Rode overrompeling

Maandag niet alleen het jonge olifantje, maar ook Caroline Gennez in de Antwerpse Zoo. De SP.A blaast er verzamelen voor een gezinsdag. Het belooft een stormloop te worden: 9.200 mensen schreven zich in, van wie meer dan 2.000 kinderen jonger dan elf. De SP.A verkocht al 5.750 treintickets, de NMBS moest versterking inroepen voor de belangrijkste lijnen.


 

V-party


Onder het motto 'V likes to party' hield Veli Yüksel (CD&V) vrijdagavond een fuif in Gent. De dresscode was oranje. V houdt blijkbaar niet alleen van fuiven, maar ook van vroeg gaan slapen. Het feest begon om 19uur en als alles volgens planning verliep, sloten de deuren om 1 uur.


 

Rode-stemoproep

De komiek Nigel Williams en de actrices Andrea Croonenberghs en An Nelissen roepen op om voor PVDA+ te stemmen. 'Het gaat er mij niet om de SP.A af te zeiken. Het gaat erom echt linkse standpunten te verdedigen en een dam op te werpen tegen rechts', geeft Nelissen mee. 'Aan het einde van de rit zullen de arbeiders de crisis mogen betalen met hun stempelgeld. Die waanzin moet stoppen. De werkende mens moet een stem krijgen.'


 

V-vélo

Yüksel moest ongetwijfeld op tijd onder de wol om vandaag fris zijn. Zaterdagmiddag staat immers 'Met Veli op de vélo' op het programma. 'Breng toeters, bellen, alles wat lawaai maakt & al wat oranje is maar mee zodat uw stalen ros prachtig versierd kan worden', staat op de uitnodiging.


 

Vlaamsheid

De SP.A-kandidaten voor het Vlaams Parlement hebben de minste aandacht voor de Vlaamse zaak, gevolgd door die van Open VLD en Groen!. Dan volgen CD&V en LDD, vervolgens SLP. Vlaams Belang en N-VA hebben er de meeste aandacht voor. Dat leidt het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen (OVV) af uit het aantal antwoorden dat het kreeg van alle Vlaamse kandidaten voor de Vlaamse verkiezingen had aangeschreven. De vraag is of dat de 'Vlaamsheid' van de kandidaten reflecteert, of het vertrouwen dat ze hebben in enquêtes van het OVV.


Met bijdragen van Wouter Verschelden, Guy Tegenbos en Steven Samyn.


 

Campagnefilmpje John Crombez


 

Campagnefilmpje Ivo Belet (CD&V)


 

Primitieven (1)

'Hij is geen populist, hij is gewoon een doelbewuste bedrieger. Doelbewust: hij verspreidt onzin die goed klinkt omdat dat zijn doelstelling als politicus dient en hij is een bedrieger want hij verspreidt leugens die perfect verifieerbaar zijn. Het zijn de methodes die de sovjetcommunisten en de fascisten gebruikten.'

SP.A-politicus Johan Vande Lanotte maakt zich boos omdat Jean-Marie Dedecker hem beschuldigde van deelname aan een 'snoepreisje' naar de VS.

De reis was evenwel geen snoepreisje, bovendien ging Vande Lanotte niet eens mee.


 

Primitieven (2)

'Wij zijn het syndicaat van de inboorlingen. Dat waarschuwt voor wat er komt. Onder meer voor een gezinshereniging die meer dan 20.000 primitieven naar hier haalt, jaarlijks. Zwarte tentendoeken met alleen nog twee ogen om te zien.'

Gerolf Annemans, woensdagavond in Verkiezingen 09.


 

Verontrustend (1)

'Persoonlijk vind ik het juist verontrustend dat politici proberen nieuws te controleren', reageerde de bekende econoom Ivan Van de Cloot op het voornemen van Decaluwé. 'Voorbeeld: onze banken hebben nog maar 17 procent van de slechte kredieten afgeboekt, tegenover 50 procent in de Verenigde Staten. Mogen we het daar niet meer over hebben omdat dit mensen kan verontrusten?'


 

Verontrustend (2)

'Persoonlijk vind ik het juist verontrustend dat politici proberen nieuws te controleren', reageerde de bekende econoom Ivan Van de Cloot op het voornemen van Decaluwé. 'Voorbeeld: onze banken hebben nog maar 17 procent van de slechte kredieten afgeboekt, tegenover 50 procent in de Verenigde Staten. Mogen we het daar niet meer over hebben omdat dit mensen kan verontrusten?'


 

Modder

De steile opgang van de Franstalige groenen gaat niet onopgemerkt voorbij bij de politieke concurrenten. Bij gebrek aan schandalen waarbij Ecolo-politici zijn betrokken, wordt naar de 'zwaktes' van de partij gezocht die kunnen gebruikt worden in de verkiezingsdebatten.

La Libre Belgique publiceerde gisteren uittreksels uit twee interne nota's van Franstalige partijen. Daarin wordt verwezen naar de cumul van Jean-Michel Javaux, die naast burgemeester van Amay ook partijvoorzitter is. Dat is in tegenspraak met het Ecolo-principe 'een man, een mandaat'. De nota's wijzen er ook op dat de statuten voor Javaux werden gewijzigd.

Ander gevoelig punt: Amay ontvangt in ruil voor hinder van de kerncentrale van Tihange 205.000 euro van Electrabel. De teksten laken het opstrijken van dit geld, terwijl Ecolo tegen kernenergie is gekant.


 

Betaalbaar

De studie van de professoren Herman Matthijs (VUB) en Paul De Grauwe (KUL) waar VRT gisteren een hele dag naar verwees om het partijprogramma van Groen! als onbetaalbaar te catalogiseren, bestaat niet. Dat zegt Groen!-voorzitster Mieke Vogels. Zij nam contact op met Matthijs 'en hij vertelde ons dat hij geen studie heeft uitgevoerd en geen onderzoek gedaan heeft'.

De Standaard peilde onlangs bij alle partijen naar de kostprijs van hun programma en werkte daarbij met verschillende economen samen. Volgens Ivan Van de Cloot was het onmogelijk om te doen wat de studie van de twee proffen beloofde: de programma's exact becijferen.


 

Verontrustend (3)

Niet alleen koningin Fabiola en Karel De Gucht (Open VLD) worden met de dood bedreigd, ook de ministers Didier Reynders (MR) en Annemie Turtelboom (Open VLD) krijgen doodsbedreigingen. Reynders diende gisteren klacht in. 'Ik heb geen zin om - zoals de mails aankondigen - te bloeden of mij te laten villen', zegt hij. Bij de vermoedelijke afzender van Turtelbooms dreigmails werd gisteren een huiszoeking uitgevoerd.


 

Campagnefilmpje Elke Decruynaere (Groen!)


 

Campagnefilmpje Lijst Dedecker


 

Campagnefilmpje PVDA


 

Campagnefilmpje The Evergreens (SP.A)


 

Campagnefilmpje Bart Staes (Groen!)
 

Campagnefilmpje Lien Verwaeren (CD&V)


 

Campagnefilmpje Peter Dedecker (N-VA)


 

Campagnefilmpjes Johan Deckmyn en Wim Van Dijck (Vlaams Belang)


 

De bloopers van CD&V


 

De bloopers van Groen!


 

Campagnefilmpje SLP


 

Campagnefilmpjes Vlaams Belang
 

Campagnefilmpje Kathleen van Brempt (SP.A)


 

Campagnefilmpje Liesbeth Van Eeckhaut (SP.A)


 

Campagnefilmpje Annemie Turtelboom (Open VLD)


 

Campagnefilmpje Cindy Franssen (CD&V)


 

Leve Groen!

Caroline Gennez maakt er een erezaak van om tijdens de campagne geen kritiek te leveren op Groen! De SP.A-voorzitser wil zich vooral richten op de rechterzijde van het politieke spectrum.

Haar voorganger Johan Vande Lanotte heeft dat zo niet begrepen. De Oostendenaar zingt op zijn Facebook-pagina de lof van de socialisten die in tegenstelling tot Groen! daadwerkelijk iets hebben gedaan voor de introductie van windenergie.

'Is het dan niet vreemd dat Mieke Vogels per se met VLD (sic) wil regeren? De partij die niet alleen de zorg wil commercialiseren, maar ook al jaren tegen de groene stroomcertificaten pleit. En voor kernenergie, uiteraard!'


 

Tommelein live (1)

Bart Tommelein (Open VLD) kondigde gisterenmiddag verheugd aan dat hij vanochtend live op Radio 1 zou zitten voor een uitzending vanuit het Vlaams parlement.

En nog meer goed nieuws: hij mocht van de VRT vijf gelukkigen meenemen om hem aan te moedigen. 'Wie wil mag meekomen om dit in publiek mee te maken. Wel maximaal 5 personen en 7.30 uur ter plaatse zijn', schreef hij op zijn Facebook-pagina.


 

Keulen live

Met die aankondigingen op Facebook passen politici maar beter op. Marino Keulen (Open VLD) dacht dat hij dinsdagavond naar Phara mocht, samen met de bloedmooie zangeres Hadise. Fier stond het dan ook 's middags op zijn Facebook-pagina te lezen. Dat hij later op de dag werd afgebeld, kregen we niet te horen. Hadise bleef wel overeind.


 

Aconcagua

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) trekt samen met voormalig zwemkampioen Fred Deburghgraeve en een groep van 20 astmapatiënten op klimexpeditie naar de Aconcagua, met bijna zevenduizend meter de hoogste berg van Zuid-Amerika. Sensibiliseren en fondsen werven is de bedoeling.

De expeditie vertrekt pas eind 2010. Om een of andere reden maakt Peeters zijn deelname nu al bekend.


 

Tommelein live (2)

'Weinig enthousiasme blijkbaar :-)', stelde Tommelein een uur later vast. 'Allez luieriken...' Zelfs radiogezicht Lisbeth Imbo slaagde er niet in de fans van Tommelein te mobiliseren. 'Extra motivatie: met gratis ontbijt en rondleiding;-)', schreef ze...


 

Stemcomputers (1)

'Wanneer zullen onze vertegenwoordigers afzien van het in naam van de moderniteit aan bijna de helft aan de kiezers van dit land opleggen van een duur, onbetrouwbaar en door de burgers-kiezers niet controleerbaar stemsysteem?', vraagt de vereniging VoorEVA (Voor een Ethiek van de Verkiezingsautomatisering).

Voor de organisatie voldoet tot nu toe geen enkele stemcomputer aan de democratische vereisten.


 

Appel

Liberaal Appel, een vehikel ooit bedacht door wijlen Ward Beysen, laat nog eens van zich horen, en wel met een nieuwe voorzitter. De 53-jarige Guy Huybrechts is net gekozen. Dat is goed nieuws voor de samenwerking met Open VLD. Huybrechts maakt al deel uit van een gemeenschappelijke fractie Open VLD-Liberaal Appel in Zandhoven.

'De stemmen van de liberale kiezers in Vlaanderen dreigen versnipperd te raken', vindt hij.


 

Stemcomputers (2)

VoorEVA wijst er ook op dat op 7 juni zal gestemd worden met aftandse en al lang afgeschreven computers. 'Om de gebruiksduur van dit oude materiaal aan te passen, hebben de gemeenten besloten te betalen voor een verlenging van de onderhoudscontracten tot voorbij de uiterste houdbaarheidsdatum.' Op 7 juni dus toch maar voorzichtig zijn.


 

Tommelein niet live

'Ik doe niet mee aan het stoere flamingantisme waarbij we ons op de borst kloppen en in het parlement onuitvoerbare resoluties goedkeuren. We moeten met een bewuste houding de zaken aanpakken waar we zelf voor bevoegd zijn en desnoods wat meer belangenconflicten inroepen wanneer de federale staat buiten haar boekje gaat, wat vaak gebeurt', zegt Bart Tommelein nog op Actua-TV. 'Wij willen effectief homogene bevoegdheden, maar om daarbij weer aan de klaagmuur te gaan staan met bedelende handjes, daarvoor bedank ik.'


 

Vastgeplakt

CDH-voorzitster Joëlle Milquet stoort zich aan het beeld alsof haar partij vastgeplakt zou zijn aan de PS. 'Wie heeft de PS erbij geroepen om deel uit te maken van de federale meerderheid? De MR. En wie regeert er met de MR op provinciaal vlak? De MR. En wie zit in 43 gemeentelijke meerderheden in de Franse gemeenschap met alleen de PS? De MR. Waarom zegt men dan dat wij vastgeplakt zijn aan de PS en niet de andere?', vraagt ze zich af in La Libre Belgique.


 

European Guy

First we take Manhattan, then we take Berlin, lijkt het motto van Guy Verhofstadt wel. Vrijdag trekt de oud-premier naar de oud-president Jacques Chirac in Parijs voor de voorstelling van de Franse versie van zijn boek ‘Sortir de la crise’. Maandag mocht hij voor studenten in Oxford over zijn Europese plannen spreken, nadat hij de week voordien hetzelfde al deed in Tokyo.


 

Beursclash

Geert Lambert (SLP) stond gisteren een tijdlang te schilderen aan de trappen van het beursgebouw in Brussel. Hij wou er de clash bijwonen tussen Groen! en CD&V. Mieke Vogels (Groen!) had er Kris Peeters (CD&V) uitgedaagd om op de beursvloer zijn Vlaanderen in Actie-plan te komen verdedigen tegen haar Groene New Deal.

Topeconoom Geert Noels wou de beursclash zelfs modereren. Maar Peeters stuurde zijn kat en Groen! gelastte de hele zaak daarom af. Alleen kwam niemand op het idee om ook die arme Geert Lambert in te lichten.


 

Puppy-look

Krisluyckx Open VLD-kandidaat Kris Luyckx moet vermoedelijk verkiezingsaffiches laten bijdrukken omdat zijn ‘puppy-look’-aanpak succes heeft bij homo’s en vrouwen. Luyckx poseert met een melancholische blik in de ogen. ‘Er zijn al affiches gestolen. Ik verbaas me ook over het grote aantal aanvragen voor een persoonlijk, gehandtekend exemplaar van mijn affiche. Zelfs buiten de kieskring’, reageert Luyckx, die in Antwerpen een bekend strafpleiter is.


 

Ongedierte

Een facebookgroep van FDF’ers die pleit voor de uitbreiding van Brussel is lichtjes uit de bocht gegaan. Ze bestempelden Vlaamse pendelaars als ‘woekerend ongedierte, dat we elke ochtend de Brusselse arbeidsmarkt zien overspoelen om ’s. avonds zijn geld af te geven aan de vijand’. Promt diende Vlaams Belang een klacht in bij Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding. Die liet even prompt weten dat het niet om racisme gaat ‘want Vlamingen en Walen zijn geen verschillende etnieën.’


 

De grootste (1)

Volgens een peiling van Le Soir zou de PS de grootste partij in Wallonië blijven. Het ULB-studiecentrum Cevipol ondervroeg tussen 22 en 25 mei 1.085 Walen en 950 Brusselaars, de foutenmarge is 3 procent in Wallonië en 3,3 procent in Brussel. De PS haalt in Wallonië 27,2 procent, de MR 25,3 procent, Ecolo 18,9 procent, het CDH 15,3 procent en het FN 4,7 procent. In Brussel is de MR het grootst, met 26,1 procent, Ecolo heeft 19,5 procent, de PS 18,1 procent en het CDH 15,3 procent.


 

De grootste (2)

Uit een andere peiling, van L’Avenir-Le Jour-Le Courrier en de RTBF blijkt dat de PS wel een ferme tik zou krijgen. In Bergen, de thuisbasis van partijvoorzitter Elio Di Rupo, verliest de PS 10 procent. Van de 45,3 procent in 2004 zakt ze naar 35,8 procent. Ecolo is de grote winnaar, het klimt van 7,2 procent naar 23,7 procent. De MR verliest twee procent en eindigt op 16,1 procent. Het CDH blijft op 11,4 procent. Het FN zakt van 10,8 naar 6 procent


 

Sow (1)

Dehaene-Verhofstadt. De confrontatie waarmee de VRT de Europese campagne eindelijk op gang zou trappen. Twee ex-premiers die het gevecht voor Europa aangaan. Daar keken we gespannen naar uit.

Maar wat een ontgoocheling werd het. Niet dat de hoofdrolspelers er geen zin in hadden. Zij vlogen mekaar stevig in de haren, zoals het twee zwaargewichten betaamt. En zelfs de moderator kreeg van Jean-Luc Dehaene een mooie uppercut ('Ik was de voorbije jaren meer in Straatsburg dan u', antwoordde hij op de vraag of hij zijn baan wel ernstig nam).

Verhofstadt en Dehaene wilden dus wel. Alleen: de VRT wilde niet. Het debat moest snel afgehaspeld worden. Na een kwartier of wat was het afgelopen. En moest er plaats gemaakt worden voor iets wat veel essentiëler is: de stand-upcomedy van Kobe Ilsen.

 

Overplakken

Het is alweer hommeles binnen Lijst Dedecker. Vlaams parlementslid Monique Moens is de pesterijen van partijgenoten beu. 'Gezien de omstandigheden waar er geen rekening wordt gehouden met problemen die worden aangekaart, o.a. het overplakken door Herman Muylaert (derde op de Vlaamse lijst in Brussel, red.) van kandidaten van de eigen partij (inclusief het Europese boegbeeld), trek ik me terug uit LDD Brussel', schreef ze. Ze blijft LDD nationaal trouw.


 

Show (2)

De getalenteerde undercoverreporter Kobe Ilsen spitte uit of Europa wel hip en aantrekkelijk was. Veel verder dan de cafés aan het Brusselse Luxemburgplein raakte hij niet. Feestende jonge eurocraten wisten te melden dat er voor elke man zeven vrouwen wachten.

Gelukkig dat de VRT zo'n sterreporter in huis heeft. En een eindredacteur die het verstand heeft om dat soort nieuws voorrang te geven op Dehaene-Verhofstadt. Overigens wist Kobe nog te melden dat hij het zelf voor blondines heeft, maar dat Martine (Tanghe) 'de enige vrouw in zijn leven blijft'.


 

Rode neuzen

In Antwerpen kan niemand om de campagne van PVDA+ heen. Omdat de politiek op een circus lijkt, krijgen alle kandidaten op affichageborden een rode neus opgeplakt. Alleen tonen de linkse militanten zich erg ijverig. Ook Eric De Bruyn, SP.A-Rood en PVDA-sympathisant, kreeg een rode neus. 'Niet de bedoeling', zuchtte voorzitter Peter Mertens.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs