Exit Flor

Een aperitief, twee glazen rode wijn en vier pintjes: inderdaad, het is feest als Flor Koninckx (SP.A) rijdt. Nadat de SP.A-verkeersspecialist bij een alcoholcontrole tegen de lamp is gelopen, is hij niet langer de verkeersspecialist van de Vlaamse socialisten. ‘We blijven wel een beroep doen op zijn expertise, maar hij is niet langer de woordvoerder voor dat thema.' Joris Vandenbroucke (Vl.Pro) zal dat overnemen, in de commissie Mobiliteit neemt Gilbert Bossuyt (SP.A) zijn werk over.


 

Exit Laruelle

Terwijl een politieke storm over de Wetstraat trekt, heeft minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle (MR) wel beters te doen. Gisteren trok ze er samen met onderzoekers van het oceanografisch onderzoeksschip Belgica op uit voor een dagje Noordzee. ‘De minister wou op die manier het werk van de wetenschappers in de kijker plaatsen en hen een hart onder de riem steken. De weersomstandigheden voor de tocht op zee waren perfect’, zegt Sigrid Maebe, de woordvoerster van de Beheerseenheid Mathematisch Model Noordzee.


 

Exit Leyman

Met toeters en bellen haalde CD&V de ex-topman van Volvo, Peter Leyman, vorig jaar binnen. Zes maanden later stapte hij op. Volgens het weekblad Knack was het duo Pieter De Crem-Mieke Van den Berghe verantwoordelijk voor die exit. ‘Leyman mocht niet in het politieke bestuur van de Kamer zitten. De Crem ontzegde hem ook het lidmaatschap van de commissie Bedrijfsleven. Als Oost-Vlaming was De Crem bang dat Leyman hem op termijn naar de kroon zou steken in zijn eigen provincie’, zegt een CD&V-kamerlid. Ook Van den Berghe, de voorzitster van de Gentse CD&V, barreerde de weg. Volgens Knack zette De Crem in ruil voor steun Van den Berghe op de loonlijst van zijn kamerfractie. ‘Ze werkte inderdaad een half jaar halftijds voor onze fractie. Maar is dat het bewijs van een complot tegen Leyman? Totale nonsens’, reageert CD&V-woordvoerder Marc Paredis.


 

Gratis

Het Stevaert-tijdperk is voorbij, maar Vl.Pro bewandelt nu terug het gratis-pad. ‘Kinderopvang moet gratis worden, zoals het kleuteronderwijs. Ouderschapsverlof moet verlengd worden tot één jaar. En bedrijven moeten strijk- en boodschappendiensten uitbouwen’, laat Vl.Pro-voorzitster Bettina Geysen weten.


 

Calimero

‘Vlaanderen is een omgekeerde Calimero: wij zijn groot en zij zijn klein, dat is niet eerlijk’, schrijft Vlaams minister Bert Anciaux (Vl.Pro) op zijn website. ‘Dat kaakslaggevoel moeten we kwijtspelen. Een grote edelmoedigheid tegenover élke culturele gemeenschap binnen de Vlaamse Gemeenschap zal van Vlaanderen een toekomstgerichte samenleving maken. Dus ook waardering voor de Franstalige cultuur binnen Vlaanderen. Het zal ons absoluut ook meer internationaal respect en erkenning geven.’


 

Interim

Animo, de jongerenorganisatie van de SP.A, lanceert in de aanloop naar 1 mei een website die een zekere vooringenomenheid tegen de uitzendsector laat vermoeden. Op de website kunnen jongeren ‘al hun verbijsterende en frappante ervaringen in de uitzendsector met Animo delen’. Vandaag willen ze enkele uitzendarbeiders letterlijk tussen het afval dumpen om de slechte behandeling door werkgevers aan te tonen.


 

Communiqué

Minister van Werk Joëlle Milquet (CDH) maakte zich tijdens de oranje-blauwe onderhandelingen weinig geliefd met haar neiging om beknopte en duidelijke teksten uit te rekken (‘milquetiseren’) tot een lange woordenbrij. In haar huidige functie schijnt ze hetzelfde te willen proberen. Haar jongste perscommuniqué, over een nationaal plan voor veiligheid en gezondheid op het werk, is liefst zeven bladzijden lang.


 

Lessen in diplomatie

Het partijbureau van het FDF is boos op minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD). Niet over zijn communautaire standpunten, wel over zijn gedrag tijdens zijn bezoek aan de Democratische Republiek Congo. ‘Dat zal veeleer als gevolg hebben dat ons land gemarginaliseerd raakt in zijn samenwerking met Congo, dan dat het tot concrete resultaten leidt voor de Congolese bevolking. De objectieve doelstellingen van De Gucht zijn nobel, de manier waarop ze werden uitgesproken, is contraproductief. De uitspraken creëerden een malaise binnen diplomatieke middens’, stelt het FDF.


 

Rusthuis

Het rusthuis verdwijnt, althans de naam rusthuis. Minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) stelt in zijn ouderenzorgdecreet voor voortaan over een woon- en zorgcentrum te spreken, dat ook zijn deuren opent naar de buurt.


 

Ellian

De Nederlands-Iraanse rechtsgeleerde Afshin Ellian, een van de drie Nederlanders die beschermd worden door de staatsveiligheid, was gisteren te gast op het congres van Lijst Dedecker. Ellian pleitte er voor een multiculturele samenleving in een monoculturele staat, maar kreeg het meeste applaus telkens hij kritiek leverde op de ‘linkse kerk’.


 

Buikomtrek

Jean-Luc Dehaene heeft het opgegeven. ‘Mijn zoon is in het parlement een grote promotor van de BMI en hij probeert mij ook te bekeren, maar het pakt niet’, zegt hij in Het Nieuwsblad op Zondag. ‘De enige manier die bij mij zou kunnen werken, is de bekoring wegnemen. Zolang mijn vrouw snoep voor de kleinkinderen blijft kopen, zal mijn buikomtrek dus niet afnemen.’


 

Laloux

‘Hij heeft geen kans gekregen’, zegt de minister van Pensioenen, Marie Arena (PS), in Le Soir over staatssecretaris voor Armoedebestrijding Frédéric Laloux. Die nam ontslag wegens het omstreden gebruik van een tankkaart. Over een miscasting wil ze niet spreken. ‘Wat is dat dan, een miscasting? Dat hij geen parlementair mandaat had? Ik had er ook geen, Philippe Moureaux ook niet toen hij in 1980 minister is geworden.’


 

Maya (1)

Het kamerlid Maya Detiège (S.PA) ligt uit 71°Noord. In dat reality-programma nemen bekende Vlamingen en Nederlanders het tegen elkaar op in een setting met voornamelijk gletsjers, fjorden en bijtende Noorse kou. Maya Detiège werd door de vier andere overgebleven deelnemers unaniem weggestemd, nadat een bad in ijskoud zeewater haar slecht was bekomen. Detiège was helemaal niet ongelukkig dat ze eindelijk naar huis mocht. 'Misschien wilden de anderen mij beschermen, omdat het nog zwaarder zal worden. Dat vind ik wel oké.'


 

Koen

De Vlaamse regering heeft Koen Verlaeckt (42) aangesteld als nieuwe secretaris-generaal van het departement Internationaal Vlaanderen. Hij volgt daar Diane Verstraeten op, die jaren dat departement heeft geleid. Verlaeckt was tot nu toe afdelingshoofd bij het departement economie en adjunct-kabinetschef bij de Vlaamse minister van Economie, Patricia Ceysens (Open VLD).


 

Maya (2)

Niets dan lof trouwens van de vier overgebleven mannen, nadat Detiège vertrokken was. Volgens deelnemer Dennis, kon ze 'met de kin omhoog en de borst vooruit' het spel verlaten. En wie zijn wij om een reusachtige judoka van om en bij de honderd kilogram tegen te spreken.


 

Cathy

Vlaams parlementslid Cathy Berx (CD&V) legt maandag de eed af als gouverneur van de provincie Antwerpen. Vorige woensdag nam ze al afscheid van het Vlaams Parlement. Maandag wordt haar laatste dag als gemeenteraadslid in Antwerpen. Berx volgt de afscheidnemende gouverneur Camille Paulus op.


 

Mark (1)

'Ik was onlangs in Nederland. Iemand vroeg me daar of Brussel-Halle-Vilvoorde een wielerkoers was, zoals Luik-Bastenaken-Luik. Ik heb de brave man maar in zijn wijsheid gelaten, want dat probleem is toch onuitlegbaar.'
De voormalige premier Mark Eyskens in een interview in Het Nieuwsblad.


 

Willebroek

De oppositiepartij Willebroek Anders, goed voor twintig procent van de stemmen en vijf zetels in de gemeenteraad, heft zichzelf op. De partij sluit aan bij de N-VA en treedt zo toe tot de meerderheid in de Willebroekse gemeenteraad. 'We willen niet tot 2012 aan de zijlijn blijven staan', luidt het.
De N-VA wordt in Willebroek daardoor groter dan haar coalitiepartner CD&V. Het kartel CD&V/N-VA wordt op zijn beurt groter dan coalitiepartner SP.A.


 

Mark (2)

Eyskens blikt ook terug op zijn mislukte premierschap begin jaren tachtig. 'De politiek had me zo opgeslorpt dat ik niet bij mijn moeder was op het ogenblik van het grote afscheid. Dat heb ik mezelf nooit kunnen vergeven. Ik was daar zo van ontdaan dat ik geen enkele inspanning meer heb gedaan om mijn regering te redden', herinnert hij zich. 'Ik werd dan ook nog geconfronteerd met stakende ministers (van de PS, red.). Ik zei bij mezelf: foert, dat ze verdorie allemaal hun plan trekken.'

Met bijdragen van Peter De Lobel, Wim Winckelmans en Kristof Lauwers.


 

Flor (1)

Sinds SP.A-verkeersdeskundige Flor Koninckx afgelopen weekend tegen de lamp liep bij een alcoholcontrole, is hem geen rust meer gegund. Op het internet is zopas de eerste Flor-campagne gestart.
'Een aperitief, twee glazen wijn en vier pintjes? Geen probleem: Het is altijd feest als Flor rijdt!'


 

Elio

PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft deze week de PS'ers uit de Franse Gemeenschap naar Brussel laten komen voor een rondje peptalk. Na de onverkwikkelijke affaire met (gewezen) staatssecretaris Frédéric Laloux riep hij hen op de rangen te sluiten. Volgens de Franstalige krant Le Soir maakte hij zijn troepen diets dat de situatie op federaal vlak nog steeds erg onstabiel is en dat vervroegde verkiezingen niet uitgesloten zijn.


 

Flor (2)

In Limburg gebruiken dronken bestuurders Koninckx' gedrag ondertussen als excuus om hun eigen drankgebruik te vergoelijken. 'Ik heb zoveel gedronken als Flor, een zestal pintjes', verklaarde een man die woensdagavond met zijn wagen crashte in Dilsen. Probleem was dat de man niet alleen 'een zestal pintjes' op had, maar ook 120 kilometer per uur reed, in een gracht sukkelde, verschillende boompjes ramde en tegen een verlichtingspaal botste.
Dat — daar moeten we eerlijk in zijn — deed Konickx dan weer niet.


 

Geert

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) is een welopgevoed iemand. Als hij ergens op bezoek komt en hij blijft eten, eet hij meestal braaf zijn bord leeg.
Toen hij deze week bij een bezoek aan het dierenpark Planckendael wormen en sprinkhanen voorgeschoteld kreeg, werden die meteen fluks naar binnen gewerkt. Zij het niet van harte. Bourgeois repte zich meteen naar de eerste de beste drankstand om de beestjes door te spoelen.

Met bijdragen van
Peter De Lobel en belga


 

Eric en Yves

Tussen Eric Van Rompuy en Yves Leterme (beiden CD&V) komt het niet meer goed. In het Franstalige satirische weekblad Pan merkt Van Rompuy op dat de relaties op scherp gesteld werden bij het opstellen van de lijsten in 2004. 'Want dat is ook Leterme, als hij iets beslist heeft, mag er niet meer op teruggekomen worden. Uiteindelijk heeft hij mij geen minister gemaakt. Hij heeft me daar nooit een verklaring voor gegeven. Er was alleen dat een klein zinnetje, toen hij Kris Peeters (CD&V) in de plaats koos: 'Ik moet aan de toekomst denken.' Op mijn 53ste had ik dus geen toekomst meer? Toen is er iets gebroken.'


 

Project

'Als we eerlijk zijn, moeten we toegeven dat Bart Somers gelijk had toen hij zei dat de regering een project nodig had. Dehaene en Verhofstadt vonden het eerder in het Europees voorzitterschap. Maar nog beter zou zijn, mocht Leterme I een project hebben waar ook de bevolking bij betrokken is. Een droom van waar we met z'n allen naartoe willen. Bij de feiten blijven, is belangrijk. Maar af en toe met je hoofd in de wolken verdwijnen, brengt ons vooruit.'

Frederiek Vermeulen in het online weekboek van JongCD&V.


 

Eric en Joëlle

Met CDH-voorzitster en minister van Werk Joëlle Milquet kan Van Rompuy het dan weer prima vinden. Meer dan prima. 'Ik heb kende haar al toen ze nog parlementair medewerker was, in 1988. Ze was toen zelfs nog niet getrouwd, en ik was ook nog vrijgezel. Ik heb haar persoonlijk leren kennen en heb haar graag.'


 

Enquête

De socialistische vakbond ACOD vermoedt dat minister van Financiën Didier Reynders (MR) liegt. 'Reynders heeft tegenover het parlement verklaard dat er momenteel een onderzoek loopt naar de buitenlandse rekeningen die niet werden opgegeven in de belastingsaangifte. Navraag bij enkele collega's van de belastingen leert ons dat men helemaal niet op de hoogte is van enig onderzoek naar die rekeningen', aldus de vakbond. De ACOD besliste prompt een 'razendsnelle ACOD FINANCIEN e-mail-enquête' uit te voeren bij haar leden.


 

Luk

De samenstelling van de kabinetsploeg van premier Leterme (CD&V) is bijna afgerond. Behalve Mark Van de Voorde (ex-Kerk en Leven) en Mark Deweerdt (ex-De Standaard, ex-De Tijd), werkt nu ook een derde oud-journalist voor Leterme: Luk Van Eylen (ex-De Standaard, ex-Juristenkrant). Van Eylen was tien jaar journalist en is sinds 2004 woordvoerder en secretaris van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen. Hij is gedetacheerd naar het kabinet. Rolf Falter (ex-De Standaard, ex-De Tijd) is aan de slag gegaan bij Annemie Turtelboom (Open VLD).


 

Kris

Terwijl de personeelskosten van de kabinetten in de regering Leterme I met 8,7 procent stijgen, pleit Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) voor kleinere kabinetten. De volgende Vlaamse regering moet volgens hem bekijken of ze niet meer expertise moet overlaten aan de administratie. De Vlaamse kabinetten samen mogen hoogstens 490 voltijdse medewerkers in dienst hebben. Eind maart waren dat er 444, zei Peeters in het Vlaams Parlement. De kabinetten mogen sinds vorig jaar ook zelf geen consultancyopdrachten meer uitschrijven.


 

Julie

‘Mijn naam is Julie Leterme en ik ben 15 jaar.’ Het klinkt als het begin van een dagboek, maar het is een weblog die de dochter van de premier heeft gemaakt. Leterme legt een link op zijn eigen website naar het werkstukje van zijn dochter. Veel over Julie komen we er echter niet te weten, dochter Leterme heeft de site volledig gewijd aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Inclusief de songtekst van ‘Dear mr. President’. Naar een knipoog naar de Belgische politiek is het vergeefs zoeken.


 

Greta

Gewezen CD&V-kamerlid Greta D’Hondt kan aan de slag bij minister van Werk Joëlle Milquet (CDH). Ze was echter ook al gepolst door Josly Piette, de voorganger van Milquet. ‘Maar dat is op een probleem met Yves Leterme uitgedraaid’, aldus D’Hondt. ‘Ik had in een interview blijkbaar een aantal dingen gezegd die hem niet bevielen, en die hij als een ramp in het kwadraat beschouwde. Ik heb Leterme gezegd dat hij zijn banenplannen dan maar zelf moest vereenvoudigen.’


 

Vrouwenbeen

Een cartoon van Patrick Janssens (SP.A) waarbij neus en mond een vrouwenlichaam voorstellen, werd verwijderd in de bibliotheek van Merksem. Volgens bibliothecaris Jan Didelez klopte de cartoon niet met de werkelijkheid. De cartoonist 'wilde het stilzwijgen van Patrick Janssens over de Feminatheekperikelen illustreren'.  ‘Janssens heeft trouwens een geweldige neus om een vrouwenbeen in te tekenen',  zegt de cartoonist. De Antwerpse burgemeester gaf gisteren meteen de opdracht om de spotprent terug te hangen.


 

Grootlint

Guy Verhofstadt neemt een sabbatjaar, maar moest gisteren toch langs op het koninklijk paleis. Hij heeft er van koning Albert het Grootlint in de Leopoldsorde ontvangen.


 

Progressieven

9.000 Vlamingen ondertekenden al het Vlaams manifest van de Gravensteengroep. Die groep verloor een lid na een ruzie, maar verwelkomde een reeks nieuwe linkse vooraanstaande Vlamingen, onder wie oud-journalist Willy Courteaux, ABVV-vakbondsleider Karel Gacoms, bedrijfsleider Peter Hoogland, schrijfster Brigitte Raskin en Tuur Van Wallendael, gewezen journalist, ombudsman en politicus. Ze zijn blij dat ze voortaan ook welkom zijn op het Vlaams Nationaal Zangfeest.


 

Scientology

‘De antidrugscampagne van Scientology is de beste preventiecampagne die je kan vinden.’ Getekend: Johan Demol, Brussels parlementslid voor Vlaams Belang. De preventiecampagne van Scientology kwam in ons land in opspraak omdat de omstreden beweging op die manier jongeren trachtte te ronselen. ‘Er zijn wel meer organisaties die niet onbesproken zijn’, zegt Johan Demol. ‘Of het nu gaat om Scientology of andere organisaties die drugs bestrijden: het draait in de eerste plaats om de boodschap. En die boodschap is dat druggebruik ontmoedigd moet worden’, reageert Vlaams Belang.

Met bijdragen van Nicole Verstrepen, Frank Poosen en Peter De Lobel.

www.standaard.be/video


 

Gelukkig (1)

Jong Spirit is gelukkig met de naamsverandering van Spirit in VlaamsProgressieven. 'We zijn verheugd dat VlaamsProgressieven zich resoluut links-liberaal blijft profileren. Jong Spirit zal deze lijn blijven bewaken.'  Jong Spirit ondertekent nog als Jong Spirit. Vergeten de eigen naam aan te passen? Of is er meer aan de hand?


 

Ongelukkig (1)

Wie niet zo gelukkig moet geweest zijn, zaterdag op dat omvormingscongres, was partijboegbeeld Bert Anciaux, de bedenker van de vorige naam, Spirit. Hij maakte de afgelopen dagen bekend dat hij Spirit nog altijd een goede naam vond, al stemde hij zaterdag volmondig in met de nieuwe naam. Heel het congres lang werd in video's en toespraken gezegd en herhaald dat Spirit een slechte naam was, die niets betekende, en niet duidelijk maakte waarvoor de partij stond. Geen mens die eraan dacht eens te zeggen dat het 'in het verleden misschien wel een goede naam was' of dat die toch wel zijn verdiensten had gehad. Gelukkig voor Anciaux was het pikdonker in de zaal.


 

Ongelukkig (2)

Ongelukkig is ook Open VLD. De liberale partij pikt het niet dat VlaamsProgressieven zich profileert als links-liberaal en zich daarmee het label liberaal toeëigent en het zelfs meeneemt naar een kartel met de socialistische partij. Liberaal is liberaal, gromt Open VLD. Het liberale denken is één en ondeelbaar, luidt het.


 

Gelukkig (2)

Tot de gelukkigen hoort dan weer Valérie Deom. Zij mag PS-kamerlid Jean-Marc Délizée - die staatssecretaris van Armoedebestrijding is geworden - opvolgen. De 40-jarige Valérie Deom raakte in 2003 verkozen in de Kamer, maar in 2007 niet meer. Heel even mocht ze toch terugkomen als opvolger van Claude Eerdekens, maar toen die kort nadien werd weggestuurd uit de regering van de Franse Gemeenschap, moest zij weer plaats ruimen. Ze vertoefde intussen op het kabinet van Laurette Onkelinx.


 

Asperges

Twee aspergeboeren zijn gisteren de eerste asperges van het seizoen komen presenteren aan de Vlaamse regering. ‘Een beetje zoals vroeger de pachters asperges aanboden aan hun landeigenaars’, zo legden aspergeboeren Leo en Eric uit aan minister-president Kris Peeters (CD&V).


 

Anciaux

‘Ik heb altijd geloofd in de kracht van onze naam: Sociaal, Progressief, Internationaal, Regionalistisch, Integraal-democratisch en Toekomstgericht. Met deze zes woorden kan je heel ons partijprogramma samenvatten. Het is een warm woord, een woord met inhoud. Maar hoe verknocht ik ook ben aan onze partijnaam,  we hebben meer dan ooit een nieuwe start nodig.’

Vlaams minister Bert Anciaux (Spirit) heeft moeite met het afscheid van de naam Spirit.


 

Sexy

De digitale nieuwszender Actua-TV gaat op zoek naar de meest sexy politicus en politica. De mannelijke genomineerden zijn: Peter Vanvelthoven (SP.A), Jef Van den Bergh (CD&V), Jean-Jacques De Gucht (Open VLD), Mathias De Clercq (Open VLD) en Wouter De Vriendt (Groen!). Vorig jaar ging de titel vreemd genoeg naar Kris Peeters (CD&V).

De vijf vrouwen die kans maken om Anissa Temsamani (SP.A) op te volgen zijn: Meryame Kitir (SP.A), Freya Van den Bossche (SP.A), Michèle Hostekint (SP.A), Joke Schauvliege (CD&V) en Katia della Faille (Open VLD). Op 2 mei worden de winnaars bekendgemaakt.


 

Mijn restaurant

In navolging van het populaire tv-programma ‘Mijn restaurant’ gaat CD&V op zoek naar een uitbater voor ‘Wet89’, het restaurant in het partijhoofdkwartier in de Wetstraat. ‘Geen weekend- of avondwerk’, belooft de vacature.
www.cdenv.be/wet89


 

B-Plus

Tony Mary, de voormalig gedelegeerd bestuurder van de VRT, maakt zich op voor het voorzitterschap van de Belgicistische drukkingsgroep B-Plus, zei hij in de marge van de voorstelling van die andere nieuwe denktank ‘België Anders’, waarvan Mary ook al deel uitmaakt. Wellicht in mei wordt dit aangekondigd. Als Vlaamse Brusselaar wil hij naar eigen zeggen ‘een dam opwerpen tegen separatistische tendensen’.


 

Fijnzinnig

Afgelopen woensdag zat Jean-Marie Dedecker rustig met Jurgen Verstrepen wat te drinken in de bar van het Vlaams Parlement. Parlementsvoorzitster Marleen Vanderpoorten (Open VLD) stuurde er een bode op af. Dedecker moest vertrekken. De bar wordt immers voorbehouden aan leden van het Vlaams Parlement. Dedecker verhuisde in 2007 van het Vlaams Parlement naar de Kamer.


 

Fijnzinnig (2)

Dedecker bezorgde zijn voormalige partijgenoot een briefje terug. ‘Als ge 2 MP’s stuurt, zeg hen er dan eerst bij dat ik een zevende dan judo heb.’ Blijkbaar kwam de boodschap aan. Dedecker mocht netjes in het gezelschap van zijn partijgenoot blijven zitten.


 

Feest

CD&V is helemaal terug, zo klinkt het bij de SP.A. Vooral de lichaamstaal van de excellenties wordt bestudeerd. Die ademt opnieuw het staatsmanschap van vroeger uit. Voor de kersverse kabinetsmedewerkers van de CD&V-ministers was het gisteren ook feest. Iedereen was uitgenodigd voor een drankje in een commissiezaal van de Kamer.


 

Sieg

Patrick Dewael (Open VLD) riep het parlement gisteren op een wettelijk initiatief te nemen dat de rechterlijke macht de mogelijkheid geeft op te treden tegen neonazistische organisaties zoals Blood and Honour. De minister van Binnenlandse Zaken deed dat naar aanleiding van twee Hitler-herdenkingen die dit weekend plaatsvinden. Hij beschikt niet over instrumenten om preventief op te treden. De enige die wat kan doen, is de betrokken burgemeester, indien die vindt dat de openbare veiligheid in het gedrang komt. Open VLD en de groenen gaan alvast op zijn vraag in. Een wetsvoorstel terzake haalde het op het einde van de vorige bestuursperiode niet.


 

Tibet

Een resolutie van Xavier Baeselen (MR) en Hilde Vautmans (Open VLD) over de mensenrechten in China en de Olympische Spelen in Peking zet kwaad bloed bij de Chinese ambassade in Brussel. Ze spoort de Belgische regering aan tot een ‘Europees standpunt tegen de schending van de mensenrechten, sociale rechten en het milieu in China, zonder een politieke boycot van de openingsceremonie van de Spelen uit te sluiten.’ De resolutie roept ook op tot dialoog met Tibet. Volgens Baeselen is de resolutie niet gericht op een verbreking van de relaties, zeker niet op economisch vlak.’


 

Of niet Tibet

De Chinese ambassadeur in Brussel, Qiyue Zhang, verborg gisteren in de commissie van Buitenlandse Zaken haar irritatie niet. ‘Jullie vergissen zich’, zei ze. ‘Jullie willen niet dat China zich openstelt.’ Zhang wees ook op de Vlaamse Wooncode die de VN discriminerend noemt. De ambassadeur verwonderde zich erover dat China niet beschouwd wordt als een normaal land. Ze zei dat België en China al dertig jaar bilaterale relaties hebben en dat die relatie vandaag meer ‘volwassen’ is.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs