De Hermannen (1)

In het VRT-programma ‘Zomer 2007’ nodigde Ben Crabbé gisteravond de twee Hermannen uit: Herman De Croo (Open VLD) en Herman Van Rompuy (CD&V). Van Rompuy herhaalde zijn lof aan het adres van De Croo — van wie nu ook blijkt dat hij volgens de artsen helemaal geen slaapproblemen had. De CD&V’er is naar eigen zeggen ‘geen Stachanovist als De Croo, ik heb nooit 16 uur per dag gewerkt. Maar goed, diegenen die het met minder moeten doen, moeten ook harder werken’. Van Rompuy verklapte ook dat niet al zijn vrienden even enthousiast reageerden op zijn lofbetuigingen voor de Croo. ‘Het blijft een politieke vijand.’


 

De Hermannen (2)

Nu De Croo geen Kamervoorzitter meer is, durfde hij uit de biecht te klappen over hoe hij lastige sprekers soms boycotte zodat ze minder tijd kregen voor hun pleidooi. Twee trucs geeft hij door aan Van Rompuy. Eén trucje is simpel, gewoon vragen aan de spreker het pleidooi te herhalen. ‘Meneer Annemans, ik hóór u niet!’ bijvoorbeeld. Een ander trucje, zegt De Croo, is om het spreeklampje dat normaal maximum 15 minuten brandt, wat te saboteren en maar 12 minuten te geven.


 

De Hermannen (3)

De Croo porde de nieuwe Kamervoorzitter Van Rompuy ook aan om eens de deur van de Kamer te onderzoeken. ‘Pieter de Crem (CD&V) is zo’n toffe gast buiten de Kamer, maar van zodra hij de Kamer binnengaat, verandert hij van kop tot teen en gaat hij constant in de aanval.’ Van Rompuy is er echter zeker van dat De Crem dat tegenover hem niet zal proberen. ‘Dat wil ik wel nog eens zien’, reageerde De Croo.

.


 

Rotweer

Vlaams parlementslid Marie-Rose Morel (Vlaams Belang) had zich voorgenomen tijdens de vakantie twee weken hard in haar huis te werken. Door het ‘rotweer’ is het gezin op het laatste moment van idee veranderd. ‘De auto in en richting zon. En zo komt het dat we met het hele kroost (honden inbegrepen) in het mooie Carcassonne vertoeven.’ Liefhebbers krijgen een link naar de website van het kasteel waar Morel verblijft.


 

Afscheid (1)

Gisteren werd de gasramp in Ghislenghien herdacht. Politici waren er niet, in deze zomerperiode. Behalve de aftredende minister van Defensie, André Flahaut (PS). Die neemt sowieso nooit vakantie, en deed eerder al een uitgebreide afscheidstournee langs alle landen waar België militairen heeft. Gisteren liep hij even langs in Ghislenghien.


 

Formatieplezier

Al kijken de onderhandelaars vaak zuur aan de hekken van Hertoginnedal, binnen kan er af en toe een lachje af, weet Het Laatste Nieuws. Dat komt onder andere door de anekdotes die Bart Somers (Open VLD) nu en dan uit zijn Volksunie-verleden oprakelt. Zo vertelde Somers over de VU’er Willy Kuijpers –nu burgemeester van Herent– die ooit bij de Catalaanse premier Jordi Pujol op bezoek ging. Na een lofrede in het Catalaans voor een enthousiaste massa, besloot Kuipers zijn speech in het Vlaams met de woorden: ‘Pujol, kust mijn hol!’ De onwetende Catalanen gaven hem daarop een daverend applaus. Zelfs Joëlle Milquet (CDH) kon erom lachen.


 

Afscheid (2)

Vooral in Waals-Brabant en Henegouwen zal het afscheid van Flahaut stevig voelbaar zijn. De minister van Defensie aarzelde de afgelopen acht jaar nooit om het leger in te zetten als hij iemand in dat kiesgebied kon helpen. En zo laat Flahaut weten dat Epi, het dagopvangcentrum voor mentaal gehandicapten in Erquelinnes, vanaf vandaag een militair busje mét chauffeur ter beschikking krijgt. Een onverlaat stak namelijk zondagnacht de drie minibusjes van het centrum in brand, waardoor de mentaal gehandicapten niet meer vervoerd konden worden. Tot André Flahaut ter hulp schoot.


 

Quiz

Op de site van het CDH loopt (nog steeds) de quiz ‘Wat herdenkt men op 21 juli?’ De bezoekers hebben drie mogelijkheden: A) De Belgische revolutie tegen de Hollandse troepen, B) De eedaflegging van Leopold. I of C) De afkondiging van de Grondwet. Van de 372. deelnemers tot nog toe geeft de grote meerderheid (87. procent) het juiste antwoord (B). De twee andere alternatieven, waarop Yves Leterme (CD&V) gokte toen RTBF hem de vraag voorschotelde, krijgen respectievelijk amper zes en zeven. procent van de stemmen.


 

Yves & Axelle

De persdienst van de CD&V-senaatsfractie peilde naar het boek of de cd die de senatoren in hun reiskoffer stoppen. 'Senator en formateur Yves Leterme uit Ieper heeft deze vakantie niet veel tijd om boeken te lezen. Tussen de onderhandelingen door luistert hij wel graag naar hedendaagse muziek van bij ons. Axelle Red is zijn favoriete zangeres', klinkt het. De vraag is wat zijn favoriete nummer is: 'Je t'attends', 'A quoi ça sert', 'Pas compliquer' of 'Toujours moi'.
Maar ook dEUS, Ozark Henry, Hooverphonic en Gabriel Rios beluistert hij graag als hij even tijd heeft.


 

Europa

In een interview met De Standaard, editie Vlaams-Brabant, blikt CD&V-europarlementslid Jean-Luc Dehaene even vooruit op zijn politiek leven. 'Als mijn partij me kan gebruiken voor de Europese verkiezingen, wil ik er nog een aantal jaren aan toevoegen. Anders verdwijn ik naar de achtergrond. Als ik verkozen word, dan zal ik zetelen. Al is het niet onmogelijk dat ik na een jaar of drie vier de stok doorgeef.'


 

Brabançonne

Het Laatste Nieuws kreeg geen interview met de journalist Christophe Deborsu van de RTBF. Volgens de RTBF is er geen sprake van censuur. 'Buiten onze wil om sleept de Leterme-heisa nu al dagenlang aan, en wij vinden het welletjes. Bovendien heeft Deborsu zijn uitleg al uitgebreid gedaan en heeft ook Leterme al uitgebreid kunnen reageren. Het is beter als Deborsu even uit de schijnwerpers blijft' zegt de directeur nieuwsprogramma's, Benoit Ballon-Perrin.


 

Europa (2)

Premier Guy Verhofstadt heeft met zijn boek De Verenigde Staten van Europa de Italiaanse Capalbio-prijs gewonnen. De prijs bekroont het boek dat de beste bijdrage leverde over de Europese integratie en samenwerking. De prijs wordt begin september in de Italiaanse gemeente Capalbio (Toscane) uitgereikt. De premier is zeer verguld met de onderscheiding.


 

Straffe Modder (1)

Het moddergevecht tussen Frank Vanhecke (Vlaams Belang) en Jurgen Verstrepen (LDD) (DS 26juli) ging verder in een reportage op de web-tv op onze site. Daar vielen wat straffe uitspraken. Zo zei Verstrepen: 'Ik vind het jammer dat de voorzitter van de grootste partij in Vlaanderen op zo'n manier aan het natrappen is.'

Dat Vanhecke de voorzitter van CD&V was, wisten wij ook nog niet.


 

Straffe Modder (2)

Vanhecke betreurde het op zijn beurt dat hij zo kort door de bocht geciteerd werd in onze krant: 'Ik heb dat nooit zo gezegd, Ik heb wel gezegd dat er een financieel conflict is tussen enerzijds Vlaams Belang en anderzijds Jurgen Verstrepen.'

www.standaard.be/Nieuws/fotovideo


 

Vader

'Ja, ik heb Yves tijdens het Te Deum gebeld. Ik wist niet eens dat het plaatsvond. Gewoonlijk springt Yves hier elke week even binnen in het weekend, maar nu was het al twee weken geleden. Dat was nog nooit gebeurd. Maar ik had nooit durven te denken dat mijn telefoontje 's middags op het journaal te zien zou zijn. Hebben ze niks anders om zich druk over te maken?'

Vader Leterme in Het Laatste Nieuws.


 

Tour

Heel wat politici zakten de voorbije weken af naar de Tour de France. Op uitnodiging van Predictor Lotto woonden bijvoorbeeld staatssecretaris Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte de tweede rit in de Pyreneeën bij. Bij de verdeling van de plaatsen werd blijkbaar rekening gehouden met de nieuwe politieke krachtsverhoudingen. Q reed in de eerste volgwagen in het zog van Cadel Evans, terwijl Vande Lanotte vanuit de tweede wagen zicht had op de geloste renners.


 

Vader (2)

'Als u me zou vragen of ik de Vlaamse Brabançonne ken, moet ik ook “nee, zeggen. Ik ben Franstalig opgevoed en ken de tekst alleen in het Frans. Dat Yves even op het verkeerde been gezet werd door een onverwachte vraag op het moment dat hij de kerk binnenloopt... Moet dat zo uitvergroot worden? Ik heb hem ook nooit gevraagd of hij de tekst wel kende. Trouwens, al die andere politici kenden de tekst ook niet. En toch is het Yves die ze willen pakken. Maar maak je geen zorgen: beter en sterker dan Yves maken ze ze niet. De mensen zullen tevreden zijn over hem, ook de Walen. Hij is enorm sociaal, belooft niks wat hij niet kan doen en hij heeft een goed karakter.'

Vader Leterme, idem.


 

Frank

'Als jij je wat meer had beziggehouden met jonge skinheads en neonazi's van bepaalde VBJ-fuifjes, waar ik als gast-dj ging draaien, te weren, dan had je een eerste stap in de verruiming gezet. Politiek had ik daar een serieus probleem mee maar ik moest het niet zo serieus nemen, hé. Vergeten? Had toen toch al een signaal gevraagd?'

Jurgen Verstrepen is niet te spreken over de manier waarop Frank Vanhecke hem bezwaddert.


 

Brabançonne

Formateur Yves Leterme (CD&V) verontschuldigde zich gisteren in de marge van zijn persconferentie over de formatienota voor zijn blunder op de nationale feestdag. Dat hij voor de RTBF-camera’s het Belgische volkslied had verward met het Franse was een fout, geen grap. De toekomstige eerste minister weigerde wel om zijn verontschuldigingen voor de aanwezige camera’s in het Frans te herhalen.


 

Hot

‘We are a decent hotel.’

Antwoord van een Hongaarse hotelier op de vraag van de Vlaamse volksvertegenwoordigster Marie-Rose Morel (Vlaams Belang) of er een hotspot aanwezig was in zijn hotel.


 

Brabançonne (2)

Wat een peiling van De Standaard en Le Soir enkele maanden geleden duidelijk maakte, wordt door een nieuw onderzoek van het weekblad P-Magazine bevestigd: de Walen lusten Yves Leterme niet. Volgens de enquête loopt slechts een op de twintig Walen warm voor Yves Leterme als premier van dit land. Een op de vijf Walen ziet liever Guy Verhofstadt (Open VLD) aan het hoofd van een federale regering. Leterme behaalt met een aanvaardbaarheid van 3,9 op 10 niet bepaald een schitterend rapport in Wallonië. Verhofstadt scoort op zijn beurt met 6,6 op 10 wel een ruim voldoende.


 

Brabançonne (3)

Afgelopen zaterdag lag Yves Leterme ook onder vuur omdat hij tijdens het Te Deum aan het telefoneren was. Maar gisteren vertelde de formateur dat hij vast van plan was om in het vervolg zijn telefoon opnieuw op te nemen. Hij werd namelijk gebeld door zijn vader. De gezondheidstoestand van vader Leterme is niet optimaal. Bovendien belt hij zijn zoon zelden. De volgende keer als vader Leterme belt en zijn zoon zit in een kerk, neemt hij vast en zeker opnieuw zijn telefoon op.


 

Brabançonne (4)

Als het om de nieuwe coalitie gaat, zijn Vlamingen en Walen wél eensgezind. Een vierde tot een derde toont zich voorstander van oranje-rood. De coalities waarin de socialisten een rol spelen, kunnen op weinig bijval rekenen. Opvallend is wel dat Walen strenger zijn voor rood dan Vlamingen. Het onderzoek leert nog dat de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde een op de vijf kiezers onberoerd laat. Voor ongeveer de helft van de Vlamingen is de splitsing een voorwaarde voor een nieuwe federale regering. Slechts 12. procent van de Walen ziet het ook zo.


 

Foute VRT (1)

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) geeft de VRT een waarschuwing. Aanleiding is een klacht van Frank Vanhecke. De Vlaams Belangvoorzitter nam het niet dat hij niet werd uitgenodigd voor twee politieke debatten tijdens de verkiezingscampagne. Enkele de kandidaat-premiers — Yves Leterme, Guy Verhofstadt en Johan Vande Lanotte — waren welkom. De VRM noemt de klacht nu ‘ontvankelijk en gegrond.’


 

Lekker Belgisch

De beweging B Plus, die ijvert voor een ‘evenwichtig en waarachtig federalisme’, kondigt aan de vooravond van de nationale feestdag een rist nieuwe leden aan. Het gaat onder meer om de hoge Vlaamse ambtenaar Rudy Aernoudt, aftredend staatssecretaris Hervé Jamar (MR), cabaretier Wim Helsen en oud-journalist Walter Zinzen. Andere nieuwkomers zijn de erevoorzitter van de Belgische voetbalbond Jan Peeters en de Antwerpse nachtburgemeester Vitalski.


 

Foute VRT (2)

Volgens de VRT kwam Vlaams Belang ruim aan bod in andere verkiezingsprogramma’s. De openbare omroep vond ook dat hij het recht had om zelf de gasten te selecteren. Dat klopt, vindt de mediaregulator. Maar die vrijheid is ‘niet onbegrensd’. Dat het om debatten tussen ‘kandidaat-premiers’ ging, zoals de VRT stelde, is evenmin een argument. In België worden geen premiers gekozen, maar vertegenwoordigers voor Kamer en Senaat. Volgens de VRM kwam de VRT zijn ‘verplichtingen van niet-discriminatie en van politieke en ideologische onpartijdigheid niet na’.


 

Foutje

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) dacht eventjes dat de vijf Bulgaarse verpleegsters en de Palestijnse dokter die ervan zijn beschuldigd 400kinderen van het hospitaal van Benghazi met hiv te hebben besmet, waren vrijgelaten. In een persmededeling die de FOD Buitenlandse Zaken gisteren uitstuurde, stond dat De Gucht daar heel 'verheugd' over was.

De doodstraf die hun sinds 2004 boven het hoofd hing, is echter alleen maar teruggeschroefd tot levenslang. Later op de dag werd de fout met een nieuwe persmededeling rechtgezet. De Gucht reageert nu 'met een zekere opluchting' op de feiten.


 

Dedecker (1)

Jean-Marie Dedecker (LDD) zegt in Knack - dat deze week digitaal is verschenen - dat er niet alleen mensen van Vlaams Belang binnenkort de overstap zullen maken naar LDD, maar ook mensen vanuit socialistische hoek. Over een à twee maanden maakt hij bekend over wie het gaat. Eerder maakte gewezen senator Mimount Bousakla (SP.A) de overstap naar LDD.


 

Terug naar af

De Vlaamse volksvertegenwoordiger Chokri Mahassine (SP.A) gaat Genk opnieuw inruilen voor Leopoldsburg. Mahassine was vier jaar geleden naar Genk gestuurd om er de CD&V-meerderheid te breken. Ondanks een stevige vooruitgang van de SP.A lukte dat niet. De festivalorganisator heeft er vertrouwen in dat de huidige ploeg in Genk er een met veel ervaring en kracht is die 'potten gaat breken bij de volgende verkiezingen'.


 

Dedecker (2)

Hoewel 'het denkspoor van artikel35' voor de staatshervorming na de massale ontkenning van de berichtgeving in De Morgen weer helemaal in de vergetelheid is gesukkeld, heeft Dedecker het onthouden om er zijn visie op de Belgische staat op te bouwen. 'Het wit konijn van Wilfried Martens dat alle bevoegdheden de deelstaten toekomen en waarbij achteraf in consensus wordt afgesproken wat nog federaal blijft, ik vind dat een prachtartikel.'


 

Afscheid

Voor heel wat ministers is de tijd van afscheid aangebroken. Zo bezoekt de aftredende minister van Defensie André Flahaut (PS) vanaf zondag Rwanda en Burundi. Hij zal een onderhoud hebben met zijn collega's-ministers van Defensie. In Kigali brengt Flahaut ook hulde aan de tien Belgische blauwhelmen die daar op 6april 1994 werden vermoord. Begin juli bezocht Flahaut al Kosovo, Libanon, Afghanistan en de Democratische Republiek Congo.


 

Zomeruniversiteit

Morgen keren de Vlaams Belang-Jongeren terug naar huis na tien dagen zomeruniversiteit in Hongarije. De keuze van de locatie was volgens de organisatoren niet toevallig want Hongarije was het eerste land dat opkwam tegen de communistische bezetting. Op de zomeruniversiteit hebben de Vlaamsgezinde jongeren geleerd te spreken in het openbaar, een persmededeling/pamflet schrijven en discussieerden ze over onderwerpen als 'de toekomst van Vlaams Belang', 'innovatief rechtsnationalisme', 'analyse van de verkiezingsuitslag' en 'de westerse beschaving'. Zowel voorzitter Frank Vanhecke als Vlaams Parlementslid Marie-Rose Morel was aanwezig.


 

Cabrio

Heeft een voorzitter van Vlaams Belang het niet breed? Frank Vanhecke verkoopt zijn Saab Cabrio uit 2006 voor 30.000 euro. De grijze auto met lederen zetels heeft na goed een jaar toch al 68.000 kilometers op de teller. Volgens de advertentie op www.autogids.be is de auto in uitstekende staat. De aankoop van deze auto full option bedroeg 45.310 euro.


 

Premierportret (1)

In La Libre Belgique werd een portret gemaakt van formateur en toekomstig premier Yves Leterme (CD&V). Heel wat familieleden getuigen en velen blijken niet echt gelukkig te zijn met het kartel CD&V/N-VA.

Vader Georges Leterme, met wie Yves onderling altijd Frans praat, geeft er een draai aan: ‘Het kartel betekent alleen dat de N-VA zelf niet sterk genoeg is.’


 

Premierportret (2)

Voor Marianne Leterme, Yves’ nichtje die bij Ecolo actief is, creëert het kartel met N-VA alleen maar intolerantie. Maar goed, aangezien bij de Letermes het gegeven woord een grote waarde is, gelooft niemand in een geheime separatistische agenda van Yves. ‘Ce n’est pas le genre de la famille.’


 

Elio

De Waalse regering bereidt een grondige herschikking voor, nu Elio Di Rupo verdwijnt als minister-president en CDH mogelijk ministerposten herschikt als de partij toetreedt tot de federale regering. Mogelijk donderdag maakt Di Rupo zijn opvolger als minister-president bekend. De drie meest genoemde namen zijn die van Jean-Claude Marcourt, Rudy Demotte en Michel Daerden. Of CDH al mee in de stoelendans stapt, is veel minder zeker.


 

Tobback

Louis Tobback (SP.A) laat in een interview met De Morgen zijn licht schijnen op de missie van formateur Leterme. Die is volgens hem bijna ‘impossible’. ‘Tenzij Dehaene dingen heeft gedaan waar de buitenwereld nog niets van weet, of Leterme harde afspraken heeft gemaakt met Didier Reynders. Wie weet, is de drang van Reynders om zonder de PS te regeren wel zo groot dat hij plat op de buik gaat.’ En CDH dan? ‘Ach, CDH is de voortzetting van PSC. Die zijn altijd wel te kopen.’


 

Premierportret (3)

Vader Georges Leterme, laat nog weten dat ze hem er bij de lokale afdeling van CD&V mee geplaagd hebben dat, wanneer zoon Yves eerste minister wordt, Georges een das zal moeten dragen. ‘Ik heb hen geantwoord dat ik er op die dag twee aandoe!’


 

Animo

De SP.A-jongerenorganisatie Animo is niet van plan om zijn leden stemadvies te geven bij de SP.A-voorzittersverkiezingen van dit najaar. De jonge SP.A'ers zijn zelfs kritisch voor de partijtop: 'Top down werking: deze structuur werkt niet', vinden de jongeren. 'We moeten opnieuw de hand uitsteken naar de vakbonden en ziekenfondsen.'
Ze pleiten ook voor 'een harde, maar constructieve en doelgerichte oppositie om de linkse ideologie te verdedigen.'
Kandidaat-voorzitter Erik De Bruyn reageert verheugd: 'Wij stellen vast dat veel kritische jongeren in de partij gelijkaardige conclusies trekken als SP.A Rood.'


 

Oppositie (1)

Open VLD-voorzitter Bart Somers heeft een vreemd gevoel van timing. Net op de dag dat Yves Leterme als formateur aan de slag gaat, zegt Somers in La Libre Belgique dat oppositie een mogelijkheid blijft als in de onderhandelingen onvoldoende rekening wordt gehouden met de liberale prioriteiten. 'Deel uitmaken van de volgende regering is geen doel op zich. Wie met ons praat, moet zich ervan bewust zijn dat wij geen gemakkelijke klant zullen zijn.'


 

Oppositie (2)

Dat is dan toch één ding dat Somers gemeen heeft met CDH-voorzitster Joëlle Milquet. Ook die is nog niet zeker dat ze in een oranje-blauwe coalitie wil stappen. 'Het is pas op basis van de formatienota en in het kader van de discussie die volgen, dat CDH zal beslissen of ze in een oranjeblauwe regering stapt.'
Milquet waarschuwt ook dat ze zeer waakzaam zal zijn als het woord staatshervorming valt.


 

Oppositie (3)

Aftredend vice-premier Laurette Onkelinx (PS) hoeft niet te dreigen met federale oppositie. Zij geeft in De Morgen het omgekeerde signaal: 'We zijn niet aan zet, maar als men ons vraagt, weigeren we niet om te gaan praten. We doen de deur niet dicht.'


 

Hertoginnedal

Althans op één punt zet formateur Yves Leterme (CD&V) de traditie van zijn christendemocratische voorganger Jean-Luc Dehaene voort. Leterme ontvangt vandaag de voorzitters van de vier oranje-blauwe partijen in Hertoginnedal, indertijd de favoriete onderhandelingsplaats van Dehaene, lekker ver van de pers verwijderd.


 

Pet af (1)

Gerolf Annemans (Vlaams Belang) doet zijn pet af voor de manier waarop Pieter De Crem in de Kamer het spel hard speelde over de vraag of Vlaams Belang al dan niet een ondervoorzitter mocht leveren.

Uiteindelijk was er een stemming van Vlamingen tegen Franstaligen nodig om dat mogelijk te maken. 'Voor deze prelude collega De Crem: I owe you one. U hebt mij positief Vlaams verrast', schrijft Annemans op zijn weblog.

'Hopelijk kan hij dit elan blijven waarmaken en veralgemenen in de komende maanden, die vermoedelijk toch beslissend zullen zijn voor de wijze waarop Vlaanderen zijn meerderheid zal kunnen laten gelden.'


 

Deadline

De ultieme deadline voor de bemiddelingsopdracht van Jean-Luc Dehaene is nu bekend: 4 augustus. De deadline is gesteld door Celie Dehaene, die zonder haar man niet met vakantie vertrekt. 'Niets van. Ook dat ben ik beu', zegt ze in Het Laatste Nieuws. 'Ik ben vroeger vaak genoeg alleen moeten vertrekken met de vier kinderen.'

Volgens Celie is haar man weer een trendsetter: 'De stijl van Jean-Luc is weer in de mode.'


 

Pet af (2)

'Ook het feit dat Jean-Marie Dedecker bleef dreigen met de vorming van een technische fractie Vlaams Belang-LDD miste zijn effect achter de schermen zeker niet', signaleert Annemans. 'Niet aflatende “diplomatie, van uw dienaar, gemengd met een flinke scheut dreigementen over het totaal tot een chaos herleiden van de eerste kamerzittingen zullen wel de rest hebben gedaan.'


 

Verkiezingen (1)

Voormalig kamervoorzitter Herman De Croo wil het Vlaams Parlement een jaar langer laten aanblijven om de Vlaamse en federale verkiezingen in 2010 opnieuw te laten samenvallen. Dat is volgens hem nodig om de wildgroei aan verkiezingen te bestrijden. Tussen 2003 en 2012 staan er liefst zeven verkiezingen op de agenda', zegt De Croo in Het Belang van Limburg. Dat maakt het democratisch systeem kapot.'


 

Verkiezingen (2)

De Croo herhaalt ook zijn voorstel om dertig of vijftig kamerleden te laten verkiezen door een federale kieskring. Op die manier kunnen Vlamingen een oordeel vellen over Franstalige toppolitici.


 

Kwadrateren

Wat is goed bestuur in het kwadraat voor de nieuwe Vlaams minister-president, Kris Peeters (CD&V)? Krachtig bestuur!

Peeters rekende uit dat hij maar een halve termijn heeft om zich te bewijzen. Daarom voelt hij zich genoodzaakt om Yves Letermes stopwoordje te kwadrateren.


 

Recht van antwoord

Marie-Rose Morel is op haar weblog druk bezig met een recht van antwoord aan Rik Van Cauwelaert, hoofdredacteur van Knack. Deze week stelde het tijdschrift haar met een volledige biografie voor als de katalysator van de crisis in haar partij, Vlaams Belang. 'Vermits u de indruk wekt aan “echte, journalistiek te doen, wil ik u hierbij op de meest in het oog springende flaters van uw redacteurs wijzen.'

Morel geeft een rist verbeteringen aan voor de fouten die ze na een eerste lezing ontdekte. De blog is nu al langer dan het artikel zelf.

Woensdag publiceerde Morel een mail van voorzitter Frank Vanhecke over het artikel. Hij hief die aan met 'Forelleke,' en dan het Duitse spreekwoord 'Viel Feind, viel Ehr': hoe meer vijanden je trotseert, des te meer eer je later krijgt.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs