Jager

De RTBF neemt tegenwoordig elke uitspraak van een Vlaamse politicus zeer ernstig. Op de vraag of de Vlaamse minister-president Kris Peeters een leger nodig heeft, als Vlaanderen onafhankelijk wordt, antwoordde die al grappend in een interview met De Standaard: ‘Maar Vlaanderen heeft 40.000 jagers’. Meteen een reden voor de middag-nieuwslezer van de Franstalige openbare omroep om zich af te vragen ‘of dergelijke provocerende verklaringen goed zijn om het verhitte communautaire klimaat te doen afkoelen’.


 

Prooi

De olijke Christophe Deborsu kwam gisteren nog op een andere manier in het nieuws in Vlaanderen. Jong N-VA kende hem zijn jaarlijkse Komkommerprijs toe.

Deborsu was ook de journalist bij wie Yves Leterme de Marseillaise zong in plaats van de Brabançonne. Omdat Deborsu deed alsof dit ‘nieuws van nationaal belang was terwijl dit als een ludiek zijsprongetje moest bekeken worden’, maakt Jong N-VA hem nu op zijn beurt tot prooi door hem de komkommerprijs te geven.


 

Veldtocht

Minister-president Kris Peeters meldt intussen dat hij zondag deelneemt aan De Gordel, de grote Vlaamse sportieve manifestatie die het Vlaams karakter van de Vlaamse Rand beklemtoont. De minister zal enkel gewapend zijn met een fiets, luidt het. Om 9 uur start hij in Zaventem de Groene Veldentocht die vijftig kilometer lang is.

Ten behoeve van de RTBf: het gaat om de Veldentocht, niet om een veldtocht.


 

Ontslag

Marc Verwilghen (Open VLD), aftredende federale minister, doet nu ook een stapje opzij in zijn thuisbasis Knokke-Heist. Hij is niet langer gemeenteraadslid, hij heeft zijn ontslag aangeboden. De man die ooit droomde van de sjerp in Knokke, kiest nu voor de uitbouw van zijn advocatenpraktijk. Als gemeenteraadslid kan hij immers niet optreden voor het gemeentebestuur, en hij wil ‘die samenwerking niet bemoeilijken.


 

Herman‘Het land is in nood

de meester is de redding;

Dit is zijn moment.’

Ook Bert Anciaux (Spirit) schrijft al eens een haiku, met een knipoog naar Herman Van Rompuy (CD&V).


 

Wolken

'Tijd om te ontspannen is er amper geweest. In moeilijke momenten kon ik steeds terugvallen op Jean-Luc Dehaene, Herman Van Rompuy en Jan Durnez. Wat ook hielp, was gaan wandelen. Op Hertoginnedal heb ik daar slechts drie of vier keer de tijd voor gehad. Om tot rust te komen ben ik ook een paar keer in het gras gaan liggen om naar de wolken te kijken. Op zo'n moment kan je alles eens op een rijtje zetten.'

Yves Leterme in de Krant van West-Vlaanderen.


 

InternationaalVandaag nodigt Vlaams Belang de internationale media uit om uitleg te geven over de 'Belgische regimecrisis'. 'De internationale publieke opinie moet er zich van bewust zijn dat het einde van België slechts een kwestie van tijd is', zo luidt het.

Tijdens een persconferentie in het Vlaams Parlement zullen Filip Dewinter, Marie-Rose Morel en Joris Van Hauthem 'ter attentie van buitenlandse journalisten toelichting geven bij het failliet van het Belgische federalisme en bij de keuze van Vlaams Belang voor Vlaamse onafhankelijkheid'. Vlaams Belang zal ook enkele 'concrete initiatieven' aankondigen.


 

Hete kolenDe crisis sleept aan. Meteen blijven enkele opvolgers op hete kolen zitten. Een ervan is Ben Weyts. De woordvoerder van de Vlaamse minister van Ambtenarenzaken, Geert Bourgeois (N-VA), zou maar wat graag naar de Kamer trekken. Maar vooralsnog is Herman Van Rompuy geen minister. En wie weet, blijft hij aan de slag als kamervoorzitter.

Bij CD&V is men zich van dat probleem bewust. Het zou de kans verkleinen dat N-VA-voorzitter en kamerlid Bart De Wever minister wordt. De N-VA'er wordt in Antwerpen immers opgevolgd door een CD&V'er.


 

Aan de slagDe Waalse regering zette gisteren een punt achter haar zomerreces. Volgens het persbureau Belga maakten de Waalse ministers kennis met de 'erg nauwgezette' minister-president Rudy Demotte (PS). Zo kondigde Demotte een aantal regeringsseminaries aan 'die het terrein moeten effenen voor duidelijk omschreven onderwerpen'. Het eerste seminarie handelt over de evaluatie van het Marshallplan. De ministers krijgen er een expertverslag te horen.


 

Aast

Door bemiddeling van provinciegouverneur André Denys zijn de vechtende partijen uit het Aalsterse schepencollege iets dichter bij elkaar gekomen. Het zit er al geruime tijd bovenarms op tussen CD&V enerzijds en Open VLD en SP.A anderzijds (DS 29 augustus).

De lokale kopstukken moeten wel nog hun achterban raadplegen over het 'voorakkoord'.


 

'Paniek'

'De koning is in paniek', vertelde Robert Senelle gisteren in Het Laatste Nieuws. De grondwetspecialist, tussen 1954 en 1958 kabinetschef van premier Achille Van Acker, denkt dat Albert voor het voortbestaan van zijn koninkrijk vreest. Die ongerustheid is volgens Senelle terecht.

'We staan zoals Julius Caesar voor de Rubicon. We steken hem over en er is geen weg terug. België moet verder evolueren tot een echte, grondig hervormde federale staat. Maar ik heb niet de indruk dat dat is doorgedrongen bij de Franstaligen.'


 

Bourgeois verhuistVlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) verhuist naar het Boudewijngebouw in de Boudewijnlaan30. Hij trekt in bij zijn administratie. Daar voerde hij onlangs het 'Anders Werken' in: flexibele open kantoorinrichting, geen eigen vast bureau, veel faciliteiten voor thuiswerk.

Hij zal zelf ondervinden wat daarvan de nadelen zijn, grommen de critici. Hijzelf 'verheugt er zich op'.


 

Rugletsel


Bourgeois' collega van Openbare Werken en Leefmilieu, Hilde Crevits (CD&V) is dinsdagavond met een rugletsel opgenomen in het ziekenhuis van Torhout. Ze onderging een heelkundige ingreep en moet enkele dagen het bed houden. Crevits nam de nodige maatregelen om het meest dringende werk verder te zetten, liet haar woordvoerster weten.


 

SOS Dépannage (1)

Gérard Deprez (MR) was gisteren de vijfde minister van Staat die het domein van Belvédère mocht binnenrijden. Bij wijze van grap had hij een nota bij zich waarop in grote letters te lezen stond: 'SOS Dépannage, Maison Deprez, 24/24'. Een komische verwijzing naar Jean-Luc Dehaene (CD&V) die ongewild zijn persoonlijke nota's door een fotograaf liet kieken.


 

PetitieOp 10 augustus zette de Luikse vrouw Marie-Claire Houard een petitie online om de eenheid van België te behouden. Tot nog toe heeft de Luikse 30.000 handtekeningen verzameld. Houard vindt een bondgenoot in de Belgicistische partij B.U.B. Die wil een verplichte volksraadpleging houden waarin de bevolking kan kiezen tussen unitarisme, federalisme of separatisme voor België. 'Alleen het nationale resultaat telt een gewone meerderheid is voldoende', zeggen de B.U.B'ers op hun website.


 

SOS Dépannage (2)PS-boegbeeld Philippe Moureaux vond de SOS-grap van Gérard Deprez (MR) minder geslaagd. Hij verweet de MR-politicus 'een uitzonderlijk misprijzen van de Belgische staat', waarop Deprez Moureaux aan zijn befaamde 'communautaire atoombom'-uitspraak uit 1991 herinnerde. 'Een grapje zoals dit kan je niet met Dikke Bertha vergelijken', liet Deprez (MR) weten.


 

AutonomieMinister-president van de Franse Gemeenschap Marie Aréna (PS) viel deze week in Montréal wat uit de toon. Tijdens een conferentie van het onafhankelijke Institut du Nouveau Monde over hoe kleine volksgemeenschappen zich in de globaliserende wereld positioneren, pleitte Aréna (PS) als enige tegen onafhankelijkheid en zelfbeschikking.

'De zoektocht naar legitieme autonomie mag geen lapmiddel van egoïsme worden. Anders zeg je als volk: “Ik ben rijk en wil graag alleen rijk blijven om me tegen de anderen te beschermen,. Collega's uit Schotland, Catalonië, Baskenland en Québec hadden moeite om voor Aréna's pleidooi enig begrip te tonen.


 

Domein (1)

‘Meneer de voorzitter. Ik zou u en de andere onderhandelaars toch willen vragen om niet constant Hertoginnedal, nochtans een domein van Buitenlandse Zaken, te bekritiseren. Het heeft een mooi, aangenaam decor, ideaal voor a walk in the park. En we hebben stoeltjes laten plaatsen buiten, zodat je er in alle rust een babbeltje kunt slaan. Voor wie het niet begrepen had, dit is ironisch bedoeld’, zei Karel De Gucht, de aftredende minister van Buitenlandse Zaken plots tot Bart Somers tijdens de persbabbel.


 

Domein (2)

Slecht nieuws voor een toekomstige formateur, die op zoek zal moeten naar een nieuwe vergaderplek. De Europese Beweging-België (EBB) organiseert op 15 en 16. september namelijk een ‘open weekend in Hertoginnedal’. ‘Het grote publiek krijgt twee dagen lang de uitzonderlijke kans om een bezoek te brengen aan de tuinen, de priorij en het kasteel van deze historische en symbolische plaats.’ De EBB heeft het daarbij voor de duidelijkheid niet over de oranje-blauwe formatie, maar over de Europese onderhandelingen in de herfst van 1956 tussen de Benelux, Duitsland, Italië en Frankrijk, die leidden tot het Verdrag van Rome.


 

Domein (3)

‘Het Egmontpaleis zou ook kunnen, een ander erg mooi domein van Buitenlandse Zaken. Maar dat zou, gezien de historische context, ook wat cynisch zijn’, dixit Karel De Gucht.


 

Dialoog

Spirit vindt dat de Vlaamse minister-president, Kris Peeters (CD&V), met zijn collega’s van de Franse en Duitstalige Gemeenschap een dialoog moet starten om uit de huidige impasse te raken. ‘Dat zou interessanter zijn dan het huidige rondje ministers van Staat ontvangen, waarbij de echte regionalistische klok niet aan bod zal komen,’ stelt voorzitter Geert Lambert. Voor de links-liberalen zijn de gemeenschappen het best geplaatst om de discussie te starten over wat hen bindt.


 

Storm

'De golven stormen
landwaarts, witschuimend en kwaad.
Roerloos tob ik voort.’

Ook de formatiecrisis houdt Herman Van Rompuy (CD&V) niet tegen om haiku’s te schrijven.


 

‘Herpak u’ (1)

De Luxemburgse eerste minister, Jean-Claude Juncker, waarschuwt dat de politieke crisis in België nadelig kan zijn voor ons land. ‘Jullie Europese geloofwaardigheid staat op het spel als het land zich niet herpakt’, zegt hij in L’Avenir du Luxembourg en Le Soir. Een toenaderingsscenario tussen de Franse en Duitstalige gemeenschappen van België en Luxemburg wijst de christen-democraat Juncker wel van de hand: ‘Het Groothertogdom heeft niet de roeping om een België dat op zoek is naar zichzelf te depanneren.’


 

Catalogus

‘Interne keukens. Ministeriële zitjes. Stoelendans. Onderhandelingstafels. Kunnen we u adviseren over uw verhuizing?’ vraagt de meubelgigant Ikea plagerig in een advertentie, dit weekend in Le Soir. Dinsdagmiddag, bij het Franstalig overleg, liep CD&H-voorzitter Joëlle Milquet met een Ikea-catalogus in de hand. ‘Een uitstekend moment om wat meubels te kiezen’, moet Milquet gedacht hebben.


 

‘Herpak u’ (2)

‘Zonder tussenbeide te willen komen in dit intra-Belgisch debat’, zegt Juncker, ‘heb ik sympathie voor de Waalse en Franstalige reacties op de Vlaamse eisen. Maar België moet zich herpakken en naar het buitenland het beeld geven van een land dat zo één mogelijk is.’


 

Afscheuring

Slecht nieuws voor de SP.A: de militanten van de Vlaams-socialistische Beweging (VSB) willen splitsen. Deze ‘socialisten én separatisten’, zijn volgens woordvoerder Martijn Cielen met zo’n vijftien kameraden. ‘Op 10. juni stemden we voor het laatst voor de SP.A, want tegen de verkiezingen van 2009 willen we zelf deelnemen. We werken hard aan onze beginselverklaring en concrete partijstandpunten.’


 

Paars

Paars is dood. In Mechelen, waar Open VLD-voorzitter Bart Somers en de toekomstige SP.A-voorzitter Caroline Gennez de plak zwaaien als burgemeester en eerste schepen, is paars echter springlevend. Dit weekend is er Maanrock, een gratis popfestival. Voorzitter van de organiserende vzw is Tom Ongena, de woordvoerder van Somers. Animo, de jongerenorganisatie van de SP.A, is de ‘waanzinnige prijzen van de grote commerciële festivals beu’ en komt actie voeren. ‘We vinden het fantastisch dat de stad Mechelen er al jaren in slaagt een goede affiche op te stellen die bij elke leeftijdscategorie in de smaak valt. Maanrock is gratis en dat moet zo blijven’, laten de rode jongeren weten. Vandaag delen ze symbolisch gratis tickets voor Maanrock uit, en krijgende festivalgangers een nieuw animo-festivalarmbandje.


 

N-VA-plop

De persdienst van de CD&V/N-VA-senaatsfractie blijft ongemeen actief. In het derde deel van de favoriete vakantieboeken of -cd’s komt deze week onder anderen N-VA-senator Louis Ide uit Kortrijk aan bod. ‘Hij zal tijdens deze vakantie voornamelijk opnieuw ondergedompeld worden in de wondere wereld van K3, kabouter Plop en Bumba. Of het nu een boek, cd of film betreft: zijn twee dochtertjes mogen in de vakantie "zijn cultuur" bepalen.’


 

Giftig rood

Een verrassing is het niet, maar SP.A-rood, een beweging binnen de SP.A die terug naar de linkse roots wil, is niet tevreden met de intentieverklaring van Caroline Gennez en Dirk Van der Maelen, kandidaat-voorzitter en -ondervoorzitter bij de Vlaamse socialisten. ‘De tekst is niet meer dan een flauw afkooksel van het verkiezingsprogramma waarmee de partij op 10. juni de verkiezingen verloor. Iedereen maakt fouten, maar als we er al niet meer uit willen leren, zal de toekomst voor onze partij er nog minder rooskleurig uitzien.’


 

Senaat

De Congolese senaatsvoorzitter Kengo wa Dondo is enkele dagen te gast in ons land. Gistermiddag werd hij ontvangen door zijn Belgische ambtsgenoot Armand De Decker (MR). Naar verluidt werd over de politieke toestand in Congo en over samenwerking tussen de Congolese en Belgische assemblee gepraat.


 

Hertoginnedal

Herman van Rompuy
zag het al. Het wordt weer niks
Hertoginnedal.

Een haiku van een lezer op de website van Herman van Rompuy (CD&V).
www.hermanvanrompuy.be


 

Petitie

De Belgische Unie-Union Belge (B.U.B.) is het beu dat de Vlaamse en Franstalige politici zich bezighouden met problemen die alleen een kleine minderheid van ons land aangaan. Zo verwijt ze Open VLD haar Vlaams-nationalistische houding in de onderhandelingen, terwijl Guy Verhofstadt voor de verkiezingen nochtans meer België had beloofd.
Uit protest tegen hebben de B.U.B.'ers een pro-Belgische petitie online gezet.


 

Filosoof (1)

Bart De Wever (N-VA) zegt in Metro dat hij als schooltiener 'de filosoof' werd genoemd. 'Geschiedenis en een stevig debatje op zijn tijd. Ik kan er niets aan doen. Van kleinsaf was ik geboeid door de Romeinen. Terwijl de andere jongens droomden van Maradona, wilde ik Julius Caesar zijn. Ik heb het toen wijselijk verzwegen, maar nu kan het gelukkig geen kwaad meer — denk ik tenminste.'


 

Filosoof (2)

Bart De Wever (N-VA) hield aan zijn schooltijd een slechte gewoonte over: 'Ik kan geen historische fouten verdragen. Ik kon het niet laten om mijn leraars voortdurend te corrigeren. Tot jaartal, maand en dag toe. Als mijn politieke rivalen dit lezen, hoop ik dat ze me het mij eindelijk kunnen vergeven.'


 

Delpérée

'Je t'aime moi non plus, daar valt niet makkelijk mee te leven. We hebben geen sentimentaliteit nodig, maar goede akkoorden. En iedereen moet die uitvoeren en respecteren', antwoordt CDH-grondwetspecialist Francis Delpérée in een chatsessie van Le Soir op een vraag over het einde van België.


 

Jong N-VA

Jong N-VA beseft dat de formatie-onderhandelaars harde tijden doormaken: 'Van vergadering naar vergadering, van overleg naar overleg en van crisis naar schorsing: het gaat niet in je koude kleren zitten.' De Jong N-VA'ers willen de onderhandelaars van CD&V en Open VLD een hart onder de riem steken. Daarom overhandigen ze vanmiddag op het hoofdkwartier van beide partijen een 'doorzettingspakket' met energieversterkende producten voor de onderhandelaars.


 

Nog 90 jobs gezocht

Nog tussen de 80 en 90 medewerkers van de SP.A zijn op zoek naar een nieuwe baan. Na de verkiezingsnederlaag koos de toenmalige partijvoorzitter Johan Vande Lanotte twee maanden geleden resoluut voor de oppositie. Daardoor verloren meer dan 350 partijmedewerkers of kabinetsleden hun baan. Sommigen van hen werkten al meer dan twintig jaar voor de partij. Vande Lanotte beloofde hen dat ze begeleid zouden worden naar een andere baan. Daarvoor wordt het personeelsmanagementbureau De Witte en Morel ingezet.


 

De Leeuw waarschuwt

'Wie wordt er beter van dat communautaire gedoe? In de jaren zeventig en tachtig is er zoveel tijd en energie in gekropen dat het land er sociaal en economisch onder leed. Omdat we er beter voor staan, kan men zich nu misschien veroorloven om meer met het communautaire bezig te zijn. Maar dan niet te veel en niet te lang graag.'

De socialistische vakbondsleider waarschuwt voor een negatieve spiraal, uitgelokt door communautaire eisen.


 

De Leeuw vreest

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw vreest dan weer dat er antisociale maatregelen in de maak zijn, al zegt hij zich niet te kunnen indenken dat het ACV die zonder morren zal slikken.

'Aan Vlaamse kant hebben de mensen zich laten leiden door een communautair opbod en aan Waalse kant was er de invloed van de PS-affaires in Charleroi. Maar wilde de kiezer daarom ook een centrumrechts beleid op sociaaleconomisch vlak?' vraagt hij zich af.


 

Renders waarschuwt

Nochtans waarschuwt de ACW-voorman, niet bepaald een communautaire hardliner, ook het zuiden van het land.

'De Franstaligen zouden beter af en toe eens ja zeggen. Ze moeten toch ook begrip tonen voor een aantal Vlaamse eisen. Wat nu op tafel ligt, betekent helemaal niet het einde van België.'


 

Renders vreest

Jan Renders, de voorzitter van de christelijke arbeidersbeweging ACW, kijkt met stijgende verbazing naar de formatie. Zijn grote vrees is dat de sociale thema's zullen weggeveegd worden in een communautaire tornado, zegt hij in Knack. 'Niemand was voorbereid op onderhandelingen met de liberalen. Wij willen ons niet in de plaats van de verkozen politici stellen, maar op basis van ons programma is het evident dat we meer heil zagen in een regering met socialisten en groenen', zegt hij.


 

Betrouwbaar (1)

Uit de grote vertrouwens8 enquête van het weekblad Dag Allemaal blijkt dat Yves Leterme (CD&V) bovenaan de lijst staat van ‘mensen die u niet vertrouwt’. Het antwoord van de formateur: ‘De enige enquête die voor politici echt telt, is die van 10 juni... Bijna 800.000 kiezers hebben hun vertrouwen aan mij geschonken. Dat vertrouwen probeer ik als formateur elke dag waar te maken. Een taak die niet eenvoudig is.’


 

Gulden Sporen


 

Betrouwbaar (2)

Vlaams minister Bert Anciaux (Spirit) die met zijn vrouw Damienne en de drie dochters op kamp is aan de bron van de Lesse, is volgens Dag Allemaal geschrokken van zijn tweede plaats. ‘Natuurlijk ben ik ontgoocheld dat er zoveel wantrouwen heerst. Ik heb al leuker nieuws gekregen. De enige troost die ik heb, is dat mensen tenminste een mening over me hebben, dat ik niet kleurloos ben. En dat ik zeker weet dat ik bij een aantal mensen wel bovenaan het lijstje sta van BV’s die ze vertrouwen.’


 

Kattenprins

Opvallend bezoek gisteren op de set van de derde K3-film K3 en de Kattenprins: Bart De Wever en zijn kinderen Hendrik (6) en Katrijn (4). Hendrik was er blij mee. ‘Ik zie mijn papa nooit.’ Volgens De Wever had het er lang op geleken dat ze dit uitstapje zouden moeten schrappen wegens de onderhandelingen op Hertoginnedal. ‘Maar door de crisis konden we toch komen.’ Kort voor de middag liet De Wever de kinderen achter bij een medewerker om weer richting Brussel te stuiven. Reactie van Hendrik: ‘Ik mis mijn papa. Hij is nooit thuis, altijd maar vergadering in Brussel.’


 

Komst

Het is zover, Yves Leterme (CD&V) heeft definitief een Franstalige woordvoerster aangesteld, en wel iemand uit het CDH-kamp van Joëlle Milquet.

Audrey Jacquiez is de gelukkige. Ze was tot voor kort de woordvoerster van de Waalse minister van Landbouw, Milieu en Toerisme, Benoît Lutgen (CDH).


 

Afscheid

Leterme wuift deze week dan weer Ivo Belet (CD&V) uit als woordvoerder. Hij keert terug naar het Europees parlement, dat vanaf begin volgende week opnieuw bijeenkomt.

Belet heeft een weekje de taken overgenomen van Miet Deckers, die met vakantie was.

Gedeputeerde Jan Durnez blijft wel nog voor even het woord voeren naast Miet Deckers.


 

Schoonmaken (1)

Dat de koning even werd ingeschakeld om tijd te winnen, heeft alvast één voordeel volgens een onderhandelaar: ‘Het kot kan worden schoongemaakt op Hertoginnedal’. Ook nu lopen de gesprekken elders.

Tweede voordeel: er staan geen camera’s meer op wacht. Sommige onderhandelaars voelen er weinig voor om nog terug te keren naar het muffe kasteel, maar volgens de woordvoerder van Leterme is nog niet beslist of het pand wordt verlaten.


 

De Haan

‘Zwart-wit gevlekt vee

grazend, malend in het veld

niets wetend, tevree.’

De crisis in de huidige regeringsonderhandelingen heeft nog gevolgen: ze levert Herman Van Rompuy (CD&V) opnieuw inspiratie om haiku’s te schrijven.


 

Schoonmaken (2)

CD&V huist niet meer in het muffe partijhoofdkwartier aan de Wetstraat 89.

De staf is voor enkele maanden verhuisd naar de Wetstraat. 26, terwijl het uitgeleefde hoofdkwartier volledig wordt gerenoveerd.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs