Amen

In West-Vlaanderen trekken de Vrije christendemocraten (VCD) als onafhankelijke partij naar de kiezer. Overmorgen stellen ze hun programma en kandidaten voor. Gangmaakster is Agnes Jonckheere. 'Het wordt tijd dat de christelijke waarden en ethiek weer hun plaats krijgen in het politieke debat,' zegt ze in Tertio. 'Het gaat veel over de financiële crisis, maar wie spreekt over de morele crisis? De 17.000 abortussen die elk jaar in België worden uitgevoerd? Het falende gezinsbeleid?' De houding van CD&V frustreert Jonckheere. 'Yves Leterme heeft veel energie gestoken in de communautaire thema's, maar niet in de ethische. Jean-Luc Dehaene heeft als Europees boegbeeld geen vinger uitgestoken om de christelijke identiteit van Europa te verdedigen.'


 

Cavia

De Antwerpse lijsttrekker voor de Sociaal-Liberale Partij (SLP) Inge Hermans moet even verstek geven voor de campagne. De cavia van haar dochter bezorgde haar een geïnfecteerde beet. 'Vierenhalve dag moest ik in het ziekenhuis blijven. Gisteren mocht ik naar huis, maar ik krijg nog zware antibiotica.' Hermans heeft bovendien de pech dat de cavia juist haar schrijfhand uitkoos. Zeker voor haar campagne als lijsttrekker van de SLP komt dat ongelegen. 'Ik probeer met mijn ene hand te typen, maar dat is niet gemakkelijk.' Haar activiteiten als muzikant (Hermans is eerste violiste bij de Vlaamse Opera) moet ze even stopzetten.


 

Boek

Momenteel is het wat stil geworden rond gewezen premier Yves Leterme (CD&V). Sommige politici leggen de link naar zijn desastreuze verschijning in het tv-programma Voor eens en voor altijd. Toch heeft het daarmee niets te maken. Leterme herstelde de jongste dagen van een keelontsteking. Intussen legde hij de laatste hand aan zijn geloofsbelijdenis in het Rijnlandmodel en hervatte hij zijn campagne. Dat sociaal-economische model blijkt na de val van het communisme en het hebzuchtkapitalisme onverwoestbaar. Het boek verschijnt half mei. Zondag stelt zijn voorganger Guy Verhofstadt alvast zijn boek De weg uit de crisis. Hoe Europa de wereld kan redden voor. Het werkje moet een leidraad vormen voor de aanpak van de mondiale crisis en zal in de komende liberale verkiezingscampagne een belangrijke rol spelen.


 

Schol

Lijst Dedecker weet haar onderwerpen te kiezen. De partij stelde gisteren haar horecaplan voor. LDD pleit ervoor om de btw in de hele sector, dus ook de cafés, te verlagen naar 6 procent. Uitgaven in de horeca moeten voor bedrijven 100 procent aftrekbaar worden. De belastingen op de horeca-bedrijven moeten van LDD worden geplafonneerd. Een speciale minister voor Horecazaken zal hierover waken. Aan kandidaten voor deze topjob heeft de LDD alvast geen gebrek.
 

Hartelijk

Pinar Akbas wordt de Limburgse lijsttrekster voor SLP, de partij van Geert Lambert. De 29-jarige is nog maar vier maanden partijlid en werkt op de luchthaven van Zaventem. 'Ik maak er geen geheim van: ik heb geen enkele ervaring. Mijn kennis is beperkt en vraag me niet om BHV uit te leggen. Maar ik ben dolenthousiast. Ontroerd zelfs', klinkt het in Het Laatste Nieuws. 'Eind vorig jaar heb ik mijn lidmaatschap bij de SP.A opgezegd. Ik heb nooit aan politiek gedaan en nooit campagne gevoerd, maar na mijn kennismaking met de SLP had ik daar plots zin in. De sfeer is hartelijker.'
 

Ooievaar

Drie zwangere vrouwen die op 7 juni kandidaat zijn voor Groen! trekken vandaag naar minister van Werk en Gelijke Kansen Joëlle Milquet (CDH). Om hun eis voor een verlenging van het zwangerschapsverlof tot 20 weken kracht bij te zetten, krijgt de CDH-voorzitster een pluchen ooievaar overhandigd. Europees Parlementslid Bart Staes - een man met een baard - mag ook mee. Hij zal Milquet laten weten dat 'ook papa's langer moeten kunnen thuisblijven om zich samen met de mama aan de nieuwe gezinssituatie aan te passen'.
 

Paus

SP.A-senator Marleen Temmerman heeft haar voorstel van resolutie tegen de condoom-uitspraken van de paus teruggetrokken. CD&V en CDH wilden niet weten van een tekst waarbij de kerkvorst op de korrel werd genomen. Ook PS-fractieleider Philippe Mahoux formuleerde enkele opmerkingen, de MR stuurde gewoon haar kat. Temmerman wil nu een nieuwe tekst opmaken. Daarin wordt het Vaticaan gevraagd om de uitspraken van de kerkvader te nuanceren of te corrigeren, aangezien het wetenschappelijk vaststaat dat het condoom een bijdrage levert in de strijd tegen hiv.
 

Apartheid (1)

Olivier Maingain is gisteren op het FDF-congres herverkozen tot voorzitter van zijn partij, met een monsterscore van 92,7 procent. Hij zat er blijkbaar zelf mee verveeld dat er geen tegenkandidaten waren opgedoken. De hernieuwde voorzitter zei te hopen dat dit niet meer zou gebeuren. Voorlopig is de kans daartoe alvast beperkt. Olivier Maingain heeft een mandaat van drie jaar.


 

Erotiek (2)

Stof zal ze zeker genoeg hebben, zegt Temsamani. 'Het wordt half verbeelding, half realiteit. Voor een deel herkenbaar, maar zeker niet té. Op elke werkvloer hangt er erotiek in de lucht, ook in de Wetstraat, een heel macho milieu. En wie wil weten of ik zelf ooit iets heb gehad met een politicus, moet het verhaal maar afwachten. Aan de eerste reacties merk ik wel dat de mensen zeer opgehitst geraken.'


 

Apartheid (2)

Op het FDF-congres werd uiteraard ook zwaar uitgehaald naar de Vlamingen. Vooral de gegarandeerde vertegenwoordiging voor de Vlamingen in Brussel moest het ontgelden. Die 'excessieve vertegenwoordiging' is 'bijna een apartheidsmechanisme', vond staatssecretaris Bernard Clerfayt.


 

Pakket

'Ik kan dat niet bevestigen, maar er zit wel iets in de analyse: als Bart De Wever en ik als kleinere partijen echt incontournable willen zijn, moeten we steun zoeken bij elkaar', zegt Jean-Marie Dedecker in Het Laatste Nieuws over het gerucht dat LDD en de N-VA zich bij eventuele regeringsonderhandelingen zouden aanbieden als één pakket, te nemen of te laten.


 

BMI (1)

Vader en zoon Dehaene (CD&V) hebben de geknipte manier gevonden om hun beider verkiezingscampagne te combineren. Zoon Tom Dehaene is lijsttrekker voor het Vlaams Parlement, waar hij onder meer begaan is met de problematiek van gezonde voeding. Vader Jean-Luc Dehaene is lijsttrekker voor het Europees Parlement, en tekent voor 117,5 kilo en een buikomtrek van 134 centimeter. En dus hebben ze samen een verkiezingsbrochure samengesteld onder de titel ‘wegen op dossiers kan ook met een kilootje minder’.


 

Vader en zoon (1)

‘Als ik de erfelijke democratie zou willen invoeren, dan zou mijn oudste zoon Frédéric ook aan politiek doen. Maar die heeft daar absoluut geen goesting voor. Ik zie niet goed in waarom Jean-Jacques, die zo door de microbe is gebeten, niet aan politiek zou mogen doen omdat zijn vader dat ook al doet. Een rare redenering. Het is toch niet verwonderlijk dat wie opgroeit in een politiek milieu daar een duidelijke visie op heeft’, zegt Karel De Gucht.


 

Beloond

Voormalig ACV-topman en burgemeester van het Luikse Bassenge Josly Piette duikt opnieuw op, na zijn korte passage in 2008 als minister van Werk voor CDH in de interim-regering Verhofstadt. Hij is benoemd tot nieuwe voorzitter van het beheerscomité van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Piette geldt als een dossiervreter en een gewiekst onderhandelaar.


 

BMI (2)

Er is aan de campagne zelfs een wedstrijdje verbonden. Vader Dehaene heeft zijn zoon bij het begin van de vastenperiode namelijk beloofd wat te doen aan zijn overgewicht en gezond te gaan leven en eten. Wie een gok wil wagen hoeveel hij op verkiezingsdag 7 juni zal wegen, kan een pronostiek sturen naar TDi@dehaene.be


 

Lijn (1)

Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) kwam gisteren tussenbeide in het debat in het Vlaams Parlement over de plannen van de vervoersmaatschappij De Lijn. Hij wou Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (SP.A) confronteren met een uitspraak van 'jullie boegbeeld Louis Tobback'. Waarop Kathleen Van Brempt tot algehele hilariteit van het Vlaams Parlement: 'Maar hij is al lang geen boegbeeld meer.'


 

Hugo zingt

L'une chante l'autre pas is een mooie Franse film. Het gebeurt ook in de beste Belgische families dat de ene zingt, de andere niet.

Hugo Matthysen werd hier gisteren opgevoerd als ambassadeur in Washington. Fout natuurlijk. Hugo zingt, zijn broer Jan is ambassadeur en heeft ons als perfect diplomaat de naamsverwarring al vergeven.


 

Lijn (2)

Ook buiten het Vlaams Parlement was er kritiek op De Lijn.

Het aantal klachtendossiers is in tien jaar tijd vertienvoudigd, zo blijkt uit cijfers in het verslag van de Vlaamse ombudsman voor het jaar 2008. Vergeleken met 2007 is het aantal geregistreerde eerstelijnsklachten gestegen met 26 procent.

Dat heeft volgens De Lijn te maken met een betere registratie en met het gestegen aantal reizigers.


 

Buitengezet

Helena Van Dessel, voorzitster van Lijst Dedecker in Heusden-Zolder, is door provinciaal kopstuk Lode Vereeck uit de partij gezet. Aanleiding is de kritiek van Van Dessel op LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker.

Ze vond het niet kunnen dat Dedecker een privédetective inhuurde om een onderzoek naar minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) te voeren. 'Zo'n onderzoek moet door het gerecht gebeuren. Als het gerecht zijn werk niet doet, moet Jean-Marie ervoor zorgen dat justitie zijn werk wel doet. Zelf onderzoeksrechter spelen, kan niet', had Van Dessel opgemerkt.


 

Beweging (1)

Het kabinet van Buitenlandse Zaken is nog altijd niet uit het gepuzzel van ‘de Beweging’, de verplaatsing van diplomaten die aan het einde van hun post gekomen zijn. Het is een ingewikkelde politieke evenwichtsoefening, vooral voor de ambassadeurs op de ‘grote posten’.


 

Beweging (2)

Dit jaar bezorgt opnieuw ex-kabinetschef Johan Verbeke (Open VLD) kopzorgen. Hij verliet vorig jaar zijn post als ambassadeur bij de VN om als speciaal gezant van de VN-secretaris-generaal eerst naar Libanon en dan naar Georgië te gaan. Nu moet voor hem alweer een grote post gevonden worden. De enige die vrijkwam was Berlijn, waar Mark Geleyn (CD&V) en fin de parcours is. Naar verluidt zei CD&V njet.


 

Beweging (3)

De beweging dijde uit. Topdiplomaat Frans van Daele (CD&V) gaat van de Navo naar Berlijn. De ambassadeur in Portugal, Rudy Huygelen (Open VLD), gewezen woordvoerder van Buitenlandse Zaken, krijgt de Navo. De ambassadeur in Londen, Veranneman de Watervliet, schuift door naar Lissabon, niet echt een promotie. En zo komt Londen vrij voor Johan Verbeke.


 

Beweging (4)

Vorig jaar vulde Jan Grauls (CD&V) het gat dat Verbeke bij de VN achterliet. Maar de toenmalige ambassadeur in Washington, Dominique Struye, staat ook als CD&V’er te boek. Twee CD&V’ers aan de oostkust van de VS, dat kon niet. Struye werd naar Kinshasa gestuurd, als opvolger van Johan Swinnen, die daar vier jaar uitstekend werk verrichtte. Swinnen, CD&V, kreeg niet de verhoopte ruil met Struye. De Gucht benoemde partijgenoot Hugo Matthysen en stuurde Swinnen naar Madrid.


 

Beweging (5)

Terwijl de ‘diplodagen’ deze week alle posthoofden in Brussel verzamelen, blijft de spanning om de Beweging duren. Want hoewel ze ‘rond’ is, is ze nog altijd niet ondertekend.


 

Nieuwe paden

Rik Torfs slaat nieuwe paden in. De professor kerkelijk recht presenteert samen met Siegfried Bracke het verkiezingsprogramma ‘Stemming 09’ op Eén, de laatste week voor de verkiezingen.

Verschillende partijen zochten Torfs in 2007 nog aan om op de lijst te prijken. Maar Torfs bedankte. Nu legt hij de politici het vuur aan de schenen.

En nog zijn er nieuwe perspectieven voor Rik Torfs. Gisteren hield de Vlaamse Parkinson Liga hield onder de titel ‘Chaos in ons hoofd’ in het Gentse ICC haar jaarlijkse Parkinson Werelddag. Kersverse peter van de beweging Rik Torfs moet in de media een juister beeld scheppen van de ziekte.

‘Hij moet het taboe doorbreken en het beeld dat er bestaat over Parkinson: een oude man die beeft’, zegt Ann Casteur, voorzitter van de Liga.


 

Doordenkertje

Marc Reynebeau hekelde zaterdag in deze krant de ‘cadeautjes’ van politici vlak voor de verkiezingen. Onder meer Hilde Crevits werd in de mangel genomen.

De facebook-bedenking van de minister, speciaal voor Marc Reynebeau: Stel, je wordt, door een slecht werkend toestel, geflitst aan 150 km/u terwijl je in werkelijkheid maar 70 km/u rijdt op een plaats waar je 90 km/u mag rijden. De fout blijkt pas nadat je je boete al betaald hebt. Vind je het normaal dat de overheid jou, in dat geval, de boete terugbetaalt?


 

Kampfschwein

Voor zijn tiende ‘en allerlaatste parlementaire campagne’ gooit ‘le méchant Eric Van Rompuy’ nog eens alle remmen los.

‘De affiches zijn klaar en vanaf volgende week rukken we uit. Das Kampfschwein komt in mij weer los. Spijtig dat ik die foto van 1979 niet meer kan gebruiken “quand j’étais jeune et beau”. Maar de strijdlust is onaangetast. Misschien wordt mijn laatste campagne dan toch de mooiste? Na 30 jaar wil ik de cirkel rond maken. En zoals in elke campagne blijft de ambitie om opnieuw op het podium te staan’, schrijft de broer van de premier.


 

Detective!

Facebook bulkte dit weekend van flauwe grappen van en voor politici over detectives. Hilde Crevits is gaan joggen in het bos, maar moest oppassen van de detectives achter de bomen. Marianne Thyssen moest kijken onder haar bed. En Rudy De Kerpel, eerste opvolger voor LDD in Oost-Vlaanderen, meldde fier dat hij gisteren Agatha Christie aan het lezen was. Met een smiley, dat spreekt.


 

Lui

Een mens zou haast geloven dat een politicus lui is. CD&V-senator Pol Van den Driessche pleit voor een halvering van het aantal vrije dagen voor senatoren. Ook het werkritme moet omhoog. Hij kan er niet bij dat de meeste commissies al voor vijf uur zijn afgelopen.

Van den Driessche kan vergelijken. Tijdens zijn jaren als journalist kreeg hij steevast te horen dat hij nooit thuis was. Tegenwoordig klinkt het omgekeerde.

Misschien moeten senatoren voortaan even hard werken als journalisten (en even weinig verdienen).


 

Fout

De Brusselse Groen!-afdeling maakte geen te beste beurt met haar actie tegen CD&V-staatssecretaris Brigitte Grouwels. Brussels lijsttrekker Bruno De Lille vond er niet beter op dan een nepwebsite te bouwen om de actie kracht bij te zetten. Meteen leek het alsof de organisatie Comité der Vrachtwagenbestuurders wel degelijk bestond. Dat comité wilde Grouwels eren omwille van haar inzet voor de aanwezigheid van vrachtwagens in Brussel. Uiteraard ging het enkel om een actie van Groen!
 

Lui (2)

‘We zijn elkaars smoelwerk even beu gezien. Iedereen wil zo snel mogelijk gaan canvassen en kijkt ernaar uit dat de kiezer nog eens de kaarten schudt en op die manier de krachtsverhoudingen voor de komende vijf jaar vastlegt. Maar eerst moeten we nog twee volle weken een resem decreten en resoluties die nog in het vuur liggen, bespreken en stemmen. Voor we gaan pezen in de provincie wordt het dus nog even cabaret in de commissies, haarklieven in het halfrond, puffen in het parlement, quoi. ‘

Vlaams parlementslid Sven Gatz (Open VLD) heeft even geen zin meer in een zitting. Hij wil op campagne.
 

Geknipt

‘Ik weet dat onze Vlaams Belang-fractie in het Vlaams parlement dringend versterkt moet worden als het op financiën/begroting aankomt. Als fiscaal jurist ben ik daar geknipt voor!’ Anke Van dermeersch laat weten dat ze wel degelijk naar het Vlaams parlement trekt. De senatrice staat tweede op de Antwerpse Vlaams Belang-lijst.


 

Constructief

Van je politieke vrienden moet je het hebben. Morgen start Erik De Bruyn, ooit de tegenkandidaat van Caroline Gennez, met zijn ‘Roodshow’ op weg naar het Vlaams parlement. De Bruyn kreeg de elfde stek op de lijst. Het wordt bijgevolg knokken. ‘De kiezer krijgt de kans om de centrumkoers van de SP.A te verwerpen, maar dit zonder de partij de rug toe te keren. De kiezer krijgt in Antwerpen de keuze tussen een SP.A-stijl Gennez en een SP.A-stijl De Bruyn...’

De Bruyn richt zich in de eerste plaats tot de ‘traditionele achterban waarmee de SP.A de afgelopen jaren voeling verloor: de industriearbeiders, de kleine zelfstandigen en de bedienden’. Hij heeft vier speerpunten: een openbare bank ten dienste van de gemeenschap, een 32-urenweek op 4 dagen zonder loonverlies, een vermogensbelasting en hogere uitkeringen.


 

Ultratop

‘Mevrouw Verhofstadt staat in Ultratop,’ kopte Het Laatste Nieuws gisteren.

Niet dat Dominique Verkinderen plots als schlagerzangeres aan de kost komt. Maar de jongste cd van het weergaloze Collegium Vocale, onder leiding van Philippe Herreweghe, doet het erg goed in de verkoop. Jesu, deine Passion, een verzameling van cantates van Johann Sebastian Bach, is natuurlijk geknipt voor de Paastijd. Verkinderen zingt al jarenlang als sopraan in het koor.

Overigens garandeert een plaats in de Ultratop (de 100 best verkochte cd’s) geen gigantische verkoopscijfers. Platenmaatschappij Harmonia Mundi verkoopt van de cd wereldwijd zo’n 15.000 exemplaren, waarvan 3.500 in de Benelux.


 

Zeden

‘Marleen Renders neemt deel aan de verkiezingen van 7 juni. De Limburgse marathonkampioene staat als 6de opvolger op de lijst voor het Vlaams Parlement. Dat maakt lijsttrekker Marino Keulen vandaag bekend. Ze is ook 5de opvolger op de Europese lijst.’

Deze mededeling werd gisteren niet verspreid door de partij, maar door met overheidsgeld betaalde kabinetsmedewerkers van Vlaams minister Marino Keulen.


 

Ambassadeurs

Zes Franstalige Belgische parlementairen en ex-parlementsleden – André Flahaut (PS), Daniel Ducarme, Georges Clerfayt, Philippe Monfils, François Roelants du Vivier (MR) en Francis Delpérée (CDH) – hebben een brief gestuurd aan de 47 permanente ambassadeurs van de Raad van Europa met de vraag niet te stemmen voor een landgenoot van hen, senator Luc Van den Brande (CD&V), een Vlaming die kandidaat is voor de functie van secretaris-generaal van de Raad.

Dat Van den Brande ooit zijn hond met een Waalse speelgoedhaan in zijn bek over het tv-scherm liet lopen, wordt naar verluidt door de Franstaligen niet als argument aangehaald.


 

Loyaliteit

De regering die geleid werd door mijnheer Leterme deed eigenlijk niets en de huidige regering onder leiding van Herman Van Rompuy kan eigenlijk ook niets beslissen. Dat zei Didier Reynders van de MR voor de camera’s van de VRT.

In beide regeringen was en is Didier Reynders vice-premier. Deze man is geen echt toonbeeld van loyaliteit dus.


 

Camioneurs

Het 'Comité der Vrachtwagenbestuurders' draagt de Brusselse minister Brigitte Grouwels (CD&V) blijkbaar op handen, 'voor haar inzet voor de camionneurs (sic)'. 'Grouwels verstaat als geen ander dat het noodzakelijk is dat zware vrachtwagens het centrum van Brussel binnen kunnen rijden, nu en in de toekomst', laat het comité weten. Daarom onthullen de truckers vandaag een gedenkplaat ter ere van de minister, aan het nieuwe stedelijke distributiecentrum.


 

Camioneurs (bis)

Bij Groen! zijn ze minder te spreken over Grouwels. De Brusselse lijsttrekker Bruno De Lille is razend over haar beslissing om een nieuw stedelijk distributiecentrum te bouwen.

'Wij vinden de bevoorrading van de stad ook belangrijk, alleen zou dat voor een groot stuk per boot kunnen gebeuren. Maar wat doet de staatssecretaris bevoegd voor de haven? Ze maakt een distributiecentrum aan de Havenlaan, weg van het water.'

'Daardoor zullen er honderden zware vrachtwagens extra tot in het centrum moeten rijden, met alle extra fijn stof van dien.' Groen! organiseert vandaag een tegenbetoging.


 

Vrouwen

Vrouwen stemmen linkser: meer voor Groen!, CD&V en SP.A; minder voor Vlaams Belang, LDD en Open VLD, leerde onderzoek vorige week.

Volgens berekeningen van Pinakes.be stemt dat niet overeen met het aandeel verkozen vrouwen voor die partijen in de regioparlementen. Groen! is koploper (43 procent) maar meteen volgt Open VLD (41 procent); dan komt CD&V (35 procent); LDD haalt net het gemiddelde (33 procent, 1 op de 3).

Vlaams Belang (29 procent) scoort nog beter dan de SP.A (27 procent). De N-VA (17 procent) sluit het hek.


 

Vooruitziend

Vlaams parlementslid Joke Schauvliege (CD&V) bewijst dat ze een vooruitziende politica is. Wat moet er straks gebeuren met de betonsokkels van afgedankte windturbines, vroeg ze aan de minister van Ruimtelijke Ordening Dirk, Van Mechelen (Open VLD). 'Laten zitten', antwoordde de minister prompt. 'Uiteraard kunnen op de plaats van de betonfundering bijvoorbeeld geen gewassen groeien of koeien grazen, maar er omheen wel.' Een hele geruststelling.
 

Noels (1)

‘Wie gaat er nog in de politiek? Wie wil dat nog doen, met wat politici allemaal over zich heen krijgen?’, vraagt topeconoom Geert Noels zich af in De Tijd. ‘Alles is hún verantwoordelijkheid, en alles is hún fout als het misgaat. Bank failliet, bedrijf over de kop? De politici moeten het maar oplossen. En zij moeten maar voor lief nemen dat iedereen hen achteraf voor zakkenvullers en erger verslijt. Je zult Fortis maar moeten redden in één weekend, omdat er nu eenmaal niet meer tijd was. En dan ’s anderendaags overal afgeschilderd worden als een idioot. Dat moet verschrikkelijk hard zijn.’


 

Noels (2)

Sinds Noels bekendmaakte dat hij binnenkort stopt als hoofdeconoom van Petercam, staat hij op het verlanglijstje van verschillende partijen. Zelf heeft hij absoluut geen zijn in politiek. ‘Ik zie het me niet doen, neen. Een louter rationele afweging. Ik kan meer betekenen buiten de politiek dan in de politiek, denk ik. Ideeën uit mijn boek Econoshock hebben zes partijlijnen gehaald, verspreid over het hele politieke spectrum. Als ik me achter één partij zou scharen, zou mijn bereik nooit zo groot zijn. Zelfs als het een grote partij zou zijn.’


 

Leterme

Het optreden van ex-premier Yves Leterme (CD&V) in ‘Voor eens en voor altijd’ heeft een pak reacties losgeweekt. De recensie ervan door Peter Vandermeersch nog meer. ‘Yves Leterme had van zijn optreden in ‘Voor eens en voor altijd’ een geweldig moment kunnen maken om zichzelf en enkele van zijn minder gelukkige mediamomenten te relativeren. Het werd een pijnlijke confrontatie’, schreef die.

In reacties op De Standaard Online wordt zeer verdeeld gereageerd. Volgens verschillende forumgangers voert Vandermeersch ‘een persoonlijke kruistocht tegen christen-democratische kopstukken als Yves Leterme’.

Anderen zijn het dan weer helemaal met hem eens. ‘Ik ben het vaak oneens met PVDM, maar dit was echt wel de nagel op de kop’, schrijft iemand. ‘Neen, schieten op de boodschapper PVDM lijkt mij een misser van formaat’, zegt een ander. ‘Leterme opvoeren in dergelijke programma’s jammer genoeg nog een veel grotere....’


 

Nacht

Op 26 april wordt, in volle kiescampagne, de Ten Miles van Antwerpen gelopen. Een habitué is minister-president Kris Peeters. Hoe hij zijn looptrainingen in zijn overvolle agenda inpast?

'Voor ik minister werd, heb ik twee marathons gelopen. Allicht heb ik een paar jaar kunnen teren op mijn basisconditie van toen. Voor 23 uur ben ik zelden thuis. Dan train ik maar 's nachts', zegt hij in Gazet van Antwerpen.


 

Vooroordeel

Vanavond is Yves Leterme, samen met Bart Peeters, te gast bij Tom Lenaerts en Michiel Devlieger in de humoristische talkshow Voor eens en voor altijd, op Canvas.

Lenaerts en Devlieger praten met de oud-premier over de vooroordelen die over hem bestaan. Dat hij natuurlijk leiderschap mist, bijvoorbeeld, werpen de programmamakers op.

Dat hij zozeer overloopt van de wrok dat zelfs premier en partijgenoot Herman Van Rompuy hem moest terugfluiten door te zeggen dat Leterme ‘beter een bladzijde zou omdraaien’, bijvoorbeeld.

Bart De Wever trotseerde de vooroordelen van Lenaerts en Devlieger vorige week al. Toen bekende de N-VA-voorzitter tegenover Carl Huybrechts dat hij aan een lichte vorm van smetvrees lijdt en dat een man die hem bedreigd heeft, op dit moment in de cel zit.


 

Tsjeef

De vier kandidaten voor de rectorverkiezing aan de KU Leuven hebben afgesproken tijdens de campagne geen interviews te geven, omdat ze het debat liefst intern willen houden. Maar als je veel petjes hebt, valt dat gemakkelijk te omzeilen.

Koen Geens, kandidaat en voormalig kabinetschef van minister-president Peeters, gaf in TerZake een uitgebreid interview over de hoge lonen van topmanagers. Hij werd uiteraard niet als kandidaat-rector aangekondigd, wel als lid van de ‘commissie behoorlijk bestuur in het bedrijfsleven’.


 

iPod (1)

De verkiezingen zijn in aantocht en dat heeft staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) geweten. Hij werd gisteren langs alle kanten onder vuur genomen omdat hij mp3-spelers zoals de iPod zou willen verbieden voor fietsers en voetgangers.

Jan Roegiers (SP.A) was er als de kippen bij om Schouppe aan het kruis te nagelen. Om kwart na negen 'sochtends toeterde hij al op zijn Facebook-pagina dat Schouppe iPods wil verbieden voor wandelaars. Exact twee minuten later maakte hij een nieuwe post om duidelijk te maken dat hij daar niet mee akkoord gaat: 'Jan Roegiers vindt níet dat de iPod moet verboden worden voor voetgangers. CD&V'er Etienne Schouppe duidelijk wel. Tssss...'


 

iPod (2)

Nochtans heeft Schouppe helemaal niet gezegd dat iPods voortaan verboden zijn. Hij heeft alleen het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) gevraagd te onderzoeken welk effect mp3-gebruik heeft op voetgangers en fietsers.


 

iPod (3)

In de blogosfeer en op Facebook heeft men echter lak aan die nuances. In de late namiddag had ook Jurgen Verstrepen (LDD) door dat er wat loos was. 'Heeft Schouppe de Walkman gemist? Ik hoop dat dit een kwakkel is om hemzelf in de nieuwsluwe periode in het nieuws te werken. Onvoorstelbaar', sneerde hij op zijn blog. 'Het domste politieke voorstel van het voorjaar.'

Roegiers maakte zich ondertussen op voor zijn derde Facebook-bijdrage over de zaak: 'Laat de CD&V van onze iPod blijven. Thuis én op straat.' Om helemaal zeker te zijn dat iedereen hem wel volledig begrepen had, ging hij er gisteravond nog een laatste keer tegenaan. 'Laat de CD&V van onze iPod blijven. Ook tijdens het wandelen en het joggen!'


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs