Voorlopig (1)

Open VLD-voorzitter Bart Somers wordt tijdelijk de voorzitter van de kamerfractie van zijn partij. Aftredend kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD) wordt naar voren geschoven als ondervoorzitter van de Kamer. Partijgenoot Rik Daems kan quaestor worden en Maggie De Block (Open VLD) secretaris van het bureau van de Kamer. Het gaat slechts om voorlopige aanwijzingen. Definitieve beslissingen vallen pas wanneer er meer duidelijkheid bestaat over de federale regeringsvorming en de samenstelling van de commissies.


 

Rust (1)

'Ik heb veertig jaar voor anderen geleefd', zei Herman De Croo (Open VLD) gisteren in De Morgen. 'De dokters hier hebben me aangeraden om nu nog tien jaar wat meer voor mezelf te leven. (lachend) Ik moet gaan Agalev'en van de specialisten. Anders gaan leven, al moet ik wat opletten met dat soort beeldspraak.' De nieuwe Groen!-kamerfractie liet prompt een bos bloemen brengen om De Croo proficiat te wensen met zijn Agalev-voornemen.


 

Voorlopig (2)

Bij de PS ligt nog niet definitief vast wie fractieleider in de Kamer wordt. Maar Laurette Onkelinx, aftredend vicepremier voor de PS, lijkt klaar om de rol van rode passionaria op te nemen. De kans bestaat dus dat Onkelinx de komende vier jaar het voortouw neemt in de strijd tegen de oranje-blauwe regering.


 

Rust (2)

Onkelinx mag maandag mee naar de koning met Elio Di Rupo en Marie Arena. Zij moeten opnieuw de eed afleggen als minister-president van de Waalse regering en van de regering van de Franse Gemeenschap. Normaal moest premier Guy Verhofstadt hen vergezellen, maar die vertrekt dit weekend naar Toscane.


 

Voorlopig (3)

De CD&V/N-VA-fractie telt 30 leden en neemt dus een pak meer plaats in. Traditioneel zit CD&V langs de rechterkant, met links daarvan de Vlaams Belang-fractie. Die schuift nu wat naar het centrum, en komt meer midden in het halfrond te zitten. Pal achter het plaatsje waar de premier gewoonlijk zit. Vraag is of die de Vlaams Belang-fractie graag in zijn nek zal willen voelen, of toch maar een ander plaatsje in het halfrond neemt.


 

Nijdige Neyts (1)

Annemie Neyts spuit op haar weblog kritiek op de kopstukken van haar partij Open VLD. De partij zit met een probleem en dat geven 'de mannen die aan de lopende band interviews weggeven in kranten en op televisie' maar niet toe. 'Als je slechte peilingen blijft ontkennen en geen problemen ziet, kan de lezer/kijker toch niet anders dan besluiten dat je de voeling met de werkelijkheid verloren hebt.'


 

Nijdige Neyts (2)

Hoewel er in september een grondige analyse beloofd is van wat verkeerd is gegaan, vreest Neyts voor weinig diepgang: 'Laat men niet afkomen met de dooddoener dat het alleen een ongelukkige perceptie was. Was dat zo geweest, dan hadden we dat kunnen corrigeren.'


 

Nijdige Neyts (3)

De woordvoerder van Open VLD mocht Neyts geruststellen: 'De leden van de partij krijgen dezer dagen toevallig een brief van Bart Somers in de bus waarin staat dat we wel degelijk de verkiezingen verloren hebben. Ze worden ook om suggesties gevraagd.'


 

De Croo

Morgen is Herman De Croo (Open VLD) eventjes niet meer ziek. Als aftredend voorzitter zal hij, hoewel nog niet helemaal genezen, de eerste plenaire vergadering van de Kamer voorzitten. Dat gaat de ronde in het parlement. Eerst was nog gedacht aan Colette Burgeon (PS) om De Croo te vervangen, zij zit na hem het langst in het parlement. Morgen legt ze dus gewoon haar eed af.


 

Uitdager (1)

Elio Di Rupo krijgt concurrentie. Bij de voorzittersverkiezingen van de PS zal hij het op 11juli moeten opnemen tegen Jean-Pierre De Clercq uit Charleroi. Oorspronkelijk waren er nog vier andere kandidaten, maar die voldeden niet aan de voorwaarden. Di Rupo dwong de gewezen bestendig afgevaardigde van Henegouwen en boezemvriend van Jean-Claude Van Cauwenberghe vorig jaar tot ontslag in de nasleep van de schandalen in zijn stad. De Clercq wil de rol van de militanten en de mandatarissen opwaarderen en ze niet reduceren tot ‘leden van een fanclub’. De selectie van politieke verantwoordelijkheden zal onder zijn bewind ‘gebeuren op basis van een echt militantisme en niet op basis van gesprekken in besloten kring of vriendjespolitiek.’
 

Uitdager (2)

Di Rupo verstuurde gisteren zijn ontslagbrief naar de voorzitter van het Waals Parlement, José Happart. Vier andere Waalse ministers — André Antoine, Michel Daerden, Marie-Dominique Simonet en Marie Arena — volgden zijn voorbeeld. Vandaag leggen ze de eed af in de Kamer. Hun ontslag in de Waalse regering zal van korte duur zijn, want vrijdag worden ze herkozen als regionale ministers. Maandag legt Di Rupo bij koning Albert dan opnieuw de eed af als Waalse minister-president.
 

Kindje

De Vlaamse minister van Mobiliteit, Kathleen Van Brempt (SP.A), is zwanger. De bevalling wordt begin december verwacht, zegt haar kabinet.
 

Kladblaadje

Voor alle duidelijkheid: het kladblaadje dat deze krant gisteren publiceerde over de samenstelling van de volgende regering, is niet van de hand van een politicus. Het kwam tot stand na wat stevig denkwerk van onze Wetstraatredactie.
 

Ontsporing

De begroting 2007 ontspoort door een minder sterke groei dan voorzien in de fiscale ontvangsten. Yves Leterme (CD&V) zou met dat negatief scenario, en zonder eenmalige maatregelen, een gat van 2 miljard moeten dichtrijden. Dat schreef De Tijd gisteren, maar in de voorlopig nog paarse regeringskringen sust men de negatieve berichten. ‘Er zijn inderdaad minder voorafbetalingen binnengekomen, en we eindigen mogelijk met een kleine minwaarde. Maar zeker geen 2 miljard.’


 

Traantje

Bert Anciaux (Spirit) pinkt op zijn weblog een traantje weg bij het vertrek van Yves Leterme (CD&V) als Vlaams minister-president. Hoewel Anciaux de ploeg van de voorbije drie jaar niet de warmste noemt, vindt hij dat er dankzij Leterme toch behoorlijk werk is geleverd. ‘Leterme is niet die saaie boekhouder waarvoor men hem verslijt. Hij kan heus wel knap uit de hoek komen. Niet echt een tafelspringer of een redenaar, maar toch wel doorwrocht en gefundeerd. Yves Leterme gaf me een gevoel van samenhorigheid die toch wel zeldzaam is in de politiek.’


 

Vissen

Vlaams Belang coöpteert de voormalige luchtvaartmagnaat Freddy Van Gaever in de Senaat. Daarmee doorbreekt het zijn traditie om Frank Creyelman, hun eerste man uit Mechelen die nooit op eigen kracht verkozen raakt, op te vissen in de Senaat. Ook op 10 juni raakte Creyelman niet verkozen, op het eerste gezicht valt hij deze keer dus definitief uit de boot. Maar kijk, Van Gaever vertrekt uit het Vlaams Parlement door zijn coöptatie en wordt er opgevolgd door... Creyelman.
 

Gennez blijft

Caroline Gennez (SP.A) blijft Vlaams parlementslid. Ze twijfelde om naar de Kamer te trekken, maar kiest voor het Vlaamse niveau. Daarmee krijgt David Geerts uit Heist-op-den-Berg een tweede kans als kamerlid. Vlaams parlementslid Jo Vermeulen uit Antwerpen dreigt wel zijn zitje te verliezen, van zodra er een nieuwe regering is en Els Van Weert (Spirit) naar het Vlaams Parlement verhuist. ‘We hebben rekening willen houden met de regionale spreiding en waren tevreden over Geerts’ eerste jaren als parlementslid.’ Dirk Van der Maelen blijft de federale SP.A-fractieleider voor de Kamer. In het najaar bekijken de socialisten de zaak opnieuw.


 

Renders

‘We hadden liever gehad dat de kaarten beter hadden gelegen voor rooms-rood, al dan niet met groenen erbij’, geeft ACW-voorman Jan Renders toe in De Morgen. ‘Didier Reynders (MR) waant zich nu al koning, als je hem op televisie ziet paraderen. Hij heeft de indruk gewekt dat de liberalen aan zet zijn, maar dat klopt niet’.

‘De rooms-blauwe regering is er nog niet’, denkt Renders. ‘Ik zie hic et nunc op basis van de agenda’s niet meteen een akkoord in het verschiet.’


 

Onkelinx

Kabinetsmedewerker Pascale Vandernacht van PS-minister Laurette Onkelinx keert terug naar de Raad van State. Niet als rechter (‘staatsraad’), maar wel als auditeur, de functie die ze bekleedde voor ze naar het kabinet werd gedetacheerd. Onkelinx ontkende het Belga-bericht van zondag daarover formeel.

Ze beklemtoont dat de benoeming van staatsraden plaatsvindt op voorstel van de Raad van State zelf. Zelfs als Vandernacht later tot staatsraad benoemd zou worden, is daardoor volgens Onkelinx ‘elke vorm van politiek favoritisme uitgesloten’.


 

Yves (1)

Tijdens de vergadering van de Vlaamse regering kreeg Yves Leterme de vraag wanneer hij nu opstapt als minister-president. Vooral minister van Cultuur Bert Anciaux (Spirit) drong aan op een duidelijk signaal. SP.A-minister Frank Vandenbroucke verzekerde Leterme op zijn beurt dat de SP.A, in tegenstelling tot wat De Standaard schreef, geen probleem heeft met een tijdelijke invalbeurt van Fientje Moerman (Open VLD). Leterme gaf geen krimp. Het probleem was nog niet aan de orde.


 

Yves (2)

Be free is de slogan waarmee Vlaams parlementlid Eric Van Rompuy door het leven gaat. Maar sinds CD&V met Yves Leterme de verkiezingen heeft gewonnen, krijgt die gedachte een wat enge invulling. Leterme, die Van Rompuy ooit ten voordele van Kris Peeters passeerde voor een ministerschap, kan echt niks fout meer doen. 'Minister-president Leterme beloofde en heeft respect voor de instellingen. Daarom zal hij snel duidelijkheid scheppen. Zo kennen we hem. En het Vlaams Parlement heeft er recht op,' zo schrijft hij. Toen Patrick Dewael (Open VLD) in 2003 van het Vlaamse naar het federale niveau trok, verslikte Van Rompuy zich in zijn verontwaardiging.


 

Yves (3)

Vlaams Belang heeft genoeg van het gedoe. 'De Vlaamse parlementsleden laten als Lamme Goedzakken de geruchtenmolen verder draaien en nemen — als zouden zij in de gemeenteraad van Zoutenaaie zetelen — slaafs kennis van de oekazes van de partijhoofdkwartieren.' De partij wil maandag duidelijkheid over de herschikking van de Vlaamse regering. Zoniet komt er woensdag een actualiteitsdebat.


 

CD&V-collage

Bij CD&V kunnen ze niet zo lachen met het gevoel voor humor van Humo. Het overwinningsfeest dat het weekblad in de vorm van een fotocollage publiceerde, was er redelijk over, vinden ze. De collage eindigt in een orgie, met een halfnaakte Inge Vervotte op tafel en twee CD&V-kopstukken uitgeteld op een campagnewagen.


 

Geloven

Myriam Vanlerberghe, de SP.A-fractieleidster in de Senaat, blijft wellicht fractieleidster. 'Men heeft mij gevraagd of ik kandidaat wou zijn, en ik ben kandidaat. Dinsdag komen we met de fractie voor het eerst bijeen. Maar het ligt in de lijn der verwachtingen dat ik mezelf opvolg. Alhoewel ik na 10 juni niet meer vertrouw op verwachtingen.'


 

Fietsen

Het Mechelse schepencollege kocht vijf fietsen voor zijn verplaatsingen in de stad. Het kocht die bij de sociale werkplaats 't Atelier en sloot meteen een akkoord over de herstellingen. Verstandig. De Mechelse burgemeester en Open VLD-voorzitter Bart Somers probeert wel eens meer tussen vragen door te fietsen, maar dat lukt niet altijd.


 

De Decker (1)

'Een oranje-blauwe regering zal een veel socialer beleid voeren dan als de PS aan de macht is', zegt minister Armand De Decker (MR) in La Libre Belgique. Volgens de minister 'is de tijd van de socialisten voorbij. Ze beloven al vijftien jaar lang vernieuwing, maar er is nog helemaal niets veranderd'.


 

De Decker (2)

'Europees commissaris Louis Michel gedraagt zich soms alsof er bij de MR twee bazen zijn. Dat klopt niet. In 1999 was hij de baas, alleen. In 2007 is het succes te danken aan de strategie van Didier Reynders.Vandaag is die de baas. Dat is duidelijk.'


 

Actueel

Het nadeel van weblogs is dat ze op tijd en stond moeten worden bijgewerkt. Leo's web, de site van gewezen CD&V-minister Leo Delcroix, werd ooit druk bezocht. De laatste tijd is de belangstelling sterk afgenomen. In het gedeelte 'Actueel' dateert de laatste bijdrage dan ook van 22 maart. Titel: 'Uitkijken naar Christine Van Broeckhoven'.
www.delcroix.com


 

Canossa

‘Ik gun Jean-Marie Dedecker zijn succes hoor, maar als republikein zonder enige schroom naar de koning gaan? Ik heb toch het gevoel dat het eerder Canossa was, waar Dedecker geweest is’, laat Hugo Coveliers (Vlott) weten. In 1077 kroop keizer Hendrik. IV drie dagen op zijn blote voeten door de sneeuw voor het kasteel van Canossa, waar hij paus Gregorius. VII om vergiffenis smeekte. Coveliers gelooft overigens nog steeds in een grote rechtse frontvorming, ‘de enige manier om vooruitgang te boeken’.


 

Geen discussie

De Vlaams Belang-fractie, die het sinds 10 juni met een zitje minder moet doen, heeft Gerolf Annemans zonder discussie unaniem herkozen als fractieleider. Annemans, die er ondertussen bijna twintig jaar fractieleiderschap heeft op zitten, kondigt ‘een strakke en opvallende oppositie’ aan.


 

Wissel

Het slachtoffer van zo’n scenario zou de Antwerpse Kathleen Van Brempt zijn, die dan haar portefeuille verliest, of Bert Anciaux, die nu voor Spirit nog steeds een van de drie SP.A/Spirit-ministerposten in de Vlaamse regering vasthoudt. Voor alle duidelijkheid, het gaat voorlopig nog om gefluister.

Eentje uit de wandelgangen van het Vlaams Parlement: als minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) doorschuift naar de post van Vlaamse minister-president, neemt hij zijn huidige portefeuille niet mee. De Vlaamse socialisten zouden die dan binnenhalen, en zich zo wat kunnen profileren op hun groene flank. Meteen zou ook Bruno Tobback, die het voor de SP.A in Leuven niet zo slecht deed, zijn federale carrière als minister van Milieu op het Vlaams niveau mogen voortzetten.


 

Pat

Grijze CD&V-eminentie Herman Van Rompuy blijft filosofisch bij de huidige patstelling rond de staatshervorming. ‘Minister van Staat en gewezen voorzitter van CVP-PSC Robert Houben zei me 25 jaar geleden dat er een dag zou komen dat men geen federale regering meer kon vormen en dat de deelregeringen de macht zouden grijpen of liever de leegte zouden opvullen. Ik herinnerde me destijds als CVP-voorzitter zijn wijze woorden, toen velen in 1992 wanhoopten over de vorming van een federale regering. De eerste regering-Dehaene kwam er toch.’


 

Mysterieuze prins

‘De natuur herbergt de geest van de schepping, een mysterieus concept’, hield prins Filip een gezelschap van Chinese studenten voor. De prins is op handelsmissie in China en sprak maandag studenten van de Tsinghua-universiteit in Peking toe.

Vooral de passage waarin hij het had over de Chinezen die in vergelijking met Westerlingen op een betere manier omgaan met het milieu, deed de wenkbrauwen fronsen. De sterk groeiende economie plaatst China voor enorme uitdagingen op het vlak van milieuvervuiling. Nadien verklaarde de prins over zijn speech, die hij eigenhandig geschreven had: ‘Ik gooi mijn gedachten in de publieke arena en u doet ermee wat u wilt’.


 

Postje

Armand De Decker (MR) mag zich warmlopen om Senaatsvoorzitter te worden en Pieter De Crem (CD&V) zou Herman De Croo mogen vervangen als Kamervoorzitter, speculeert La Libre. ‘Een kwakkel, dat is de beste omschrijving voor dit bericht’, reageert de woordvoerder van De Crem.


 

Chauffeursgeheim

De chauffeur van Johan Vande Lanotte is er getuige van: de SP.A’er hield er echt rekening mee dat hij premier kon worden. ‘Mario,’ zei Vande Lanotte volgens de chauffeur in Het Laatste Nieuws, ‘als ik eerste minister word, zal de aanpassing voor jou groter zijn dan voor mij. Dan zal je elke dag een das moeten dragen.’


 

Koninklijk

Open VLD Brussel wil het Koninklijk Domein van Laken openbaar maken voor alle Brusselaars en lanceert daarvoor een petitie. ‘Het gezond verstand wil dat we die muur neerhalen en deze groene ruimte ter beschikking stellen van de Brusselaars’, vinden de Open VLD’ers.Wij vragen de steun van de burger om ons amendement in het Brussels parlement kracht bij te zetten.’


 

Nederlaag (3)

De SP.A lanceert ondertussen op zijn website een 'groot debat'. 'We maken een analyse van wat de redenen zijn van onze nederlaag. We vragen het ook aan jou. Wat moet SP.A doen om deze nederlaag te verwerken? Welke stappen moeten we allemaal ondernemen? Heb je suggesties, advies, ideeën… Laat het ons weten. Want iedereen heeft baat bij een sterke socialistische partij in ons land', stellen de socialisten.


 

Nederlaag (1)

'Het senatorschap aangevuld met wat commissiewerk zal niet genoeg voor me zijn. Ik kan me meer gaan bezighouden met de gemeentepolitiek in Oostende en meer les gaan geven aan de universiteit. Of misschien realiseer ik wel mijn jeugddroom en word ik astronaut. Na de eerder liberale Dirk Frimout komt er dan eindelijk eens een socialist in de ruimte.' Afscheidnemend SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte licht zijn carrièremogelijkheden toe in Humo.


 

Nederlaag (2)

'Deze nederlaag is geen accident de parcours. Wie dat denkt, zit grondig fout. Je kan de boom omzagen waar je met je auto bent tegen geknald, maar daarmee verdwijnen de deuken niet uit je carrosserie. Het zal jaren duren voor we van deze klap herstellen', aldus Vande Lanotte.


 

Nederlaag (4)

Ook de PS gebruikt haar website ook om de nederlaag te begrijpen. 'Wij zijn de duizenden mails die we al hebben ontvangen, aan het analyseren. 80 procent gaat over Charleroi De rest over het beleid van de federale regering', aldus PS-voorzitter Elio Di Rupo in La Libre Belgique


 

Nederlaag (5)

Didier Reynders (MR) heeft volgens Di Rupo zijn inspiratie gehaald bij Bush en Sarkozy. 'De techniek is eenvoudig: 1. Aarzel niet leugens te gebruiken om je tegenstanders te discrediteren. 2. Val elk positief voorstel aan. 3. Profileer je op eenvoudige thema's zoals fiscaliteit. 4. Probeer overal problemen te vinden.' Di Rupo kondigt aan dat de PS hetzelfde gaat doen. 'Wij zullen terugslaan.'


 

Diplomatisch (1)

'Guy is een politiek dier, net als ik. Maar je kan een politiek dier zijn en tegelijk ook een rationeel wezen', antwoordt Karel De Gucht in Gazet Van Antwerpen op de vraag of we Guy Verhofstadt nog terugzien. Volgens Het Laatste Nieuws gaat hij zich in de Senaat met de mensenrechten in Afrika bezighouden.


 

Klap

Niet alleen bij de parlementsleden, ook bij de medewerkers achter de schermen is de ontgoocheling bijzonder groot in het SP.A-kamp. 'De mensen op de socialistische kabinetten zijn de laatste jaren dag en nacht bezig geweest voor de regering. Ze maakten echt deel uit van die ploeg. De klap kwam bij hen even hard aan als bij de kandidaten en politici zelf. Alle cabinetards zien de partij héél graag', zegt John Crombez, kabinetschef van Freya Van den Bossche in De Morgen.


 

Diplomatisch (2)

'Ik ben ooit een heel jaar niet naar de les geweest. Ik vond bezig zijn met het LVSV veel leuker. Ik ging naar een examen en vroeg iemand waar ik professor X kon vinden. ''Dat ben ik'', zei die.' Karel De Gucht gaf het goede voorbeeld aan zoon en universiteitsstudent Jean-Jacques.


 

Verrassing

In Franstalig België doen tal van scenario's de ronde over de opvolging van Elio Di Rupo als minister-president. Vaste waarde Rudy Demotte of toch maar een Luikenaar in de persoon van Jean-Claude Marcourt of Michel Daerden? Die laatste antwoordt in Le Soir: 'Het zal zijn zoals altijd: het uiteindelijke resultaat is nooit dat wat men verwacht had...'


 

Suiker

De publieke optredens van Bart De Wever (N-VA) kunnen altijd beter. Onlangs kreeg hij te horen dat zijn broek heel de tijd openstond tijdens een Voka-verkiezingsdebat. Gisteren kon elke kijker van het ATV-programma Wakker op zondag merken dat De Wever even voordien een koffiekoek had gegeten. Een stukje suiker bleef aan zijn linkermondhoek kleven. En dat wilde maar niet vallen.


 

Geen kandidaat (1)

'Ik ben géén kandidaat-voorzitter en géén kandidaat-fractieleider', zegt aftredend SP.A-minister Peter Vanvelthoven in Het Belang van Limburg. Hij geeft toe dat SP.A het slecht deed in Limburg, 'maar we deden het nog altijd vier procent beter dan in de rest van Vlaanderen. We zijn nog altijd de op een na grootste partij van de provincie.'


 

Zonder Tsjeef

Na de Zonder Haat-straat-campagne na de moorden vorig jaar in Antwerpen en de provocerende persiflage daarop van Vlaams Belang, met de Zonder Jihad-straat, is er nu ook de Zonder Tsjeef Dreef na 10 juni. Gevonden op het internet, zonder bronvermelding.


 

Geen kandidaat (2)

Ook Bruno Tobback, nog een aftredend SP.A-minister, liet deze week in meerdere kranten verstaan geen kandidaat-fractieleider te zijn. Donderdag kon hij dat niet meer bevestigen. Ook vrijdag bleef Tobback heel de dag kopje-onder.


 

Zoeken op deze blog





Vlaamse blogs