Veehandelaars

'Ik moet mezelf corrigeren. Ik schat de veehandelaars namelijk hoog in. Ik weet dat zij zich wèl houden aan hun woord.’ Minister van Energie Paul Magnette (PS) gaat opnieuw onderhandelen met Electrabel en Suez, die hij eerder verweet ‘veehandelaars’ te zijn. De sfeer zal goed zijn tijdens de onderhandelingen.


 

Paardrijden

‘Wie Hilde een beetje kent, weet dat ze verzot is op paardrijden en vooral op haar paard Echo. Echo staat in manège Woutershof in Kuringen. Daar organiseerden ze afgelopen weekend een jumping en hoewel Hilde nog maar enkele springlessen achter de rug heeft, deed ze het schitterend: binnen de tijd met maar 2 foutjes.’

Uit de nieuwsbrief van Open VLD-kamerlid Hilde Vautmans.


 

Beeldschermtirannie

Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, heeft zich de toorn van N-VA op de hals gehaald. Niet omdat hij communautaire uitspraken deed. De IOC-baas heeft videospelletjes bekritiseerd. ‘Alles wat je bereikt met beeldschermtirannie is niets waard. Sport moet zo snel mogelijk de plaats innemen van videospellen’, stelde hij in de New York Times.

‘Recente studies wijzen steeds vaker op positieve invloeden op de mentale en sociale ontwikkeling van kinderen. Jongeren moeten jong kunnen zijn en daar hoort ‘gamen’ zeker bij’, laat Vlaams parlementslid Piet De Bruyn (N-VA) weten.


 

Cerexhe

Het manoeuvre is bedoeld als nieuwe stap in de toenadering tussen de Franstalige instellingen

Brussels minister van Economie Benoît Cerexhe (CDH) heeft vanaf vrijdag zitting in de Franse gemeenschapsregering als toegevoegd minister. Hij zal er de stem van Brussel vertolken en de belangen van het hoofdstedelijk gewest verdedigen.


 

Lahaut

Zeven senatoren van de meerderheid dienen een wetsvoorstel in dat wetenschappelijk onderzoek naar de moord in 1950 op de communistische leider Julien Lahaut mogelijk moet maken. De zeven stellen voor om aan het Studie- en documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (Soma) een wetenschappelijke opdracht toe te vertrouwen.


 

Plezant

‘Verdorie, Vera. Paars-groen, dat waren nog eens plezante tijden, hé.’ Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) haalde gisteren in de Senaat herinneringen op met Vera Dua. De Groen!-senator beaamde de vaststelling.


 

500 euro

‘Nog maar net na de aanpassing van mijn loon in februari mag ik als Vlaams parlementslid vanaf volgende maand netto op nog eens 167. euro extra rekenen. Als de berichten over de stijgende inflatie waar blijken te zijn, komt er in november of december een derde verhoging. Concreet stijgt het loon van een Vlaams parlementslid in 2008 dan met een slordige 500 euro netto. dat is niet meer rechtvaardig.’ Vlaams parlementslid Els Van Weert (VlaamsProgressieven) pleit opnieuw voor een centenindex voor hoge lonen in plaats van de gewone procentenindex.


 

La Chapelle-Caro

In het gemeentehuis van het piepkleine Bretoense dorpje La Chapelle-Caro wordt sinds kort De Standaard gelezen. Nu ja, gelezen. Burgemeester annex rapporteur-van-de-Raad-van-Europa Michel Guegan vroeg gisteren alleszins de krant van woensdag op. Hij wilde graag zijn interview over de niet-benoeming van de drie burgemeesters in de Rand zien. Guegan is het Nederlands niet machtig, maar dat mag geen probleem vormen. Hij gaf toe dat hij vooral benieuwd was naar de foto.


 

Dotaties

De werkgroep die zich in de Senaat buigt over de dotaties voor het koningshuis, is ook gisteren niet samengesteld geraakt. Er werd een voorstel gelanceerd om de leden van de werkgroep uit het bureau van de Senaat te verkiezen. Opmerkelijk, want dat zou betekenen dat CD&V-senator Pol Van Den Driessche, die zich op het dossier heeft gestort, geen zitting kan hebben in de werkgroep. De oppositie verzette zich daartegen en stelt zich vragen bij het stilzwijgen van CD&V. CD&V-senator Hugo Vandenberghe vindt dat ‘gestook’ van SP.A.


 

Poes

De gewezen Antwerpse burgemeester Leona Detiège heeft haar poes de naam Jahjah gegeven. Dyab Abou Jahjah, het vroegere gezicht van de Arabisch-Europese Liga, noemt de zijne Leona. Het is onduidelijk wie begonnen is.

Met bijdragen van Peter De Lobel, Bart Brinckman en Wim Winckelmans


 

Kraak

Groen! roept haar plaatselijke groepen op om braakliggende terreinen en verwaarloosde ruimten te kraken en in te richten als speelplek. 'Als guerrilla's om de laatste wilde plekken te behouden', zegt voorzitster Mieke Vogels. Beelden van de kraken worden op het internet geplaatst. De partij wil dat er op 200 meter stappen voor elk kind een speelplek komt. Speelplaatsen van scholen moeten tijdens vakantiedagen worden opengesteld voor kinderen uit de buurt.

www.kraakjeplek.be


 

Taxman

Vlaams minister van Financiën Dirk Van Mechelen (Open VLD) is genomineerd voor de verkiezing van de Taxman (m/v) van het jaar. De taxman is een initiatief van verzekeringsmaatschappij Hamburg-Mannheimer in samenwerking met Uitgeverij Pelckmans en Moneytalk. Het zet de man, vrouw of organisatie in de bloemetjes die het voorbije jaar een bijdrage heeft geleverd aan de vereenvoudiging van de fiscaliteit of billijkere spreiding van de belastingdruk. De andere genomineerden zijn Carlos Six (Tax-on-web), Frans Vanistendael (professor belastingrecht), Michel Alloo (taxmanager Umicore) en Luc Batselier (voorzitter Rulingcommissie).

www.taxman.be


 

Holebi

Minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) laat het welzijn van holebi's binnen de Vlaamse overheid bestuderen. Hij doet dat naar aanleiding van een kritisch rapport over de holebi-vriendelijkheid van de federale overheid. Het probleem bij de Vlaamse overheid lijkt niet zo groot. Van de 160 klachten die de dienst voor preventie en bescherming op het werk (GDPB) ontving, had er slechts één betrekking op seksuele geaardheid.


 

Populieren

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wil dat de het njet van de federale ministers over een veldproef met genetisch gewijzigde populieren wordt bijgestuurd. Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie wil met de populieren bio-ethanol produceren. De adviesraad voor bioveiligheid adviseerde positief, maar de federale regering weigerde de aanvraag. Voor Peeters is dit 'een voorbeeld van hoe het federale niveau niet moet werken'.
 

Duvelclub


Duvelclub De Stam uit Paal is een bekend lid rijker. Steve Stevaert, de gouverneur van Limburg, kreeg onlangs lidkaart nummer 250 en een oorkonde overhandigd. Volgens Stevaert moet een gouverneur drie dingen kunnen: lintjes doorknippen, vrouwen kussen en drinken. 'Duvel is een zeer gehopt bier en dat drink ik graag', klinkt het in Het Nieuwsblad. Normaal weigert de gouverneur dergelijke aanvragen, maar deze keer maakte hij een uitzondering: 'Brouwerij Moortgat heeft een eigen stichting die heel wat goede doelen steunt. Bovendien heeft Duvel België op de bierkaart gezet, al is het geen Limburgs bier.' Stevaert waarschuwt wel voor een teveel aan Duvels en heeft maar één goede raad in dat geval: 'Blijf dan bij je lief slapen.'


 

Na Lourdes...

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) is pas terug van een bedevaartsoord en trekt opnieuw naar een voor hem quasi-heilige plaats: het Pentagon in Washington DC. Volgende week mag De Crem, een uitgesproken 'atlantist' en voorstander van sterke vriendschapsbanden met de Amerikanen, op bezoek in de Amerikaanse hoofdstad. De vraag is nu een beetje hoe hoog de Amerikanen De Crem inschatten. Officieel heeft hij een gesprek met 'de staatssecretaris van Defensie', krijgt hij dus wel minister van Defensie Robert Gates te zien?


 

Familiezaak

Politoloog Patrick Vander Weyden (KUBrussel), de vicedirecteur van het Instituut voor Politieke Sociologie en Methodologie, is sinds januari de nieuwe hoofdredacteur van Sampol, het wetenschappelijk tijdschrift 'voor een democratisch socialisme'. Hij introduceert in zijn vijfde nummer Vlaams minister Kathleen Van Brempt (SP.A), die 'Werken aan gelijkheid' wetenschappelijk benadert. En zo wordt Sampol toch een klein beetje een familiezaak, Van Brempt is immers de echtgenoot van Vander Weyden.


 

Woeste

Senator Geert Lambert (Vl.Pro) wil een 'historische onrechtvaardigheid' rechtzetten: het artikel over 'opruiing' uit de strafwet moet aangepast. Eind vorig jaar gebruikte de correctionele rechtbank van Antwerpen dat bewuste artikel om AEL-leider Abou Jahjah te veroordelen. 'Een anachronisme. Het artikel werd in 1891 ingevoerd na stakingsacties in de Borinage, op vraag van Charles Woeste, de legendarische rechts-conservatieve tegenstander van Adolf Daens. Men wilde niet alleen de stakende arbeiders, maar ook de intellectuelen die hen zogezegd “ophitsten” kunnen vervolgen.' Lambert heeft nu een amendement klaar, zodat het artikel de vrijheid van meningsuiting niet in gevaar brengt.

Met bijdragen van Steven Samyn en Wouter Verschelden


 

Lourdes (bis)

De bedevaart naar Lourdes die minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) dit weekend ondernam, krijgt een staartje. De Crem nam in de heilige Franse stad deel aan de 50ste Internationale bedevaart. MR-kamerlid Denis Ducarme kan dat initiatief niet smaken: ‘Hij heeft verklaard dat hij aan de bedevaart deelnam met zijn familie en ‘als christenen’. Een minister moet kiezen tussen een privébedevaart of een officiële missie, maar beide genres niet verwarren met elkaar. Of heeft De Crem de intentie binnenkort ook aanwezig te zijn op een bedevaart met moslims naar Mekka of met Joden naar de Ghriba in Djerba?’


 

Bikini

Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen (Lijst Dedecker) is niet onder de indruk van het bikini-optreden van SP.A-kamerlid Maya Detiège in de weekend-editie van Het Laatste Nieuws.

‘Geef mij maar échte babes en geen politica-middelmaten die voor hun ego in een glossy boekske willen komen’, vindt hij. ‘En dan nog in bikini.’

Op een badpakkenspecial met Jurgen Verstrepen hoeven we ook niet te wachten. Verstrepen publiceert op zijn website een foto van zichzelf op het strand van Benidorm, waar hij campagne heeft gevoerd. Verstrepen zit met lange broek en vest onder een parasol.


 

Lourdes (ter)

De Crem zelf wil meer middelen vrijmaken voor zingeving in het Belgische leger, meldt Kerknet Vlaanderen. ‘Ik ervaar dat zingeving, al dan niet religieus gericht, in het leger erg belangrijk is. Zeker bij de vele buitenlandse opdrachten die ons leger vervult, spelen de aalmoezeniers een voorname rol’, zegt De Crem. ‘Ze bieden een luisterend oor en zijn echte klankborden, ook de morele consulenten. Ik wil het kader daarom gevoelig uitbreiden.’


 

Euthanasie

‘Ik herinner mij dat toen de paarse euthanasiewet werd goedgekeurd, Open VLD vond dat minderjarigen en dementerenden onvoldoende oordeelbevoegdheid bezaten. En nu zouden ze die plots wel hebben? Wat is er veranderd in die korte tijd?’ CD&V-kamerfractieleider Servais Verherstraeten in Gazet van Antwerpen.


 

Kabuki

'Ik heb de laatste dagen nog weinig goesting om over de “politieke, actualiteit te schrijven. Tientallen mensen zeiden me tijdens het weekend dat ze het een degoutant spektakel vinden. Niemand ziet nog het einde van deze eindeloze communautaire tunnel', schrijft Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) op zijn weblog.
'Niemand gelooft nog dat het goed komt met dit land. Een vol jaar politieke crisis heeft geleid tot een radicalisering van de publieke opinie. “Dit loopt slecht af,, was een veelgehoord gezegde dit weekend. De regering-Leterme begint intussen te gelijken op Kabuki- theater. Dat is een vorm van bizar theater in Japan waar de acteurs elkaar de hele tijd beledigen en uitschelden.


 

Bikini

In de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws was dit weekend SP.A-kamerlid Maya Detiège in bikini te bewonderen, samen met een reeks andere schaars geklede bekende vrouwen. 'Ik verwacht heel wat reacties en opgetrokken wenkbrauwen als deze foto's verschijnen, maar daar trek ik mij niets van aan', zegt ze. 'Niemand moet oordelen over wat je als vrouw wel of niet onderneemt. Noem het een statement: ik ben Maya, ik ben politicus en vrouw.'


 

Lourdes

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) was dit weekend in Lourdes. Hij nam deel aan de internationale militaire pelgrimstocht, in het gezelschap van beleidsmensen en militairen uit heel Europa. Die pelgrimstocht vond dit jaar voor de vijftigste keer plaats. Of de minister van Defensie een wonderlijke genezing te beurt is gevallen, is niet bekend.


 

Vrijmetselaars

Stijn Calle, een militant van het Vlaams Belang uit de buurt van Eeklo, heeft op de Nederlandstalige versie van de internetencyclopedie Wikipedia een lijst van Belgische vrijmetselaars gepubliceerd, schrijft La Libre Belgique.

Niet alleen historische figuren, maar ook levende vrijmetselaars, onder wie politici, prijken op de lijst. La Libre Belgique maakt de vergelijking met de lijsten die voor de Tweede Wereldoorlog werden gepubliceerd en die door de nazi's werden gebruikt om vrijmetselaars naar de concentratiekampen te sturen.


 

Burgemeesters

Indien Milquet en Reynders werkelijk de federale regering overlevingskansen wil geven, dan geven ze de vrijheid aan de lokale afgevaardigden om het probleem van de drie burgemeesters in de Vlaamse rand lokaal op te lossen', vindt Open VLD-kamerlid Luk Van Biesen uit Kraainem. 'Vrij snel zal blijken dat de lokale afdelingen zowel in Kraainem, Linkebeek als Wezembeek-Oppem een nieuwe kandidaat burgemeester zullen voordragen.'

Volgens Van Biesen dragen Milquet en Reynders 'een verpletterende verantwoordelijkheid. Vandaag bestaat het vermoeden immers dat ze beiden de agitatie voeden in plaats van milderen'.


 

Benidorm

Lijst Dedecker boort een nieuw stemmenpotentieel aan: dat van de Costa Blanca-kiezer. Het Vlaams Parlementslid Jurgen Verstrepen en Peter Reekmans, wellicht de kopman in Vlaams-Brabant, trokken naar Benidorm om daar stemmen te ronselen. 'Benidorm is het grootste rusthuis van Vlaanderen. Daar zijn veel stemmen te rapen', zegt Verstrepen in Gazet van Antwerpen. 'In onze campagne wijzen we op het slechte belastingklimaat in België, waardoor steeds minder mensen genoeg kunnen sparen voor hun oude dag onder de zon.'


 

7 juni

De Vlaamse en Europese verkiezingen in België vinden plaats op 7juni van volgend jaar, bevestigt minister van Binnenlandse zaken Patrick Dewael (Open VLD). Donderdag legde het Europese Parlement de Europese verkiezingen vast: tussen 4 en 7juni. Volgens de grondwet vinden de regionale verkiezingen op dezelfde dag plaats.


 

Gokje

Bij het gokkantoor Unibet kunt u een gokje wagen op de datum wanneer het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde eindelijk gesplitst raakt. Gokkers kunnen uit data kiezen 'voor 31 juli van dit jaar' en in het slechtste geval 'in het jaar 2033 of later'. Volgens de winstkansen verwachten de bookmakers van Unibet voor 31juli een akkoord over de splitsing van BHV. Een gokje met als datum 'tussen 1augustus en 31september' levert 25keer de inzet op. Bij een splitsing van het kiesarrondissement vanaf 2033 krijgt de gokker honderd keer de inzet.

Het is niet de eerste keer dat Unibet een weddenschap start over de Belgische politiek. In het verleden kon er al gegokt worden op de identiteit van de eerste minister.

www.unibet.com


 

Menu

Andere premier, andere superministerraden. En andere menukaart ook. Volgens een liberaal regeringslid werd het verschil met het tijdperk-Verhofstadt pijnlijk duidelijk tijdens de maaltijd. 'Een voorgerechtje met zalm en daarna gevogelte met rijst. Niet echt lekker, maar vooral veel. En de wijn was ook al niet fameus, iets Riesling-achtigs.'


 

Yves’ agenda

Groen! werkt zich uit de naad om premier Yves Leterme (CD&V) van dienst te zijn. Vandaag overhandigt een delegatie hem een agenda met daarin alle uitdagingen voor de toekomst en een resem cruciale datums.

Week na week staat een belangrijk (groen) thema in de planning: de energiemarkt reguleren, eco-fiscaliteit, de NMBS... Ingeplakte kattebelletjes volgekrabbeld met telefoonnummers moeten de premier eraan helpen herinneren dat ‘ik Meyrem Almaci hierover eens moet bellen’ of dat ‘Tinne Van der Straeten misschien een oplossing weet’. Ook de verjaardagen van de vicepremiers, het optreden van Laura Lynn in het CC van Ieper en de fandag van Standard staan uiteraard netjes aangeduid. Net als 15 juli trouwens, als ‘D-Day’.


 

Langzaam kauwen

Premier Leterme kreeg gisteren ook een appel van de kamerleden Katia della Faille (Open VLD) en Maya Detiège (SP.A), die de aandacht willen vestigen op het probleem van obesitas. Leterme stopte zijn appel snel weer weg. ‘’t schijnt dat je hier niks mag eten.’

Leidt hij intussen een gezonder leven, toch nodig na zijn gezondheidsproblemen, vroeg het VRT-programma Villa Politica hem. ‘Ja, ik vind dat het meevalt en vrij lekker is gezond te eten. En ik eet dus regelmatig een appel. Ik moet héél langzaam kauwen, anders heb ik problemen met mijn slokdarm, maar het lukt wel.’


 

Limburg

De Limburgse bedrijfsleiders zijn de partij Lijst Dedecker niet ongenegen. Uit een enquête van VOKA - Kamer van koophandel Limburg bij ruim 400 bedrijfsleiders komt LDD als derde grootste partij met 16 procent van de stemmen. Open VLD blijft met 42 procent van de stemmen de grootste partij, maar gaat er ten opzichte van vorig jaar wel met 4 procent op achteruit.

Op de tweede plaats volgt kartellijst CD&V/N-VA met 30 procent van de stemmen. Dat komt overeen met een achteruitgang van liefst 8 procent ten opzichte van vorig jaar.

De vierde plaats wordt ingenomen door SP.A/Vl.Pro met 6 procent. De partij gaat er twee procent op achteruit. Vlaams Belang gaat eveneens drie procent achteruit en belandt op een vijfde plaats met 3 procent van de stemmen. Groen! blijft net zoals vorig jaar steken op 2 procent.


 

Janssens

Burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens (SP.A) is de grote winnaar van een enquête die het marktonderzoeksbureau Brandhome heeft gedaan over zeven Vlaamse stadsburgemeesters. Janssens is voor het merendeel van de 730 ondervraagden sympathiek, betrouwbaar en zelfs een beetje sexy.

Bijna negen op de tien van de ondervraagden vinden dat Janssens ook goed bij zijn stad past. Ook de burgemeesters van Gent, Brugge, Mechelen, Hasselt, Oostende en Kortrijk kregen een beoordeling. Bart Somers (Open VLD), de burgemeester van Mechelen, doet het minder goed. Bijna niemand vindt dat hij bij zijn stad past.


 

Hesp

Open VLD-fractieleider Bart Tommelein wil ‘ambachtelijke’ vleeswaren beschermen. ‘De ene hesp is de andere niet’, klinkt het. ‘Veel vleeswaren krijgen het label "ambachtelijk geproduceerd" opgeplakt. Maar de praktijk leert dat deze term ook voor industrieel verwerkte vleeswaren wordt gebruikt.’ Volgens Tommelein gaat het niet om een waardeoordeel over welke hesp nu beter of slechter is. ‘Wel moet worden gewezen op het feit dat industrieel geproduceerde vleeswaren niet voldoen aan de criteria om van ambachtelijk te kunnen spreken.’ Onlangs zette Tommelein zich al in voor verse Vlaamse vis.


 

Happart

Waals parlementsvoorzitter José Happart heeft op eigen houtje een omstreden bezoek gebracht aan de Syrische hoofdstad Damascus. Hij wou zich daarmee distantiëren van ‘de oorlogsretoriek van de Amerikanen’. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) heeft Happart zijn steun betuigd aan het Syrische beleid. De Gucht betreurt het bezoek en ook in het Waals Parlement wordt ontzet gereageerd. ‘Het is niet opportuun en op zijn minst onhandig’, vindt CDH-fractieleider Michel de Lamotte.


 

Shame

Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) is berispt door zijn broer Herman nadat hij Anderlecht in de ‘Hall of Shame’ had geplaatst na de 0-5 nederlaag tegen Bayern München. ‘Uw partij moogt ge bekritiseren, maar nooit uw club’, sprak de kamervoorzitter streng. Eric Van Rompuy buigt ootmoedig het hoofd: ‘Be free ging hier in de fout.’


 

Interne ruzie

Open VLD-senator Roland Duchâtelet dient een klacht in tegen kamerlid Ludwig Vandenhove (SP.A). Vandenhove is burgemeester in Sint-Truiden, Duchâtelet is er schepen. De twee kunnen nog nauwelijks door één deur. Maandag ontspoorde de gemeenteraad er behoorlijk, toen Vandenhove Duchatelet beschuldigde van belangenvermenging en verrijking in het dossier van een spelershome voor voetbalclub Sint-Truiden. Duchâtelet dient een klacht in wegens laster en eerroof.


 

Euthanasie

'Ik stond versteld van de hevige reacties op vijf regeltjes uit mijn preek. Ik heb nooit iets over Claus gezegd, zelfs niet over wat hij gedaan heeft. Hij is een vrij man, hij doet wat hij wil. Ik heb alleen gezegd dat ik het niet goed vond om die euthanasie als een ideaal of een daad van heldhaftigheid voor te stellen. Je mag euthanasie niet ophemelen als de ideale, meest menselijke oplossing.' Kardinaal Godfried Danneels in Humo.


 

Geluk

'Ik had het gevoel dat mijn geluk op 10 juni is gestopt. Sindsdien lijkt alles fout te lopen. (...) Aan de andere kant kun je het jaar ook nuchter bekijken. Mijn kinderen zijn gezond en doen het goed.' Premier Yves Leterme (CD&V) in de vernieuwde Story.


 

Pietje de leugenaar

De wereld blijft tegen Pierre Chevalier (Open VLD), alias Pietje de Leugenaar. Maandagmorgen werd hij verwacht bij de politierechter in Veurne. De gewezen Belgische VN-gezant weigerde de takelkosten te betalen nadat zijn Range Rover, die voor een garage was geparkeerd, werd weggesleept. Chevalier sprak in een brief over een 'onverantwoord politieoptreden'.


 

Eenzaam

'Niemand. Het is eigen aan de job van premier dat je de laatste schakel van de ketting bent. Ik wist op voorhand dat dit een eenzame job zou zijn.' Leterme antwoordt op de vraag wie hij belt als hij 'aan de grond zit'.


 

Chauffeur

De chauffeur van Yves Leterme knoopt indien nodig de dassen van zijn baas. De chauffeur van de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie speelt dan weer voor informaticus van dienst. Open VLD-senator Patrik Vankrunkelsven vindt het niet kunnen dat deze chauffeur, geholpen door de adjunct-griffier, de enige informaticus is bij het verbrekingshof.


 

Rijverbod en boete

Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) mocht zich gisteren verantwoorden voor de politierechtbank in Brugge. Een zware voet kostte hem 45 dagen rijverbod en 825 euro boete. De burgemeester van Jabbeke werd op Allerheiligen 2006 geflitst op de E403 in Lichtervelde toen hij 173 kilometer per uur reed. Bogaert was persoonlijk aanwezig op de zitting. Hij noemde zijn handelen een stommiteit en bood zijn verontschuldigingen aan. De rechter wees de politicus op zijn verleden. De politierechtbank van Dendermonde veroordeelde hem tien jaar geleden voor een gelijkaardige overtreding.


 

Liegen

'Bent u bestand tegen een kruisverhoor door Cools de Cobra en De Vadder de Vale Gier? Want als die bloed ruiken, zou het wel eens uw beste dag niet kunnen worden.' Chevalier maakte een geringschattend gebaar. 'Ach', zei hij, 'ik kan zo hard liegen dat ik het soms zelf geloof.'
Uit de weblog van Louis Van Dievel: de VRT-journalist raadde Pierre Chevalier in een imaginair gesprek af om naar De Keien van de Wetstraat te komen. Kranteninterviews konden dan weer wel. 'U kent toch ook de uitdrukking 'liegen dat het gedrukt staat'?'


 

Ontbijt

'Stakers mogen niet verhinderen dat Vlamingen die willen werken zich naar hun werkplek kunnen begeven', vindt Vlaams Belang. De partij voelt mee met de mensen die door de spoorstaking worden verplicht om met de auto in de file te staan. Daarom deelt Vlaams Belang deze ochtend ontbijtpakketten uit aan de Brusselse Keizer Karellaan. Voor Vlaams Belang kan er van de inperking van het stakingsrecht geen sprake zijn. De partij hekelt de nefaste rol van de 'traditionele vakbonden' bij de NMBS.


 

Sic

'Mijn gevoelen na wat we de afgelopen drie weken en eigenlijk de voorbije elf maanden hebben meegemaakt, is er een van een toeschouwer op een verward en alles bij elkaar grotesk toneelstuk, gespeeld door barslechte acteurs die vechtend over de scène rollen en waarbij het publiek geleidelijk aan afdruipt.'
In Gazet Van Antwerpen maakt Mark Eyskens (CD&V) een analyse van de politieke toestand.


 

Kuifje

Ecolo-co-voorzitter Jean-Michel Javaux vindt het ongehoord dat premier Yves Leterme naar het buitenland reist op een moment dat er 'dringende zaken' in België te regelen zijn. 'Eind juni zal het te laat zijn om een sociaal-economisch programma en een akkoord over het communautaire, inclusief BHV, te onderhandelen, zei hij. Maar Leterme speelt liever Kuifje in de Zonnetempel', zei hij op de RTBF.
Leterme was tot gisteren in Peru om er de top van de Europese Unie met Latijns-Amerika bij te wonen.


 

Wouter (1)

Wouter Van Besien is gisteren door de politieke raad van Groen! benoemd tot ondervoorzitter van de partij.
De Antwerpenaar Van Besien was de tegenkandidaat van Mieke Vogels bij de voorzittersverkiezingen vorig jaar, en scoorde toen verrassend goed.
Van Besien zegt dat hij zijn pijlen wil richten op 'inhoudelijke vernieuwing en partijversterking.'


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs