Vlaamse stryd (1)

De Zuid-Afrikaanse krant Die Burger , de grootste krant in het Afrikaans, 'is pas terug van 'n blitsbesoek van vier dae aan België, waar allerlei dinge gebeur wat vir Suid-Afrika relevant is. Dit gaan oor sake soos taalregte en etniese identiteit, wat ook vir baie Suid-Afrikaners steeds belangrik is.' 'Die uitslag van die federale verkiesings is niet regtig relevant nie; wat wel belangrik is, is die feit dat die vorming van 'n koalisieregering volledig tot stilstand geknars het.'


 

Vlaggen

Vrijdag een kort berichtje op het internationale persbureau Reuters : 'De verkoop van Belgische vlaggen zit in de lift, omdat tegenstanders van een splitsing van het land hun patriottisme willen tonen. Belgen hebben de gewoonten om de tricolore buiten te hangen op 21 juli, de verjaardag van de koning, maar de laatste weken hangen er steeds meer vlaggen in Brussel.'


 

Vlaamse stryd (2)

De reden van het conflict is volgens de Zuid-Afrikanen simpel: 'Die ewige stryd tussen die nege miljoen Nederlandssprekende Vlaminge en die ses miljoen Franssprekende Wale.'

'Koning Albert het nou 'n "verkenner" aangestel om te kyk of die koalitiegesprekke weer op gang gebring kan word. België het immers nou eenmaal 'n regering nodig. Dit sal egter buitengewoon interresant wees om te sien of waar dié kwessie gaan eindig.'


 

Kim

Atlete Kim Gevaert is serieus geschrokken van de reactie op haar handtekening onder de petitie 'red de solidariteit'. Op haar internetforum kwamen boze reacties toe als 'wie voor België is, is tegen Vlaanderen', 'ik kan niet meer voor u supporteren', of 'waarom zou de Vlaamse overheid u nog steunen?'.

Gevaert laat weten dat ze nooit de bedoeling had een politiek standpunt in te nemen. Ze had ook nooit de bedoeling op te treden als boegbeeld van een petitie tegen de staatshervorming. Ze wil vooral sporten.


 

Goed bestuur (1)

Koenraad Cappon scoorde enige tijd geleden het beste op een examen van de stad Veurne. Toen de gemeente de job toch aan de tweede kandidaat gaf, schorste de West-Vlaamse gouverneur tot vier keer het gemeenteraadsbesluit. Om een rechtszaak te vermijden, heeft burgemeester Jan Verfaille (CD&V) Cappon nu afgekocht met 25.000 euro belastingsgeld. ‘Dat lijkt inderdaad veel geld, maar het bedrag had veel hoger kunnen oplopen als deze zaak voor een rechtbank zou gekomen zijn’, aldus Verfaille.


 

Goed bestuur (2)

Verfaille wilde gisteren in Veurne zes nieuwe verkeersborden plaatsen met daarop het woord ‘gps’ met een kruis erdoor. Volgens minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) ging het om onwettige verkeersborden en onbehoorlijk bestuur.

‘Verfaille heeft dringend nood aan een persoonlijke gps om hem de juiste weg te wijzen.’ Verfaille repliceerde dat het louter om ‘informatieve borden’ ging. Om elk misverstand te vermijden, besliste Verfaille uiteindelijk borden te plaatsen, zonder de letters ‘gps’, maar met de afbeelding van een gps-toestel.


 

Goed bestuur (3)

CD&V-kamelid Tony Van Parys is geen kandidaat-rechter bij het Grondwettelijk Hof, omdat hij naar eigen zeggen ‘de actieve politiek niet kan laten’. Maar volgens De Tijd, die zich baseert op CD&V-kringen, heeft het vooral te maken met geld. Van Parys zou als rechter een brutoloon van 60.000 euro per jaar krijgen. Zijn bestuursmandaten bij Dexia en de Gemeentelijk holding, samen 78.000 euro, zijn alleen al meer waard per jaar.

Voorts zou Van Parys ook zijn weddes als parlementslid, als advocaat, en als bestuurder in het Gentse havenbedrijf en bij de Universiteit Gent moeten opgeven om rechter te worden. ‘Wie denkt dat ik voor het materiële gekozen heb, vergist zich’, zegt Van Parys.


 

Uitzonderlijk

Renaat Landuyt is nog steeds minister, maar is ondertussen ook als kamerlid toegetreden tot de commissie Justitie in de Kamer. ‘De diensten moesten even heel diep in de reglementen gaan zoeken of het allemaal wel kon. Maar ik was zeker van mijn stuk, want ik heb de wet die het mogelijk maakt ooit zelf uitgewerkt in de jaren ’90’, zegt Landuyt lachend. ‘In theorie is het nu mogelijk dat ik mijn collega-minister Laurette Onkelinx (PS) over justitiedossiers zal ondervragen.’


 

Back in town

‘Dit jaar geven mijn schepenambt in Zaventem en de aanduiding van Herman als kamervoorzitter en koninklijk verkenner ons eetfestijn een speciale kleur: de Van Rompuys back in town. Dit moet gevierd worden. Ook Herman zal er – zoals elk jaar – zijn. U kunt hem persoonlijk vragen hoe de onderhandelingen evolueren, tenminste als u de discretie respecteert. Een van de schiftingsvragen voor de tombola is trouwens: hoe lang is/was Herman Van Rompuy verkenner?’ Eric Van Rompuy nodigt op zijn site iedereen uit voor het 22ste Van Rompuy-eetfestijn. Met Orloffgebraad als hoofdschotel en een ijstaart als dessert.

www.ericvanrompuy.be


 

Buikje?

Ook CD&V-kamerlid Michel Doomst heeft nu een politieke blog, waarin hij het uiteraard heeft over de noodzakelijke splitsing van de kieskring Burssel-Halle-Vilvoorde. Nochtans is niet dat het meest opmerkelijke aan zijn blog, wel de advertenties die google eraan heeft toegevoegd: een met de titel ‘liefde oudere vrouwen’ en een onder de noemer ‘aantrekkelijk buikje?’. Zeker het werk van een Franstalige.

www.bloggen.be/doomst


 

Samen

Uitdager Erik De Bruyn wil samen met kandidaat-SP.A-voorzitter Caroline Gennez actie voeren voor betaalbaar wonen. De Bruyn vraagt de partij daarom om bij de oproep voor de voorzittersverkiezingen een oproep te steken om een petitieactie te steunen voor betaalbaar wonen.


 

Etters

‘Maar er lopen ook ettertjes tussen. Carrièremakers ten koste van alles. Sensatie- en spektakelmakers zonder enige deontologie. Ze gaan over lijken. Verpesten de spelregels en hanteren leugen en bedrog. Deze narcisten spelen met de democratie. Een ongebonden neutrale pers is een onmisbare speler binnen de democratische krachten. Zij (de ettertjes, red.) ondermijnen het gezag en de noodzaak van deze vierde macht.’

Bert Anciaux kan met bepaalde journalisten niet om.


 

Samen (2)

De actie moet 15.000 handtekeningen verzamelen, nodig om het onderwerp op de agenda te krijgen van het Vlaams Parlement. Als Vlaams parlementlid kan Gennez dat ook gewoon op eigen houtje doen.

www.actiebetaalbaarwonen.be


 

Vive le roi

‘Le Mouvement Réformateur a pris connaissance ce mercredi du communiqué du Palais insistant sur la nécessaire convalescence de Sa Majesté le Roi à la suite de son opération à la hanche. Didier Reynders souhaite un excellent rétablissement à Sa Majesté et lui réitère à cette occasion son indéfectible soutien dans les tâches qu’il accomplit au service de tous les Belges.’

Een MR-persmededeling.


 

Hoofddoek

De Mechelse gemeenteraad sprak zich gisteren uit tegen een verbod op het dragen van een hoofddoek in loketfuncties. Volgens oppositiepartij CD&V, bij monde van Karel Van Butsel, was de stemming onbegrijpelijk omdat de SP.A en Open VLD elders zo’n verbod wel steunen. Maar plaatselijk gemeenteraadslid en nationaal Open VLD-partijwoordvoerder Tom Ongena nuanceert: ‘We wilden de discussie enkel voeren in de bevoegde commissie. CD&V heeft duidelijk minder moeite met een provocatie van Vlaams Belang.’
 

Red België

Enkele kopstukken uit ABVV en ACV organiseren samen met een pak BV’s en academici een ‘massapetitie in de twee landstalen (sic), om de politici te vragen het land niet te splitsen en de sociale zekerheid intact te laten’. De petitie heeft nu al een paar namen, zoals Kristien Hemmerechts, Axelle Red, Geert van Istendael, Paul Goossens, en Walter Zinzen. Ook het nationale estafetteteam op de 100 meter, met Kim Gevaert, Olivia Borlée, Elodie Ouedraogo en Hanna Mariën, tekende, net als vakbondskopstukken.


 

Leduc

Oud-senator Jeannine Leduc vervangt minister van Staat Willy De Clercq als voorzitter van de nationale statutaire commissie van de Open VLD, een intern partijorgaan dat waakt over de toepassing van de partijstatuten. ‘Gelet op zijn gezondheidstoestand dringt een tijdelijke vervanging zich op’, laat Open VLD weten. ‘Na overleg met de familie van Willy De Clercq heeft voorzitter Bart Somers aan het nationaal partijbestuur voorgesteld om Jeannine Leduc te vragen deze delicate taak op haar te nemen.’ Leduc heeft een lange staat van dienst in de partij. Ze raakte op 10 juni niet meer verkozen.


 

Koken

Gouverneur van Limburg Steve Stevaert waagt zich na ‘Koken met Steve’ opnieuw aan een culinair uitstapje. Samen met de 44 Limburgse burgemeesters heeft hij ‘De Limburgse keuken’ geschreven, een kookboek waarin alle burgervaders hun favoriete gerecht hebben neergepend.

Stevaert koos in tegenstelling tot de burgemeesters niet voor ingrediënten uit de eigen regio, maar voor een Italiaans gerecht. Daarmee wil hij de Italiaanse gemeenschap in Limburg een plezier doen.


 

Geluidsoverlast

Zo goed gaat het niet tussen Tom Barman en de burgemeester van Antwerpen, Patrick Janssens (SP.A). ‘Ik heb voor of tijdens 0110 (de 0110-concerten van 1 oktober vorig jaar, red) geen contact met hem gehad en daarna ook niet. Ja, ik ben hem op een vrijdagavond eens op café tegengekomen’, zegt de zanger van dEUS in het weekblad Humo. ‘Ik nodigde hem uit voor de opening van onze studio en hij begon gelijk over geluidsoverlast: ziedaar de warmhartigheid van onze burgemeester.’


 

Gennez (1)

Siegfried Bracke, hoofdredacteur duiding bij de VRT, heeft het weekendinterview met Caroline Gennez (SP.A) gelezen (DS 22 september). 'Mijn teleurstelling is groot geworden. Al die woorden, en niet één frisse, nieuwe, jonge gedachte. (...) Wat ik zo beu ben, zijn interviews van mensen die barsten van de ambitie, maar op alle mogelijke manieren zeggen dat ze niet ambitieus zijn. Wie maar één uur bedenktijd nodig heeft om ja te zeggen op de vraag om partijvoorzitter te worden (en in dat uur blijkbaar niet eens iemand hoeft te bellen), moet niet zeggen dat ze niet ambitieus is. Doet ze dat wel, dan liegt ze, en dat voelt echt wel iedereen. En zeg dan zeker niet Laat ik maar gewoon Caroline Gennez zijn.'


 

Iedereen Chinees

Rik Daems (Open VLD) heeft zich ingeschreven voor de opleiding sinologie aan de KU Leuven. Daems wil Chinees leren om zijn werk voor het Belgisch-Chinees Investeringsfonds beter te kunnen uitvoeren. Hij wil vooral de praktische taalvakken bijwonen.


 

Gennez (2)

'Het idee dat een stalinist tegelijk een barbiepop kan zijn, heeft me verbaasd, zegt Caroline. Tja... Leest lekker, toegegeven. Maar het slaat nergens op. Niets is wat het lijkt, Caroline. De geschiedenis staat bol van goed verpakte, mooie, zelfs aantrekkelijke monsters.'


 

Papier

'Papier dient om citaten of cijfers voor te lezen', las Vlaamse parlementsvoorzitter Marleen Vanderpoorten gisteren letterlijk van haar blad af bij de opening van het Vlaamse politieke jaar. 'Ik zal u voortaan dan ook vragen uw papieren weg te laten als dat niet het geval is.'


 

Gennez (3)

'Zo'n groot interview mag een voorzitter in spe niet laten liggen om minstens één gedachte te lanceren. Bijvoorbeeld over het feit dat de overgrote meerderheid van de mensen te vaak bedrogen wordt door het systeem. Jazeker. Terwijl ons was gezegd dat we van de vrije markt en de concurrentie beter gingen worden. Dat verhaal klopt niet. De mensen weten en voelen dat. Verontwaardiging, was dat voor Louis Tobback niet hét kenmerk van de socialist?'


 

Broeders (1)

Een paar honderd Belgen brachten zaterdag aan de Congreskolom in Brussel hulde aan het graf van de Onbekende Soldaat. De bijeenkomst is een jaarlijkse traditie van Pro Belgica, een vereniging die 'de vaderlandsliefde in de breedste zin van het woord en getrouwheid aan de monarchie' wil promoten. In haar toespraak drukte prinses Rosalie de Mérode, de voorzitster van Pro Belgica, de hoop uit dat de Belgen zich nog lang 'broeders binnen eenzelfde vaderland' kunnen noemen.


 

Zus

In het jongste nummer van Le Vif/L'Express wordt N-VA-voorzitter Bart De Wever onder de loep genomen. Onder meer het 'verraad' van Jean-Marie Dedecker komt aan bod, net zoals zijn 'coup de coeur' voor Joëlle Milquet en zijn 'zwart beest' Olivier Maingain. Vreemd genoeg wordt ook zijn 'zus' vermeld. 'De Wever heeft op zijn minst een familiale reden om af en toe naar Wallonië te trekken', klinkt het. 'Hij heeft een zus en die woont in Aarlen. Het gerucht wil zelfs dat ze werkloos is.'


 

Broeders (2)

Opmerkelijk was het grote aantal politici dat voor het eerst de Pro Belgica-happening bijwoonden. Onder meer vicepremier Laurette Onkelinx (PS), senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) en CDH-voorzitster Joëlle Milquet daagden op. 'Het is de eerste keer dat ik kom. Niet zomaar, want we staan voor een ommekeer in het leven van België. Dit is de ideale gelegenheid om onze band met België te tonen', benadrukte CDH-senator Francis Delpérée. Er doken geen Vlaamse politici op om het vaderland te roemen of de lof van de monarchie te bezingen.


 

Belofte

'Ik geef mezelf één jaar om 100 informele bezoeken af te leggen. Zonder ceremoniële poespas ga ik naar bedrijven, verenigingen, scholen, noem maar op.' Die belofte maakte SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte een jaar geleden. De teller staat ondertussen op 34.


 

Nomen

Gezien op de menukaart van restaurant De Passant in Keerbergen: Scampi Brabançonne 'version Leterme'.

Restaurant De Passant, nomen est omen?


 

Politiek spel

Het is me wat met de voormalige kandidaat-voorzitters van VLD. Eén van hen, Karin Brusselmans, is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden met uitstel en een boete van 10.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Reden? Valsheid in geschrifte en passieve corruptie als gemeentelijk ambtenaar. 'De houding van Brusselmans getuigt van een grove normvervaging, ze heeft totaal geen schuldbesef', klonk het in het vonnis. Volgens Brusselmans' advocaat, Hugo Coveliers, is de ambtenaar het slachtoffer van een politiek spel.


 

Vande Lanotte voorzitter

Johan Vande Lanotte wordt voorzitter van de provinciale SP.A-afdeling West-Vlaanderen. Hij is de enige kandidaat. 'Dit is geen functie om de grote politieke lijnen uit te zetten. Er is gewoon veel werk, en dat doe ik graag', zegt hij. Hij ontkracht meteen het beeld dat de West-Vlaamse SP.A-afdelingen massaal voor De Bruyn stemden. 'Het ging om de kleinere afdelingen, die meestal in de oppositie zitten. Een duidelijke meerderheid kiest ook hier voor Caroline Gennez'. Vande Lanotte blijft ook zeker tot 21 oktober, de dag dat er een nieuwe voorzitter is, senator. 'Daarna zien we wel.'


 

Toegeven

Het weekblad Le Vif/L'Express heeft een internetpeiling uitgevoerd. Daaruit lijkt dat 42 procent van de deelnemers overtuigd is dat de Franstaligen moeten instemmen met enkele Vlaamse eisen om het land te redden. Voorts ziet 56 procent Brussel als een onafhankelijk en Europees district, tegenover 41 procent die de hoofdstad bij Wallonië willen aanhechten. Slechts 3 procent kiest voor aanhechting bij Vlaanderen.


 

Wever

Dat N-VA-voorzitter Bart De Wever nu ook bij Franstaligen bekend is, ondervindt hij al te vaak aan den lijve. 'Scheldpartijen en middenvingers zijn mijn deel', zegt hij in Het Nieuwsblad. 'Iemand riep naar mijn zoontje van zes dat hij hoopte dat hij zou worden overreden. Kunt u zich dat voorstellen? Als politicus moet je veel kunnen verdragen. Maar dat ze je familie erbij betrekken, is bedenkelijk.' De Wever krijgt steun vanuit onverwachte hoek. FDF-voorzitter Olivier Maingain vindt het schelden onaanvaardbaar. MR-voorzitter Didier Reynders suggereert een politieoptreden.


 

Arrogant (1)

‘Mijn poging tot opbouwende kritiek werd door de voorzitter (of door iemand van zijn team in zijn naam) beantwoord met een bijzonder arrogante e-mail die mij meedeelde dat mijn kritiek als ‘compliment’ ervaren werd. Op dat moment besloot ik mijn lidmaatschap niet voort te zetten. Niet omdat men mijn raad niet volgde, wel wegens de arrogantie van de toon en de geringe luisterbereidheid naar de basis die daaruit sprak. Al ben ik wel SP.A blijven stemmen, tegen wil en dank, bij gebrek aan alternatief.’

Tessa Vermeiren, redactiedirecteur van Weekend Knack, over haar ervaring naar aanleiding van een mail die ze verstuurde naar de SP.A, in Samenleving en Politiek.


 

Zingen

Peter Van De Veire, de presentator van de ochtendshow op Studio Brussel, wil op zijn manier Yves Leterme steunen: door een lied voor hem te zingen. Op de melodie van ‘Hey There Delilah’ van Plain White T’s, heeft hij de aanzet van een tekst geschreven. Hij vraagt de luisteraars die aan te vullen.

Enkele regels:

Hey Yves Leterme.

Zeg gij zijt nogal ne ferme.

G’ hebt gelachen daar in juni.

Maar nu is ’t wel minder funny.

Leterme Yves.

De Walen vinden u nen dief.

Dat is nie lief.

Hey Yves Leterme.

Heel het land dat ligt te kermen.

Tiert dedzju zeg krijg de tering

en geef ons rap een nieuw regering.

Want ’t is tijd. Hou maar op met dat gebleit,

gelijk een geit.

Yves, ge zijt zo lief.

Yves, ge zijt nen dief.

Yves, ge zijt zo lief.

Yves, ge zijt nen dief.

Mijn hartendief.

Het lied gaat nog wel even verder. U vindt de rest op www.stubru.be


 

Arrogant (2)

'Wanneer Yves Desmet vlak na de verkiezingsnederlaag schrijft dat de socialisten zich toch niet opnieuw moeten gaan bezighouden met 'miserabilisme', dan weten we meteen waar de SP.A zich nu overwegend beweegt. In hippe, stedelijke kringen, zeer ver verwijderd van sociale achterstelling, armoede, illegaliteit, kortom van miserabilisme. Weet iemand in die kringen van theoretische socialisten nog wat dat betekent in deze tijd?' Tessa Vermeiren over de SP.A.


 

Michel (1)

Commissaris voor Ontwikkeling, Louis Michel (MR), blijft vanuit het Berlaymontgebouw en het verre buitenland waar hij vaak vertoeft, de Belgische politieke toestand op de voet volgen. Meer nog, hij is er daadwerkelijk mee bezig en neemt op tijd en stond een initiatief. Dat kan via een discrete telefoon zijn met de politieke vrienden, van vroeger, die hij af en toe goede raad geeft. of via een ferm sermoen, van het soort waar de commissaris een patent op heeft. Ook journalisten worden daarop getrakteerd. En niet alleen Belgische, maar ook Europese correspondenten.
 

Zwijgen (1)

Nog nooit kreeg Vlaams parlementslid Eric van Rompuy zoveel aanvragen voor interviews, maar hij slaat ze allemaal af. Hij beseft dat uitspraken van hem onmiddellijk in verband zullen worden gebracht met de opdracht van zijn broer herman, als koninklijk verkenner. Ook op zijn weblog Be Free, waar hij anders geregeld zijn visie op de politieke situatie weergeeft, blijft het stil. ‘Be Free laat ik alleen zwijgen voor mijn broer. Laat dat duidelijk zijn! Als Herman stopt als verkenner zal ik het dagboek hernemen. Hopelijk met goed nieuws over BHV en een New Deal voor België. Zoniet Be Free…’
 

Meter

Het mag Caroline Gennez dan al niet meezitten in de strijd om het voorzitterschap van de SP.A, op persoonlijk vlak vond deze week wel een heuglijke gebeurtenis plaats: Gennez is meter geworden. Of er een tegenkandidaat was, is niet bekend.
 

Michel (2)

Maandagnamiddag kregen Jean Quatremer en Jean-Pierre Stroobants (ex-Le Soir) , correspondenten van de Franse kranten Libération en Le Monde een dringende telefoon van de woordvoerder van de commissaris. Die wilde ‘enkele Franse journalisten’ briefen over de toestand in België. In werkelijkheid werd het, exclusief voor die twee, een sermoen, zo leiden we gisteravond af uit het verhaal op de beruchte blog van Jean Quatremer ‘Coulisses de Bruxelles’.
 

Zwijgen (2)

Leterme zelf heeft het dan weer soms wat moeilijker met zwijgen. Zo stelde hij een RTBF-journalist onlangs voor ‘op te donderen’ (‘aller se faire foutre’). Hij verloor zijn zelfbeheersing na een item waarin zijn passage in Karrewiet nog eens aangehaald werd.
 

Michel (3)

De commissaris vond — samengevat — dat de internationale pers in haar berichtgeving over België te veel aan doemdenken doet. ‘En dat heeft ook effect bij ons. De Belgen die dat lezen doen er dan nog een schepje bovenop’, zegt Michel. De commissaris geeft ook zijn hoogst eigen analyse: CD&V kan geen toegevingen doen omdat de NV-A anders wegloopt en de CD&V dan niet meer de grootste groep vormt, waardoor er zeker een Franstalige premier zou worden, heet het. ‘L’art de prendre ses rêves pour des réalités’ schrijft Quatremer.
 

Peiling

Uit een telefonische bevraging bij duizend Vlamingen die Het Laatste Nieuws gisteren publiceerde, blijkt dat zowat 6 op de 10 Yves Leterme (CD&V) nog steeds als de gedoodverfde premier zien. Liefst 85,5 procent vindt dat de Vlaamse onderhandelaars op communautair vlak niet mogen plooien, 77,3 procent maakt van een staatshervorming zelfs de topprioriteit. Op de vraag of men denkt dat België zal uiteenvallen, antwoordt zo’n 65. procent bevestigend.


 

Peiling (2)

Meer dan driekwart van de Franstaligen (meer bepaald 76,9 procent) wil Yves Leterme niet als eerste minister. Dat blijkt uit een peiling op vraag van RTL, die uitgevoerd werd door Belga/IVox bij 1.040 Franstaligen. Het percentage tegenstanders stijgt zelfs tot 89,1 procent in een internetpoll bij 6.000 mensen.


 

Bal Fatal

Er komt dit jaar geen Bal Fatal van Freya Van den Bossche (SP.A). ‘Bal Fatal vraagt veel organisatie. Niet minder dan 200 vrijwilligers werken eraan mee. De komende maanden ga ik me met veel van die vrijwilligers bezighouden met activiteiten in lokale afdelingen en wijken. In 2008 komt er weer een bal’, zegt Van den Bossche.


 

Zwembroek

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) bekent in Humo dat hij ‘toch wat schroom voelt’ om op vakantie in het buitenland te zeggen dat hij Prime Minister of Flanders is.

‘Ik ben in Kreta aan de praat geraakt met een Engelsman, een oud-onderwijzer die in zaken gestapt was. Natuurlijk valt dan de vraag: "En wat doet ú?" Daar sta je dan, in je zwembroek’, zegt Peeters.


 

Armoede

Afscheidnemend senator Jacinta De Roeck (ex-Agalev) blijft in de politiek. Eerder had ze de indruk gegeven de handdoek in de ring te willen gooien na de recente verkiezingsnederlaag. De gewezen senator heeft echter beslist resoluut voor de SP.A te kiezen, een stap die ze tijdens de vorige legislatuur weigerde te zetten.

‘Ik schrijf me helemaal in het socialistische project in’, klinkt het nu. ‘Eerst ga ik enkele maanden op adem komen in Spanje, waar ik een cursus Spaans zal volgen. Vanaf begin januari ga ik aan de slag voor een organisatie die dicht aanleunt bij De Voorzorg. Ik ga er voornamelijk rond de armoedeproblematiek werken.’


 

Verkenner (1)

Carl Devos heeft opnieuw een klepper kunnen strikken voor het eerste gastcollege politicologie van het nieuwe academiejaar. Vorig jaar trapte premier Guy Verhofstadt (Open VLD) met de lezing zijn campagne af. Dit keer is het de beurt aan niemand minder dan de koninklijke verkenner, Herman Van Rompuy (CD&V). Hij probeert een antwoord te formuleren op de vragen 'wat is politiek?' en vooral 'wat zijn de politieke uitdagingen van onze tijd?'


 

Verkenner (2)

De koninklijke verkenner krijgt vandaag een taart met honderd kaarsjes, vanwege Frank Vanhecke, Gerolf Annemans en Filip Dewinter. De top van Vlaams Belang wil daarmee 'de Belgische regimecrisis' vieren.


 

Wallonië

Het ontbreekt onze Waalse landgenoten niet aan zelfvertrouwen, zo blijkt uit een advertentie die vorige vrijdag verscheen in The Financial Times. Create, Exchange, Grow. Wallonia/ Belgium, at the heart of Europe staat er.

Wallonië wordt aangeprezen omdat het toegang biedt tot het beslissingsproces van de EU en tot 'een markt met 453 miljoen consumenten'. Inzake human resources staat 'hoogopgeleid personeel op het gebied van research en innovatie' ter beschikking. Bovendien kan je in Wallonië 'leven en werken in een creatieve en vriendelijke omgeving'.

Het bijgevoegd kaartje toont hoe dicht Wallonië bij Brussel, Londen, Amsterdam, Frankfort en Parijs ligt. Vlaanderen is op datzelfde kaartje weggeknipt.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs