Ulysse

De premier verkeert kennelijk in een melancholische toestand nu hij de Australian Outback weer heeft ingeruild voor Sint-Genesius-Rode. 'Heureux qui, comme Ulysse, a fait un beau voyage! (...) Vivre entre ses parents le reste de son âge. Quand reverrai-je, hélas. De mon petit village. Fumer la cheminée...' , mijmert hij op zijn blog.
 

Après nous...

Leden van het kabinet van voormalig minister van Onderwijs Christian Dupont (PS) hebben bij de machtsoverdracht de harde schijven van computers meegenomen. Die toestand dreigt problemen te veroorzaken bij het beheer van benoemingen van leerkrachten in de Franse Gemeenschap, omdat alle gegevens zijn verdwenen, meldt Vers l'Avenir.

Bovendien moet nieuw materieel besteld worden, en dat kost geld, aldus het kabinet van Marie-Dominique Simonet (CDH). Dupont is zich van geen kwaad bewust.
 

Ulysse (2)

Die andere topper van CD&V was gisteren ook op reis. In plaats van het prachtige citaat van Joachim du Bellay koos Kris Peeters voor de Facebook-status 'Kris Peeters gaat naar de dag van de garnaal in Oostende'. Meer moet dat niet zijn.
 

Journaliste

Valerie Van Peel voegt zich in het rijtje journalisten dat naar de politiek overstapt. Ze wordt adjunct-woordvoerder van de N-VA. Van Peel schreef tot nog toe de politieke interviews voor Dag Allemaal.
 

Ulysse (3)

Ook minister Philippe Muyters mocht gisteren heel even op uitstap, op groepsuitstap dan nog wel met de ambtenaren van Financiën en Begroting. Eerst bezocht het gezelschap - zonder de minister - La Fonderie, het centrum voor Economische en Sociale Geschiedenis van het Brussels Gewest. Na een wandeling door Molenbeek volgde een proeverij van geuze en kriek, met de minister. En die proefde dat het goed was. Wel een beetje zuur. Die kriek dan toch.
 

Wereldster (1)

Laurette Onkelinx (PS) mag een wereldster tot haar bewonderaars rekenen. Lance Armstrong twitterde gisteren dat hij Onkelinx had ontmoet tijdens de kankertop in Ierland. En The Boss 'kan niet wachten om haar te ontmoeten in Brussel'.
 

Terug (1)

Hij is er! Hij is er! Premier Herman Van Rompuy (CD&V) en zijn echtgenote zijn terug in het land na hun Australische trip. Facebook-fans konden de 38-uur durende reis via Singapore en Londen volgen. Deze week draait de federale regering evenwel nog op een laag pitje. De eerste ministerraad na het reces is pas in september gepland.
 

Wereldster... (2)

Nic Balthazar neemt dit weekend voor de tweede keer een spotje op met, naar hij hoopt, 10.000figuranten. 'The Big Ask Again', heet het initiatief. De figuranten houden zaterdag op het strand van Oostende een 'dansbetoging' tegen de opwarming van de aarde. De muziek voor de dansclip die Balthazar wil opnemen, wordt geleverd door U2. De band stond vrijwillig de rechten af op zijn recente hit 'Magnificent'.
 

...en sterretjes

Toegegeven, bij U2 verbleken namen als Mieke Vogels, Wouter De Vriendt of Wouter Van Besien. Maar Groen! voegt zaterdag wel aardig wat 'kwantiteit' toe aan de Big Ask. De partij beraadt zich op het jaarlijkse zomerweekend in Nieuwpoort over het komende politieke jaar. Een uitstapje naar Oostende en deelname aan de dansbetoging mocht niet ontbreken.
 

Terug (2)

Terug (2) Wie nog even niet terug is in de Wetstraat, is federaal minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD). Die bezocht met zijn echtgenote Jamaica, maar neemt nog wat gas terug voor hij weer in de politiek vliegt. 'Ook nu, als we thuiskomen, neem ik drie vrije dagen. Met een jetlag onmiddellijk weer gaan werken: plus jamais', vertelt hij in Het Laatste Nieuws. Vanhengel had vijf jaar geleden een depressie en totale burn-out. 'Ik kreeg zweetaanvallen en angstpsychoses. Ik werd gewoon ziek als ik onder de mensen kwam', zegt Vanhengel daarover. Dat wil hij niet meer meemaken.
 

Hoofddoek

‘Als iemand de behoefte heeft aan een hogere kracht in zijn leven, dan heb ik daar het grootste respect voor. Maar hoofddoeken hebben, net als korte of lange jurken, met religie niet veel te maken. Wel met cultuur en groepsgedrag. Ik heb de hoofddoeken zien vermenigvuldigen. Is er een plotselinge toename aan religiositeit? Ik denk het niet. Het dragen van een hoofddoek is een vorm van sociaal gedrag dat niet zelden met druk wordt opgelegd en waar steeds nadrukkelijker een politieke boodschap achter schuilt.’

Dat zegt schrijfster Monika Van Paemel in een interview met Het Nieuwsblad. Het is volledig te lezen via www.standaard.be
 

Grieten

Over de jonge moslima’s die militant opkomen voor hun hoofddoek, zegt ze: ‘Ik vind het fantastisch dat die grieten zo’n grote bek opzetten, maar het zou mij meer overtuigen als ze dat ook deden tegenover de heren die bepalen hoe zij gekleed moeten gaan.’

Sommigen van die heren – moslimkwajongens die zich op straat niet altijd conform de regels gedragen – wil Van Paemel verplichten ook eens met een hoofddoek rond te lopen.


 

Kwajongens

Nu we het toch over kwajongens hebben: La Libre Belgique heeft nieuws over een van de twee kwajongens van vroeger: de gebroeders Happart. Het parket van Verviers voert een onderzoek naar mogelijk wanbeheer door Jean-Marie Happart als voorzitter van de vastgoedintercommunale ISF van het F1-circuit van Spa-Francorchamps.

Er is sprake van ‘misbruik van sociale goederen’ en van het overdrijven van de gewerkte uren van een familielid; verder worden vragen gesteld bij de voorwaarden waaraan contracten werden toegewezen aan een enkele aannemer uit het Luikse. Happart heeft het over een "oude geschiedenis in verband met de F1".
 

Kardinaal

Federaal premier Herman Van Rompuy is intussen door het radicale deel van de Vlaamse Beweging gepromoveerd tot kardinaal. Wim De Wit, de nieuwe voorzitter van de IJzerwake, noemde hem consequent kardinaal-premier in zijn toespraak.

De populairste tekst van Van Rompuy in die kringen is niet een van zijn haiku’s, maar een politieke zin die hij in 2007 schreef: ‘Ik weet dat sommigen spelen met de gedachte een paarse regering te vormen die geen meerderheid in Vlaanderen heeft. Ik spreek nu in het belang van het land: dat is staatsgevaarlijk.’ De regering-Van Rompuy heeft geen meerderheid in Vlaanderen.
 

Sjanghai (1)

Minister van staat Robert Urbain (PS), de voormalige commissaris-generaal voor de wereldtentoonstelling van 2010 in Sjanghai, slaat terug. Urbain (78) werd deze zomer vervangen door zijn adjunct, ex-minister Leo Delcroix (CD&V), omdat was gebleken dat van de voorbereiding van de wereldtentoonstelling – er moet onder meer een paviljoen uit de grond worden gestampt – niet veel in huis kwam.

Hij zegt nu dat de benoeming van Delcroix tot adjunct indertijd ‘stoemelings’ gebeurde, om de Vlaamse regering gunstig te stemmen. Die was eerst niet geneigd om het Belgische paviljoen op de tentoonstelling financieel te steunen en kwam pas over de brug nadat het garanties had gekregen over de zichtbaarheid van Vlaanderen in het paviljoen.


 

Straf

De overstap van minister Annemie Turtelboom (Open VLD) van de portefeuille Asiel en Migratie naar de bevoegdheid Binnenlandse Zaken is bij haar thuis redelijk rimpelloos verlopen.

‘Nu ik ook de politie onder mijn hoede heb, hebben mijn kinderen mij maar één vraag gesteld: of ik alles wat ze fout doen in huis, nu strenger ga bestraffen’, zegt ze. Heel ernstig hadden haar kinderen het trouwens niet gemeend. ‘Ze weten ook wel dat ik te vaak afwezig ben om daar zelfs maar toe in staat te zijn.’


 

Sjanghai (2)

Urbain, die ooit nog samen met Delcroix in de federale regering zat, zegt dat hij besloot zelf op de stappen toen Delcroix zijn functie kreeg. ‘Ik heb geoordeeld dat niet meer aan de voorwaarden voldaan was om mijn opdracht sereen uit te voeren’, zegt hij. ‘Er kon voor mij geen sprake zijn mijn deelname tot een protocollaire rol te beperken.’ De vraag is wat Urbain al had gedaan voor zijn opdracht, waarvoor hij maandelijks 3.600 euro netto kreeg. Volgens zijn opvolger, Leo Delcroix, is dat amper iets. Intussen is de eerste steen van het paviljoen al gelegd.


 

Botsauto

De schepen van Markten en Foren van Hoei, Eric Dossogne (PS), heeft een eigen voorstel om de gemoederen in zijn gemeente te bedaren, na de botsingen tussen de vorige burgemeester, Anne-Marie Lizin (PS), en de huidige burgemeester, Micheline Toussaint (PS). ‘In samenspraak met de kermisexploitanten worden de huidige en de vorige burgemeester uitgenodigd voor een paar rondjes op de botsauto’s’, grijnst hij.


 

Mislukt

‘De mislukking is de basis van het succes. Ik heb veel geleerd.’ De voormalige Vlaamse topambtenaar Rudy Aernoudt, die voor de verkiezingen eerst probeerde met het partijtje Lidé naar de gunst van de Franstalige kiezer te dingen en daarna onder druk van het FDF niet terecht kon bij de MR, geeft zijn politieke ambities nog niet op. Een terugkeer naar de politiek zit er ‘op dit moment’ niet in, zegt hij in La Dernière Heure. Aernoudt zegt wel ‘veel contact te hebben met personen die willen dat ik opnieuw een engagement neemt’ en wacht ‘het juiste moment’ af.


 

Allochtoon

Vlaams-Belangkopman Filip Dewinter zet beelden van een poging tot inbraak in Brasschaat op zijn website. Daarop is te zien hoe vier jongeren tevergeefs proberen om met een schroevendraaier een raam van een woning open te krijgen. Dewinter roept mensen die de daders kennen op om contact te nemen met de lokale politie van Brasschaat. Van één ding is hij al zeker: de vier op de anders niet zo scherpe beelden zijn volgens hem ‘duidelijk allochtoon’.


 

Weduwe

We kunnen weer gerust zijn. De Vlaamse minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege (CD&V), heeft gisteren overleg gehad met de vereniging Arabel, die spinnen bestudeert, over de dreigende inburgering van de zwarte weduwe en die blijkt niet zo dreigend te zijn. Buiten de havengebieden komt de spin zeer zelden voor.

‘Paniek is zeker niet nodig’, verzekert Schauvliege. Ze laat samen met Volksgezondheid toch nagaan waar eventueel een beperkte hoeveelheid tegengif tegen de giftige beet van de zwarte weduwe bewaard kan worden.


 

Charcuterie (1)

De vakantie van N-VA-voorzitter Bart De Wever in de Franse Alpen was niet zo deugddoend. 'Veerle en ik wilden met de vier kinderen een bergwandeling maken', zegt De Wever in Het Laatste Nieuws. 'Om niet te veel te moeten klimmen, zouden we naar boven gaan met de zetellift en vier, vijf kilometer verder naar beneden gaan met een andere lift. Die lift stond echter in brand. Iedereen moest te voet omlaag. Een uurtje of drie, zei men ons. Drie? Vijf en een half uur zijn het geworden. Ziet u mij al zweten, met één kind op mijn rug en één aan elke hand?'


 

Charcuterie (2)

En de rampspoed van De Wever was nog niet voorbij. De familie ging rodelen. 'Ik doe dat wel eens in Duitsland of Oostenrijk. Daar staat je sleetje op rails en kan er niets gebeuren. In Frankrijk ging het om plastic sleetjes die door een halfopen betonnen koker naar beneden gleden.'

'Ik zat erop met Simon toen we plots kantelden. Ik heb in een reflex geprobeerd het ding met de blote hand tot stilstand te brengen, ook om te vermijden dat Simon zijn hoofd zou stoten. Tientallen meters heb ik met mijn arm over dat beton geschroeid. Kan je nagaan hoe appetijtelijk ik eruitzag.'


 

Charcuterie (3)

'Ik heb geschreeuwd van de pijn; na het rodelen kwam het jodelen', zegt De Wever nog. Het zal de N-VA-voorzitter leren om z'n vertrouwde Beieren in te ruilen voor een vakantie in uitgerekend Frankrijk. Met lederhose aan zou de schade allicht minder erg zijn geweest.
 

11 juli

Een akkoord met de werkgevers over een betaalde feestdag op 11 juli is verder af dan ze bij de N-VA denken. Bij de werkgeversorganisatie VBO gingen gisteren de wenkbrauwen omhoog over de stelling 'dat de werkgevers ditmaal wel het N-VA-voorstel voor een betaalde Vlaamse feestdag ondersteunen'.

De werkgevers zeggen open te staan voor het idee, maar vragen de invoering over te laten aan het sociaal overleg in de sectoren. Dat is ook de stelling van de vakbond ACV. Die vraagt ook: hoe dat te regelen in Brussel? Bij het ABVV leeft dat laatste ook, maar daar ziet de Franstalige topvrouw Anne Demelenne zelfs de splitsing van België naderen.

Het ABVV is dan weer wel voor een extra vakantiedag; in periodes van crisis is werktijdverkorting aangewezen, vindt de vakbond.


 

Bijna dood (1)

Net geen 24 uur deden Kris Peeters en zijn zoon Karel (16) over de 100 kilometer stappen in de Dodentocht. 'De hitte maakte het een pak moeilijker dan drie jaar geleden, toen ik voor de eerste keer deelnam. Gelukkig werd het naar het naar het einde toe weer wat koeler waardoor we ons tempo konden opdrijven en de finish toch nog binnen de 24 uur haalden', hijgde de minister-president na afloop.


 

Na de komma (1)

De CD&V-senatoren Pol Van Den Driessche en Els Schelfhout hebben een wetsvoorstel klaar dat ervoor moet zorgen dat in de begroting telkens een duidelijk overzicht komt van alle kosten verbonden met de monarchie. Nu gebeurt dat nog altijd niet helemaal transparant.


 

Bijna dood (2)

'Stop met het zoeken naar uitvluchten', spoort Kris Peeters de Vlaamse bevolking aan. 'Als zelfs de Franse en Amerikaanse president de tijd vinden om te joggen, waarom u dan niet?' Peeters liep eerder al de marathon van New York, beklom de Mont Blanc en reed de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen. En hij droomt nog van een kwarttriatlon, het beklimmen van de Aconcagua en een deelname aan een dressuur-, spring- en terreinproef met paarden.


 

Naakt (2)

Luttele tijd na het communiqué van de twee CD&V-senatoren liet ook Geert Lambert zich horen. Neen, niet om te zeggen wat zijn partij SLP nu gaat doen. Wel om te laten weten dat Lambert eerder al een wetsvoorstel indiende om de kostprijs van de monarchie transparanter te maken.

Maar dat werd tot nu toe niet behandeld. 'De senatoren die deel uitmaken van de commissie Dotaties (waaronder Van Den Driessche) waren blijkbaar vergeten dat de Senaat ook de bevoegdheid heeft wetsvoorstellen in te dienen. In plaats van zelf hun verantwoordelijkheid te nemen, vroegen ze de regering hun werk te doen', aldus Lambert.


 

Naakt (1)

Kent u Barbara Steeman, Open VLD-politica uit Lokeren? Nee? Dat zal niet lang meer duren. De 25-jarige schone staat deze maand poedelnaakt in het mannenblad Ché. 'Natuurlijk heb ik even over het voorstel moeten nadenken', zegt Steeman. 'Je gaat tenslotte in je blootje staan voor heel Vlaanderen. Maar iedereen in mijn omgeving zei: doe het.'


 

Naakt (2)

Ook Steemans partijgenoot Filip Anthuenis, de burgemeester van Lokeren, werd bij de fotoreportage betrokken. Hij ziet die als een mooi voorbeeld van hoe progressief zijn partij wel niet is. 'Wij zijn een open, liberale partij. Iedereen doet wat hij graag doet.'

Anthuenis heeft de foto's inmiddels met eigen ogen gezien, en zegt dat het er mooie zijn, de foto's.  Ik heb de foto's gezien en ik denk dat ik mag stellen dat het mooie foto's zijn.'


 

Strand

'Morgennamiddag ritje met de kusttram... als toerist? Als chauffeur? Als woon-werkverkeerder? Neen, gewoon “in functie” :-). Enne... niet alleen de verantwoordelijken van De Lijn reizen mee, maar ook de verantwoordelijken van het agentschap... Wegen & Verkeer, want... om de tram & haltes helemaal veilig te maken, is er soms een aanpassing aan de weg nodig. Mobiliteit & Openbare Werken: Yes we can!'
De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Hilde Crevits (CD&V), laat via Facebook weten dat ze haar geluk niet op kan met haar combinatie van ministersportefeuilles.


 

Zomer

Het klopt, er zijn de voorbije weken wat ontsnappingen geweest, maar die zijn niet de rechtstreekse verantwoordelijkheid van minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). Dat vindt althans vicepremier en oud-minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS).

'Dit is een erg moeilijke zomer voor de penitentiaire politiek, maar het is niet de eerste keer. Vóór Stefaan De Clerck heb ook ik enkele moeilijke zomers gekend', zegt Onkelinx in La Libre Belgique. Ze 'heeft er genoeg van dat 'men de schuld op elkaar afschuift' en roept op tot 'een beetje koelbloedigheid'.

Onkelinx geeft daarmee een sneer naar Marc Verwilghen (Open VLD), die begin deze week uitschreeuwde dat er 'niet één' ontsnapping was toen hij op Justitie zat. De cijfers die Verwilghen destijds zelf verschafte, geven nochtans een heel ander beeld.

'We moeten een gevangenispolitiek over de middellange termijn voeren', zegt Onkelinx. Zij wil de gevangenissen ontlasten door naar alternatieven te zoeken.

Met bijdragen van Hans-Maarten Post en Peter De Lobel.


 

Frank (1)

'Ik snap wel dat mensen boos zijn', zegt Caroline Gennez in het weekblad Humo over het opzijzetten van Frank Vandenbroucke. 'Maar dat waren ze met de overstap van Bert Anciaux en het ongelukkige misverstand over de nieuwe naam van de partij ook, en daar zijn ze toch ook snel overheen gestapt?'

'Hoe capabel en intelligent iemand ook is, hij is altijd ondergeschikt aan het geheel Sommige mensen hun maatstaf voor het geheel zijn zijzelf, en dat vind ik niet goed.'


 

Ecolo basht PS

Het fraaie kasteeltje op de Place de Célestines in Namen is het voorwerp van een bitse ruzie. De Waalse ministers Jean-Claude Marcourt (PS) en Jean-Marc Nollet (Ecolo) staan met getrokken messen tegenover elkaar, meldt de krant La Libre.

Nollet dwong de PS'er om zijn kabinet op de Place de Célestines in Namen te verlaten en te verhuizen naar de overkant van de Maas, naar het oude kabinet van Michel 'Papa' Daerden. En dat is geen 'promotie'. Bij Marcourt klinkt het dat Nollet 'zijn territorium heeft willen afbakenen'.


 

Frank (2)

Is Gennez zo'n fan van ploegspel in de partij, in de koers is dat anders. 'Ik vond het fantastisch dat Alberto Contador de Tour gewonnen heeft: hij werd niét gesteund door zijn eigen ploeg, maar heeft het toch gehaald.'
 

Walvis

'Hier is er zoveel meer', mijmert premier Herman Van Rompuy nauwelijks een dag nadat hij samen met zijn echtgenote en vrienden voet aan wal heeft gezet in het Australische Sydney. 'De cultuur is hier Europees, de natuur tropisch. In de baai dollen de walvissen, ze slaan met hun staarten op het water. Gewoonlijk is de krekel voor mij het geluid van de vakantie. Hier is er zoveel meer.'


 

PS basht Ecolo

Waals parlementslid Claude Eerdekens (PS) heeft het dan weer niet begrepen op Ecolo. 'Een echte stalinistische partij', zegt hij in La Dernière Heure. Hij gelooft niets van de bewering van de Ecolo's die zeggen dat ze de helft van hun minister- of parlementswedde afdragen aan hun partij. 'Dat is een feodaal systeem, niet compatibel met onze systemen. Ik ben heel tevreden dat ik geen volksvertegenwoordiger ben van die partij'.


 

Ikea (1)

'Wil je echt weten waar we op huwelijksreis zijn geweest? Naar de Ikea.' (schatert) 'We hebben daar wat spullen gekocht, zijn naar huis gegaan en hebben twee dagen lang alles in elkaar gezet. Zonder ruzie te maken. We hadden vlak voor we trouwden een huis gekocht. In Torhout, waar we geboren zijn. Het heeft maar een haartje gescheeld of we woonden in Gent, waar we allebei hebben gestudeerd en waar we verliefd op waren. Maar we wilden ook zelfstandig zijn, Kris als architect en ik als advocaat. Ons hart koos voor Gent, ons verstand voor Torhout.'
De Vlaamse minister Hilde Crevits (CD&V) haalt in Het Laatste Nieuws vakantieherinneringen op.


 

Glaasje (1)

'Tja, Michel Daerden is geëvacueerd naar het federale niveau. Niet omdat hij af en toe een glaasje op heeft, wel omdat er rond hem een zweem hangt van belangenvermenging', aldus Mark Eyskens (CD&V) in Gazet van Antwerpen. 'Hij heeft samen met zijn zoon een revisorenkantoor en ik denk dat PS-voorzitter Elio Di Rupo het wijs geacht heeft om hem uit de Waalse regering te halen.'


 

Ikea (2)

'Kris en ik hebben nog nooit grote reizen gemaakt. We zijn maar één keer buiten Europa geweest: naar Marokko. De voorbije tien jaar zijn we altijd met een bevriend stel op reis geweest, die twee kinderen hebben de leeftijd van de onze. We huurden dan een huis met zwembad: ideaal. Nu zijn onze wegen gescheiden door de regeringsformatie, ze zitten alleen in Amerika. We hadden het nochtans beloofd: na de communie van hun jongste dochter zouden we samen in de States gaan rondtoeren in een mobilhome. Tja, sedert ik minister ben, heb ik al dikwijls mijn plannen moeten wijzigen.'


 

Glaasje (2)

'Toch denk ik dat Michel Daerden ons nog zal verbazen met zijn technische kennis. Ik heb hem nooit ontmoet, maar ik hoor uit geloofwaardige bronnen dat hij een zeer intelligente kerel is. Eens dat hij een dossier grondig gelezen heeft, schijnt hij het ook onder de knie te hebben. Hij zal we een low profile aannemen, vermoed ik. Als minister van Pensioenen kun je trouwens moeilijk schitteren. Misschien had men beter toch nog enkele jaren gewacht om hem in de regering op te nemen.'


 

Ikea (3)

Premier Herman Van Rompuy (CD&V) is wel met de mobilhome op reis geraakt. heeft de timing van zijn vakanties iets beter in de hand. Hij toert op dit moment met een mobilhome rond in Australië. Net voor zijn vertrek had hij nog even tijd voor een haiku met als titel 'Vlieg': Een vlieg zoeft en zoemt / dolt en dwaalt de kamer rond /
Ze doet niemand pijn.
www.hermanvanrompuy.be

Met bijdragen van Steven Samyn.


 

Caca

N-VA-Kamerlid Ben Weyts verbaast er zich over dat geen enkele Franstalige krant zich druk maakt over de spreekkoren Les Flamands, c’est du caca tijdens de wedstrijd Charleroi-Club Brugge. Enkele maanden geleden stond Wallonië nochtans in rep en roer toen in Vlaamse stadions spreekkoren weerklonken die de Walen op de korrel namen, aldus Weyts. Hij vindt het prima dat er geen strafmaatregelen worden geëist. Maar eist dat voortaan dezelfde houding wordt aangenomen wanneer het gaat over Vlaamse spreekkoren.


 

Tankkaart

31 dagen. Langer hield Frédéric Laloux (PS) het niet uit als staatssecretaris in de regering Leterme I. Eerst was er het leugentje dat hij vanuit zijn auto moest werken omdat er geen kantoor beschikbaar was. Later bleek dat er een gerechtelijk onderzoek liep omdat de PS’er als schepen in Namen zijn tankkaart zou hebben misbruikt. Laloux laat nu weten dat die zaak door justitie geseponeerd is. Na zijn ontslag ging hij aan de slag op het kabinet van Waals minister Michel Daerden (PS), die onlangs naar de federale regering verhuisde. Ondanks zijn federale ervaring nam Daerden hem niet mee naar zijn nieuwe kabinet.


 

Donfut et Papa

Michel Daerden (PS), de nagelnieuwe minister van Pensioenen, trekt ten strijde tegen de werkloosheid. Volgens de krant La Province heeft hij zijn omstreden partijgenoot Didier Donfut gevraagd zijn kabinet bij te staan als expert. Tot voor een paar maanden zaten de twee samen in de Waalse regering, maar Donfut moest in volle verkiezingscampagne ontslag nemen. Dat hij naast zijn ministerwedde elke maand 13.000 euro ving als consultant bij een intercommunale, deed hem de das om. Donfut raakte desondanks verkozen -het was te laat om hem nog van de lijst te halen - maar mocht zijn zitje niet opnemen van Di Rupo.
 

Donfut et Papa (2)

'Michel Daerden is begaan met het lot van Didier Donfut', zegt de woordvoerder van 'Papa' Daerden. 'Ze hebben deze week een gesprek gehad. Donfut is staatssecretaris bij Buitenlandse Zaken geweest en de gesprekken gingen vooral daarover; we zitten op enkele maanden van het Europees voorzitterschap van België.' Over een samenwerking is nog niets beslist, klinkt het. Donfut zelf zegt dat het om een 'kleine samenwerking' gaat. 'Ik ben op zoek naar een baan in de energiesector, waarvoor ik reële expertise heb.'


 

Wijzer

Pol Van den Driessche (CD&V) wordt almaar wijzer in de Senaat. Van minister van Financiën Didier Reynders (MR) leerde hij dat de Vlamingen 73,6procent betalen van alle boetes die politie- en andere rechtbanken opleggen; de Brusselaars 11,4procent en de Walen 15procent. Reynders was niet in een alerte bui toen hij die cijfers verstrekte. Tegen zijn gewoonten voegde hij er niet aan toe: 'pas de problème'.


 

Curiosum

Acht Agusta-helikopters worden openbaar verkocht door het ministerie van Defensie, zo meldt het officiële 'Bulletin der Aanbestedingen', de staatsbladversie van eBay. Biedingen zijn welkom tot 30 september. Het leger geeft er geen enkele garantie op. Dat doet veronderstellen dat de Agusta's wellicht nuttiger zijn voor verzamelaars van politieke curiosa dan voor wie echt operationeel belangstelling heeft voor militaire helikopters. Ze zijn ook minder bekend om hun vliegprestaties en meer om de verboden partijfinanciering die gepaard ging met de aankoop ervan.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs