in de partij tussen het Antwerpse gemeenteraadslid Staf Neel en Marie-Rose Morel. 'Het partijbestuur bevestigt dat Marie-Rose Morel een waardevol lid is van datzelfde partijbestuur', klinkt het in een mededeling met als titel 'koppen die niet kloppen'. Valkeniers laat weten dat het partijbestuur de media bij voorbaat dankt 'om dit bericht in even grote koppen te brengen als degene die ons vorige week ten deel vielen'.
 

Comeback

Niet alleen Kim Clijsters en Justine Henin hebben het hoofd vol met comebackplannen. Ook de SP.A'er Johan Vande Lanotte heeft die. Hij maakt zijn heroptreden in het politieke circuit als fractieleider in de Senaat, ter vervanging van Myriam Van Lerberghe, die ook nog quaestor is. Vande Lanotte is nooit helemaal uit roulatie geweest. Hij zit sinds 2007 in de Senaat. Alleen speelde hij daar nooit een match.


 

Geveld

Ontgoocheling in Antwerpen, gisteravond. Open VLD-voorzitter Guy Verhofstadt zou Grobbendonk aandoen in zijn ronde langs de provincies om te luisteren naar militanten. Eerder deed hij dat al in Brussel en Brugge. Helaas. De oud-premier was geveld door ziekte. Kamerlid Martine Taelman kreeg dan maar de twijfelachtige klus toegeschoven de voorzitter eventjes te vervangen en te luisteren naar de verzuchtingen van de basis. Lang is Verhofstadt echter niet van plan om ziek te zijn. Hij hoopt vanavond op de meeting in Limburg alweer te been te zijn, aldus zijn woordvoerder. Zaterdag wordt beslist of en wanneer er voorzittersverkiezingen en een ideologisch congres komen.
 

Kots (1)

Een directielid van de VRT heeft gisteren getelefoneerd met Pieter De Crem (CD&V) om het incident rond Herman Van Molle uit te praten. Van Molle had in De Canvascrack kotszakjes uitgedeeld aan de twee kandidaten toen hij vijf vragen over de minister van Defensie stelde. ‘Die inleiding door Van Molle kon inderdaad ongepast overkomen', aldus de VRT-woordvoerster Diane Waumans. De Crem zelf wil niet te zwaar aan de zaak tillen. ‘Wat in de Canvascrack is gebeurd, is jammer', zegt zijn woordvoerder. ‘Maar eigenlijk loont het niet de moeite om er verder veel aandacht aan te besteden.'
 

Prelude

De Kamer heeft gisteren al een prelude op het nieuwe parlementaire jaar gespeeld. Een twintigtal (Vlaamse) kamerleden kwam bijeen in de Europazaal om de eedaflegging van de Open VLD'ers Mathias De Clercq en Ine Somers bij te wonen. De Clercq en Somers hadden al een zitje in het parlement als opvolgers van Karel De Gucht en Guido De Padt. De Gucht kan zich als Europees commissaris niet meer laten vervangen en regeringscommissaris De Padt nam ontslag om belangenvermenging te vermijden.
 

Kots (2)

Niet iedereen binnen CD&V is even vergevingsgezind als De Crem. Vlaams parlementslid Carl Decaluwé bijvoorbeeld. ‘Het optreden van Van Molle was ronduit onbeleefd', zegt de CD&V-mediaspecialist. ‘Het klinkt misschien ouderwets, maar een openbare omroep heeft ook een opvoedende taak. De Canvascrack is niet zomaar ontspanning, maar straalt toch een zekere ernst uit. Je hoort er wat van op te steken. In zo'n programma getuigen die kotszakjes van een groot gebrek aan respect.' Decaluwé vraagt zich ook af waarom er niemand is bij de VRT die alle uit te zenden programma's eerst eens bekijkt.
 

Gelukkig zijn

Welvaart kan volgens Open VLD-senator Roland Duchâtelet niet accuraat uitgedrukt worden met het bruto nationaal product. ‘We moeten nadenken over meetmethodes die ons netto binnenlands geluk weerspiegelen', zegt Duchâtelet. Hij reageert daarmee op de Franse president Nicolas Sarkozy, die nieuwe manieren om economische groei te meten, wil bestuderen. Of Sarkozy daarmee doelde op netto binnenlands geluk, is zeer de vraag.
 

Facelift

PS-voorzitter Elio Di Rupo (58) is volgens Het Laatste Nieuws onder handen genomen door een plastisch chirurg. Hij zou een facelift in combinatie met een halslift en een correctie van de onderste oogleden hebben laten uitvoeren. Op het hoofdkwartier van de Franstalige socialisten wil men geen commentaar kwijt. ‘Elio heeft zichzelf verzorgd tijdens de vakantie. De rest is niemands zaken en behoort tot zijn privéleven', aldus de PS-woordvoerster. 

De Facelifts zijn populair bij de PS. Eerder liet minister van Pensioenen Michel Daerden de wallen onder zijn ogen weghalen en zijn tanden witten. Le Nouveau PS est arrivé.


 

Kots

VRT-Quizmaster Herman Van Molle is duidelijk geen fan van defensieminister Pieter De Crem (CD&V). Vooraleer hij maandagavond in de Canvascrack een reeks vragen over de politicus stelde, overhandigde hij de twee kandidaten elk een kotszakje. Voor het geval ze zich niet zouden kunnen inhouden bij zo'n grote dosis De Crem.

CD&V-voorzitster Marianne Thyssen kan niet lachen om het grapje van Herman Van Molle. ‘Die grap was beneden alle peil. Dat was geen humor meer, maar een puur persoonlijke belediging. We kunnen dit niet zomaar laten passeren.'

Minister van Media Ingrid Lieten zal Dirk Wauters, gedelegeerd bestuurder bij de VRT, zo snel mogelijk om uitleg vragen over het voorval.
 

Komkommers

Vlaams parlementslid Annick De Ridder (Open VLD) boycot mosselen en krijgt er een komkommer voor. Ze krijgt van Jong N-VA de komkommerprijs 2009 voor de persoon die tijdens de komkommertijd de media haalde met het meest opmerkelijke, maar daarom niet het meest zinnige voorstel. Toch kunnen de N-VA-jongeren hun sympathie moeilijk verbergen. ‘Het Uilenspiegelgehalte van dit toch wel originele voorstel was vrij hoog en daar gaat het toch nog altijd om.'
 

Slaap

Van slaapgebrek wegens te veel lawaai word je dik, waarschuwde professor Marc Goethals in de Oosterweel-commissie van het Vlaams Parlement. Daarom worden politici ook zo dik, vond die.

Iedereen keek naar een bekende N-VA'er uit Antwerpen die op de commissiebanken zat.
 

Crisis

De besparingsnood treft alles en iedereen in tijden van crisis, zonder onderscheid des persoons. Nu is zelfs het historisch onderzoek naar de moord op communist Julien Lahaut in 1950 stilgelegd bij gebrek aan geld. De Senaat keurde nochtans eerder een resolutie goed waarin unaniem om wetenschappelijk onderzoek naar de moord werd gevraagd, maar het aanstellen van drie historici voor twee jaar bleek 800.000 euro te kosten. Minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle (MR) liet aan senator Pol Van Den Driessche (CD&V) weten dat dit wat veel is. Het hart van Van Den Driessche bloedt, maar hij heeft begrip voor de beslissing.
 

Parachute

Een vertrekpremie van 530.000 euro, zoals de aftredende Waalse parlementsvoorzitter José Happart er een krijgt, is misschien wat hoog, maar ze is wel volgens de regels. Dat beseffen ze nu ook in de Kamer. De conferentie van de voorzitters heeft aan de quaestuur een nota over de bestaande regeling gevraagd. Voor N-VA-kamerlid Ben Weyts is nu duidelijk dat de politiek ook de eigen gouden parachutes moet inkrimpen. ‘Je kunt de privé toch geen beperking tot twaalf maanden opleggen en dan zelf vertrekpremies ter waarde van vier jaar wedde opstrijken?'
 

Internationaal

André Flahaut (PS), gewezen minister van Defensie en vertrouweling van PS-voorzitter Elio Di Rupo, mag zich opwarmen voor een nieuwe functie. Het PS-partijbureau verkoos hem gisteren tot ondervoorzitter van de partij in opvolging van Maurice Bayenet, die na vijftien jaar ontslag heeft genomen als Waals ondervoorzitter. Flahaut, door Di Rupo geprezen voor zijn ‘hardnekkige werklust', zal zich mogen buigen over de internationale relaties van de Franstalige socialisten.
 

Kaakslag

Kurt Verwilligen, de woordvoerder van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V), was vorige week duidelijk. ‘Het is misschien niet leuk voor de media, maar wij communiceren onze beslissingen eerst met ons personeel en pas daarna met de pers. Dat lijkt ons ook maar normaal.' Vreemd, want De Crem maakte zondag uitgerekend op televisie bekend dat de basis in Bierset de deuren sluit. ‘Een pure kaakslag voor het personeel en hun families', vindt de liberale vakbond VSOA-Defensie.
 

Herfst

Op de webstek van Phara kan de nieuwe trailer van het gelijknamige Canvasprogramma worden bekeken. CD&V-politicus Mark Eyskens speelt daarin de hoofdrol. Op 21 september 1981 moest hij de val van zijn regering aankondigen. De trailer last haast naadloos het legendarische archiefbeeld met een hedendaagse oproep om naar het programma te kijken aan elkaar. ‘Het is vandaag 21 september. De eerste dag van de herfst, het vallen van de bladeren.... Gelukkig is Phara er weer, elke maandag, dinsdag en donderdag omstreeks 11 uur op Canvas.'

www.phara.be


 

Te koop

De SLP van Geert Lambert gaat deze maand na of de partij nog levensvatbaar is. Voor Pinar Akbas hoeft het alvast niet meer. De Limburgse lijsttrekster bij de jongste verkiezingen stapt over naar Open VLD. Na de SP.A en de SLP is Akbas op deze manier aan haar derde partij toe. Naar eigen zeggen kreeg ze ‘geen enkele belofte'. De SLP haalde in juni nauwelijks een procent van de stemmen. Op senator Lambert na telt de partij geen enkele volksvertegenwoordiger.
 

Herfst (2)

Het tweede deel van de trailer werd met veel zin voor detail opgenomen in de Wetstraat 16, in dezelfde zaal waar Eyskens dertig jaar geleden de val van zijn regering aankondigde. Ter plaatse werden enkele gepaste figuranten geronseld. In het archiefbeeld staat zijn woordvoerder Marc De Backer rechts van Eyskens. In het geactualiseerde luik neemt Dirk De Backer die plaats in. Dirk De Backer is niet alleen de zoon van Marc maar is tevens de woordvoerder van de huidige eerste minister, Herman Van Rompuy. Toegegeven, alleen zijn buik is te zien. Maar de echte kenners zien de gelijkenis.
 

Te koop (2)

De 4x4-terreinwagen van José Happart staat nog steeds te koop. Voormalig Waals parlementsvoorzitter Happart kocht de wagen als dienstvoertuig. Maar zijn opvolgster Emily Hoyos (Ecolo) vindt zo'n protserige en energieverslindende auto (inclusief trekhaak) maar niets en zette hem in het uitstalraam. Voorlopig tevergeefs. Om de sereniteit in het dossier te bewaren, willen haar diensten niets kwijt over de staat waarin het voertuig zich bevindt.
 

Gedegradeerd

Het schepencollege van Haacht degradeert kersvers senator Ann Somers (Open VLD), een voormalige medewerkster van ex-premier Guy Verhofstadt. Somers verliest haar bevoegdheden Cultuur, Sport en Jeugd en krijgt in ruil alleen Toerisme. De beslissing lijkt op een weerwraak voor de stemming over de vraag van Somers om haar schepenambt te mogen combineren met een zitje in de Senaat. Somers kreeg daar toestemming voor in een lokaal ledenreferendum, maar volgens de plaatselijke Open VLD ronselde Somers stemmen van buiten Haacht.


 

Schepenzitje

De Brusselse schepen Ahmed El Ktibi (PS) wil zijn plaats in het schepencollege niet afstaan aan SP.A’er Bert Anciaux. Na de gemeenteraadsverkiezingen waren daar nochtans afspraken over gemaakt. El Ktibi zou zijn plaats halverwege de legislatuur (op 1 januari 2010) afstaan. Nu wil hij blijven zitten omdat de wissel gepland was met Pascal Smet (SP.A) en niet met Anciaux.


 

Buiten vervolging

Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) is nu definitief buiten vervolging gesteld voor het vermeende misbruik van voorkennis. ‘Uit geen enkel element blijkt dat de heer De Gucht zijn echtgenote, zijn schoonbroer of derden ertoe heeft aangezet om ten spoedigste hun Fortis-aandelen van de hand te doen’, besloot het parket-generaal. De Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling volgde de redenering.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs