Facelift

Volgens Het Laatste Nieuws heeft Waals minister van Sport Michal Daerden (PS) de wallen onder zijn ogen chirurgisch laten verwijderen. Daerden zou nu in Marokko verblijven om er te herstellen van de ingreep. Het nieuws lekte uit toen Daerden dinsdag niet opdook bij de uitreiking van de trofee voor Sportverdienste.


 

Facelift (2)

Hoeveel de ingreep kostte, is niet bekend. Wel bekend is dat dezelfde minister Daerden de komende jaren 500 miljoen euro wil uittrekken voor de renovatie van de Waalse wegen. Meer dan een facelift kan dat voor dat bedrag niet zijn, opperen truckers die de zuidelijke regio frequenteren.


 

Bootik

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB moet haar verkooppunten 'Bootik' en 'Kiosk' sluiten na een Franstalige klacht bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht (VCT). Die oordeelt dat de namen te Nederlandstalig klinken. De MIVB vindt dat de twee namen even Nederlands- als Franstalig klinken. 'Het gaat om vereenvoudigde en fonetische sms-taal zoals ook de Brusselse jongeren die gebruiken.'


 

Geschonden

Wie misschien straks een facelift kan gebruiken, is Frank Vanhecke. Hij schond zijn aangezicht. Het Europees Parlementslid van Vlaams Belang verliest wellicht zijn parlementaire onschendbaarheid. De juridische commissie van dat parlement beveelt dat aan omdat een rechtbank hem wil vervolgen: een lokaal partijblad waarvan hij verantwoordelijke uitgever was, schoof vandalenstreken onterecht in de schoenen van allochtonen.

Met bijdragen van Tommy Thijs en Guy Tegenbos.


 

Intimidatie (1)

Bernard Wesphael, fractieleider van Ecolo in het Waals Parlement, heeft een brief gekregen van advocaat Marc Uyttendaele, de echtgenoot van PS-vicepremier Laurette Onkelinx. Wesphael had enkele weken geleden op de tv-zender RTL uitgehaald naar PS-parlementslid Frédéric Daerden, de zoon van Waals minister Michel Daerden, is ook burgemeester van Herstal. Frédéric Daerden is mede-eigenaar van een revisorenkantoor. Dankzij uitstekende politieke connecties van vader en zoon Daerden slaagde het kantoor erin een hele reeks (semi-)overheidsbedrijven en overheidsinstellingen als klant binnen te halen.

Volgens Wesphael bewees dit dat er nood is aan een ‘Marshallplan voor politieke praktijken’ in Wallonië. Uyttendaele, de advocaat van Frédéric Daerden, schrijft dat zijn cliënt voorlopig geen juridische stappen onderneemt. ‘Maar hij kan daarop terugkomen als u nog foutieve beweringen uit aan zijn adres.’


 

LDD

Als oplossing voor de machtsstrijd bij Lijst Dedecker in Limburg wordt er naar nieuwe gezichten voor de verkiezingen gezocht. Een van de namen die circuleerden, was Armand Schreurs. Die ontkent echter met klem. ‘Ik zal volgend jaar geen kandidaat zijn bij de verkiezingen’, klinkt het. ‘Zelfs niet voor de verkiezing van Miss Belgian Beauty.’


 

Intimidatie (2)

De demarche van Uyttendaele en Daerden is op zijn minst opmerkelijk te noemen. In maart 2007 tikte de tuchtcommissie van het Instituut der Bedrijfsrevisoren (IBR) Frédéric Daerden en zijn drie vennoten zwaar op de vingers. Revisoren moeten het financiële reilen en zeilen in (middel)grote ondernemingen controleren.

Cruciaal is dat ze dat in alle onafhankelijkheid en onpartijdigheid doen. Het kon volgens de tuchtcommissie niet dat het kantoor vennootschappen of verenigingen controleerde waar Michel Daerden bestuurder is.

Het feit dat Frédéric Daerden overheidsinstellingen controleert uit Herstal, kon al evenmin door de beugel. In juli werd de beslissing van de tuchtcommissie in hoger beroep bevestigd.


 

Ontslag

Vijf PS-bestuursleden van de Waalse sociale huisvestingsmaatschappij ‘Le Foyer fontainais’ nemen ontslag uit de raad van bestuur. De vijf willen naar eigen zeggen ook het Waalse gewest op de hoogte brengen van bepaalde praktijken binnen de huisvestingsmaatschappij. De crisis binnen de huisvestingsmaatschappij, die bijna duizend woningen beheert, volgde op een artikel waarin onder meer sprake was van een betwiste uitwijzing en van sociale logementen die op basis van niet-objectieve politieke keuzes toegewezen waren.


 

Rode vrienden (1)

Caroline Gennez (SP.A) verklaart in het Nederlandse blad Vrij Nederland de oorlog aan haar Nederlandse collega Wouter Bos (PVDA). Het socialistische boegbeeld is minister van Financiën in Nederland en in die hoedanigheid 'heeft hij ons gerold', zegt Gennez. 'Bos heeft het heel slim gespeeld. Nederland heeft ABN Amro terug voor een spotprijs van 16,8 miljard euro, terwijl Fortis eerder 24 miljard heeft betaald voor de bank. En dan hebben jullie er ook nog de Nederlandse afdeling van Fortis gratis bijgekregen. Gefeliciteerd. Het Belgische deel van Fortis is nu in Franse handen en wij blijven achter met de holding en de slechte papieren.'


 

LDD ruziet

Het is oorlog bij Lijst Dedecker Limburg. De verwijten en beledigingen tussen de drie regionale afdelingen vliegen zo fel over en weer dat de nationale partijleiding heeft ingegrepen. Partijvoorzitter Jean-Marie Dedecker is de ruzies spuugzat en besliste daarom LDD Limburg onder curatele te plaatsen. De werking van het provinciaal en de regionale besturen wordt opgeschort tot na de verkiezingen. Als oplossing voor de machtsstrijd wordt er naar nieuwe gezichten voor de verkiezingen gezocht. Belangrijkste namen die circuleren: Armand Schreurs en plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. en de Limburgse afdeling zal alleen nog onder Dedeckers voorzitterschap of dat van de nationale partijsecretaris vergaderen.


 

Rode vrienden (2)

'Alle lof voor Bos, maar hij heeft wel heel eng-nationalistisch geopereerd. Alleen maar aan het Nederlandse belang gedacht. Terwijl we in een geglobaliseerde wereld wel met elkaar verder moeten. Jullie zijn tevreden, maar de ondergang van Fortis heeft hier tot grote onzekerheid geleid', zegt Gennez nog. In hetzelfde interview bekent ze wel: 'Bos heeft ons gerold, maar ik had het ook zo gedaan.'


 

Club

Voormalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD) treedt binnenkort toe tot de Club van Madrid, een vereniging van een zeventigtal oud-staatshoofden en -regeringsleiders die zich bezighouden met de versterking van de democratie in de wereld. Verhofstadt zal in november intreden en mag er naast andere oud-wereldleiders als Bill Clinton en Michail Gorbatsjov zitten. De Club komt van 12 tot 14 november in Rotterdam bijeen om te praten over sociale cohesie, integratie en diversiteit.


 

Dedecker

Jean-Marie Dedecker (LDD) is in zijn nopjes. In een interview met het weekblad Humo kondigt de Oostendenaar aan dat hij in de aanloop naar de regionale verkiezingen van 2009 met een groot schandaal zal uitpakken. 'Ik heb nu al een dossier rond geknoei met wegwerkzaamheden klaarliggen', klinkt het.


 

Lolly

Er was een tijd dat CD&V beschouwd werd als een serieuze, saaie partij. Dat is verleden tijd. 'Winkelen bij CD&V was nog nooit zo gemakkelijk', klinkt het vandaag op de website van de partij. 'Onze Webwinkel is altijd open, dus u kunt uw inkopen doen wanneer u dat uitkomt. U kunt op uw gemak rondkijken, een keuze maken en online uw bestelling plaatsen.' Nieuw op nummer 3 in de webwinkel top-5: 'lolly met sinaasappelsmaak en speciale CD&V-wikkel'.


 

Dedecker (2)

Vertrouwen genoeg bij Jean-Marie: 'Ik kan meteen vijf parlementsleden van Vlaams Belang en een van SP.A overnemen. Maar ik ben geen asielcentrum voor mislukte politici, hé.' De voorman van LDD kondigt ook aan dat de mensen nog 'raar zullen opkijken' van de lijsten voor volgend jaar. 'Er zullen kleppers opstaan, vooral mensen van buiten de politiek met een zekere maatschappelijke status. Er zal ook zeker een BV bijkomen.' We zijn benieuwd.


 

Geens

Over overstappen gesproken: David Geens, de kritische voorzitter van CD&V Knesselare-Ursel die in september na de barst van het kartel wereldberoemd werd in Vlaanderen door op zijn weblog en in Ter Zake kritiek te geven op het beleid van Yves Leterme (CD&V), en daarom gevraagd werd ontslag te nemen, stapt over naar N-VA. 'Als een partijlid al geen kritiek meer kan uiten zonder vrees voor repercussies, dan kun je een partij niet langer democratisch noemen', meldt Geens in zijn ontslagbrief aan nationaal CD&V-voorzitster Marianne Thyssen.


 

Neal Raes is opnieuw verkozen tot voorzitter van L². Voor wie nog nooit van L² heeft gehoord: het is de jongerenorganisatie van Vl.Pro. En voor wie nog nooit van Vl.Pro heeft gehoord: het is de partij van Bert Anciaux. Raes werkt als raadgever Brussel van die Vlaamse minister.

Met bijdragen van Steven Samyn en Bart Van Daele.


 

S-factor (1)

Het is er, het is er! Het jaarverslag van de CD&V/N-VA-senaatsfractie is klaar: 128 pagina's 'oranje senaatswerk'. Twee nieuwigheden springen meteen in het oog. Er is een digitale versie van het verslag op de website van CD&V, en je kan je S-factor testen door deel te nemen aan een quiz met vragen over het senaatswerk.
De quiz begint makkelijk. 'Pol Van Den Driessche en Els Schelfhout drongen herhaaldelijk bij de minister van Buitenlandse Zaken aan om de heiligverklaring van pater Damiaan aan te grijpen voor een grootse imagocampagne voor ons land. Waar werd Damiaan geboren?' De geboorteplaats van de Grootste Belg? Makkie, Tremelo natuurlijk.


 

S-factor (2)

Maar de quiz wordt al snel moeilijker. Wat denkt u bijvoorbeeld van deze? 'Nahima Lanjri stelde eind augustus enkele maatregelen voor die een betere combinatie van arbeid en gezin moeten mogelijk maken. Ze vermeldde daarbij ook hoeveel een kind gemiddeld kost tot het 25 jaar is. Hoeveel is dat? 342, 242 of 424 euro?' Antwoord: 424. Toegegeven, we hebben het moeten opzoeken.


 

Circusbaron (1)

Jean-Marie Dedecker (LDD) inspireert de theater- en musicalwereld. In de nieuwe musical De Circusbaron, een van de vele avonturen van Suske en Wiske, krijgt hij alleszins een speciale vermelding.
Wanneer Lambik in een speelscène geconfronteerd wordt met de bloeddorstige tijger Radja, die een geheimzinnige zwarte woonwagen bewaakt, vergelijkt de stripfiguur het geklauw en gebrul van de tijger met Jean-Marie Dedecker.


 

Circusbaron (2)

Aan het einde van de voorstelling blijkt de tijger een vermomming voor iemand van de inlichtingendienst, die bijzonder goed op de hoogte is en wil zijn van al wat reilt en zeilt in de wereld van de bewakings-, spionage- en politiediensten.
De tijger krijgt in de voorstelling ook wel even te horen dat hij met zijn haarvacht precies lijkt op een mislukte Phaedra Hoste.

Met bijdragen van Guy Fransen en Peter De Lobel


 

Blood&Honour

Oud-politiecommissaris Bart De Bie (Vlaams Belang), veroordeeld wegens aansporen tot racisme, is er niet over te spreken dat zijn partijgenoten Marie-Rose Morel en Pieter Huybrechts op Facebook bevriend zijn geraakt met enkele notoire Blood&Honour-adepten. 'Als ze inderdaad bevriend zijn met dergelijke types, vind ik dat vooral oerdom. Ik ben alvast wijs genoeg om een kerel die staat te pronken in een B&H-T-shirt en wiens vrienden steevast een kramp in de rechterarm hebben, niet toe te voegen als vriend', zegt De Bie. 'Smijt die B&H-adepten nu eens buiten a.u.b.'


 

2 PK

Vicepremier Laurette Onkelinx (PS) had gisteren even genoeg van de glimmende limousines waarin ze doorgaans wordt vervoerd. Ze kwam naar de ministerraad in een roze 2 PK, die haar netjes voor de deur van de Wetstraat 16 afzette. Het autootje behoorde tot een promotiecampagne rond de preventie van borstkanker.


 

Forem

117 kaderleden van de Forem, de Waalse tegenhanger van de VDAB, kregen de voorbije jaren de kans om zich te laten vormen in Lyon. Dat kostte vorig jaar 472.150 euro. Dat klaagt de Waalse oppositiepartij MR aan in Le Soir. Waarom kan die vorming niet gewoon in ons land plaatsvinden, vragen de Franstalige liberalen zich af. Zij vermoeden dat er achter de vorming een circuit schuilgaat waarin de 'vriendjes' van de Forem-baas zich in de watten konden laten leggen. Forem-baas Jean-Pierre Méan ontkent.

Met bijdragen van Wim Winckelmans


 

Gezonde seks

Het SP.A-congres van afgelopen weekend werpt zijn vruchten af. Letterlijk. Frank Keunen, SP.A-schepen in Diepenbeek en adviseur van Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke, wil ‘meer gezonde seks als wapen tegen de verzuring’. Dat schrijft Het Belang van Limburg.


 

Besparingen

Heel wat kazernes van het Belgisch leger gaan tijdens de eindejaarsperiode twee weken dicht. ‘De kazerneoversten hopen op die manier op energiekosten te besparen’, zegt ACOD-secretaris Dirk Deboodt. ‘Normaal zijn de kazernes slechts een week dicht, maar de krappe budgettaire toestand van het leger verplicht de oversten blijkbaar tot improviseren.’


 

Gezonde seks (2)

‘De golf van globalisering en privatisering leidt vandaag tot heel wat menselijke drama’s. Er heerst een stijgende werkdruk en een toenemende prestatiedrang. De mens moet meer tijd krijgen voor alle aspecten van ontstressen. En gezonde seks hoort daarbij.’ Keunen noemt zich zelfs ervaringsexpert: ‘Ik heb het zelf meegemaakt: je hebt een drukke job en twee jonge kinderen die veel aandacht vragen zodat je als koppel nauwelijks nog zin hebt in seks.’


 

Besparingen (2)

Defensie ontkent niet dat de besparing leuk is meegenomen. ‘Maar ook het opnemen van overuren en het feit dat er dan toch weinig trainingsactiviteiten plaatsvinden, spelen bij sommige korpsoversten mee’, aldus legerwoordvoerster Ingrid Baeck.


 

Ruzie

Het zit er weer bovenarms op tussen Annemie Turtelboom (Open VLD) enerzijds en de PS en het CDH anderzijds. In een interview met La Libre Belgique beschuldigt de federale minister van Migratie en Asielbeleid de twee Waalse partijen ervan een ‘massale regularisatie van illegalen’ te willen. De PS en het CDH zijn woedend en willen naar eigen zeggen alleen maar het regeerakkoord uitvoeren. Ze leggen de schuld voor het uitblijven van een rondzendbrief bij de liberalen die elke oplossing blokkeren.


 

Gezonde seks (3)

Ondertussen werken SP.A-senator Marleen Temmerman en SP.A-kamerlid Maya Detiège, de kersverse vriendin van tv-presentator Chris Dusauchoit, aan een wetsvoorstel om voorbehoedsmiddelen gratis te maken. De resolutie van de twee dames kreeg in de Senaat alvast de steun van CD&V, Open VLD, PS en Ecolo. Ook minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) is voor.


 

Socialist

Na Louis Tobback vorige week geeft nu ook oud-minister Luc Vandenbossche (SP.A) op de interne keuken van zijn partij. Hij noemde voorzitter Caroline Gennez in Villa Politica wel een goede trainer, ‘maar als je spelers niet goed zijn, kom je ook niet ver’. Vandenbossche verweet de partij dat er te weinig goed politiek personeel rondloopt en dat er te veel naar populariteit en te weinig naar deskundigheid wordt gekeken.


 

Socialist (2)

Is die laatste beschuldiging van toepassing op u, wilde Terzake gisteren weten van Maya Detiège (SP.A), die deze week in Story en Dag Allemaal pronkt met haar nieuwe vriend Chris Dusauchoit. Detiège pleitte niet schuldig en antwoordde dat ze gewoon meegaat met haar tijd en de evolutie in de media. ‘Politici zijn ook mensen en ik mag dat ook laten zien.’


 

Verfransing

Vlaams Belang rekende uit dat de Vlaamse regering tijdens de legislatuur 2004-2009 50 miljoen euro zal hebben uitgegeven aan Franstalig onderwijs in de faciliteitengemeenten. Vlaams parlementslid Luk Van Nieuwenhuysen begrijpt niet dat de Vlaamse regering de 'territoriale expansie ten nadele van Vlaanderen' blijft subsidiëren. Hij noemt dit 'misdadig'.


 

Waalse informatica

Het Rekenhof heeft een vernietigend rapport afgeleverd over de toewijzing van de informatica van de administratie van het Waals Gewest aan de Groupement d'intérêt économique informatique (GIEI). De overeenkomst uit 1989 is illegaal en niet volgens normale concurrentieregels toegewezen. Het Waals Gewest heeft bovendien nooit de prijzen kunnen controleren. Volgens het Rekenhof had het gewest heel wat kunnen besparen als het de normale concurrentie had laten spelen. De overeenkomst met GIEI is ondertussen opgezegd, maar er loopt nog een opzegperiode van 3 jaar.


 

Homofobie

Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (Vl.Pro) geeft 25.000 euro aan een campagne tegen homofobie in sportclubs. Die moet ervoor zorgen dat holebi's zich beter in hun vel gaan voelen in hun club en dat ze makkelijker naar buiten kunnen komen met hun seksuele geaardheid. Holebi's worden nog al te vaak gediscrimineerd of voelen zich gefrustreerd omdat ze hun geaardheid geheim moeten houden. Er komt bovendien een charter dat de 20.000 Vlaamse sportclubs kunnen ondertekenen en waarin ze beloven open te staan voor diversiteit en actief ongelijke behandeling van holebi's te bestrijden.


 

Numerus clausus

Franstalige studenten uit de studies geneeskunde en tandheelkunde hoeven na hun eerste jaar geen bijkomende proef meer af te leggen om uit te maken of ze mogen overgaan naar het tweede jaar. Het parlement van de Franse Gemeenschap schafte gisteren die maatregel af. Een aantal studenten stapte onlangs nog naar de Raad van State om te protesteren tegen de proef en kreeg toen al gelijk. In tegenstelling tot Vlaanderen kent Wallonië geen ingangsproef maar liet de geslaagde studenten na hun eerste jaar dus een extra proef afleggen.


 

Aernoudt (1)

Rudy Aernoudt gooit zich in de politieke arena. De voormalige kabinetschef van Fientje Moerman (Open VLD) gaat een nieuwe partij in Wallonië oprichten, schrijft Le Soir. Aernoudt heeft drie maanden geleden al een eigendom gekocht in Lustin, tussen Namen en Dinant. Een naam voor de toekomstige politieke formatie is er nog niet, maar volgens de gewezen kabinetschef van Moerman heeft 'Wallonië een partij nodig die in staat is om een einde te maken aan het geïnstitutionaliseerde cliëntelisme en aan te knopen met een efficiënt ambtenarenapparaat'.


 

Erzurumlu

Voor het eerst in de Belgische geschiedenis zal het voorzitterschap binnen een gemeentelijke afdeling van een politieke partij worden ingevuld door een allochtoon. Hüsnü Hakan Erzurumlu (34), een Belg van Turkse origine, is unaniem verkozen tot nieuwe voorzitter van de oppositiepartij Open VLD in Sint-Amands. Het is nog een groot vraagteken of hij bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen als kandidaat-burgemeester zal opkomen. 'Verre toekomstmuziek', zegt Hüsnü Hakan Erzurumlu.


 

Aernoudt (2)

Aernoudt wil dat Wallonië Vlaanderen over vijftien jaar heeft ingehaald. Hij herneemt daarvoor het economisch en sociaal luik van het partijprogramma dat hij mee heeft geschreven voor Lijst Dedecker (LDD). Toch zal de formatie van Aernoudt niet de Waalse tegenhanger van LDD zijn.
'Een Lijst Dedecker zou geen goede zaak zijn voor Wallonië', aldus Aernoudt. 'Het communautaire luik van LDD is resoluut Vlaams. Jean-Marie Dedecker pleit voor de regionale autonomie. Ik verdedig het idee van een overdracht van bevoegdheden naar het meest efficiënte beslissingsniveau.'
De partij moet er zijn voor de regionale verkiezingen van volgend jaar, maar het echte objectief van Aernoudt zijn de federale verkiezingen van 2011. Dan hoopt hij met een 'nationale' lijst te komen met kandidaten uit de drie gewesten.


 

Limieten

'Yves Leterme kondigt een krachtig relanceplan aan in samenwerking met de gewesten. Ook hier zal hij botsen op de limieten van wat op federaal niveau nog kan bij gebrek aan financierbare instrumenten', zegt Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) op zijn weblog. 'De communautaire dialoog krijgt vlugger dan verwacht een andere dimensie. Niet BHV maar de economie en het budget staan centraal. De tijd dringt want de recessie is er al.'


 

WC

Net in de wetenschapsweek en de week van de onderzoeker wil kamerlid Jan Mortelmans van Vlaams Belang via het 'Bulletin van Vragen en Antwoorden' van alle federale ministers te weten komen hoeveel wc's er in hun diensten staan en vooral hoeveel er daarvan een spaarknop hebben. Alweer een onderzoeker uitgespaard.


 

Boiler

Ondervraagd door het opleidingsinstituut Syntra naar zijn favoriete opleiding uit hun aanbod, antwoordt Vlaams vice-minister-president Frank Vandenbroucke (SP.A): 'zonneboiler en fotovoltaïsche cellen'. We moeten de Kyoto-doelstellingen halen, is zijn argument. Maar ook de opleiding 'beleggingsadviseur' wil hij in de kijker zetten.
Dat past in zijn recent pleidooi dat we moeten zorgen dat iedereen in Vlaanderen noties heeft van hoe onze economie in elkaar zit. Als wat zou u Frank Vandenbroucke het meest vertrouwen? Als installateur van zonneboilers? Of als beleggingsadviseur?


 

60 kilo (1)

Senator Geert Lambert (Vl.Pro) is vandaag alleen nog te herkennen aan zijn modieuze groene brilletje. Dankzij een maagverkleining is hij zestig kilogram vermagerd. 'Ik zal de grapjes rond mijn gewicht eigenlijk wel missen', zegt hij. 'Ik heb me nooit slecht in mijn vel gevoeld, maar ik voel me nu wel fitter dan vroeger.'

'Vandaag ben ik dan ook blij met het resultaat. Het was gewoon té veel geworden. Bij elk doktersbezoek werd ik erop gewezen dat medische problemen onvermijdbaar waren.'


 

Janssens

Burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens hield vorig jaar 9.000 euro over aan zijn mandaat als bestuurder bij Dexia. Hij gaf dat toe in het VRT-programma 'De Keien van de Wetstraat'. '9.000 euro is goed betaald', geeft Janssens toe. 'Maar ik schaam me daar niet voor. Ik verdien vandaag als politicus de helft van wat ik in de privésector verdiende toen ik een bedrijf van 200 mensen leidde, in plaats van 20.000 nu.'


 

60 kilo (2)

Zestig kilo afvallen heeft ook gevolgen gehad voor de garderobe van Lambert. 'Ik heb mijn hele kleerkast mogen vernieuwen. Ik ben helemaal geen shopper, maar weer in gewone winkels kunnen kopen is eigenlijk wel leuk.' Is hij dan nog wel een politiek zwaargewicht? 'Het percentage hersenen in verhouding tot mijn lichaamsgewicht is sterk gestegen, dus zal ik mijn mannetje nog wel kunnen staan.'


 

Twee petjes

Rudy Demotte (PS) heeft het in Le Soir over zijn twee petjes, die van minister-president van het Waals Gewest en van minister-president van de Franse Gemeenschap. 'Ik vroeg me af of dit doenbaar zou zijn qua tijdsbesteding. En het is duidelijk, ik doe niets anders meer dan dat. Maar het werkt. Je kunt niet meer anders werken. Welke meerderheid er straks ook komt, je moet blijven werken met een beperkt aantal ministers die allemaal een dubbel petje hebben.'


 

Gebarentaal

Staatssecretaris voor Personen met een Handicap Julie Fernandez Fernandez (PS) is op haar website begonnen met filmpjes voor doven in gebarentaal. Ze zal vanaf nu ook al haar persberichten verspreiden in gebarentaal. 'Op die manier kan de staatssecretaris rechtstreeks haar beleid communiceren aan de omvangrijke dovengemeenschap in ons land', luidt het. Waarom Fernandez Fernandez haar filmpjes niet gewoon ondertitelt en dove mensen haar persberichten niet gewoon laat lezen, is een raadsel.
fernandez.belgium.be/nl/node/16


 

Senaat (1)

Staatssecretaris van Financiën Bernard Clerfayt (FDF) is vrijdag in de Senaat uitgeroepen tot de 'Sarah Palin van de Belgische politiek'. Hij kreeg die eretitel van Ecolo-senator Josy Dubië nadat hij zich opnieuw had vergist in een antwoord over de mogelijkheid voor de Belgen om een rekening te openen bij de Nationale Bank. Hij moest op zijn woorden terugkomen omdat de Nationale Bank die mogelijkheid heeft afgeschaft na de invoering van de euro.
Eerder moest Clerfayt al toegeven dat hij de herinvoering van het Cliquet-systeem voor de brandstofprijzen was 'vergeten' te melden bij de voorstelling van de begroting.


 

Vanhengel

De Brusselse minister van Financiën, Guy Vanhengel (Open VLD), is niet te spreken over het voorstel van de Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V) op de personenbelasting te regionaliseren op basis van de woonplaats.
'Het Brusselse Gewest telt 1miljoen inwoners. Het biedt werk aan 650.000 mensen van wie 350.000 van buiten Brussel', rekent hij voor. 'De personenbelasting regionaliseren op basis van de woonplaats is voor de hoofdstad, waar overdag meer dan een derde inwoners meer zijn dan 's nachts, is niet redelijk.'


 

Senaat (2)

Senator Geert Lambert (Vl.Pro) begon zijn tussenkomst in het Frans omdat dit 'de taal van de meerderheid' is. In de Senaat klopt dat niet helemaal. Zonder de N-VA hebben CD&V en Open VLD nog wel een nipte meerderheid in de Hoge Vergadering. In de Kamer zijn de Vlaamse meerderheidspartijen hun meerderheid wel kwijt.

Met bijdragen van Wim Winckelmans.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs