Uncle Crem

‘2008 was het jaar van Crembo. Dit moet het jaar worden van Uncle Crem’.

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) ziet zijn imago als werver van nieuwe rekruten helemaal zitten. Op een nieuwjaarsreceptie in de Prince Albert Club kondigde hij trots zijn nieuwe bijnaam aan.


 

Eerste (1)

In het Belgisch Staatsblad verscheen vrijdag een opmerkelijke rechtzetting: ‘In het Staatsblad van 19 januari 2009 dienen verbeteringen aangebracht te worden aan bladzijde 2776’. In de Nederlandstalige tekst, bij de handtekening van premier Herman Van Rompuy (CD&V), verscheen in plaats van ‘De Eerste Minister’ verkeerdelijk ‘De Eerste Begroting’.

Bij CD&V is de titel ‘eerste’ duidelijk aan een opmars bezig. Gewezen premier Yves Leterme omschrijft zichzelf tegenwoordig immers als ‘eerste militant’. Vraag is wanneer voorzitster Marianne Thyssen zich als ‘eerste voorzitter’ zal laten aanspreken.


 

Eerste (2)

‘Ik moet vaststellen dat je als vrouw, ondanks alles, commentaar blijft krijgen op je uiterlijk’, stelt eerste voorzitter Thyssen in Het Nieuwsblad Magazine.

‘Zijn er nieuwjaarsrecepties en ga ik de tafels langs, dan sta ik er soms van versteld hoeveel commentaar ik krijg op mijn uiterlijk. ‘Ah, nog slank’ of ‘Goed gekleed’. Een mannelijke politicus kruipt vlug onder de douche en gaat met een kletsnatte kop de deur uit. Als hij op zijn eerste vergadering aankomt, is dat droog. Wij vrouwen moeten ons haar ook nog eens föhnen, want er wordt altijd naar ons gekeken. Soms denk ik: die tijd zou ik best aan iets anders kunnen besteden.’


 

Busje komt zo?

Opgepast op bus en tram. Als het van Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (SP.A) afhangt, kunnen mensen die het te bont maken op het openbaar vervoer binnenkort een busverbod krijgen van maximaal vijf jaar.

De Vlaamse regering keurde daar gisteren een voorlopig decreet over goed. Om het busverbod uit te voeren, zal er een nieuwe Vlaamse sanctieambtenaar worden aangesteld.


 

Op reis (1)

De inauguratie van het Belgische poolstation ‘Princess Elisabeth’, die binnenkort plaatsvindt, is populair binnen de federale regering. Zelfs té populair, zo schrijft La Libre Belgique. De regering heeft twee uitnodigingen, waarvan er al eentje is ingenomen door minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle (MR). Maar wie het tweede ticket kreeg, lag wat moeilijker.


 

Op reis (2)

Eerst was Karel De Gucht (Open VLD) kandidaat, dan Didier Reynders (MR). Maar dat was buiten diens goede vriend Elio Di Rupo (PS) gerekend, die plots zijn minister van Klimaat Paul Magnette naar voren schoof.

Verloren moeite, communautaire evenwichten moeten gerespecteerd worden, en dus mag minister van Defensie De Crem binnenkort afvaren richting Antarctica.


 

Fientje (1)

‘Om allerhande redenen is er wel iets aan te merken op elk van onze topkandidaten. Men heeft een sfeer van verdachtmakingen gecreëerd waardoor elke politicus blijkbaar een bijna-misdadiger is. Ik ben niet veroordeeld en er loopt geen onderzoek tegen mij. Ik zie niet in waarom ik de lijst niet zou kunnen trekken’, stelde Fietje Moerman (Open VLD) gisteren in het nieuwsmagazine Terzake.

Moerman wil de Oost-Vlaamse lijst trekken, tot ergernis van sterk man Karel De Gucht (Open VLD), die ervan uitgaat dat de reputatie van Fientje Moerman na haar ontslag als Vlaams minister te zeer beschadigd is.


 

Fientje (2)

‘Misschien zijn er wel mensen aan de top die het handig zouden vinden als ik geen kandidaat was. Maar er bestaat nog zoiets als zelfrespect in de politiek. En als vrouw in de politiek moet je blijkbaar altijd een stapje opzij doen voor anderen. Niet deze keer’, zegt Fientje Moerman opvallend strijdbaar.


 

Fientje (3)

De eerste klip die Fientje Moerman (Open VLD) moet nemen om lijsttrekker te worden in Oost-Vlaanderen, is de steun verwerven van haar eigen afdeling, Sint-Martens-Latem. De Latemse afdeling komt pas op 12 februari samen, maar volgens de Latemse burgemeester Freddy Van Massenhove ‘wordt dat niet vanzelfsprekend’.

‘Ik vermoed dat er heel wat kandidaten zullen zijn’, zegt Van Massenhove diplomatisch. En daarna nog diplomatischer: ‘Moerman is door omstandigheden natuurlijk geruime tijd inactief geweest.’


 

eBay

Anne-Marie Lizin, deze week geschorst als lid van de PS, stond gisteren te koop op veilingsite eBay, maar na enkele uren werd de omstreden senator en burgemeester van Hoei al van de site verwijderd. De biedingen waren nochtans al opgelopen tot 10.000.000 euro. eBay verwijderde Lizin omdat de verkoop van mensen, lichamen en delen van lichamen strikt verboden is op de site.


 

Wissel

Geert Lambert (SLP) was gisteren collatoral damage van Lizin. Net als die laatste werd Lambert uit het College van Quaestoren van de Senaat geknikkerd. 'Dit gaat in tegen het reglement van de Senaat. Het college is benoemd voor een hele zitting', zegt Lambert. 'Wij waren geen vragende partij voor een aanpassing. Maar de SP.A kan niet tegen het reglement van de Senaat in iemand voordragen die geen lid is van de eigen fractie', reageert Myriam Vanlerberghe (SP.A). Volgens Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) is er geen probleem.


 

Fruit

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Veerle Heeren (CD&V) wil jongeren meer fruit doen eten. Ze trekt daarom 300.000 euro uit om vanaf volgend schooljaar vers fruit te verstrekken aan de schoolgaande jeugd. Bedoeling is dat de kinderen van zoveel mogelijk scholen minstens één keer per week vers fruit eten.


 

PS-MR

In een interview met de krant Le Soir zegt Phillippe Moureaux (PS) dat de MR de communautaire gemeenschapsdialoog versmoort. 'De MR begraaft de laatste kansen om een communautair akkoord te vinden voor de verkiezingen van juni. Olivier Maingain (FDF) is de oorzaak van de Franstalige onenigheid', zegt Moureaux. 'Enerzijds stelt senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) dat hij iedereen opnieuw rond de tafel wil, anderzijds zegt Maingain dat daar geen sprake van kan zijn.'


 

Nieuws

Vrienden zullen het nooit worden, maar André Flahaut (PS) steunt zowaar het voornemen van zijn opvolger op Defensie Pieter De Crem (CD&V) om de vrijwillige legerdienst in te voeren. 'Ik vind dit een heel goed idee, want het is er een van mij. Ik zal het dus steunen. Dát is het nieuws', zegt hij.


 

Valkeniers

Vlaams Belang-voorzitter Bruno Valkeniers moet dringend nog wat aan zijn bekendheid werken, als zelfs journalisten niet meer op zijn naam kunnen komen. Nadat Ter Zake-journaliste Annelies Beck Valkeniers een kwartier had geïnterviewd in de studio, kon ze op het einde niet meer op zijn naam komen. 'Bedankt, meneer...'. Valkeniers moest zelf een voorzetje geven en bedankte dan maar zichzelf.


 

Facebook (1)

De ster van Bert Anciaux (SP.A) lijkt tanende, vooral online dan. De fanpage van Anciaux op de sociale netwerksite Facebook telt 89 leden, terwijl de groep 'Bert Anciaux is een lul' meer dan tien keer zoveel leden heeft, 942. Bijna evenveel mensen zijn lid van de groep 'Ik wil dat Bert Anciaux ook nog lid wordt van CD&V, Groen!, VB, Open VLD en PvdA'.


 

Facebook (2)

Ook Anciaux' voorzitter heeft het niet onder de markt. De groepen 'Caroline Gennez kan het niet' en 'Hou Caroline Gennez van TV!' tellen ongeveer dubbel zoveel leden dan de 'Caroline Gennez fanclub'. Dan doen de Waalse socialisten het beter: Waals minister Michel Daerden heeft 36.409 fans. De pagina 'Opdat de index wordt gekoppeld aan het alcoholgehalte van Michel Daerden' telt bijna 2.000 leden. De 'Groupe de soutien à Anne-Marie Lizin' kan dan weer rekenen op de volle 9 leden.


 

Voorhamme

Zelfs als hij lovend is, zit er bij Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) nog altijd een venijn in de staart. 'Als hij tussenkomt, komt hij ook altijd heel goed tussen. Hij is ook heel polemisch in zijn tussenkomsten', zei hij gisteren in het VRT-programma Villa Politica over Vlaams parlementslid Robert Voorhamme (SP.A). 'Maar dat zulke mannen zo weinig actief zijn in het parlement, is een van de dingen die mij bedroeven.'


 

Janssens

Wanneer Van Rompuy op dreef is, is hij niet te houden. Na Voorhamme kreeg ook burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens een sneer. 'Ik vind dat Voorhamme dan nog een inspanning doet', zei Van Rompuy. 'Maar die Patrick Janssens, die komt hier om 16 uur, die stemt en is weer weg. Die spreekt trouwens tegen ons niet, wij hebben daar geen enkel contact mee. Het is alsof wij niet bestaan'.


 

Basta

 

Filip Dewinter heeft zijn bekomst van Marie-Rose Morel. ‘De speeltijd is voorbij. De zaak is gesloten’, reageert hij op aanhoudende persberichten. Morel weigerde een plaats op de Antwerpse lijst van Vlaams Belang nadat de partijtop haar de tweede plaats op de Europese lijst ontzegde. Gerolf Annemans vindt dat ze als militant de ‘plicht’ heeft om op die lijst te figureren. Maar Dewinter heeft geen zin om de kwestie te heropenen. ‘De Antwerpse lijst is opgesteld. Morel staat daar niet op.’ Basta.


 

Vanhengel

 

Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel trekt daarentegen de Open VLD-lijst in Brussel, net als vijf jaar geleden. Fractieleider in het Vlaams Parlement Sven Gatz doet hetzelfde voor Vlaams-Brabant.


 

Bisdom (1)

In het aartsbisdom Mechelen-Brussel is er protest ontstaan tegen de campagne die het bisdom voert naar aanleiding van zijn 450-jarig bestaan. De campagne is namelijk volledig tweetalig. En dat is niet naar de zin van onder meer de N-VA, die dan ook protesteert tegen de tweetalige baniers en gebedskaarten in Vlaanderen.


 

Bisdom (2)

Volgens Hans Geybels, woordvoerder van kardinaal Danneels, was een aparte campagne per taalgebied te duur. N-VA’ers Mark Demesmaeker en Ben Weyts nemen met die uitleg geen genoegen: ‘Om het op zijn Tobbacks te zeggen: als dit niet dom is, is het op zijn minst lomp. Zo flitst het aartsbisdom ons terug naar de 19e eeuw. Als het echt om geld draait, dat men dan maar wat extra collectes doet tijdens de misvieringen in Halle-Vilvoorde’, zeggen ze.


 

BHV

De gemeente Leuven is weliswaar vragende partij om de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen, maar gaat niet in op de vraag om de EU-verkiezingen van 7 juni niet te organiseren. De kwestie werd gisteren aangekaart op de gemeenteraad door Vlaams Belang. 'Ik wil wel eens uitrukken met een goedendag, maar niet met een inschuifbare', aldus burgemeester Tobback.


 

Verwarming

De correctionele rechtbank van Charleroi zal binnenkort een uitspraak doen in het dossier rond 'de verwarmingsketel van Carcassonne' van ex-schepen Claude Despiegeleer (PS). Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte en verduistering, omdat hij op kosten van de stad Charleroi een verwarmingsinstallatie had geïnstalleerd in zijn villa in Carcassonne. Zijn zoon wordt verdacht van het opstellen van een document om de financiering van de werken in de villa voor elkaar te krijgen.


 

Lizin

Het kernkabinet van de Waalse regering zal zich vandaag buigen over het dossier rond PS-politica Anne-Marie Lizin. Minister van Binnenlandse Aangelegenheden Philippe Courard (PS) zal zijn collega's voorstellen een disciplinair onderzoek te openen naar het gedrag van Lizin. Gisteren had het CDH, dat samen met PS de meerderheid uitmaakt in de Waalse regering, al gevraagd om een procedure op te starten. Een beslissing zal echter pas donderdag genomen worden. Lizin, verdacht van gesjoemel met rekeningen van het ziekenhuis en de stad Hoei, wordt bovendien vandaag ook nog eens ontboden voor het auditcomité van de PS.

Intussen heeft Lizin ook nog een rechtszaak lopen tegen de RTBF. De Franstalige openbare omroep had een reportage gewijd aan de burgemeester van Hoei. Lizin voelde zich onheus behandeld en eiste een schadevergoeding. De rechtbank behandelde de zaak gisteren. Volgens de advocaat van Lizin, Serge Moureaux, heeft journalist Patrick Remacle een getuige andere zaken laten zeggen dan wat hij in feite vertelde. Hij baseert zich daarvoor op het verslag van een deskundige die de lippen las van de getuige.


 

MR versus PS (1)

Het aanhoudende geruzie tussen PS en MR begint heel wat Vlaamse politici op de heupen te werken. Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) riep zondag op de RTBF alle coalitiepartners op om in deze moeilijke tijden hun verantwoordelijkheid op te nemen. Zonder PS en MR bij naam te noemen, stelde hij dat 'elkeen zich bewust moet zijn van het belang van het moment'. De Clerck wees er ook op dat het de bedoeling is om tot 2011 te regeren.


 

Lizin (1)

Anne-Marie Lizin, PS-senatrice en burgemeester van Hoei, herstelt officieel nog steeds van de hartaanval die haar enkele weken geleden velde. Haar artsen lieten PS-voorzitter Elio Di Rupo op 15 januari in een brief weten dat de politica gezien haar gezondheidstoestand beter niet gehoord werd over buitensporige uitgaven met de Visa-kaart van het ziekenhuis in Hoei. Vrijdag dook Lizin echter op in een tv-debat op de nieuwszender France 24. Het ging onder meer over het lot van de gevangen die in Guantanamo zijn opgesloten.


 

MR versus PS (2)

CD&V-kamerlid Hendrik Bogaert noemde in het programma De Zevende Dag (Eén) man en paard. 'Het is soms merkwaardig om vast te stellen dat PS en MR in de filosofie van de killing fields van de politiek zitten. Dat is heel frustrerend. Ik hoop dat ze beseffen dat we over duizenden jobs spreken. Ik doe een oproep om goed na te denken en niet voor 1 procent marktaandeel de hele boel op zijn kop te zetten. We zijn hier bezig over spaargeld, jobs en de pensioenen. Zij moeten meer hun verantwoordelijkheid opnemen en hun geschillen bijleggen', stelde Bogaert. Hij voegde er nog aan toe dat de relaties tussen de partijen op Vlaams niveau veel beter zijn. Dat bleek volgens hem ook uit het optreden van de Vlaamse regering rond KBC.


 

Lizin (2)

PS-voorzitter Di Rupo liet zaterdag weten dat Lizin dinsdag ontboden wordt voor het auditcomité van de PS. Tegelijk vroeg hij aan de Waalse regering een tuchtprocedure tegen de omstreden politica te openen. Volgens de PS-voorzitter zijn de aantijgingen tegen Lizin zwaar en indien ze juist blijken, van die aard dat hij haar iedere functie als PS-mandataris moet verbieden. De burgemeester van Hoei reisde de wereld rond en betaalde zelfs haar kapper op kosten van het financieel noodlijdende ziekenhuis. Di Rupo besloot zijn persmededeling fijntjes met de opmerking dat hij 'op persoonlijk vlak verheugd is te zien dat de gezondheidsproblemen van mevrouw Lizin blijkbaar achter de rug zijn'.


 

MR versus PS (3)

Niet alleen CD&V'ers, ook Open VLD-kamerlid Rik Daems heeft genoeg van de Franstalige strijd. Donderdag verdedigde hij minister van Financiën Didier Reynders (MR) nog openlijk in de Kamer. In De Zevende Dag deed hij dat niet meer. Volgens Daems toont dit dossier aan hoe moeilijk het is om zoals Reynders tegelijk partijvoorzitter en vicepremier te zijn. 'Als voorzitter moet je campagne voeren, als vicepremier moet je een beleid voeren', luidde het.


 

Zindering

In Geraardsbergen zijn ze trots dat ze nu met minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open VLD) een stem hebben in Brussel. 'En dat overschrijdt de partijgrenzen. Er is een soort van zindering door de regio gegaan', benadrukt hij in Het Belang van Limburg.


 

BHV (1)

Volgens N-VA-kamerlid Ben Weyts haalt premier Herman Van Rompuy (CD&V) bizarre capriolen uit met de kalender en legt hij de procedure rond belangenconflicten naast zich neer. Van Rompuy zei gisteren in de kamercommissie Binnenlandse Zaken dat het belangenconflict van de Franse gemeenschapscommissie in Brussel tegen de wetsvoorstellen om het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen, pas afloopt op 29 januari.

Volgens de N-VA is die termijn nu al verlopen. Weyts merkt fijntjes op dat in de rekenkunde van Van Rompuy het nieuwe belangenconflict dat het Waals parlement heeft aangekondigd, volstaat om de wetsvoorstellen over de regionale verkiezingen heen te tillen. 'En dat is allicht de bedoeling.'


 

Strijd

De strijd tussen de Vlaamse parlementsleden Tom Dehaene en Eric Van Rompuy om het lijsttrekkerschap voor de CD&V in Vlaams Brabant is nog niet gestreden. Toch niet als het van die laatste afhangt. 'Ik ben kandidaat lijsttrekker', schrijft Van Rompuy op zijn weblog. 'Vijf jaar backbencher in het Vlaams Parlement heeft mijn inzet alleen maar verhoogd. Ik ben in volle vorm en klaar voor de strijd. Krijg ik opnieuw een kans?'


 

BHV (2)

De relatie tussen Weyts en Van Rompuy is wat speciaal. De ene is in de Kamer kunnen komen als de opvolger van de andere. Maar dat belette Weyts niet om de premier zwaar aan te pakken over de werkgroep van het Overlegcomité waarin de meerderheidspartijen Open VLD en CD&V gaan praten over BHV.

Premier Van Rompuy, die de werkgroep vandaag installeert, bracht daarop in herinnering dat zijn voormalige kartelpartner, toen die nog in de meerderheid zat, midden vorig jaar ook deelnam aan gesprekken over BHV. 'Maar er is nooit onderhandeld', repliceerde N-VA-fractieleider Jan Jambon.


 

Rijbewijs

Hendrik Bogaert (40), CD&V-kamerlid en burgemeester van Jabbeke, moet het sinds gisteren 45 dagen zonder auto stellen. Bogaert moest zijn rijbewijs inleveren omdat hij in 2006 te snel reed. Hij werd toen geflitst op de autosnelweg E403 in Lichtervelde met 172 kilometer per uur.

Bogaert kon zich beroepen op zijn parlementaire onschendbaarheid, maar wou dat niet. Hij verzocht de Kamer expliciet om zijn parlementaire onschendbaarheid tijdelijk op te heffen.


 

Slechte mop

 

Zegt de ene werkloze tegen de andere: ‘Weet je het al, ze hebben ons opslag gegeven’. Waarop de andere antwoordt: ‘Het moet zijn dat ze tevreden zijn over ons.’ Deze mop, die Lidé-voorzitter Rudy Aernoudt vorige vrijdag vertelde op een feestje voor MR-fractieleider in het Waals parlement Serge Kubla, is in het verkeerde keelgat geschoten, niet alleen bij de PS, maar ook bij de Franstalige liberalen. Maandag nog betreurden ze bij de MR dat ze Aernoudt niet terecht hebben gewezen, schrijft La Libre Belgique.


 

Haan

Waals vice-minister-president André Antoine (CDH) kant zich tegen het gebruik van de Waalse Haan door de N-VA. De Vlaams-nationalisten gebruiken het Waalse symbool in een affichecampagne. Donderdag wil de CDH-excellentie overleggen met zijn collega’s over dat prangende probleem. ‘Ik ben verbaasd over het gebrek aan bescherming van onze officiële symbolen’, aldus Antoine in La Libre. ‘De N-VA-campagne heeft, op zijn minst, onze aandacht hierop gevestigd. De Waalse Haan is nog niet beschermd en wij moeten dit probleem snel aanpakken.’


 

Ramp

Waals minister van Binnenlandse Zaken Philippe Courard (PS) heeft zijn federale collega gevraagd dat het Rampenfonds zou tussenkomen voor de gemeenten die de voorbije dagen problemen hadden met de waterbevoorrading. Tegelijk gaat de Waalse regering tien miljoen euro vrijmaken voor de Waalse gemeenten die het zwaarst getroffen werden door de periode van strenge vorst.

Voor de winter gaf de Waalse regering al 11 miljoen uit om de gemeentelijke wegen een nieuwe deklaag te geven. Op die manier moesten de wegen beter gewapend zijn tegen de winter. Maar door de strenge winter is een bijkomende inspanning nodig.


 

Nederlands

 

Vlaams parlementslid Hans Schoofs (Open VLD) dient een resolutie in om alle gevangenen te testen op hun kennis van het Nederlands. Anderstalige bajesklanten die een cursus volgen, moeten volgens hem goede punten krijgen voor een eventuele vervroegde vrijlating. Bijna 40 procent van de gevangenen in Belgische gevangenen zijn van buitenlandse origine.


 

Onveilig

Erika De Boer, een van de twee kabinetschefs van minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open VLD) en bevoegd voor het binnenlandse veiligheidsbeleid, moet iets doen aan haar eigen veiligheidsbeleid. De Boever begon gisteren haar job als kabinetschef, maar nog voor ze goed en wel op het kabinet was aangekomen, sloeg een onbekende het venster van haar wagen in en ging aan de haar met haar handtas. De Boever heeft nog geprobeerd te beletten dat de dief met haar tas weg zou lopen, maar zonder succes.


 

Start

 

Ecolo geeft op 7 maart het startschot voor de verkiezingscampagne, meldt co-partijvoorzitter Jean-Michel Javaux. Hij pleit ook voor de invoer van referenda in Wallonië, bijvoorbeeld over het openbaar vervoer over de toekomst van de provincies of het Waalse Marshallplan.


 

Illegaal

150 illegalen betoogden maandagochtend aan de hoofdzetel van CD&V, waar het partijbureau plaatsvond. Ze dreigden ermee opnieuw een lange strijd aan te gaan om papieren te krijgen. CD&V ontving een delegatie, maar raadde de sans-papiers af ‘chantage’-acties te ondernemen, zoals hongerstakingen of bezettingen van torenkranen.


 

Incontournable (1)

'LDD zal incontournable zijn na de regionale verkiezingen. De traditionele partijen kunnen niet iedereen uitsluiten. Ze hebben Vlaams Belang al uitgesloten, ze zullen niet hetzelfde kunnen doen met Lijst Dedecker. Anders zal de bevolking er helemaal niets meer van begrijpen.' Jean Marie Dedecker is vrij zegezeker voor de komende Vlaamse verkiezingen.


 

Incontournable (2)

Aanleiding voor Dedeckers gedurfde voorspelling is een peiling in Het Laatste Nieuws, waarin de spectaculaire klim van LDD in de peilingen opnieuw bevestigd wordt. LDD haalt 16,3 procent in Vlaanderen. Opvallend is verder dat geen enkele partij nog 20 procent haalt. CD&V strandt op 19,9 procent, gevolgd door Open VLD, met 18,3 procent. Vlaams Belang haalt 15,2 procent, terwijl SP.A terugzakt naar 13,4 procent.


 

Kleintjes (1)

Terwijl Groen! met 7,2 procent wat groeit in de peiling, zakt de N-VA van Bart De Wever verder weg. Zijn dagenlange deelname aan De Slimste Mens en de daaraan gekoppelde media-aandacht kunnen niet verhinderen dat zijn partij met 5,3 procent gevaarlijk dicht tegen de kiesdrempel aanleunt. De SLP zit daar met 2,6 procent nog ruim onder.


 

Kleintjes (2)

De SLP moet dus op zoek naar creatieve middelen om toch maar die broodnodige media-aandacht te halen. Een eerste poging om een positief draagvlak te creëren, was wat te opzichtig: alle journalisten kregen na de nieuwjaarsreceptie een fles dure Pommery-champagne aangeboden. De journalisten van De Standaard konden om deontologische redenen uiteraard niet op dat genereuze aanbod ingaan.


 

20 maart (1)

'Er bestaat een onuitgesproken regel dat een ex-premier tot een jaar na zijn aftreden niet meer praat over zijn opvolgers. Ik heb me voorgenomen om me daaraan te houden. U kunt me die vraag dus op 20 maart nog eens stellen.' Ex-premier Guy Verhofstadt (Open VLD), te gast in het Nederlandse praatprogramma Pauw & Witteman, weigerde elke vraag over de Belgische politiek. Maar meteen weet iedereen wanneer de stilte uit Toscane verbroken wordt.


 

20 maart (2)

Met zijn optreden in de talkshow had Verhofstadt eerder al de Nederlandse NOS razend gekregen. De NOS was vorige week naar Brussel afgezakt voor een interviewtje over Verhofstadts nieuwste boek: The new age of empires. Alleen wist de Nederlandse openbare omroep blijkbaar niet dat de ex-premier geen interviews geeft. Pauw & Witteman was een uitzondering; hij had daar nog iets goed te maken omdat hij vroeger eens een afgesproken optreden had afgezegd.


 

Trouw


N-VA-voorzitter Bart De Wever gaat nu ook voor de kerk trouwen, zo maakte hij bekend tijdens een chat-sessie met Het Nieuwsblad. Nochtans is De Wever, die begin vorig jaar al voor de wet trouwde, niet gelovig. Een Vlaams-nationalist is hij wel, en dat heeft gevolgen voor de kerkelijke trouw. De Wever heeft zaterdag 11 juli, de Vlaamse feestdag, uitgekozen om voor het altaar te verschijnen.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs