Stem

Gewezen staatssecretaris Vincent Van Quickenborne (Open VLD) hield zich gisteren opvallend stil in de Kamer. Dat had niets te maken met de gevoelige politieke situatie, maar alles met zijn stembanden. Die hadden het zo goed als begeven na het bijwonen van de bekermatch Kortrijk-AA Gent. Uitslag: 5-1.


 

Bananenschil

De Brusselse staatssecretaris Brigitte Grouwels (CD&V) geeft CDH-voorzitster Joëlle Milquet lik op stuk. 'Ik begin er genoeg van te krijgen dat men bananenschillen in het rond gooit met de bedoeling Leterme te laten uitglijden. Als men wil slagen, moet men naar buiten toe een beetje discreet zijn', zei Milquet gisteren in De Standaard. 'Ik geef Joëlle gelijk, maar dan moet zij dat ook op zichzelf toepassen en geen volledige ijspiste aanleggen voor de voeten van onze voorman', repliceert Grouwels.


 

Zelfkritiek

De fractieleider van Open VLD, Sven Gatz, doet aan zelfkritiek, nu hij als zelf uitgeroepen republikein toch naar het koninklijk paleis is geweest voor de jaarlijkse receptie van de prominenten. Gatz trekt twee lessen uit zijn bezoek aan het paleis.
1. 'Het Systeem, het Establishment is taai en geduldig en recupereert vroeg of laat alles en iedereen.'
2. 'Ik troost me met de gedachte dat ik tussen de vele genodigden van de vorst niet de enige republikein was.'


 

P.

Enkele jaren geleden, toen Patricia Ceysens (Open VLD) voor het eerst Vlaams minister van Economie was, schreef Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy op zijn weblog 'Cette femme m'énerve'.
Nu is Ceysens opnieuw minister, en de relatie is nog niet echt verbeterd. 'Meester, P. begint weer', klaagt Van Rompuy. Hij nam haar woensdag scherp onder vuur over haar plannen met het innovatiebeleid.

Met bijdragen van Anja Otte en Wim Winckelmans


 

Racisme (1)

Voormalig Groen!-voorzitster Vera Dua was gisteren keihard voor Open VLD. 'U bent liberaal - vrijheid, blijheid is uw motto - maar dan wel alleen als het gaat over witte mensen', zei ze gisteren in het Vlaams Parlement. 'O wee als het gaat over allochtonen. Kijk naar de hoofddoeken, de wooncode.' Voor Dua is Open VLD een partij die stigmatiseert en discrimineert.


 

Racisme (2)

Dat over die hoofddoeken maakte Vlaams parlementsvoorzitter Marleen Vanderpoorten (Open VLD), ook nog burgemeester van Lier, waar net een hoofddoekenverbod werd ingevoerd, wakker: 'Mevrouw Dua, daar gaan we toch niet over beginnen', smeekte ze.


 

Racisme (3)

Open VLD-fractieleider Sven Gatz verloor zijn gevoel voor humor wel bij de uitval van Dua. 'Ik ben geschandaliseerd, ik pik dit niet', beet hij terug. 'Als u een beetje zelfrespect hebt, nodig ik u uit om u te verontschuldigen. U weet dat dit niet klopt.'


 

Koopjes

Vrouwen zijn nog steeds in solden. Dat stellen Zij-kant, de vrouwenbeweging van de SP.A, en het ABVV. Ze hekelen daarmee dat lonen van vrouwen nog altijd lager liggen dan die van mannen. Om hun bewering kracht bij te zetten, voeren de vrouwen vandaag, de dag dat de echte koopjesperiode ten einde loopt, actie op het Brusselse Muntplein. Dat er stormweer is aangekondigd, schrikt hen niet af. Voor de bijhorende persconferentie wijken ze wel uit naar een café in de buurt.


 

Dj

Ondertussen blijft het uitkijken naar de nieuwjaarsfuif van de N-VA, vrijdag in Gent. Zal voorzitter Bart De Wever zijn prestatie van vorig jaar overdoen? De Wever zette zich in 2007 achter de draaitafels voor een dj-set. De website van N-VA geeft geen uitsluitsel over een eventuele herhaling hiervan. De aankondiging vermeldt enkel een toespraak van de voorzitter.

www.n-va.be


 

Haiku

Van kerst tot klokken,

van winter- tot lentetijd,

rijst niets uit tot iets.

Herman Van Rompuy komt wel heel actueel uit de hoek met zijn jongste haiku.

www.hvanrompuy.com


 

Paasvakantie

Het ziet ernaar uit dat de federale parlementsleden de eerste week van de paasvakantie zullen moeten opofferen aan parlementair werk. Een definitieve beslissing is er nog niet genomen, maar de nieuwe regeerverklaring en de vertrouwensstemming aan de regering Leterme I zou in die week moeten vallen.

De stemming van de begroting 2008 en de bijhorende programmawet is een andere reden om de skivakantie voor de tweede week van de paasvakantie te houden.


 

BHV

Het BHV-circus heeft gisteren een klein rondje gedraaid in de Kamer. Vertegenwoordigers van de Kamer en van het parlement van de Franse Gemeenschap zetten hun standpunten nog eens uiteen over de splitsing van de kieskring, een onderdeel in de procedure van het belangenconflict dat de Franstaligen hebben ingeroepen.

Zoals verwacht kwam er geen akkoord uit de bus. Het belangenconflict verhuist nu naar de Senaat, die op haar beurt dertig dagen krijgt om een vergelijk te zoeken tussen Franstaligen en Vlamingen.


 

Vijf minuten

Jong VLD laat op het web enkele venijnige klokken tikken. Eén klok tikt af naar 23 maart, de dag waarop Yves Leterme als premier moet aantreden. Een andere meet het verschil tussen vijf minuten politieke moed om BHV te splitsen en de (intussen 216) dagen die zijn verstreken.

'Meer dan 200 dagen onderhandelen hebben er niet toe geleid dat Yves Leterme zijn stempel op de Belgische politiek heeft kunnen drukken. Tenzij in negatieve zin', vindt de voorzitter van Jong VLD, Philippe De Backer. Daarom biedt hij op de site iedereen de mogelijkheid om Leterme nuttige tips te geven.

www.5minuten.be


 

Wooncode

Spirit wil af van het onderdeel in de Vlaamse Wooncode waardoor kandidaat-huurders van een sociale woning bereid moeten zijn om Nederlands te leren. 'Kafka op zijn ergst', vindt de partij. 'Wanneer een medicijn meer schadelijke nevenwerkingen vertoont dan dat het genezende werking heeft, wordt het uit de rekken gehaald.' Spirit heeft de regeling nochtans mee goedgekeurd in het Vlaams Parlement.


 

Pappenheimer (1)

N-VA-voorzitter Bart De Wever was een van de bekende gezichten die zondag deelnamen aan het spelprogramma ‘De pappenheimers’.

De Wever speelde goed mee, maar sneuvelde net voor de finale. Toen presentator Tom Lenaerts hem vroeg of hij het toch een beetje leuk vond, zei De Wever ‘Alleen als zij niet winnen’, wijzend naar het (winnende) team met Carl Huybrechts.

De uitspraak werd op boegeroep van het publiek onthaald en is uit het programma geknipt. ‘Een sarcastische grap’, zegt de N-VA-voorzitter. ‘Blijkbaar begrijpen mensen dat niet.’


 

Pappenheimer (2)

Bart De Wever zegt dat hij het programma nog nooit had gezien. ‘Anders had ik niet toegezegd: je hebt het verlies van je team op je geweten. Ik kreeg een vraag over een BV die voor de derde keer zwanger is en nooit een pamper ververste. Ik ben blijkbaar de enige in Vlaanderen die niet wist dat het over Wendy Van Wanten ging.’


 

Guggenheim

Karel Lowette is de nieuwe voorzitter van Voka-Brussel. Hij pakte gisteren bij zijn aanstelling meteen uit met grote plannen. Het rangeerstation van Schaarbeek moet volgens hem een Brussels ‘Guggenheim’ worden. ‘Vijftig jaar na de bouw van het Atomium is het hoog tijd voor een nieuw Brussels symbool’, vindt Lowette.

De 49-jarige Lowette zal Voka Brussel drie jaar leiden. In die periode wil hij ervoor zorgen dat het cultuurcentrum stedenbouwkundig is ingeschreven, dat er een architectuurwedstrijd is uitgeschreven en dat financiering van het project — in Lowettes visie een publiek-private samenwerking (pps) — vorm heeft gekregen.


 

Speelgoed

Jong Groen! leverde gisteren een lading speelgoedsoldaatjes af op het kabinet van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V).

‘Als het te moeilijk is om een echt leger te leiden, kan men zich beter inlaten met een speelgoedversie’, vindt woordvoerder Kristof Salvo. ‘Hopelijk brengen de paasklokken naast een echte regering ook een nieuwe minister van Defensie.’

Jong Groen! geeft de voorkeur aan ‘iemand met een humanitaire visie op Defensie en iemand die niet alle dagen blundert’.


 

Wapens

Volgens Groen!-parlementslid Eloi Glorieux is de Vlaamse minister Patricia Ceysens (Open VLD) twee keer ernstig in de fout gegaan.

Ze heeft toegestaan dat er pantserwagens worden uitgevoerd naar Saudi-Arabië en probeerde ook de wapenlicentie te verdoezelen in de rapportage aan het Vlaams Parlement. ‘De minister liegt het parlement voor’, vindt Glorieux. Hij gaat minister Ceysens woensdag interpelleren over de zaak.


 

Afwezig (1)

Vlaams parlementslid Anissa Temsamani (SP.A) bleef afwezig op de nieuwjaarsreceptie waar haar rivale Caroline Gennez haar eerste nieuwjaarstoespraak zou geven als SP.A-voorzitster.

Temsamani woont nochtans in Mechelen, waar de receptie plaatsvond. ‘Ik lig al drie dagen in bed met een zware bronchitis en veertig graden koorts. Het ging echt niet’, zegt ze aan de telefoon.


 

Afwezig (2)

Ook Erik De Bruyn, in oktober vorig jaar de links-radicale tegenstander van Gennez bij de voorzittersverkiezingen, liet zich niet zien. ‘Niets achter zoeken’, zegt hij. ‘Als milieuambtenaar van de stad Antwerpen ben ik soms van wacht tijdens het weekend. Dat was ook nu het geval.’

Bovendien, zegt De Bruyn, ‘is er een dooi in de relaties met de partijtop. Ik schreef begin dit jaar een brief aan Gennez, en op de receptie van onze afdeling in Antwerpen, een week geleden, knoopte ze zelf een gesprek met mij aan. Er ontstaat meer openheid, de relaties normaliseren.’


 

Afwezig (3)

Ook oud-voorzitter Johan Vande Lanotte bleef weg. ‘Sorry, ik had op hetzelfde moment een verjaardagsfeest in familiale sfeer, vandaar’, zo verontschuldigt hij zich.

Een lid van het partijbureau: ‘Vande Lanotte en de andere Teletubbies nemen bewust afstand omdat ze niet de indruk willen wekken dat ze als schoonmoeders blijven waken over hoe de nieuwe generatie het doet.’


 

Van Brempt

Na Johan Vande Lanotte in West-Vlaanderen en Freya Van den Bossche in Oost-Vlaanderen is nu ook Vlaams minister Kathleen Van Brempt provinciaal voorzitter geworden bij SP.A. Ze werd zaterdag verkozen door de provinciale afdeling Antwerpen, samen met kamerlid David Geerts, de nieuwe ondervoorzitter.


 

Gemist

2008, het jaar van de kansen, kopt ampersand, het ledenblad van CD&V in zijn jongste nummer. CD&V-voorzitter Etienne Schouppe noemt in het artikel zijn partij 'het sociale geweten van elke regering.'

Dat 2007 het jaar van de gemiste kansen was voor de partij, staat er niet.


 

Das (1)

Vestimentair advies heeft de CD&V-voorzitter alvast wel klaar. Voor Schouppe is een beetje politicus iemand die een das draagt.

'Ik zie dat de dames in het parlement altijd net gekleed zijn. Maar sommige mannelijke collega's lijken van hun patattenveld te komen. Als ze klagen dat ze te weinig respect krijgen van de mensen, moesten ze maar eens respect tonen voor hun opdracht. Door deftig gekleed te gaan bijvoorbeeld. Je gaat niet in pitteleer naar het zwembad en niet in zwembroek naar het parlement.


 

Das (2)

Zelf laat Schouppe zijn dassen offreren door zijn vrouw. 'Zij is ook verantwoordelijk voor mijn garderobe. Uiteraard. Dat zou er nog aan mankeren', zegt hij in Het Nieuwsblad.


 

Martens (1)

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) laat in een antwoord op een parlementaire vraag van kamerlid Michel Doomst (CD&V) zijn licht schijnen over de geleden imagoschade van ons land in het buitenland.

Een deel van zijn antwoord haalt De Gucht uit onverwachte bron, de memoires van Wilfried Martens: 'Zo sukkelden wij naar eind '86, begin '87, toen België voor zes maanden het EG-voorzitterschap in handen kreeg. Angstvallig zalfde en lijmde ik opdat de Voerense egel al die tijd zijn stekels niet zou opsteken.'

'Hoe vernederend was het immers niet dat ik aan mijn collega's Kohl, Thatcher en Mitterrand moest uitleggen dat de stabiliteit van de Europese hoofdstad al sinds '79 door Happart werd bedreigd. Maar communautaire scherpslijpers geven er zich nu eenmaal geen rekening van, hoezeer hun acties ons internationale imago beschadigen.'


 

Martens (2)

Maar De Gucht besluit: 'Gelukkig stelt Martens een pagina verder vast dat ze zich snel weer konden buigen over de echte problemen'. Waarmee hij zijn punt maakt over de huidige politieke situatie.


 

De Crem

De minister heeft het niet onder de markt. Gisteren ging hij met honderd middelbare scholieren naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Op de luchthaven van Krakau kreeg de Airbus die hen zou terugbrengen, af te rekenen met een computerpanne. De Crems voorganger André Flahaut (PS) zal zijn plezier niet op kunnen: hetzelfde toestel liet Flahaut al een paar keer in de steek.


 

Vissen bij LDD

Lijst Dedecker wil in 2009 drie Antwerpse zetels behalen in het Vlaams Parlement en tien procent van de Antwerpse stemmen. Dat zei Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen (LDD) gisteren op een nieuwjaarsdrink.

Verstrepen wil daarvoor geen grote vissen weghalen bij andere partijen. Nee, hij wil nieuwe vissen. Vlaamse vissen die wij kansen zullen geven en kweken in zuurstofrijke Vlaamse politieke vijvers.’


 

Bedenk een onderschrift

Laat uw onderschrift achter in de reacties.

Onderschrift4


 

Bedenk een onderschrift

Laat uw onderschrift achter in de reacties.

Onderschrift5


 

Bedenk een onderschrift

Laat uw onderschrift achter in de reacties.

Onderschrift3


 

Bedenk een onderschrift

Laat uw onderschrift achter in de reacties.

Onderschrift2


 

Bedenk een onderschrift

Laat uw onderschrift achter in de reacties.

Onderschrift1_2


 

LDD (1)

Professor Boudewijn Bouckaert is op het matje geroepen bij de Gentse rector Paul Van Cauwenberge. Lijst Dedecker hield maandag zijn nieuwjaarsreceptie in een aula van de Universiteit Gent - zonder toestemming.
Bouckaert speelt de vermoorde onschuld. Hij had de aula gereserveerd voor een academische zitting van Cassandra, de denktank waaruit LDD is ontstaan. 'Dat de media het hebben over de nieuwjaarsreceptie van LDD, daar kan ik weinig aan doen.'


 

LDD (2)

Vreemd genoeg was op de uitnodigingen sprake van de 'Nationale nieuwjaarsreceptie Lijst Dedecker & Cassandra'. Aan de ingang lagen wafels met het LDD-partijlogo en de avond werd ingezet met de nieuwjaarsspeech van - nee toch - Jean-Marie Dedecker.


 

Overvallen

De BMW van Maya Detiège kreeg het dinsdag in de Leuvensestraat in Brussel aan de stok met dieven. Die sloegen de ruit in en gingen aan de haal met Detièges handtas, agenda en wetsvoorstellen. Detiège zelf bleef ongedeerd.


 

Oeps (1)

CD&V-ondervoorzitter Wouter Beke werd onlangs tegengehouden op Zaventem. In zijn handbagage zat een 'verdacht pakket'. Tot zijn verbazing viste Beke een potje plasticine uit zijn tas. Zoon Warre (3 jaar) wilde zijn vader verrassen met een cadeautje. Hij was zich van geen kwaad bewust.


 

Oeps (2)

Die andere CD&V-ondervoorzitter, Cathy Berx maakte dinsdag dan weer een lelijke val op de Antwerpse Meirbrug. Ze verzwikte haar voet. Berx kwam net terug van een vergadering in het ZNA-ziekenhuis. Ze mocht er meteen terug naartoe.


 

Voorzitter

Geen enkele N-VA'er neemt het op tegen Bart De Wever in de voorzittersverkiezingen van diens partij. De leden kunnen bijgevolg enkel voor De Wever stemmen of zich onthouden.
 

Roltabak

Kamerlid Luk Van Biesen (Open VLD) maakt zich zorgen over de stijgende verkoop van roltabak, waarop veel minder accijnzen worden geheven dan op sigaretten.

‘Is roltabak even dodelijk als de gemaakte sigaret? Voor de fiscus blijkbaar niet’, zegt hij.


 

Bachelor

Alain Praet (38), bekend van het VT4-programma The Bachelor, wordt lid van Lijst Dedecker. Hij hoopt op termijn mee te doen aan de verkiezingen, schrijft Gazet van Antwerpen. ‘Ik heb al langer belangstelling voor de politiek, maar had bij geen enkele partij een goed gevoel. Nu Lijst Dedecker bestaat, wil ik me graag engageren’, zegt Praet. De Antwerpenaar wil zich bezighouden met het horecabeleid. ‘Ik heb vroeger vis geleverd aan cafés en restaurants en ken hun problemen.’


 

Testament

Minister van Media, Geert Bourgeois (N-VA), wil alle kansen aangrijpen om het Nederlandstalige lied te steunen. En dus gaat hij zelf zingen in het Eén-programma Zo is er maar één. Zijn woordvoerder stelt ons meteen geruist: ‘De minister gaat maar één zinnetje zingen en zeker niet elke week optreden.’ Het zinnetje komt uit Testament van Boudewijn de Groot.


 

Wind

‘Ik lig en luister

naar het zoeven en gonzen

van de winterwind.’

Kamervoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V) was weer eens in een lyrische bui.


 

Handtas

Vlaams parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid Cathy Berx (CD&V), de toekomstige gouverneur van de provincie Antwerpen, is legendarisch om haar rugzak. Een handtas gebruikt ze heel bewust niet. ‘Daar zeurt mijn moeder al sinds mijn twintigste over: dat ik me een sacoche moet kopen’, zo vertelde ze gisteren nog.

Een bewonderaarster maakte zich dezelfde bedenking. Maandag kreeg Berx tijdens haar werk in de Antwerpse gemeenteraadscommissie telefoon van een dame die zich op dat moment in een lederwinkel bevond. Of ze Berx een handtas cadeau mocht doen... Berx wist even niet waar ze het had. Maar ze wimpelde het voorstel vriendelijk af. Al zegt ze haar onafscheidelijke rugzak vaarwel wanneer ze gouverneur wordt.


 

Negen maanden

Herman Van Rompuy (CD&V) bekijkt het politieke leven nog altijd positief. Als er met Pasen een volwaardige regering is, is alweer bewezen dat 'negen maanden een vruchtbare periode is'. Het kan zijn dat het nog langer duurt. Maar geen nood. Tussen 1977 en 1980 was er eigenlijk permanent crisis, herinnert Van Rompuy zich. Uiteindelijk kwam er telkens weer een akkoord uit de bus. 'Niets nieuws onder de zon, maar dat belet niet dat men kan leren uit de geschiedenis.'


 

Wille

Open VLD-senator Paul Wille is gisteren in Straatsburg ondervoorzitter geworden van de Raad van Europa. Hij belooft geld te zoeken voor de Raad en het bijhorende Hof voor de Rechten van de Mens. Hij ziet anders 'een langzame euthanasie': almaar meer mensen vinden de weg naar het Hof terwijl de lidstaten weigeren er geld voor op de tafel te leggen.


 

Woordvoerder

Luk Vanmaercke wordt opnieuw woordvoerder van CD&V en zijn voorzitter Etienne Schouppe. Vanmaercke was al partijwoordvoerder onder voorzitter Stefaan De Clerck en enkele maanden onder Jo Vandeurzen. De jongste jaren was Vanmaercke onder meer directeur communicatie bij CD&V. Hij publiceert ook bijdragen over wijn, in Metro en op zijn eigen wijnblog.
wijntips.skynetblogs.be


 

Kabinetschef

Steven Vansteenkiste wordt de 'chef der kabinetschefs' bij de Vlaamse liberalen. Tot nu was hij in de Vlaamse regering kabinetschef van Marino Keulen; hij is naar het kabinet van Patrick Dewael getransfereerd om het algemene beleid te coördineren. Hij loopt zoveel mogelijk mee met Wouter Gabriëls, de kabinetschef van Verhofstadt, om zo in te lopen voor na 23 maart. Gabriëls wil immers samen met Verhofstadt vertrekken na Pasen. Wat hij daarna gaat doen, is nog niet bekend.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs